SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tedbir Alınmazsa, Ciddi Riskle Karşı Karşıyayız'

0
Güncellendi - 2021-12-06 15:12:37
'Tedbir Alınmazsa, Ciddi Riskle Karşı Karşıyayız'
A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık riskinin sık sık tekrarlanacağını ifade ederek bu duruma karşı acil önlem alınmasını ve özellikle tarımsal alanda yağış rejimine göre planlamalar yapılması gerektiğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin 7 bölgesinde de 'olağanüstü kuraklık" yaşanıyor. Barajlar, göller, nehirler hatta yer altı sularının kurumaya başladığı Malatya'da Kasım-Aralık döneminde kısmi yağış da kuraklığı önlemeye yetmedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek iklim değişikliğinin yağış rejimini değiştirdiğini belirterek Türkiye genelinde bu yıl yüzde 53 oranında su kaybı yaşandığını söyledi.

Çiçek, "Küresel iklim dengesizliği denilen bir sürecin içerisindeyiz. Geçmiş yüzyıllarda da böyle süreçler yaşanıyordu ama bu dönemlerde bu olayların sık sık ve şiddetli yaşanmaya başlandı. İklim değişikliği ile beraber yağış rejimleri değişti " ifadelerini kullandı.

Çiçek, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık riskinin artık sık sık tekrarlanacağını kaydederek, bu riske karşı özellikle tarımsal sulamada önemli planlamalar yapılması ve tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Çiçek "Özellikle geleneksel tarım yöntemlerinden vazgeçip modern tarımsal ve modern sulama yöntemlerine geçmeliyiz. Bu konuda acil tedbirler alınmazsa ciddi bir riskle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Kayısı (2 yıl önce)
    Kredi vermesine gerek yok acık kanalları kapatıp kapalıya cevirsin. Arazillerin basına birer vana ve saat koysun gerisini bizler hallederız. Halen vahsi sulamayla suyun yüzde doksanını bosa akıtıyoruz maalef. Siz gelin medik barajından gelen abc kanallarını bi görün. Ustune ustluk baraj mil dolmus su birikmiyor. Yarım asırlık baraj...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevmek lazım (2 yıl önce)
    Malatya Coğrafyasında, tarım yapan, sulama yapan buna tüm ilçeler dahil,lütfen salma sulama sistemini bırakıp, DAMLAMA SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ, bu sistemi yapmak isteyen çiftçilerimize bankalar, acil kredi vermeli,bu konular yoksa çözülmez,
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali ALÇİN (2 yıl önce)
    Sayın başkanım. Bizler Akçadağ ilçe merkezinin alt tarafında geçip tohma çayına kadar devam eden kanalda hala açık sulama yapmaktayız. Gelen suyun yarıdan fazlası israf olmakta biz bahçe sahipleri de 30 ile 40 gün arasında sulama yapmaktayız. Bunun için acilen kapalı sisteme geçilmeli diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla