SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Arguvan Türkiye'yi Birleştiren Bir Kültürdür"

0
Güncellendi - 2019-07-30 02:22:49
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Arguvan Türkü Festivali, yurt içinden ve yurt dışından binlerce vatandaşın katılımıyla coşkulu başladı. Sergiler, paneller, köy gezileri ve konserlerin yer aldığı festival için ilçe girişinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Festivalin gündüz programlarında Akveren Kültür Merkezi ve Sanayi Sitesi açılışı, Kasım Gümüş tarafından hazırlanan ‘Bozkırın Yazgısı Arguvan’ konulu fotoğraf sergisi açılışı gerçekleştirildi. Akşam da akşam programında ise birbirinden değerli sanatçılar sahne aldı. Gece sahne alan ünlü müzik grubu Kardeş Türküler, festivale katılan binlerce insana coşkulu bir gece yaşattı.

Arguvan Nazım Hikmet Meydanı’ndaki festivalin akşam açılış programına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılınç, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük,  Baro Başkanı Enver Han, CHP Elazığ İl Başkanı Zeki Kaplan, Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, İyi Parti Malatya İl Başkanı Gökmen Kenan Özdal, Festivalin ana sponsor ECA markasının sahibi Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı  Gaye Akçen, Elmor A.Ş. Genel Müdürü  Enver Öz, Gazeteciler Zafer Arapgirli, Tuluhan Tekelioğlu, İstanbul’daki çok sayıdaki Arguvan dernek ve vakıf yöneticileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Kızıldaş: Arguvan, ozanlar yurdu medeniyet ocağıdır

Festivalin açılış konuşmasını yapan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, türkü severleri Arguvan’da konuk etmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Arguvan’ın betondan bir ilçe olmadığını, özlemini, umutlarını, sevgisini, sılaya hasretini aktardığı Türküleri ve yetiştirdiği ozanlarıyla bir medeniyet ocağı olduğunu söyledi. “Arguvan sonsuza akan bir şiir, dünyayı türkülerle inşat eden tükenişsiz bir sevdadır” diyen Kızıldaş, “Arguvan kültürdür gelenektir, ozanlar yurdu medeniyet ocağıdır. Arguvan evrensel değerdir, gelecektir, umuttur, özgürlüktür. Arguvan hacı Bektaş velidir, ‘72 millete bir nazarla yaklaşır’. Arguvan Seyit Meftunidir,  ‘Cemali benzer güneşe aya’. Arguvan Nazım Hikmettir, ‘Türküleri kendilerinden güzeldir Arguvan’da’. Arguvan Sezai Yılmazdır, insanlara şifa ve mutluluk dağıtır. Arguvan taştan tuğladan betondan bir ilçe değildir, madde değildir. Arguvan anlamlar dünyasıdır. Arguvan bir ruh, bir huzur ve hakkaniyet kavşağıdır. İnsanlığın özgürlük umutlarını diri tutan bir mekandır Arguvan. Arguvan sonsuza akan bir şiir dünyayı türkülerle inşa eden tükenişsiz bir sevdadır.

Arguvan bilimdir, bilim insanıdır, bilime değer verendir. Arguvan kayısı çiçeğidir, baharın umutları yeşerten coşkusuyla dolu dolu buğday başağıdır, berekettir bereketi paylaşmaktır. Yağmur sonrası insana yaşadığını hissettiren toprak kokusudur.  Tüm misafirlerimizi Arguvan’da konuk etmekten, sazımızla sözümüzle, türkülerle ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz, onur duyuyoruz” diye konuştu.

 Gürkan: Farklılıklarımız zenginliğimizdir

Festivalin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise Arguvan’ın simgesi olan Arguvan türkülerinin kendine has bir üslup taşıdığını belirterek, “Arguvan ağzı kültürümüzde önemli bir yer tutuyor. Bu ağızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması gerekiyor. İşte festivaller bu bakımdan büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye coğrafyasının birbirinden farklı özellikleri ve taşıdığı farklı kültürüyle büyük bir zenginlik yarattığını kaydeden Başkan Gürkan, “Bizim dilimizin artık şarkı dili olması lazım. Güzellik dili, kucaklama dili olması lazım. Bütünleştirici söylemleri ifade etmemiz gerektiğini düşünüyorum. 14. Arguvan Türkü Festivali’nin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Arguvan ağzı önemli bir ağız. Bu ağzın ve bu değerlerin yaşatılması idame ettirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması, vebali bir sorumluluktur. Arguvan Türkü Festivalinde bulunmaktan onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bizim farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Bunu kabul ettiğimiz ve ifade ettiğimizde mazimize layık, istikbale doğru emin adımlarla gideriz. Arguvan hem cumhuriyetimiz ve cumhuriyetimizin değerleri acısından ve türkünün temayüz etmesi açısından önemli bir ilçemizdir. Anadolu’nun her tarafından güzellikler var. Bunların öne çıkarılması ve yaşatılması önemlidir. Arguvan bu anlamda çok özel bir yerdir ve çok önemlidir. Burada Arguvan kültür evi ve türkü evinin daha geniş bir yapıya büründürülmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu anlamda bu değerlerimizin yaşatılması bakımından önem taşıyan bu festivali organize eden ve katkı sunan herkesi tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

Ağbaba: Arguvan Türkiye’yi birleştiren bir kültürdür

Konuşmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun selamlarını ileterek başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise, 14 yıldır festivali organize ederek toplumu türkülerin kardeşliğinde buluşturan Arguvan Belediyesine teşekkür etti.

Akçen: Seneye de festivale sponsor olacağız

Konuşmaların ardından Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Arguvan’daki Nazım Hikmet heykelini yapan heykeltıraş Hüseyin Suna tarafından Veli Ağbaba’ya, Nazim Hikmet heykeli minyatürü takdim edildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba ve Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş tarafından da festival ana sponsoru ECA Markasının sahibi Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı  Gaye Akçen’e plaket verildi.

Kısa bir selamla konuşması yapan Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ise festivale katılmaktan büyük heyecan duyduğunu söyledi. 14’üncüsünün gerçekleştiriliyor olmasının önemli olduğunu ifade eden Akçen, Elginkan  her şeyi devletten beklemeyip imkanlar ölçüsünde devlete katkı sunmak gerektiğini ifade ederek “Veli Ağbaba sayesinde Malatya’ya ilk kez geldik. Bizim gibi sanayicilerin bu etkinliklere destek olması lazım. Okullar yapıp devlete bağışlıyoruz. Çocukları okutuyoruz. ECA’ dan kazandığımız paraları tekrar ülkemize harcıyoruz.  Uzun soluklu bir festival. Bu çok önemli. O yüzden seneye de sponsor olalım diyoruz. Arguvan’ın güzel insanlığına teşekkür ediyoruz” dedi.

Kardeş Türküler coşturdu

Festivalin konser bölümünde Müslüm Eke, Mustafa Eke, Seval Eroğlu, Gökhan Kılıç, Filiz Ağar ve Fatma Şahin’in ardından ünlü müzik grubu Kardeş Türküler sahne aldı. Türkçe, Kürtçe ve Ermenice türküler söyleyen grup, halaylarla festivale katılan binlerce vatandaşı coşturdu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Bulent (4 yıl önce)
    Kimleri birleştirmiş belli..ağbabanin uslubu ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil Hakkı (4 yıl önce)
    Seyircinin arasına bariyer çekerek kategorize etmek, halkçı bir belediye başkanına yakışmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Turku.demek.can.demek.dos.demek.kardes. Demek.birlik.beraberlik.baris.demek.emegi. Gecenlere.festivale.katilanlara.tesekkurler
    0
    0
    Yanıtla