SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Eralp Yalvaç

Bu Şehir 'Yaptıklarınızı' Unutmayacak Sayın Gevrek!

Bu Şehir 'Yaptıklarınızı' Unutmayacak Sayın Gevrek!
A- A+ PAYLAŞ

Eralp YALVAÇ

Öncelikle belirtmek isterim ki bu bir eleştiri yazısı değil, tespit yazısıdır, tarihe not düşme yazısıdır.

Özellikle son 3 yılda Adil Gevrek’i eleştirmek,  hatta maalesef yer yer hakarete varan ifadelerle tepki göstermek sıradanlaşsa da ortada bir çözüm yok.

malatyahaber.com olarak sorunun sportif başarı ya da başarısızlık olmaktan çok, kulübün şeffaf olmayan bir yönetime, daha doğrusu, yanlış olduğu artık ayan beyan ortaya çıkan tüzükle ‘dokunulmaz’ hale getirilen mevcut başkanının insafına terk edildiğini ve böyle bir yönetim anlayışının son derece sakıncalı olduğunu henüz kimse Adil Gevrek eleştirisi yapmadan çok önce, Yeni Malatyaspor’un başarılı olduğu bir dönemde yazmıştık. 

Tüm bu sorunları bilmemize rağmen şehrimizin takımına basın olarak elbette destek vermeye devam ettik:

https://malatyahaber.com/haber/yeni-malatyasporda-bir-oldu-bitti-daha-mi/

https://malatyahaber.com/eralpyalvac/bos-tribunler-bu-sehre-bu-takima-yakismiyor

https://malatyahaber.com/haber/bu-bir-gevrek-etkinligi-degil-malatya-ve-guvenlik-isidir/

Son iki ay hariç, yukarıda linkleri yer alan haberler dışında bülten haberleri harici bir Yeni Malatyaspor eleştirisi okumadınız malatyahaber’de.  Çünkü takım hep kılıç üstünde, hep zor durumda, hep yöneticisi ve yanlılarının, sorumluluğu yıkabilecek birilerini aradığı  koşullar vardı. Yine, şehrin üst düzey yöneticileri, siyasileri, bu şehir sayesinde büyük paralar kazananlar, gerektiği ciddiyetle yaklaşmamayı, ortadaki soruna göz yummayı seçince ve felaket senaryosu zaten gerçekleşmekteydi.

Adil Gevrek, uzun süredir ekranlarda görünmezken birden bire Antalya’da kulübün kamp yaptığı otelde arkasına futbolcuları ve teknik adamlığından çok şovmenliği ile öne çıkan dönemin teknik direktörü Sumudica’yı da yanına alıp adeta ‘’aklı olan insanların aklı’’ ile dalga geçerek garabet bir toplantı ile gündeme geldi; ardından yine ortadan kayboldu. Adil Gevrek’in ortadan kaybolmalarına spor camiası alışıktı zaten. 

Çok konuşan Sumudica’dan sonra takım kaptanı Adem Büyük hoca yapıldı; daha sonra o da takımdan ayrıldı vs..Bunlar küme düşmesi artık neredeyse kesinleşen bir takımdaki küçük ayrıntılar. 

Üç gün önce Adil Gevrek’in şahsi aracı ile kaza yaptığına dair bir haber paylaşıldı Yeni Malatyaspora’a ait sosyal medya hesaplarından. Ancak altındaki yorumlar maalesef tamamen beddua minvalinde..! Adil Gevrek, böyle insanî bir durumda bile tepki toplamayı başarıyorsa, bir durup düşünmesi gerekmez mi? 

Yaklaşık 8 yıldır Yeni Malatyaspor’a başkanlık yapan birinin, ‘’efsane başkan’’ olarak anılması şansı var iken, Adil Gevrek yaptığı sayısız hata ve koltuğa yapışıp bir türlü bırakmamasından, bırakamamasından kaynaklı olarak istenmeyen adam konumunda artık. 

Peki Adil Gevrek ve Yeni Malatyaspor nasıl bu duruma düştü?

Adil Gevrek hiçbir zaman samimi olmadığı gibi başarılı olduğu dönemlerde dahi gerçekleri söylemedi! Açık davranmadı, şeffaf bir yönetim yürütme konusunda hiçbir çabası olmadı. 

Transfer gelirleri ve giderleri başta olmak üzere kulübün gelir-gider muhasebe yönetimi her zaman soru işaretleri yarattı. 

Adil Gevrek kulübün desteklenmediğini söyledi; bu durum bazı zaman dilimleri için doğru olsa bile, çoğunlukla, kulüp maddi anlamda Adil Gevrek’e rağmen desteklendi.

Adil Gevrek’in, ara transfer döneminde kulübün transfer tahtasının açılması yardım talep ettiği belediye ve diğer yetkililere, gerekli paranın çok üstünde bir rakam telaffuz etmesi sonrasında, inandırıcılığını tümüyle kaybettiği yönündeki iddialar yaygın biçimde dillendiriliyor. 

Birçok tanınmış ve finansal bakımdan güçlü iş adamının, Adil Gevrek’e güvenmediği için Yeni Malatyaspor’a maddi yardım ve sponsorluktan kaçındığı da bilinen bir gerçek.

Birçok başkan adayının yönetime talip olmasına rağmen, Adil Gevrek’in, uygun zamanlarda hiç başkan adayı yokmuşçasına bunlara karşı çıkıp, kulüp ‘göçtükten’ sonra ‘aday varsa bırakayım’ demesi aslında hem yönetsel hem de finansal bir iflasın da habercisiydi. 

Ancak son üç yıldır, Divan Kurulunun, taraftar ve bazı siyasetçilerin dahi bırakmasını istemesine karşın, kulübü anlaşılmaz sebeplerle bırakmaması, futbolculara yapılacak ödemelerin her dönem aksatılması ve kulübü kendi şahsi mülkiyeti gibi görmesi ve nihayet,  başkanlıkla ilgilenen iş adamlarından kulübün anahtarını bırakması için yerine getirilemeyecek taleplerde bulunduğu iddiası, Adil Gevrek’i istenmeyen adam konumuna getirdi.

Neticede Yeni Malatyaspor finansal ve sportif anlamda, aşılması çok zor bir darboğazda olduğunu, hatta ligden düştüğünü üzülerek söyleyebiliriz.

Her ne kadar spor ile siyasetin birbirinden ayrı düşünülmesi gerekse de her iki kurum, ülkemizde tamamen iç içe geçmiş durumda. Zaten ülke futboluna bakınca da bu durumu rahatlıkla gözlemlemek mümkündür. Hatta kulislerde, siyasi çekişmelerin takımın düşmesine neden olduğu vurgusu da yapılıyor. 

“Yeni Malatyaspor bu duruma düşerken, siyasetçiler ne yaptı?” sorusunu da gündeme getirmem ve kısa da olsa değerlendirmek gerekir elbette.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve AKP Malatya Milletvekili – MKYK Üyesi Bülent Tüfenkçi’nin,  Adil Gevrek ve kulübün gidişatından rahatsız oldukları ve birçok adım attıkları ancak neticeye ulaşamadıkları biliniyor.

CHP Malatya Milletvekili – Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın takımın bu haline tepki göstererek özellikle iktidar vekillerine ‘’takımı arka bahçeniz yaptınız şimdi çöküşünü izliyorsunuz’’ demeci de hafızalarda duruyor halen. 

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, başından beri Adil Gevrek’e karşı en net tavrı koyan siyasetçi oldu. Fendoğlu, 2021-2022 sezonunun başından itibaren, hatta geçen sezonda bile Adil Gevrek’in görevi bırakması gerektiğini savundu; kulüp hesaplarının incelenmesi için savcıları ve diğer kent yetkililerini göreve çağırdı. Ama bu çabalar ve çağrılar karşılıksız kaldı. 

Peki geri kalan siyasiler Yeni Malatyaspor küme düşerken ne yaptı?

Hakan Kahtalı’nın görüldüğü kadarı ile Yeni Malatyaspor ile ilgili herhangi bir çalışması olduğuna dair bilgimiz yok. 

Kulislerde bu zamana kadar Adil Gevrek’i Ahmet Çakır ve Öznur Çalık’ın desteklediği konuşuluyor. 

