SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"6 Şubat'ta Yaşadığımız Acı Kelimelere Sığmayacak Kadar Büyük"

A- A+ PAYLAŞ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, Malatya’nın ana gündeminin depremin olduğunu belirterek, “Malatya'mızda 1 Şubat’tan itibaren peyderpey 5.500 veya 6.000 civarında konutumuzu depremzedelerimize teslim edeceğiz. Bu evlerimizi tabii, biraz daha teslim etmemiz gerekiyor, bunda tüm kurumlara özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor. Cumhurbaşkanımız söz verdi ve burada hak sahibi olan herkes ev sahibi de olacaktır. Hiçbir kurum devletimizden de büyük değildir. Özellikle de Cumhurbaşkanımız ve devletimiz söz verdiyse devletin sözünü de yere düşürmeyiz.” dedi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı ikinci söz olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Malatya'daki çalışmalar hakkında konuştu.  

-“Üç yüz altmış günden beri sahada olduk”
Milletvekili Mehmet Fendoğlu, “Bugün depremin 360’ıncı günü ve beş gün sonra bir yıl olacak. Depremin olmasının hemen ardından, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin tüm kurumları ve kurullarıyla birlikte Genel Başkanımız bilge liderimiz Devlet Bahçeli Bey’in ve yönetimde bulunan Başkan Yardımcılarımızın deprem bölgesine intikal etmeleri ve bu süre içerisinde defaten deprem bölgesini ziyaretleri aşikârdır. Depremin ardından yine Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tüm askerleriyle, arama kurtarma ekiplerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, emniyet güçlerimizle deprem bölgesinde olduk. Bugün 360’ıncı gün dedik. Vatandaşlarımızın o günkü talepleri başkaydı, bugün talepleri başka oldu. O gün ilk etapta bizden talepte bulunan vatandaşlarımızın 3 isteği vardı: Gıdaya ulaşım, barınma imkânlarının sağlanması ve vatandaşın can ve mal emniyetinin sağlanması ki bu 3’üncü şıkta süreç biraz sıkıntılı oldu. Çünkü deprem bölgesi ve alanının çok geniş bir yüz ölçümünü kaplamasıyla birlikte zaman zaman kontrolden de çıkmış olduk. Ama biz, Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları olarak üç yüz altmış günden beri sahada olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bugün Malatya’da övülen Kışla Caddesi’nde Ülkü Ocaklarının çorbası kaynıyorsa Ülkü Ocakları ve teşkilatımızın safı bellidir; devletimizin ve milletimizin yanındadır. 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra çayını çorbasını, tasını tarağını toplayıp kaçanlardan olmadık. Üç yüz altmış günden beri vatandaşımızın ve milletimizin yanında olduk. Bu konuda hassasiyet gösteren tüm teşkilatlarımıza, devletimize, milletimize, askerimize, polisimize ve Cumhur İttifakı’nın tüm bileşenlerine buradan yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

-“ Tüm kurumlara özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor”
Fendoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu süre içinde Malatya'mızda 74 konteyner kent kurulmuş olup 36.400 konteyner kurulmuştur. 117 bin vatandaşımız konteyner kentlerde ikamet etmektedir. Yine, barınma, kira ve taşınma bedelleri devletimiz tarafından defaten ödenmiştir ve ödenmeye de devam ediyor. Bugün köy konutlarının 7.900’ünün ihalesini yaptık, 3.000’e yakınının teslimatını yapacağız. Yine, Malatya'mızda 1 Şubattan itibaren peyderpey 5.500 veya 6.000 civarında konutumuzu depremzedelerimize teslim edeceğiz. Bu evlerimizi tabii, biraz daha teslim etmemiz gerekiyor, bunda tüm kurumlara özellikle de bürokratlarımıza çok büyük iş düşüyor. Cumhurbaşkanımız söz verdi ve burada hak sahibi olan herkes ev sahibi de olacaktır. Hiçbir kurum devletimizden de büyük değildir. Özellikle de Cumhurbaşkanımız ve devletimiz söz verdiyse devletin sözünü de yere düşürmeyiz.”

-“Deprem bölgesine yönelik faizsiz kredi veya uzun vadeli düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır”
Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, “Bizim Malatya'mızın gündemi depremdir. Esnaflarımızın sorunları vardır. Devletimiz, KOSGEB üzerinden 5 bin vatandaşımıza, 5 bin esnafımıza 2 milyar TL destek sağlamıştır, fakat ödenen bu meblağ yeterli değildir, günün şartlarına göre de güncellenmesi gerekir. Ticaretini devam ettirmek için hâlâ sırada bekleyen esnaflarımız vardır ve şu anda da bizim takriben 3 bin konteynere ihtiyacımız vardır, konteyner iş yerine ihtiyacımız vardır. Yine, en büyük sorunlardan, sıkıntılardan bir tanesi de orta hasarlı binaların belirsizliğidir ki orta hasarlı binaların hak sahibi vatandaşlarımız yerinde dönüşüm imkânından yararlanmak için kredi başvurusunda bulunduklarında mevzuata göre kredi kullandırımı için bitmiş bir bina olması ve bu konuda ipotek konulması şartıyla mümkün olmaktadır. Dolayısıyla orta hasarlı binaların yerinde dönüşümü için başvurulan vatandaşlarımız bu mevzuat şartlarında mağduriyet yaşayacaklardır. Yine, bu binalarda yaşayan, orta hasarlı binalarda yaşayan -kış şartlarında- vatandaşlarımızın elektriği, suyu olmasına rağmen doğal gazları kesiktir ve bu orta hasarlı binalarla ilgili yetkili ağızdan gerekli açıklamanın yapılmasını bekliyoruz. Yine, ekonomik olarak evini yaptıramayacak durumda olan vatandaşlarımız için deprem bölgesine yönelik faizsiz kredi veya uzun vadeli düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır.” diye konuştu.

-“360 gün önce yaşadığımız acı, kelimelere sığmayacak kadar büyük”
Milletvekili Mehmet Fendoğlu, “Yerinde dönüşen vatandaşlar TOKİ'de çekilecek ilk kuraya katılmıyor çünkü bu konuda yeteri kadar bilgi alamadılar; bilgi kirliliği had safhada, Çevre Bakan Yardımcımız Vedat Gürgen Bey’in Malatya’da yapacağı bir toplantıda STK’larımızı ve Kışla Caddesi esnaflarımızı toplayarak hak sahipliği hakkında olsun, yıkılacak işyeri ve orta hasarlı binalar konusunda gerekli ve sağlıklı bilgiyi vereceğini düşünüyorum. 360 gün önce 6 Şubat’ın soğuk ve karanlık gününde yaşadığımız acı, kelimelere sığmayacak kadar büyük; kaybettiklerimizin yarattığı boşluk, yüreğimizde Malatya'nın topraklarına kazınan, kalbinde yankılanan acıyla birlikte yıllarca biriktirdiğimiz anılarımız bir anda toprağın derinliklerine gömüldü. Evlerimiz, mahallelerimiz, köylerimiz, tüm yaşam alanlarımız depremin sessiz çığlığına karıştı; o an acının soğuk ve keskin bir bıçak gibi yüreklerimizi paramparça ettiği, sadece binaların değil yüreklerimizin de yıkıldığı gündü. Ancak öncelikle, kadim Türk tarihîmizden gelen millet olma şuuru; doğduğumuz, bize kimlik kazandıran memleketlerimizin kendi özünde barındırdığı, bizi bir ve beraber yapan memleket sevdası; ata, baba toprağımızın suyunda ve mayasında bulunan Malatya ruhu tüm zorluklara karşı ayakta kalmayı başardı. Biz bunu 6 Şubat’ta hep birlikte, omuz omuza kahramanlıklar sergileyerek dünyaya gösterdik. Allah beterinden saklasın, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin, Allaha emanet olun.”  ifadelerini kaydetti.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • CeM Ağaoğlu (2 ay önce)
    Vaadde bulunan çok da icraata gelince piyasada kimsecikleri göremiyoruz. Geçte olsa söylemden çok eyleme bakar olduk; her ne kadar iş işten geçmiş olsada…
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Sayın millet vekilimiz iyi konuşmuşta sonuç ney hep konuşuyoruz ama sonuç yok yok yok
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Reel (2 ay önce)
    Sayın Fendoglunun özeti şu;Depremden bugüne kadar sorunlar kartopu misali arttı çoğaldı çığ haline geldi,gelinen süreç bunun en iyi ispatıdır. Halk olarak diyeceğim şu, konuşmakla olmuyor bize icraat lazım, Rabbım hepimizin yardimcisi olsun.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 ay önce)
    Neden Suriyeli leri şirin gösterme çabası ölü sayısını murat kurum 130 bin olarak açıkladı ya bu kayıt dışı Suriyeli afganlarla bu sayı 160 bin dolayinda en az
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Bence sen bilgi kayanağını biraz daha araştır çünkü bakan bu güne kadar Türkiye çapında depremlerde ölenlerin sayısı olarak 130 bini verdi. 130 bine 6 Şubatta ölenlerin sayısı da dahil denildi.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • orhan ince (2 ay önce)
    depremin arasından 365 gün geçmiş halen bir tane teslim edilen ev yok beş bin ev teslim edilse ne olur vatandaşa hani bir sene içinde tüm evler teslim edilecekti. birde cumhurbaşkanım demeden bir cümlesi yok hiç kimsenin.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Huzur (2 ay önce)
    Bu acıyı yaşayalı bir yıl olmuş nedense seçime doğru hissediliyor. Kim inanır. Hepimiz barınacak yerimiz olmadığı için gurbetlerdeyiz.Evler kasım da teslim edilecekti sonra Aralık,Ocak, Şubat derken seçime kadar getirdiniz. Sizler konteynerlerde oturan mazlumlar gibi o soğuğu yemeden bunu anlayamazsınız. Malatyayı gören hiç deprem olmamış sanıyor diyenlere her konuşmasında bizleri yerden yere vurup rezil edenlere,canımızla uğraşırken malımızı yagmalayanlara ne yaptınız. Annemin cenazesini ayağımda ayakkabısız defnettim.Çarsıya çıktım otobüs ücretli. Gurbet ellerde insanlar bizleri sırtında ücretsiz taşıdı. Sizin samimi olduğunuza kim inanır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (2 ay önce)
    Benim nacizane fikrim HERKES MÜTAHHİT OLMASINNNNN bu böyle kolay olmamalııı.....mevzuvat değişmeli
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ömer Eserdi (2 ay önce)
    Andersenden masallara devam, sayın yöneticiler sayın vekiller şehir yerle bir olmuş 1 yıl oldu kaç daire yıkıldı kaç dükkan yıkıldı yerine bu süre Zarfında ne kadarı yapıldı yada temeli atıldı? Diğer deprem yaşamış illere bakıldığında malatya yeteri kadar payı aldımı? Herşeyden önemlisi şehirde bukadar yıkım can kaybı varken bu yıkımlarla ve ağır hasarlı yapılarla ilgili binaları yapan kontrol eden ruhsat verenlerle ilgili yaptırım varmı? Ben 50 yılı bu şehirde geçirmiş ve şuan şehiri terk etmiş malatyalı olarak meraklar içerisindeyim. Galiba bu hız ile bizim bu şehire tekrar dönüşümüz görünmüyor. Uyumaya ve uyutulmaya devam
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Murat (2 ay önce)
    Öncelikle 6şubat dask mağduru olan insanların mağduriyetini giderin sonra deprem için ne yapacaksanız biran önce yapın bir yıl oldu
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Bekir (2 ay önce)
    Malatya Ülkü Ocaklarını deprem sürecinde ki çalışmalarından dolayı kutluyorum.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • hasan (2 ay önce)
    Allah a şükür şu anki vekillerin hiçbirine oy vermedim, bundan sonrada vermeyi düşünmüyorum. lafa bak 365 gündür sahadalarmış. kim görmüş acaba? ha arada bi gazetecilere haber vererek sahaya çıkıyorlardı. onda da sanki hergün sahadalarmış gibi haber yaptırıyorlardı. zerre kadar samimi değiller. bu ülkede çok ciddi "MÜTEAHHİT TERÖRÜ" vardır. ama kimse önlem almıyor. bakın PKK dan 40 küsür yılda 40 bin küsür canı kaybettik. ama müteahhit teröründen 1999 da 23 bin, 2023 de 50 bin küsür can veildi. şu an istanbulda büyük bir deprem olsa yüz binlerce can daha gidecek. ve belki ülke olarak altından kalkamayacağız, beka sorunu olacak. sizce hangi terör daha tehlikeli?
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (2 ay önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Öncekiler çok mu iyiydi, al birini vur ötekine şunu kimse unutmasın geçen yıl Malatya nın mülkiidari amirleri, belediye başkanları ve milletvekilleri, sayın Cumhurbaşkanımıza yıkımın büyüklüğü hakkında doğru bilgi vermediği için devlet ilk 3 gün ortada yoktu, bunu bizzat Cumhurbaşkanımız biz yıkımın bukadar olduğunu bilmiyorduk diye medya önünde beyanat verdi ordan çıkartabilirsiniz. Ve hâlâ yurdumda insanlar depremin Hatay, Maraş ve Adıyaman ı ciddi manada vurduğuna inanıyorlar Malatya da neler olduğunu neler yaşandığını çoğu bilmiyor, aylar sonra dönüp baktıklarında a biz Malatya ya haksızlık yapmışız burda da büyük yıkım olmuş diyen yazarlar oldu medya önünde. Yaşanaları unutmayın diyeceğimde dünki yediğini unutan insanlara dönüştük.
    %49
    %51
    Yanıtla
  • Simdikileri sirtimizdami taşıyalım. Ne yapıldı bu memlekete kaç bina yapıldı şehre.ya daha proje yapılıyor hoca. Koca bir yıl bomboş geçti konteyner koymakla olmaz bu iş. Neyse ben zaten gidiyorum bu şehirden. Kalsnlara Rabbim yardım etsin. Diyecek bide yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Darbe haberini eniştesinden alan cb, deprem haberini kimden almış peki? Helvacı mv 3. Gün yeşiltepeye geldi, gülücükler saça saça... Allahdan biri çıktı "ne gülüyorsun olanlar çok mu komik" diye tepki verdi de orayı hemen terk etti. Merak etme Malatya da neler yaşandığını erkes çok iyş biliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Özkan (2 ay önce)
    'Cumhurbaşkanımız' demeden cümle kuramıyorlar. Demek ki talimat almasalar hiç bir iş yapamayacaklar.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Murat (2 ay önce)
    Madem bukadar çalışıyorsun mecliste 6 şubat depremi araştırılmasına neden AKP MHP reddetti
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (2 ay önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Acaba neden, kim ne yapıyorsa ...kurulan düzen bu
    %94
    %6
    Yanıtla