SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Atık İlaç İçin Ortak Proje

0
Güncellendi - 2016-12-07 16:45:11
Atık İlaç İçin Ortak Proje
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eczacılar Odası ile İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından ‘Atık ilaçların imhası’ ile ilgili bir proje gerçekleştirdi.

Projesinin tanıtım toplantısı Malatya Eczacılar Odası’nda yapıldı. Toplantıda konuşan Malatya Eczacı Odası Başkanı Tahir Özelçi, atık ilaçların insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlamak amacıyla bir çalışma başlattıklarını ifade etti.

“ATIK İLAÇLARIN İMHASI GEREKİYOR”

Özelçi, evlerdeki atık ilaçlarının toplanarak, atık ilaç bertaraf merkezlerine gönderileceğini kaydederek, “Biz, toplum olarak ilaç kullanmayı çok seviyoruz. Fakat bunun yanı sıra sağlık okuryazarlığımız dünya standartlarının çok altında bulunuyor. Bu nedenle sürekli evlerimizde buzdolabımızda ya da başka yerlerde atık ilaç bulunuyor. Bu atık ilaçların imhası gerekiyor. Çünkü bu atık ilaçlar, zaman içerisinde ilaç suiistimallerine neden olabiliyor. Yine zaman içerisinde hatalı kullanımlara ve de insanların sağlıklarının bozulmasına neden oluyor. Çocuklarda ise hayati kazalara sebep olabiliyor. İntihar girişimlerine de neden olabiliyor. Bunlardan hepsinden önemlisi de çevresel faktörler yani çevreye zararlı olabiliyor. Bu nedenle evlerimizdeki bu atık ilaçları toplamak için İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi yetkilileri ve öğrenci arkadaşlarımızla birlikte odamızda toplayalım, topladığımız bu atık ilaçları da İzmir ve Kocaeli’ndeki atık ilaç bertaraf merkezine göndermek istiyoruz” diye konuştu.

eczaci2 Atık ilaçların çevreye gelişigüzel atıldığı zaman kanserojen ve teratojen etkilerinin olduğuna dikkat çeken Özelçi, yakın zamanda yapılan bir çalışmada çevreye atılan antibiyotiklerin insanlardaki mikroorganizmaların gelişmesine neden olduğu, hastalığın iyileşmesinde daha uzun mesafe ve daha masraflı bir yol kat edilmesinin ortaya çıktığını kaydetti.

Özelçi, atık ilaçların kontrollü bir şekilde atık ilaçların imha edileceği yerlerde imha edilmesinin doğru bir yöntem olduğunu da sözlerine ekledi.

Malatyalılardan evlerindeki ve ellerindeki tarihi geçmiş ilaçları Malatya Eczacılar Odasına getirmeleri çağrısında bulunan Özelçi, şunları söyledi:

“Atık ilaçların bizlere teslim edilmesini istiyoruz. Bunların tasnifini fakülte öğrencileri ve eczacı arkadaşlarımızla beraber yapılarak, özel kamyonlarla ilaç imha merkezlerine teslim edilerek, imhası yapılacaktır. Atık ilaçlar Malatya Eczacılar Odası’nda toplanacak. Atık ilaçları toplamaya başladık, Cuma günü mesai saatinin bitimine kadar bu ilaçlar toplanmış olacak.”

“EVLERDE BİRÇOK ZAMANI GEÇMİŞ ATIK İLAÇ VAR”

Malatya İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çiğremiş ise atık ilaçların çok ciddi boyutta hem çevresel hem de insan hayatını etkileyebilecek risklere sahip olduğunu vurguladı.

Malatya Eczacılar Odası’nın başlattığı atık ilaç toplama projesine Eczacılık Fakültesi olarak destek vereceklerini ifade eden Çiğremiş, “Bu atık ilaçların çok emniyetli bir şekilde toplanıp, emniyetli bir şekilde imha edilmesi gerektiğinin halkımızda farkında olacaktır” dedi.

Çiğremiş, bilinçsiz ilaç kullanımının azaldıkça, insanlar bilinçlendikçe atık ilaçlarında azalacağına inandıklarını dile getirdi.

Evlerde birçok zamanı geçmiş ilaç olduğunu kaydeden Çiğremiş, şunları ifade etti: “Bu atık ilaçların en kısa zamanda toplanıp, atık imha merkezine çevreye zarar vermeyecek şekilde gönderilmesini sağlamamız gerekiyor. Bu noktada da fakülte olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz.”

Çiğremiş, yeterli dozda ilaçların verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hayati Oğuzboyu (7 yıl önce)
    Bunun nesini haber yaptınız?
    0
    0
    Yanıtla