SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"1 Mayıs Ortak Bir Değerin Adıdır"

A- A+ PAYLAŞ

İŞÇİ BAYRAMI MALATYA'DA DA KUTLANIYOR.. MESAJLAR.. İşçilerin, günlük çalışma süresi konusunda küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın birçok ülkesinde emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor. Bu arada Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Malatya Şubeler Platformu öncülüğünde bugün Emeksiz Caddesi Üst Kavşağı'nda  1 Mayıs dolayısıyla miting yapılacak. Mitingin saat 12.00'de başlayacağı öğrenildi. Miting bitimine kadar bu kavşağa bağlanan yollar trafiğe kapalı olacak. Bu arada Malatya'da da yerel yöneticiler ve çeşitli kuruluş temsilcileri 1 Mayıs dolayısıyla mesajlar yayınladılar.

1 MAYIS'IN ÖYKÜSÜ ve KUTLAMALAR..

ABD'de işçilerin, günlük çalışma sürelerinin 8 saate indirilmesi için 1884'te başlattığı mücadeleyle ortaya çıkan 1 Mayıs, 1886'da başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazandı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), yılda bir günün, dayanışmaları amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.

Birçok ülkede 1 Mayıs, "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı'' adıyla resmi tatil olarak kutlanmaya başladı.

İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de yapıldı

İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken, İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde Ankara'da 1 Mayıs 1922'de İşçi Bayramı kutlandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ise 1 Mayıs 1923'te resmi olarak bayram kutlaması yapıldı.

Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programı, üzücü olaylara sahne oldu. Mitingde, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında açılan ateş sonrasında 36 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşanan bu olay gerekçesiyle 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlamalar yasaklandı.

Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

Sendikalar farklı şehirlerde kutlayacak

Üzerine marşlar bestelenen, kitaplar yazılan, sinema filmleri çekilen 1 Mayıs, çalışanların sorun ve taleplerini gündeme getirildiği gün olma özelliği de taşıyor.

İşçi ve memur konfederasyonları ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında, son senelerde olduğu gibi bu yıl da farklı şehirlerde kitlesel etkinlikler düzenleyecek.

Türk-İş, bu yıl çalışma hayatına ilişkin sorunları gündeme taşımak için 1 Mayıs programını, işçi kenti olarak bilinen Kocaeli'de düzenleyecek.

Hak-İş ve Memur-Sen, bu yıl ortak kutlama yapacak. Daha önceki senelerde birlikte kutlama programları düzen iki konfederasyon, bu yıl da 1 Mayıs'ta Şanlıurfa'da olacak.

Türkiye Kamu-Sen ise Milli Mücadele'nin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919'un 100. yılı dolayısıyla, 1 Mayıs'ta Samsun'da program düzenleyecek.

DİSK ve KESK, bu yıl da İstanbul'da ortaklaşa program yapacak. Bakırköy Pazar Alanı'ndaki kutlamada, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri de yer alacak.

Sendikalaşma oranı yüzde 13,8

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının iş kollarındaki işçi ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2019 Ocak istatistiğine göre, Türkiye'de kayıtlı 13 milyon 411 bin 983 işçi var. Bunların 1 milyon 859 bin 38'i sendika üyesiyken, sendikalaşma oranı yüzde 13,8 seviyesinde bulunuyor.

Türk-İş, 975 bin 300 işçiyle en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu durumundayken, bu konfederasyonu 684 bin 144 üyeyle Hak-İş, 171 bin 428 üyeyle DİSK izliyor.

MALATYA'DA SİYASİLER VE YEREL YÖNETİCİLERİN MESAJLARI..

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkci

Tüfenkci, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda " Emeğe saygı medeniyetimizin temel değerleri arasındadır." dedi.

Tüfenkci mesajında daha sonra şu ifadelere yer verdi; "Milletimiz, alın teri ve emeğin önemini bütün insanlığa yüzyıllarca nakşetmiş bir millettir. Ahilik geleneğimizde “alın teri kurumadan işçinin hakkını vermek” vardır.

Ülkemizin büyümesi ve kalkınmasında işçi ve emekçi kardeşlerimizin katkısı çok büyüktür. Bu nedenle AK Parti hükümetleri olarak işçi kardeşlerimizin çalışma koşullarından sosyal hak ve güvenliğine kadar reform niteliğinde birçok yenilik ve düzenlemeyi hayata geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye ideali çerçevesinde işçilerimiz ve iş dünyamızın tüm emekçileri ile omuz omuza çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak bayram havasında kutlanmasını, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyor; emeğin ve alın terinin, üreterek çalışma gücünün kutlandığı tüm emek sahiplerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum."

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

Çalık yayınladığı mesajda, "İşçi ve emekçi kardeşlerimiz, ülkemizin büyümesi ve istikrar içinde gelişmesi, belirlenen hedeflere ulaşması sürecinde önemli bir role sahiptir. İşçi ve emekçilerimizin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarına sahip çıkılması devletimizin her zaman öncelikli konuları arasında yer almıştır." dedi.

Çalık mesajında daha sonra şu ifadelere yer verdi; "Alın teri ve emeğe saygının sembolü olarak 1 Mayıs tarihi, 22 Nisan 2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 27 Nisan 2009 Pazartesi günü Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren 5892 sayılı yasayla resmi tatil olarak belirlenmiş ve ‘Emek ve Dayanışma Bayramı’ olarak ilan edilmiştir.

Sendikalar, demokrasinin, demokratik ortamın ürünü olan kuruluşlardır. Ortam demokratikleştiği zaman sendikal faaliyet gelişmiş, yaygınlaşmış ve hızlanmıştır.

Hükümetimiz, sivil toplumun önünü açmayı, sivil inisiyatifin demokratik süreçlere katılmasını her zaman önemsemiş; çalışma hayatının standartlarını yükselten birçok yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiştir. Yasal düzenlemelerin getirdiği olumlu hava çalışma hayatına da yansımıştır.

Emekleri ve alın terleriyle, ülkemizin ilerlemesinde ve refah düzeyinin yükselmesinde önemli pay sahibi olan işçi ve emekçilerimizin, haklarını ararken gösterecekleri demokratik ve barışçı tavır, demokrasimizin gelişmesi bakımından da büyük önem taşımaktadır.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününün, provokasyonlardan uzak bir şenlik havasında geçmesini, gerçekleştirilecek etkinliklerin barışın, kardeşliğin ve dayanışmanın güçlenmesine vesile olmasını diliyor, bu anlayışla, işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Ağbaba, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Ağbaba, "Ekonomik kriz işçilerin ve emekçilerin yaşamını gün geçtikçe daha da zor hale getirmekte, yoksulluk Türkiye toplumuna adeta zorla dayatılmaktadır. AKP iktidarı kendi yarattığı krizin bedelini milyonlarca çalışana ödetmeye çalışmaktadır. İşçilerin emekçilerin tüm haklarına göz diken AKP iktidarı çalışanlarımızı kölelik koşullarında çalışmaya açlık ve yoksulluklar yaşamaya zorlamaktadır” dedi.

Ağbaba, “ Ekonomik kriz gün geçtikçe daha da derinleşirken, Ülkemizde işsizlik oranı Cumhuriyet tarihinin en yüksek değerine ulaşarak dar tanımlı işsiz sayısı Türkiye tarihinde ilk kez 4 milyon 668 bine yükseldi.Kayıt dışı ve kuralsız çalıştırma olağan hale getirilmiş, gençler ve kadınlar işsizliğin kıskacına itilmiştir. İşçiler ve Emekçiler üzerindeki vergi yükü gün geçtikçe artarken, yapılan her zam emekçilerin ücretlerini eritmeye devam ediyor. Asgari ücret yoksulluk sınırının altına gerilerken, milyonlar açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmiştir.İşçilerin evrensel ve anayasal hakkı olan grevler erteleme adı altında yasaklanıyor, İşçilerin her türlü demokratik hakları yok sayılmıştır. İşçilerin son kalesi olan kıdem tazminat fona devredilerek işçilerin 83 yıllık mirası ellerinden alınmak isteniyor İşsizlik sigorta fonu işçilerden çok işverenlerin yararlandığı bir yapıya dönüşmüş, bütçesi 130 milyar TL’yi bulan işsizlik sigorta fonundan işçilerin son üç yılda yararlandığı toplam miktar yalnızca 15,3 milyar TL. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi adı altında kamusal emeklilik sistemi tasfiye edilmek istenmektedir. Ve yine yıllardır devlet memurlarının güvencesi olan 657 sayılı yasa esnetilmek istenmekte. Memurların iş güvencesine göz dikilmektedir ”ifadelerini kaydetti.

Ağbaba açıklamasının sonunda, “CHP Emek Büroları olarak tüm çalışanlarımızı; kıdem tazminatının gasbına, zorunlu BES uygulamasına, işsizliğe ve yoksulluğa, işçi cinayetlerine, grev yasaklarına, güvencesiz çalıştırılmaya, iş güvencemizin elimizden alınmasına, baskıya ve sömürüye karşı, geleceğimize, emeğimize ve memleketimize sahip çıkmak için 1 Mayıs'ta alanlarda birlik olmaya çağırıyoruz.”dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Başkan Gürkan, “Başta Belediyemiz çalışanları olmak üzere tüm emekçi kardeşlerimizin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günlerini tebrik ederim. Ülkemizin gelişmesinde, işçilerimizin alın teri ve emekleri azımsanmayacak kadar büyük ve değerlidir” dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün; Emek, alın teri, kaynaşma, dayanışma ve kucaklaşma günü olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü; Dünya genelinde tüm emekçileri aynı duygularla, aynı acı ve sevinç etrafında kenetleyen ortak bir değerin adıdır.

Malatya’mızı, mazisine layık istikbale hazırlayarak gelişiminde, temiz bir şehir olmasında ve büyümesinde yine işçilerimizin emeğinin ayrı bir yeri bulunmaktadır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak önceliğimiz; çalışanlarımızın iş güvenliği ve sağlığının iyi bir konumda olduğu ortamlarda hizmet üretmelerini sağlamaktır.

Malatya’mıza hizmet noktasında, ekibimizin önemli bir parçası olan tüm işçi kardeşlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm işçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik ediyor, işçilerimize kazasız, mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum" dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, “Üretmeden gelişmenin mümkün olmadığı, acımasız rekabetin dünyada sürekli ivme kazandığı bu zamanda, işçi sınıfının kıymeti unutulmamalıdır” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Dünyanın birçok ülkesinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, her yıl olduğu gibi ülkemizde de kutlanmaktadır. Bu önemli gün, üreten, çalışan, katkı sunan emek ve alın teri dökenlerin günüdür. Fabrikalarda, tarlalarda, yer altında, zor şartlarda ekmeğini helalinden kazanan, nasırlı ellerin günüdür. Biz biliyoruz ki emek ve ekmek kutsaldır. Memleketine, milletine, ailesine, ekonomik destekte bulunmak, ülkesinin kaynaklarını işler hale getirmek, devletin devamlılığına katkı sunmak adına beden gücü ile çalışan işçi kardeşlerimiz, önemli bir misyonun öncüleridir. Üretmeden gelişmenin mümkün olmadığı, acımasız rekabetin dünyada sürekli ivme kazandığı bu zamanda, işçi sınıfının kıymeti unutulmamalıdır. Onurlu bir şekilde emeğin ve ekmeğin fedakâr insanlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutluyor, aileleriyle birlikte mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürmelerini temenni ediyorum” ifadelerine yer vererek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün hakkaniyetli ve adil şartlarda bir çalışma ortamına vesile olması temennisinde bulundu.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Bülent Avşar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Avşar, yayınladığı mesajında, “Bizler, çalışanın hakkını alın teri kurumadan verme hassasiyetine haiz olan bir dinin ve kültürün mensubuyuz. Türkiye ekonomisinin bugünkü yükselişinde emek veren işçilerimizin katkıları büyüktür. Türkiye olarak, başarının gerçek sahipleri olan işçilerimizin haklarında yeni düzenlemelerle daha iyi koşul ve şartlarda çalışmalarını sağlamak için üzerimize düşeni yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Tabii ki hükümetimizin çalışmaları neticesinde vesayet yönetimlerinin yasakladığı 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak demokrasimize yakışır biçimde kutlanabilir hale getirildi. Umarım bu hakların daha modern ve üst düzey bir çizgiye getirilmesi ümidiyle tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum’’ dedi.

Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlayarak, “1 Mayıs, ekmeğini alın teriyle kazananların bayramıdır” dedi.

Sadıkoğlu, “Gelişen, büyüyen ve yükselen Türkiye'nin en büyük destekçisi çalışanlardır. Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemiz de gücünü üreten kesimden almaktadır. Tarımda, sanayide, bilimde, teknolojide, sağlıkta, hizmet sektöründe ve hayatın her alanında üretenler sayesinde toplumların refah düzeyleri yükselmektedir. Yaptıkları çalışmalarla kaynaklarımızı ürüne dönüştüren işçilerimiz, ülkemizin olduğu gibi Malatya’mızın da kalkınmasındaki anahtarı durumundadır. Bizler toplum olarak, emeğin ve alın terinin kutsal sayıldığı, adaletli paylaşım, dayanışma ve güç birliğinin esas alındığı bir kültür ve medeniyetin mensuplarıyız. Emek ve alın teriyle ülkemizin büyümesi ve kalkınmasında önemli rol oynayan işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum” dedi.

malatyahaber.com- Ankara, AA

ARŞİV FOTO: Malatya'da 2018'de yapılan 1 Mayıs kutlamalarından

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • malatyalı (5 yıl önce)
    Bunların hangisi işçi gerçek işçiler çalışıyor ayrıca chp hdp bayrakları var hiç birleştirici değil tam bir ayrıştırmacı grup bu memlekette mhp li ak partili işçi yokmu bunların tekeline girmiş kutlamalar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan balcı (5 yıl önce)
    sanayideki işçiler çalışıyor , memurlar tatilde.
    0
    0
    Yanıtla
  • çetin (5 yıl önce)
    Anarşist gruplar meydanda eylem yapsın. Biz çalışanlar mesaide. Siz asıl işçiyi çalışmaya mahkum ederseniz meydanı istenmeyenler doldurur. 1 Mayıs ta anlamından şaşar. bence 1 Mayısta çalışana zorunlu izin olmalı. işçilikle emekçilikle alakası olmayanlar meydanda olmamalı. 1 Mayıs siyasete alet olmamalı.
    0
    0
    Yanıtla