SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Avukat Hayrettin Abacı Vefat Etti

0
Güncellendi - 2017-03-03 06:40:34
Avukat Hayrettin Abacı Vefat Etti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu’nun eski başkanlarından Avukat Mehmet Hayrettin Abacı hayatını kaybetti.

Bir süredir  İzmit’te bulunan çocuklarıyla yaşayan Abacı’nın çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak vefat ettiği öğrenildi. 88 yaşındaki Hayrettin Abacı 3 çocuk babasıydı. Abacı, 1980 ile 1985 yılları arası Malatya Barosu Başkanlığı görevinde bulunmuştu.

Abacı, 3 Mart Cuma günü İzmit’te Cuma namazı sonrasında defnedilecek.

MEHMET HAYRETTİN ABACI

1929 yılında Malatya, Tecde mahallesinde doğdu. İlk ve orta-lise eğitimini Malatya’da tamamladı. Lise yıllarında çok okuyan, araştırmacı kişiliği ile tanındı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirerek Malatya’da Avukatlığa başladı. Avukatlık mesleğinin yanı sıra, bilimsel ve kültürel konulardaki birikimiyle Malatya sorunları ve çözümleri için gazete ve dergiler çıkardı. Uzun yıllar yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. Türkiye İşçi Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde aktif siyaset içinde oldu. Malatya Baro Başkanlığı yaptı. Malatya’ya üniversite kurulması için yoğun faaliyetlerde bulundu, bu amaçla dernekler kurulmasına öncülük etti. İnönü Üniversitesi kurulduktan sonra bir süre burada öğretim görevlisi olarak hizmet verdi. 1999 yerel seçimlerinde CHP'nin Malatya Belediye Başkan adayı oldu. Malatya’nın pek çok sorununun yanı sıra özellikle kayısı ve kayısıcılık konusunda bilimsel araştırmalar gerçekleştirdi. Bir süredir ikamet ettiği İzmit’te, Derince Eğitim ve Araştırma Hastahanesi’nde 01 Mart 2017'de 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

AĞBABA; “ABACI’YI UNUTMAYACAĞIZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Av. Hayrettin Abacı’nın vefatının ardından bir taziye mesajı yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yayınladığı mesajda; “Malatya’nın en renkli simalarından biri olan, yaşayan tarih tanımlaması yapılan Av. Hayrettin Abacı’nın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Onu bazen siyasetçi, bazen hukukçu, bazen şifalı bitkiler uzmanı ,bazen de yazar olarak gördük. 88 yıllık yaşantısında unutulmaz izler bırakan, bir Malatya hayranını kaybettik” dedi.

Ağbaba, “Avukat Hayrettin Abacı, 1950 li yıllarda çıkardığı gazetelerde Malatya’nın sorunlarını yazan, kayısının tanıtımı için verdiği emek herkes tarafından takdirle karşılanan, partimizin belediye başkan adaylığı dönemindeki üslubu ile tüm Malatyalıları kendisine hayran bırakan, Malatya’nın değil belki de Türkiye’nin en geniş arşivine sahip kişilerden birisiydi. Cebinde antibiyotik diye taşıdığı sarımsağı ile hafızalarımıza kazınan Hayrettin Abimizi asla unutmayacağız. Hayrettin Abacı’ya Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm Malatyalılara başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

SARIOĞLU'NUN AÇIKLAMASI..

Malatya Barosu'nun eski başkanlarından olan CHP Battalgazi İlçe Başkanı Avukat Selahattin Sarıoğlu da, Abacı'nın vefatı dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:

"Malatya'mızın simge isimlerinden, Malatya Baro'muzun Altıncı Başkanı Av. Hayretttin Abacı'nın vefatı bizi derinden üzmüştür.

Merhum Abacı, dürüstlüğün, hukukun, avukatlığın, siyasetin, sanatın, edebiyatın ve özellikle 'Malatyalılık'ın yeri doldurulmaz önderiydi.

O, kendi deyimiyle, 'Malatya'nın özel ve güzel meyvesi' kayısının Malatya'ya getirisinin hak ettiği düzeye gelmesi, sağlığımıza sağladığı yararlarının tüm dünyaca anlaşılması için yüzlerce yazı yazmış, sayısız televizyon konuşması yapmıştır.

5-6 yıl önce Malatya'dan ayrılmış ve o tarihten sonra Malatya bağını, yaptığımız uzun telefon konuşmalarıyla sürdürmüştür. Bu konuşmalarında, hafızasının zayıflamasından, yaşlılıktan ve alevlenen Malatya hasretinden, görebileceği bir yere gidip Malatya'ya giden otobüslere el sallayıp ağladığından söz etmiştir.

88 yaşında aramızdan ayrılan Üstat Hayrettin Abacı, her alanda yaptığı çalışmalarla etki yaptığı Malatya tarihinin son tanıklarından biriydi.

O, nefsini düşünmeyerek, Malatya'nın temiz havası için, yeşili için, kirazlarından, armutlarından, eriklerinden kızılcıklarından hülasa envai çeşit dünya nimeti meyvesinden yoksun kalmaması için sahibi olduğu milyonlar değerindeki bahçelerinin de içinde bulunduğu Tecde bahçelerinin imara açılmaması için mücadele etmiştir.

O, iyi ki hasretini çektiğini Malatya'yanın son halini, Kanal Boyunu, Kernek Parkını, Tecde'yi göremedi.

Görseydi kahrından ölürdü..

Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun, ailesinin, yargı çevresinin ve tüm sevenlerinin başı sağolsun."

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Izzet KAMALI (7 yıl önce)
    Malatyanin 1970 1980 döneminin en iyi avukatı ve kıymetli hayrettin abime Allahtan rahmet diliyorum Ailesine ve yakınlarının başı sagolsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yaşar Çerçi (7 yıl önce)
    Çok değerli büyüğümüz ve hemşerimiz Sayın Avukat Hayrettin Abacı beyefendinin vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Kendilerine Allah’ dan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Birlikte katıldığımız 1999 Mahalli seçimleri vesilesiyle yakından tanıma fırsatı bulduğum böyle müstesna bir insanın hemşeriliğinden onur duydum. Bilahare Başkanlık dönemimde de kendilerinin Malatya ve özellikle mahallesi olarak sahiplendiği Tecde ile ilgili düşüncelerini saygı ile dinler ve fikirlerinden yararlanırdım. Orada büyük miktarda arazisi olmasına rağmen, birçokları gibi imara açılıp çok miktarda apartman sahibi olmak yerine her fırsatta burasının olduğu gibi korunmasını ve gelecek nesillere öylece taşınmasını ister ve savunurdu. (Başkalarının mülkü hakkında “yeşil kalsın, imara açılmasın” demek kolaydır da, söz konusu kendi mülkü ve kazancı olduğunda bunu savunmak ancak Feragat-ı Nefs sahiplerine mahsus olsa gerek.) Nitekim, yer yer yapılmış var olan kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için Tecde ye yüzde 15 yoğunluklu sayfiye bölgesi hüviyetinde bir imar planlaması yaptırdık. Bu uygulansa idi orası yüzde 85 oranında orijinal yeşil dokusunu koruyacaktı. Ve Sayın Abacı’nın ve O’nun benzeri duyarlılıkta ki Malatya’nın karakteristik kimliğini korumadan yana hemşerilerimizin isteği büyük oranda tahakkuk etmiş olacaktı. Ama maalesef bizden sonra o plan çöpe atıldı, yüksek yoğunluklu yeni imar planı yapıldı ve sanki bir kıraç araziymişçesine yeşil doku hoyratça tıraşlandı ve göründüğü gibi yeşil ve müstesna Tecde sıradan beton Tecde oldu. Kim bilir, belki de rahmetli bu tabloyu görmeye tahammül edemeyeceğini düşündüğü için çok sevdiği memleketinden ayrılarak ahir ömrünü gurbette tamamladı. Merhumun ruhu şad olsun. Mehmet Yaşar ÇERÇİ
    0
    0
    Yanıtla
  • Mmehmet Yılmaz (7 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun. Malatyanın ve Tecdenin yetiştirdiği,dürüst,beyefendi ,saygıdeğer Mehmet Abi Tecdede bahçe komşumuzdu.Bahçeleri ,yeşili, özellikle kiraz ağaçlarını çok severdi. Malatya sevdalısı dürüstlüğün,açık sözlülüğün,araştırmacılığın, hukukun, avukatlığın, sanatın, edebiyatın ve özellikle ‘Malatyalılık’ın seçkin kişilerindendi. Maltya Sevdalısı olan Rahmetlinin ,Malatya ya defnedilmesini Malatyalı ve Tecdeli hemşerisi olarak çok isterdim.Ayrıca Eşi olan ve İlkokul öğretmenim Halide Hocamın da Başı sağolsun. Malatya’nın sorunlarını yazan, kayısının tanıtımı için verdiği emek herkes tarafından bilinmektedir. Kayısı Üreticileri için Birlik kurulmasını her alanda dile getirmiştir. İnönü Üniversitesinin kurulmasında çok emeği vardır. Rahmetlinin de çok arazisi olmasına rağmen,Malatyanın Oksijen deposu olan TECDE nin o güzelim bahçelerinin, bitki örtüsünün, suların, derelerin, harıkların yeşil alanların yok olmaması ,betonlaşmaması için çok çaba harcamıştır.Tecdenin yeşil dokusunun korunması için imar çalışmasının "Villlalık arsalar" halinde yapılmasını ısrarla dile getirmiştir.Zaman gelecek toprak çok kıymetli olacak demişti.Onun kıymeti ileride anlaşılacaktır.Toprağı bol olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feridun Önal (7 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Tam bir Malatya sevdalısıydı. 1999 yerel seçimlerinde Chp Malatya Belediye Başkanı Adayı iken beraber çalışma imkanınız da oldu. Yazılarının dışında Malatya sevdasını eylemli olarak da gözlemledik. Dolu dolu bir yaşam Malatya'dan uzakta nihayete erdi. Keşke cenazesi Malatya'ya getirilebilseydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • nazmi degirmenci (7 yıl önce)
    Hayrettin abimiz Tecde nin imara açılmaması yesil kalmadı için çok mücadele verdi,ben ozamanlar Tema vakfının temsilciligini yapıyordum konuyu çok takip etti toplumu bilinclendirmeye çalıştı anlattı yeşili çevreyi güzellikleri ama olmadı, beraberce dik durduk bu konuda lakin sonuç değişmedi halk isteyince önüne geçilmiyor, yeşil Tecde hayaliydi, umarım ismi Tecde de yaşatılır.Rahmet diliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Kadıoğlu (7 yıl önce)
    Mehmet Hayrettin Abacı yı anlatmak bırakın burada birkaç satıra sığdırmayı inanın abartmıyorum onu tanıyanlar bilir kitaplara sığmaz . O bizim abimiz idi ,komşumuzdu, büyüğümüz dü, hemşerimizdi, Tecde ve Malatya aşığı idi . kendisi hukukcuydu ama bir edebiyatcı kadar bilgili ve kültürlüydü İnönü Üniversitesinin kurulmasında çok büyük katkıları vardır. Tecde nin Barguzu nun doğasının bozulmaması için yeşil kalması için birlikte çok mücadele verdik onun nasıl Malatya lı olduğuna yakinen şahit oldum o çok zarif ve aynı zamanda naif bir insandı tam bir beyefendi dürüst gerçek bir hukuk adamıydı onu anlatmaya kelimeler yetmiyor: Yalnız beni üzen onun son arzusunun Tecde ye defnedilmesi olmuş Tecde mezarlığına defin yasak olduğu için bu arzusu yerine getirilemediğinden ötürü ailesi tarafından İzmit e defini uygun görülmüş. Nur içinde yat mekanın cennet olsun Mehmet abi Allah rahmet eylesin Malatya aşığı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut Üner Özer (7 yıl önce)
    Malatyamızın değerli büyüklerinden, kıymetli Hayrettin abimize Allahtan rahmet , kıymetli dostlarına ve Abacı ailesine başsağlığı dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Rahmetli Hayrettin Abacı ile buluştuğumuzda Malatyamızın sorunlarını tartışırdık.Tecde'nin beton yığını haline gelmesine karşıydı.Onu uzun süredir görmüyordum.Demek İzmit'te çocuklarının yanına yerleşmiş.Yaşlıktan dolayı Avukatlığı bırakmış ve köşesine çekilmişti. Malatyamıza yaptığı katkılar unutulmaz.Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.Yakınlarının ve dostlarının başı sağ olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.kaleli (7 yıl önce)
    Malatya'nın Bilge kişilerinden biriydi ALLAH mekanını cennet eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selçuk (7 yıl önce)
    Hayrettin ABACI tam bir Malatya beyefendisi dürüst, samimi malatya sevdalısı insandı. Allah rahmet eylesin toprağı bol olsun. Neyseki Malatyanın Tecdenin son halini görmedi çok üzülürdü çookkk.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Murat Asma (7 yıl önce)
    Allah Rahmet Eylesin. Malatya Sevdalısı bir hukuk adamıydı. Doğru bildiğini söylemekten çekinmezdi. Yeşile hayran, Malatya, kayısı ve Tecde için çok projesi vardı. Mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ BULUNDU (7 yıl önce)
    ALLAH RAHMET EYLESİN
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahattin Ülger (7 yıl önce)
    ALLAH RAHMET EYLESİN, MEKANI CENNET OLSUN..1980 VE 1990 YILLARDA ÇOK GÜZEL SOHBETLERİMİZ OLURDU. KONULARA HAKİM, AKLINI İYİ KULLANAN VE DÜŞÜNCELERİNDE TAVİZ VERMEYEN DEMOKRAT VE YURTSEVERDİ,... GÜLE GÜLE KOCA ÇINAR ABACI
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (7 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin.Tecdenin yapılaşmaya açılmaması ve yeşil dokusunun bozulmaması için mücadele eden birisi olarak hatırlıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin.Ailesinin başı sağolsun. Malatyanın ve Tecdenin yetiştirdiği Malatya sevdalısı dürst bir hukuk adamıydı.İnönü Üniversitesinin kurucularındandır. Malatyanın Oksijen deposu olan TECDE nin o güzelim bahçelerinin, bitki örtüsünün, suların, derelerin, harıkların yeşil alanların yok olmaması ,betonlaşmaması için çok çaba harcamıştır. Betonlaşma ile birlikte çok serin olan Tecde, Bostanbaşı ve Yeşilyurtun havası değişmeye başlamıştır.Rahmetlinin kıymeti ileride anlaşılacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT KIRÇUVAL (7 yıl önce)
    Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla