SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"10 Ayın Sonunda 103 Bin Konutun 3 Bini Bile Hazır Değil!"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, deprem sonrası Malatya’nın boynu bükük beklediğini belirterek, “On ayın sonunda, 103 bin konuttan 3 bini bile hazır değil” dedi.

TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, deprem sonrası Malatya’da yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Eskiden cıvıl cıvıl olan caddelerde, maalesef, toz bulutundan yürüyemiyorsunuz, her taraf toz duman” ifadelerini kullandı. Ağbaba, hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı dağınık adliye çilesine son verilmesi için düzenlenen ‘Tek Çatıda Adliye’ yürüyüşü ile ilgili de konuştu.

“Malatya boynu bükük ağlamaya devam ediyor”

“6 Şubat depremini yaşadık, ben de iki günden beri Malatya’daydım. Malatya, maalesef, hâlâ boynu bükük bekliyor” diyen Ağbaba, “Resmen şehrin psikolojisi bozulmuş, insanların psikolojisi bozulmuş. Eskiden cıvıl cıvıl olan caddelerde, maalesef, toz bulutundan yürüyemiyorsunuz, her taraf toz duman. Malatya âdeta bir tarlaya dönüşmüş ama yapması gerekenlerin vaatlerini tutmadığını da söylemek istiyorum. Malatya, maalesef, talihsiz bir il. Sırf iktidar üzülmesin diye sanki Malatya’da deprem yaşanmamış gibi bir hava vermeye çalıştılar, AFAD az hasarlı illerin başında saydı Malatya'yı. Ama Malatya yerle bir olmuş durumda, Malatya'da ne ticaret var ne esnaf var. Malatya boynu bükük ağlamaya devam ediyor.” Dedi.

Konteyner yok, konteyner yok, konteyner yok

Ağbaba konuşmasının devamında  “2023’ün sonuna kadar 14 bin ev teslim edeceğiz.” dendi, hâlâ teslim edilebilmiş değil. Malatya'da 103 bin konut yapılması gerekiyor, ihalesi gerçekleştirilen konut sayısı 14 bin maalesef. On ayın sonunda, 103 bin konuttan 3 bini bile hazır değil. İnsanlar neyi bekliyor? Damı olan, bacası tüten, başını sokacağı bir ev bekliyor. Hâlâ telefonlar alıyoruz “Konteyner yok, konteyner yok, konteyner yok.” Maalesef, insanlar konteyner bulamıyorlar. Konteynerde hava şartları nedeniyle yaşam zor gözüküyor.” Dedi.

Malatya yaşam olmayan boynu bükük bir kent olarak kalacak

İkizce bölgesinde yapımı devam eden konutların altyapılarının kağnı hızıyla ilerlediğini belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremden dolayı Malatya hâlâ acıyı çekmeye devam ediyor. Esnaf sıkıntılı, alışveriş yapılamıyor. İnsanlar alışverişe nereye gidiyor? AVM'lere gidiyor, dışarıdan gelen firmalar para kazanıyor, Malatya esnafı onları izlemeye devam ediyor, esnafın durumu sıkıntılı. Maalesef bununla ilgili de bir çözüm üretilebilmiş değil. Eğer böyle giderse , Malatya yaşam olmayan boynu bükük bir kent olarak kalmaya devam edecek. İktidar partisi de bunu görmezden geliyor” şeklinde konuştu.

Ağbaba, “çiftçinin Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmeli, esnafın borçları ertelenmeli, BAĞKUR primleri ertelenmeli, destek olunmalı, Malatyalı ekmeğe muhtaç kalmış durumda.”dedi.

Adliye binası temeli Kasım’da atılacaktı, şimdi ‘Ocak ayı’ diyorlar

CHP Malatya Mililetvekili Veli Ağbaba, geçtiğimiz günlerde Malatya’daki, barodaki avukatlar bir eylem gerçekleştirdiğini belirterek, “tek çatıda adliye” yürüyüşü gerçekleştirildi. Malatya’da 7 ayrı binada adalet dağıtılmaya çalışılıyor. Depremden önce de adliye binası ilçe adliyelerinden daha kötü durumdaydı. Adalet Bakanı açıklama yaptı, Kasım ayı sonunda “temel atacağız ” dedi, hâlâ temel atılabilmiş değil. Şimdi “Ocak ayı” diyorlar. Avukatlarımız ve yurttaşlarımız mağdur olmuş durumda.” İfadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 ay önce)
    23 Mar 2023 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "650 bin konutu 1 yıl içinde teslim edeceğiz" dedi. Akp nin temel politikası verdiği sözlerin hiç birinde durmaz. Ancak devamlı hedefi bir sonraki yıla atar. Halkta ne yazık ki bu yalnalara inanır. Bir allahın kulu da çıkıp ya siz hani bir yıl içinde teslim edecektiniz size oy verdik. Ne oldu şimdi. Utanmıyormusunuz karşımıza gelip tekrar oy istemeye demez. https://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-650-bin-konutu-1-yil-icinde-teslim-edecegiz-755340.html
    %50
    %50
    Yanıtla
  • adnan (3 ay önce)
    boya küpü batırıp çıkarsınlar bir ayda biter
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Vatan daş (3 ay önce)
    Sayın Ağbaba dile getirmese Malatya nın bir deprem yaşadığı, hasarın büyüklüğü, depremden sonra vatandaşın halini kimse duymayacaksın. Hani bir şarkı vardı eskilerden " aman kimseler duymasın, aman kimseler görmesin, sonra düşeriz dillere "aynı o şarkı gibiydi, Apbaba hariç herkes suskun, kapı pencere sökmeyin ey vatandaş diyen bir yönetim de yoktu, belediye başkanı da, mimarlar odası başkanı yaptı depremin zannedersem 55. Günü bu açıklamayı, Gürkan tekrar etti onun ardından. Depremin adı Maraş Pazarcık depremi, En büyük ölüm yıkım Hatayda oldu, tüm Türkiye Hataya koştu, Malatya ve Adıyaman - 15,-20 derecede karşıladı depremi, binalar dayandı çok şükür ölü sayısı azdı, bu az ölü sayısı olması nedeniyle şehir olarak bu ölçü alınarak, yeterince dikkatleri de çekemedi. Belediye başkanı da sağolsun depremin nedenini halkın günahı çokmuş dedi vatandaşı suçladı, ona bağladı. Evi yıkılan arkadaşlar Yeşilyurt ve Büyükşehir Belediyelerini Mahkemeye vermiş vatandaş, özetle her iki belediye de yaptıkları savunmada birbirinden kopyala yapıştır yapmışlar (bazı bölümler kelimesi kelimesine nokta virgülüne kadar aynıydı.) Özetke: Deprem ile ilgili Prof. Naci Görür ve dünyadan yabancı bilim adamlarının açıklamalarını yazıp deprem mücbir bir nedendir, biz suçlu değiliz, bu bölgeleri zamanında imara açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur diyip topu Bakanlığa atmışlar. Belediyeler suçsuz, Yapı Denetim Firmaları suçsuz, Mütahitler suçsuz, Bakanlık imara açtı diye, Temel kazan kepçe i Murat, Kalıp çakan Memet, demir bağlayan Mustafa, sıva yapan Ahmet, boya yapan Hasan mı suçlu??? Sayın Ağbaba ağzına yüreğine sağlık, Malatya halkının başına gelenleri anlat, gerçek neyse konuşmaya devam et, konuş be kardeşim, konuş.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • erol (3 ay önce)
    Gelişmiş ülkeler ; hastalıklar ortaya çıkmasın diye, insanlar sağlıklı yaşasınlar diye tedbirler alırlar, bizim gibi ülkeler hastahane yaparak hastalıkların önüne geçeceğine inanırlar.Gelişmiş ülkeler Depreme dayanıklı binalar yaparak can ve mal kaybının önüne geçer, bizim gibi ülkeler depremin zararlarını depremden sonra gidermeye çalışırlar. Aradaki fark budur, A yada B nin iktidar olması meselesi değildir, ülke olarak sosyal ve ekonomik olarak gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmamız gerekir.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Vatan daş (3 ay önce)erol isimli kullanıcı yorumuna
    Biz baştan kaybediyoruz çünkü gelişmemiş bir ülkeyiz Erol kardeşim. (Batılılar bize düzgün işleyen bir sistemimiz olmaması ve kurallara uymamamız nedeniyle ben Y. Dışındayken Barbar diyorlardı, bizi malesef öyle görüyorlar.) Şimdi Sosyal devlet olsaydı, kurumların birbiri ile bağlantısı olsaydı; kurumlar vatandaşı aylarca Afad kapılarında deprem yaşadığını ispat et diyip perişan etmezdi, vatandaşın adresi belli (nüfusta) , tapu kaydı kaydı belli (tapuda), vergisi belli (Vergi dairesinde), hasar kaydı (e-devlette) vatandaş ben burada depremi yaşadım, işte tapum, Çevre Şehircilikten saatlerce sıra bekleyip aldığım hasar kayıt belgem, belediyeden saatlerce sıra bekleyip aldığım adres puantaj belgem diyip Afad ta saatlerce sıra bekleyip depremzede yim hakkım için geldim demezdi. EN BÜYÜK SORUN Devlet kurumları arasında bilgi paylaşımı ve otomasyon bağlantısı yokmuş biz vatandaşlar olarak bunu gayet iyi öğrendik. Mevcut sistem-sistemler yetersiz olduğu gibi, çalışanlarında bilgisiz ve yetersiz olduğunu gayet iyi öğrendik. Alt kattaki memur farklı tarif ediyor, üst kattaki farklı, gidip şef e soruyorsun o da farklı anlatıyor, müdüre sorayım birde diyorsun, o hepsinden farklı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (3 ay önce)
    Senede 10 bin konut yapılsa, 10 sene sürer alt yapı peysaj çalışması.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Sayın vekilim benim binam 3 sefer incelenmiş 3 Sefer ağır hasarlı raporu verilmiş. Kolonlar hasarlı kirişler çatlak. Adına çokça daire olanlar,binanın altındaki dükkan sahipleri yani tamamen ekonomik nedenlerle bunu orta hasara veya hafif hasara çevirmek istiyorlar. Bilirkişi vasfıyla buna rapor düzenleyen Üniversite hocaları var. Bilim adına fen adına teknik adına. Valilik bu şekilde 1050 adet binanın yargıda olduğunu açıkladı. Bu konuda bir araştırma yaptırmayı düşünüyormusunuz. Bu konuda bir açıklama yapmayı düşünüyormusunuz.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • malatyalı (3 ay önce)
    veli ağbaba muhalefet olarak mücadele ediyor.bir vekil olarak daha ne yapar,bunu tartışmak lazım.muhalefet özellikle chp sorunları dile getirmekle beraber ,somut çözüm önerileri sunmalı.doğru yapılan işleride usulüne göre taktir etmelidir.her yapılanı tenkit yolunu seçerse iktidar bundan faydalanır sap ile samanı karıştırır.ayrıca korkmadan dinci ve ayrılıkcı franksiyonlara da tavır almalı.milli değerlere özen göstermelidir.çağdaş normları asla bırakmadan harekete devam etmeli.dinimizin toplum üzerinde etkisi çok fazladır,yaşamın her alanında etkili olmakta ,bu durumda siyasileri din üzerinden halkı yönlendirmeye sevk etmektedir.bu durum kısır döngüdür.burada karşı koymak yerine ,çözümle birlikte bir irade olmalıdır.doğruya doğru ,yanlışa çözüm üreterek ,korkmadan çağdaş insan profilini bozmadan yapmalıdır.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Barguzulu (3 ay önce)
    Yıllardır kendi konuşup kendisi dinliyor . Allah aşkına ne gibi bir faydanız oldu malatyaya ? Hadi Belediye Başkanı adayı olun da görelim sizi cesur yürek
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Haklisin.burdan veli agbabaya sesleniyorum.bunlarin sorunlarini ne dile getiriyorsun.kime oy verdilerse gitsinler onlardan yardim istesinler.ilgilendinde noldu bugune kadar.oy mu verdiler.adama baksana Malatya'ya ne faydan oldu diyo.saniyoki sen iktidar vekilisin.allahim sen bu kuluna az akıl ver.yav adam daha ne yapacak.firsat buldukça mecliste tüm Türkiye'ye Malatya nin sorunlarını dile getiriyo.gozune dizine dursun bee
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Allahtan korkun Malatya’nın sorunlarını en çok rahmetli Mevlüt Aslanoğlu, sonrasında veli ağbaba dile getirmiştir. Muhalefetten bir vekil nasıl bir hizmet getirebilir yapabileceği en büyük fayda halkın sorunlarını dile getirmektir zaten milletvekilinin işi milletin sorunun anlatmaktır. Diğer Malatya vekilleri gibi köşeye çekilip adını bile duymadan maaş alıp yatanlar size daha tatlı geliyor anlaşılan kaç tane vekil var 3 tanesini ya tanıyor ya tanımıyorsunuz onlara laf etmezsiniz sizi savunana laf yetiştirirsiniz çünkü görüşü sizden farklı
    %67
    %33
    Yanıtla
  • malatya sevdam gurbet samsun 55 (4 ay önce)
    işin kötüsü veli ağbaba kesin lüks saray konaklarda villa residanslarda kalıyordur buna ragmen malatyayı savunmaya çalısırken konteynırda çatısı bacası akan halk memnun ne diyelim
    %68
    %32
    Yanıtla
  • orhan ince (4 ay önce)
    sayın vekilim inan malatya için söylemene değmez çünkü çoğunluk olarak memnun demekki malatyalı bir tane memun olmayan durumdan kimse yok piyasada.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Erdoğan (4 ay önce)
    Herkes kendine yakın siyasi ağızla konuşuyor Millet kimsenin umrunda değil evet Malatya Hindistan gibi yıkık dökük deprem olalı şurada bir yıl olmaya 38 gün kaldı doğrusu vatandaşa sunulan bir şey yok ancak iktidar chp olsaydı inanın bunun kadar da olamazdı daha kazanmadan hesap soracak oldunuz vatandaş da pardon dedi sizi eledi anlayın artık sol kesim bu kafayla hayatta seçim kazanamaz.
    %32
    %68
    Yanıtla
  • gaybı allah bilir, sen kendini bilmiyorsun. en az 20 yıldır cevreyolu yapamadınız değil mi ? koca 20 yıl ! o gün doğan çocuk evlendi.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Sayın vekilim doğruları söyleyip de kendini yorma, bu halk bu savunmaları haketmiyor. Bırak ne halleri varsa görsünler, kendi seçimleri kendi kararları..
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ahmet (4 ay önce)
    Kına yak veli!!
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Fikret (4 ay önce)
    Büyük lokma ye ama büyük laf söyleme demiş atalarımız seçim zamanında 6 ay içinde herkesin evini üstelik bedava teslim edeceğiz demiştiniz Ali Babacan çok kolay demişti ev yapmak iktidarı beceriksizlikle suçlamıştı bence veli ağbaba kürsüde söylemesede içinden iyiki iktidar olmadık diye içinden geçirmemiş değildir
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Senin ve senin gibilerin hakkını arayıp, mücadele eden adama, sen ve senin gibilerin hakkını vermeyip, yüzünüze bakmayan, sizi sahipsiz bırakıp, perişan eden ve depremden bu yana ortalarda görünmeyen partiyi ve adamları savunup saldırıyorsunuz! Adam size sahip çıkıp sesiniz olmaya çalışıyor kötülük mü ediyor ? 22 yıldır oy verip seçip meclise gönderdiğiniz adamlar sizinle muhatap olup yüzünüze bakmıyor ama size yarıyor! Yavv arkadaş bu ülke, bu insanlar ne hale geldi inanılır gibi değil! Bu ülkenin en büyük sorunu para,pul,iş, ekmek aş değil. Bu ülkenin en büyük sorunu eğitim ve kültür. Eğitim ve kültür eksikliğinden bu ülke bu halde.Ve hiç bir zaman düzelmeyecek üzgünüm.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ben oy kullanmıyorum hiç bi siyasiye de sizin gibi güvenmiyorum sadece gördüğüm kadarıyla eleştirimi yaparım Bi taraf 1 yıl dediydi bi taraf 6 ay dedi iki tarafta yalan söyledi şimdi veli ağbaba rahatlıkla söylüyor çünkü kendisi işin içinde değil ve sizde hakkımızı savunuyor diye doğruları yazanı cahillikle suçluyorsunuz tam tersi olsa chp iktidara gelse 6 ayda ev yapamayacakları için kürsüde veli ağbabanın yerine akparti vekilleri olacaktı ve akparti yandaşları burdan atıp tutacaktı sizde ağzınız açık size cahil yazan yorumları okuyacaktınız. Bu düzende kazanan hiç bir zaman halk olmaz aklınızı başınıza toplayın kimseyi savunmaya değmez
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Sen kimin içinden ne düşündüğünü bırakta iktidarın beceriksizliğini kabullen artık. "Cahillerle tartışmaya girmeyin , ben hiç yenemedim." İmam-I Gazzali
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Nur hanım sizinle neden tartışmaya girmediğimi şimdi anladınız umarım
    %37
    %63
    Yanıtla