SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Almanya Göç ve Vatandaşlık Yasalarında Değişikliğe Gidiyor

Almanya Göç ve Vatandaşlık Yasalarında Değişikliğe Gidiyor
A- A+ PAYLAŞ

Almanya, göç ve vatandaşlık yasalarında değişikliklere gitmeye hazırlanıyor.

Koalisyon hükümetinin ortağı Yeşiller Partisinin milletvekili Canan Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'daki Türklerin uzun zamandır beklediği çifte vatandaşlık olanağı sağlayacak yasayı yakında çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bayram, "Benim umudum var, çok güzel bir yasa hazırlandı. Çoğu insanımızın hayatlarını kolaylaştıracağız. Ben bunu gerçekten, avukat olarak da görüyorum. Bu çifte vatandaşlıktan yararlanılamaması insanların hayatında sorun yaratıyor." dedi.

Mevcut yasanın ayrımcı uygulamasının uzun yıllardır tepki topladığını, hatta bu düzenlemenin özellikle Türklere karşı ayrımcılık içerdiğini anlatan Bayram, şöyle devam etti:

"(Çifte vatandaşlık) Avrupa Birliği'nden gelen herkes için mümkün, Amerikalı olduğunuzda ya da başka ülkenin vatandaşı olduğunuzda mümkün. Yani halihazırdaki yasa yetersiz kalıyordu. Bazı insanlara ise imkan vermiyordu. Ama vaktinde bu Türkengesetz (Türkler için yasa) olarak geçiyordu. Bu aslında Türkleri dışlayan bir yasaydı, biz onu bitiriyoruz artık, değiştiriyoruz." ifadesini kullandı.

Göç konularında uzman olan Almanya Uyum Vakfı (Deutschlandstiftung Integration) direktörü Mikolaj Ciechanowicz de göç ve vatandaşlık yasalarında reformun gecikmiş ama çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Almanya'da çok uzun süredir yaşayan, hatta bu ülkede doğup büyüyen çok sayıda göçmen kökenlinin, geldikleri ülkenin vatandaşlığını kaybetmemek için bugüne kadar Alman vatandaşlığına geçmediğini hatırlatan Ciechanowicz, yeni yasal düzenlemeyle bu yükün ortadan kaldırılacağını söyledi.

Alman vatandaşlığının, göçmenlerde Almanya'ya ait olma duygusunu güçlendireceğini, göçmen kökenlilerin çok daha başarılı olmasını beraberinde getireceğini dile getiren Ciechanowicz, entegrasyon kavramının mecburi uyum gibi anlaşılmaması için katılım kavramının toplumun göçmenleri kucaklaması anlamında kullanılmasından yana olduğuna işaret etti.

Ciechanowicz, "Göçmenlerin daha güçlü bir şekilde toplumsal hayatta yer alması tabii ki siyasete katılımını beraberinde getirecektir. Tüm bu konular bu reform kapsamında yer alıyor." diye konuştu.

Mikolaj Ciechanowicz, Almanya'nın nitelikli iş gücü konusunda çok ciddi bir açığı bulunduğunu anımsatarak, göç ve vatandaşlık yasasının daha çağdaş hale getirilmesinin bu açıdan da büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Alman uzman, "Bu konu Almanya açısından yaşamsal önem taşıyor, hedefler doğrultusunda göçün mümkün olduğunca kolaylaştırılması gerekiyor. Hükümetin göç yasasında, vatandaşlık yasasında reformları da kapsamda. Herkes Almanya'nın nitelikli iş gücü açığının farkında. Bu da refahımız ve geleceğimiz, hedeflerimiz doğrultusunda kontrollü bir şekilde göçü yönetmemize bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet gelecek haftalarda Bakanlar Kurulu'na getirmeyi planlıyor
Başbakan Olaf Scholz liderliğinde Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Partiden oluşan koalisyon hükümeti, yeni vatandaşlık yasasını gelecek haftalar içinde Bakanlar Kurulu'na getirmeyi ve ardından onay için Federal Meclis'e sevk etmeyi planlıyor.

84 milyon nüfusa sahip Almanya'da en az 9 milyon yabancı ülke vatandaşı, uzun yıllardır ülkede yaşamalarına rağmen Alman vatandaşlığına sahip değil.

Almanya'nın vatandaşlığa geçiş konusundaki katı düzenlemeleri, uzun süren bürokratik işlemler, bunun en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Almanya'da yaşayan 3 milyondan fazla Türk vatandaşının önemli bir kısmı da mevcut yasanın Alman vatandaşlığına geçiş için Türk vatandaşlığından çıkmayı gerektirmesi nedeniyle bu adımı atmak istemiyordu.

Berlin, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız