SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müteahhidin Adamları TİGEM Mühendisini Dövdü

0
Güncellendi - 2021-08-24 10:05:53
Müteahhidin Adamları TİGEM Mühendisini Dövdü
A- A+ PAYLAŞ

SULTANSUYU HARASI'NDA İNŞAAT TEKNİĞİNE UYGUN OLMAYAN İMALATA İTİRAZ EDİNCE.. Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde (Harası'nda), 24 Ocak depreminden 10  ay sonra depremde hasar gördüğü iddiası ile yıkılan idari binanın yerine yapılan hizmet binası inşaatını kontrol etmekle görevli inşaat mühendisinin “İnşaatın teknik ve standartlara göre” yapılmadığı konusunda uyarısı üzerine müteahhit firmanın çalışanları tarafından “ağır şekilde dövüldüğü” ortaya çıktı.

Güya depreme dayanıksız diye yıkılan binaların yeniden inşasının güvenli ve olası deprem ve diğer felaketler karşısında sağlam bir yapı olması için uyarılarda bulunan mühendisin dövülmesi, TİGEM'in, Sultansuyu'nda dayanıklı ve sağlam yapı inşa etme amacını da tartışmaya açtı.

Uyarıda bulununca..

Alınan bilgilere göre; TİGEM tarafından Kırşehir'den Malatya'ya gönderilen işletme personeli inşaat mühendisinin, Sultansuyu Tarım İşletmesi'ne gelerek burada devam eden hizmet binası ve lojman inşaatlarında incelemelerde bulundu. İddiaya göre; mühendisin, inşaatın teknik ve standartlara göre yapılmadığı, özellikle kalıp ve demir kullanımı konusunda uyarıda bulunması üzerine, müteahhit firmanın inşaat çalışanları tarafından saldırıya uğradığı, işçilerin, inşaatta kullandıkları malzemelerle mühendisi dövdükleri, mühendisin şikayetçi olması üzerine işletmeye jandarma ekiplerinin geldiği, hastaneye kaldırılan mühendise darp raporu verildiği bildirildi.

Olaydan psikolojisi bozulan ve adının M.B olduğu öğrenilen mühendisin, Malatya’dan ayrılarak başka bir ilde psikolojik tedavi görmeye başladığı da ileri sürüldü.

Olayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, herhangi bir idari işlem yapılıp yapılmadığı konusunda Malatya Valiliği'nin de kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor.

Neredeyse bir yıl sonra 'güya' hasar gördüğünü! fark etmişlerdi!

Cumhuriyet İdaresi’nin Osmanlı’dan devralarak geliştirdiği ve bugüne taşıdığı en önemli kurumlardan biri olan Sultansuyu Tarım İşletmesi (Hara)’ne ait olan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen, bu yönüyle hem Sultansuyu Harası’nın tarihselliğinin göstergesi hem de Hara’nın doğal ve kültürel dokusunun en önemli unsurları olan taş yapıdaki idari bina ve  misafirhane ile lojmanların, Sivrice depreminden 10 ay sonra parayla özel bir şirkete ürettirilen ‘sipariş’ bir raporla, yıkımına karar verilmişti.

Yıktırılan tarihi taş binaların yerine, 29 Nisan 2021 tarihinde Ankara'da 15 firmanın katıldığı ihale gerçekleştirilmiş,  İtiraz nedeniyle uzayan değerlendirmenin ardından, ihaleyi,   Elazığlı Abdulvahap Yılmaz müteahhitlik firması, 18 milyon TL bedelli teklifle almıştı.

Mimarlar Cep telefonu ışığı ile denetleyip raporu onaylamıştı

Sultansuyu Harası binaları, Erzincan’da, 1939 yılında meydana gelen büyük deprem sonrasındaki, ‘depreme dayanıklılık hassasiyeti’ ile yapıldığı ve çoğunluğu taş bina olarak inşa edildiği için sağlamlıkları ile biliniyordu.

Gelinen noktada, devam eden inşaat sürecini denetleyen ve inşaat tekniğine aykırı imalata itiraz eden mühendis müteahhit firmanın işçilerinden  öldürülesiye dayak yerken, Sultansuyun'daki binaların dayanıklı olmadığı yönünde özel şirkete hazırlatılan rapora kamuoyunda oluşan itirazlar üzerine Sultansuyu'ndaki binalarda incelemelerde bulunan Malatya Mimarlar Odası Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel ve bir grup arkadaşı haradaki binada cep telefonu ışığıyla ‘bakarak’ çürük olduğu kanaatine varmış ve  yıkıma destek vermişlerdi.

Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde, yapımı devam eden inşaatların yapı güvenliğini TİGEM adına denetlemekle görevli inşaat Mühendisi M.B.'nin görevinin gereği olarak yaptığı uyarılar nedeniyle ölümüne dayak yemesi karşısında TİGEM'in saldırıya uğrayan mühendise sahip çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Sultansuyu Harası genel görünüm (üstte). İşletmedeki tarihi binaların 'düzmece' raporla depreme dayanıksız olduğu yolundaki iddiaların ardından, Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı ile bir grup arkadaşı, cep telefonu ışığı eşliğinde inceleme yaptıktan sonra, binaların yıkımına yol açan 'sipariş' rapora destek vermişlerdi (altta)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Hadi (2 yıl önce)
    Kamu malını gasp edenler, İşte bunlar insanların en rezilleridirler, Sormuşlar dervişe; -Hayat nicedir? Demiş ki; -Hafız! Hayat bir bilmece, attığın her adım bir hece. Çözene gündüz, çözmeyene gece! İnsanın kendi haddini aşması, zulme ve zalimliğe kapı açar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    İnşallah buna sebep olanları Genel müdürlük gerekli cezayı verirr.Üzeri örtülürse inşaatlar yıkılan binalardan dayanıksız olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Hiç haksızlık yapana ceza verildiğini gördünüz mü? Ödüllendirilmeseler iyidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Yeni Türkiye dedikleri demek bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (2 yıl önce)
    Çok şükür ki, iddia edilene benzer hadiseler hastanelerde gerçekleştiğinde kameralar kaydediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Memleketin her yerinden pislik lağım akıyor. Sağlam binayı yıktıran Elazığlı Tarım bakan yardımcısı. İhaleyi verdikleri firma Elazığlı. Bilmiyorum binanın yıkımını hangi yandaş firmaya verdiler. Gece karanlığınında, Allahın gündüzü yokmuş gibi binalar incelendi ve sağlam binalara çürük raporu verildi. Sonra sağlam binaların yıkımı için ihale yapıldı, para ile yıktırıldı. Sonra yeni bina yapımı için ihale edildi para harcanarak yptırılıyor ancak projeye uygunsuzluğu tespit eden kontrol mühendisi dövülüyor. Belli ki yeni yapılan binalar eskisinden daha çürük olacak. Bu nasıl bir çürümüşlük? Bu nasıl bir anlayış? Bu nasıl bir vicdan? Ve koca Malatya nın her gün boy gösteren yöneticilerinden birisi çıkıpta olaya el koymuyor. El insaf, Bir de bu adamlar seçim zamanı gelip vatandaştan oy isteyecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şabettin Tofaş (2 yıl önce)
    işini kaybetmek istiyorsun heralde. kafana göre kullanıcı adı yazamazsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • ne yani editörü işten mi atacaksın?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen kimsin ki milleti tehdit ediyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Neden üzerinize alındınız. Yapılan binaların müteahhitimi yoksa müteahhitin adamımısınız?
    0
    0
    Yanıtla
  • sen kendini kaybetmissin bile sebelebettin bey
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (2 yıl önce)
    Sayın editörün bu konu ile ilgili gerekli açıklamayı yapmasını bekliyoruz Tigem de bilgi almak jandarma yada emniyet ten bu bilgiyi almak hastanede alınan raporu öğrenmek bir basın mensubu olarak çok zor olmasa gerek Böyle bir işin üstü örtülemez Görevini yapan bir insana yapılan hakaret ve darp hasır altı edilmemeli Bu haberin detayı devamı ve sonucunu Malatyahaber.com dan bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay bey, bu haberin detayını ve devamını bir zahmet vatandaştan her seçim oy isteyen, bu şehrin yöneticileri versin. Her gün nutuk atmasını biliyorlar. Bir zahmet bu konunun detaylarını da öğrensinler ve doğru bir şekilde vatandaş ile paylaşsınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şabettin Tofaş (2 yıl önce)
    Haber kaynağı nedir? ''Alınan bilgiye göre'' ne demek? Jandarma mı? Polis mi? Savcı mı? Haber ajansı mı? Bu kadar ciddiyetsiz habercilik olmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sana ahaber uyar
    0
    0
    Yanıtla
  • Yoksa sen de mi dayak atanlar içindesin? Belli ki teşhir olmak zoruna gitmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alper (2 yıl önce)