Malum sebeplerle (kardeşi MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut kaynaklı) oldukça sıkıntılı bir dönem geçiren Öznur Çalık’ın, omuzlarında bir de Yeni Malatyaspor’u küme düşmesi yükünü taşıması zor görünüyor. 

Sezon başından bu yana, en son Altay maçında  haksız penaltı kararıyla görüldüğü gibi, hakemlerin Yeni Malatyaspor’a yönelik adaletsiz tutumuna, takımın haksız kararlarla adeta doğranmasına hak ettiği sertlikte ve kişilikte bir tepki verilmemesi de Yeni Malatyaspor’un bugünlere gelmesinde önemli rol oynadı. 

Yeni Malatyaspor Süper Lig’e çıktığı yıldan bu yana her sezon sonunda, kritik sonuçlarla kurtuldu; bir defasında ise koronavirüs koşullarının ülkede yarattığı ortamdan faydalanarak ligden düştüğü halde, ligde bırakıldı. 

Yani, Adil Gevrek’in Yeni Malatyaspor’u bir sezon dışında taraftara rahat ve keyifli bir sezon sonu yaşatamadı. 

Ali Ravcı’nın gönderilmesinden sonra getirilen Sportif Direktör İzzet Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akrabası olduğu ve ‘bazı siyasileri engellemek’ adına bu akrabalık ilişkisinden medet umulduğu, ancak bu hikayenin sonunun da kısa sürede hüsranla bittiğini hatırlattığımızda, Yeni Malatyaspor’un nasıl bir yönetim anlaşıyla ‘idare’ edildiğini ve bu noktaya neden geldiğini anlamak biraz da kolaylaşıyor. 

Bu sezona başlamadan önce transfer döneminde, kaliteli oyuncuları gönderip yerine kulübü 2. ve 3. Lig düzeyinde futbolcularla dolduran Adil Gevrek, takımın yedek kulübesini Süper Lig’de oynayamayacak, 1. Lig için bile yetersiz isimlerle donattı. Bu ucubeliğin sonucunda, çok kritik maçlarda, teknik direktörlerin sağlam hamleler yapmasını, oyuncu değişikliği yaparak sonuç almasını engelleyen bir tablo yarattı. 

Neticede birçok yanlışlık, umursamazlık dizisi ile Yeni Malatyaspor bu ligden düştü ya da düşürüldü; üstelik potaya girdikten sonra düşmemek için hiçbir çaba göstermeden bir an olsun umut vermeden.

Ancak küme düşmeden daha büyük büyük bir tehlike bekliyor bizi. O da şu an amatörde yer alan Malatyaspor’un akıbetine benzer bir akıbetin yaşanması ihtimalidir. 

Yeni Malatyaspor, eğer ciddi tedbirler alınmaz ise hem mali yönden hem sportif yönden yok olacak ve bir alt lige düşmekle de kalmayacak. 

Sezon sonunda Yeni Malatyaspor’un -eğer kalmışşsa- sponsor yayın gelirleri ve futbolcu satışından gelecek gelirlerinin kesinlikle emin ellerde muhafaza edilerek gelecek sezonun planlamasının bugünden yapılması lazım. 

Düşmekten kurtaramadık bari yok olmaktan kurtaralım!

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bugün Yeşilyurt belediyede küme düştü Mehmet çınarın yaptığıni unutacakmiyiz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu (1 yıl önce)
    Bu şehir neleri kimleri unutmadiki Adil Gevregegi unutmasın zaten tepki veren hesap soran bir şehir olsak bu olanları bu şehre kimse yapmaz yapmayı aklının ucundan bile geçiremez .
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (2 yıl önce)
    Sevgili Eralp ...Her şeyi çok güzel özetlemişsin...Gerekli tedbirler alınmazsa 24 Nisan dan sonra seçilecek yönetim, şeffaf ve radikal kararlar almazsa, durum vahim olur.. Sayın Gevrek geçen sene takımı bıraksa idi. Bu gün Malatya da yeri farklı olurdu. Malatasporun başarıları ile anılırdı. Bu gün Malatyasporun sonunu hazırlayan başkan olarak anılacak...Artık ne kadar kurtarılırsa diyelim...Bu ilin heyecanını ortak paydasını ayaklar altına serdirmeye kimsenin hakkı yok...
    %84
    %16
    Yanıtla

Eralp Yalvaç yazıları