    Dövenlerde Suriye li çalışan lar mühendisi takip edip odaya kilitleyip dövüyorlar orda çalışanlar bunu iyi biliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet ekici (2 yıl önce)
    Arkasinda bir güç var yoksa horozlanmazlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (2 yıl önce)
    Dünyanin kiskandigi demokrasi cenneti dersiniz soran olursa! Öyle diyor ya malum vatandas! Bir de ekliyor „taliban la aramizda görüs farkliligi yok!“ diye. Emin olun daha kötü olacak!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (2 yıl önce)
    Sultansuyu'nu devletin çiftliği sanıyorduk, yanılmışmıyız...
    0
    0
    Yanıtla
  • zindaşti (2 yıl önce)
    Malatyanın 6 AKP vekili neden sessiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)zindaşti isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya'nın 6 tane AKP milletvekili mi varmış iyi oldu öğrendiğimiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Şu an Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tarihte Müteahhit Çağı denilecek dönemi yaşıyor. Müteahhitlerin istediği gibi atını oynattığı dönemdeyiz. Şu rezaleti yeni duyuyoruz. Ben size tahminimi söyleyeyim: İnşaat, pek çok örneğini gördüğümüz gibi, uygun yapılmıyordur. Denetçi uyarıp işe onay vermeyeceğini belli edince de saldırmaya cüret ve cesaret edebilmişler. İfadelerinde de kırk tane yalan söyleyeceklerdir. Çok şey anlatmaya gerek yok. Ülke ülke olsaydı o firmaya bırak iş yaptırmayı, büyük bir ceza verip işten kovar, sorumluları da hapse atardı. Eskiden memurun düğmesi 6 aydan başlar derlerdi, şimdi işini yaptı yanlışı tespit etti diye dövebiliyorlar. Siz zannediyor musunuz ki bir şantiyede bir memur patronun onay veya talimatı olmadan dövülebilir?
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar türk (2 yıl önce)
    ordaki muhendis demek devlet demek kamu görevini yapan görevliye saldırı devletete saldırıdir gereken kişi yada kişiler cezalandırılmalı iddaa doğru ise mütehidin kamu ihalesine girmesi kabul edilemez .
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (2 yıl önce)
    Allah korkusu, ahlak ve hak (adalet) olmayınca gelinen nokta.NOKTA
    0
    0
    Yanıtla
  • yurdum ınsanı (2 yıl önce)
    bana kalırsa dıye soze basladım ama herseyı yınede yazmadan...... herhalde ıtıraz eden o muhendısı işi bilmediği için görevden alırlar yerıne o işi bilen ve oraya olur verebılecek bir mühendisi getirirler mi diyecem ama buyuklerımız bu ıslerı bızden de sızden de ıyı bılırler eee nede olsa buraların da bır sorumlusu vardır. ne bıleyım ıste hersey ayzılmıyor yınede
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (2 yıl önce)
    bu da milletvekillerinin malatyamıza vurduğu darbe. oranın inşaat işini elazığlı firmaya verdiniz sonrada yaptıkları işte eksik malzemelerle iş yapılması. benim bildiğim depremden hasarlı çıkan binayı yıkıp yerine çok sağlam yapılır bu elazığ firma yine çürük bina yapıyor eee hani depreme dayanıklıydı.. ve bu hileli işe belediye başkanı selahattin gürkan ve milletvekilleri seyirci kalıyor. elazığlı mitaitlerin çürük iş yaptıkları şurdan 6.8 depremin aynısı malatyada da oldu cenabı allah bir daha göstermesin. elazığda yıkılan evlerin ve hasarlı evlerin sayısı malatya ya göre en az 100 katı demekki malzemede çalma işini kendi memleketlerinde de yapıyorlar. yazık bunu yapan insalar allaha nasıl hesap verecekler
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    talebani ile aynı görüşteyiz diyen sistemde bunlar normal
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemaleddin Efgani (2 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Talebani değil Taliban !
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Memleketin her yerinden rezillik akıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (2 yıl önce)
    Benim de 2016 yilinda bir santiye'de Makine Muhendisi olarak calisirken muteahhitin yaptigi yanlis isleri Cevre Bakanligina sikayet ettigim icin is hakkim feshedilmisti. Muhendis odalari muhendislerine AKP li muteahhitlere karsi hukuki konularda sahip cikmasi gerekiyor. Sonra okumus kesim iste bizi Avrupa'ya sikayet ediyor oluyor.. Ingiltere'den selamlar.
    0
    0
    Yanıtla