SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türk Diye Bir Irk Yok'tan Sonra 'Biz Bir Millet miyiz?' Sorusu!

'Türk Diye Bir Irk Yok'tan Sonra 'Biz Bir Millet miyiz?' Sorusu!
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Yasin Aktay (üstteki fotoğrafta soldan 2.), "Türkiye büyüyen bir ülke, tarihsel rolüne geri dönüyor. Bu nedenle göç alıyor” dedi. Geçmişte katıldığı bir toplantıda söylediği 'Türk diye bir ırk yoktur' sözleriyle tartışma yaratan Aktay, katıldığı bu toplantıda da Türkiye'ye yönelik göçe ilginç yorumlar getirerek, "Türkiye büyüyen bir ülke, tarihsel rolüne geri dönüyor. Bu nedenle göç alıyor. Yüz yıl önce terk etmek zorunda bırakıldığı o sınırlara geri dönüyor." iddiasında bulunduktan sonra "Biz şu anda kimiz? Biz bir millet miyiz?" sorularını yöneltti.

“Küresel-Bölgesel Gelişmeler ve Türkiye'nin Gelecek Tasavvuru” konulu panel İnönü Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele,  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, İnönü Üniversitesi Ahmet İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Babacan konuşmacı olarak katılırken programın moderatörlüğünü de Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Küçük yaptı.

Programa, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Çelebi, Afrika Araştırmaları Merkezi (İNÜAFAM) Müdürü Doç. Dr. İsmail Söylemez, akademisyenler ve öğrenciler dinleyici olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan moderatör Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Küçük, “İnsanların gözyaşı ve kanı üzerine iktidar devşiren bir sürü çağdaş metotlar maalesef yeryüzünde hüküm sürmektedir. Bu gözyaşı ve kanın akışını durdurabilecek çıkış yolu elbette biz Müslümanların derdi olan insanlıkla derdi olan davası olan insanların ulaştıkları bir alan. Bu çerçevede hocalarımızı arkadaşlarımız davet etti ve bu hususta özellikle bu gelecek tasavvuru aslında öteden beri süregelen bir hadise. Dolayısıyla bugün Türkiye’nin gelecek tasavvuru küresel çağda anlayabilmek için onunla ilişkisini kurup dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"TÜRK DİYE BİR IRK YOK"TAN SONRA ŞİMDİ DE "BİZ BİR MİLLET MİYİZ?" SORUSU..
AKP'den iki dönem Siirt Milletvekilliği yapan, halen AKP Genel Başkan Başdanışmanı da olan Prof. Dr. Yasin Aktay, "Türkiye’nin tarihsel sürecinden söz ederek, “Türkiye neden göç alıyor" sorunusun sebebi şudur; Türkiye büyüyen bir ülke, tarihsel rolüne geri dönüyor. Bu nedenle göç alıyor. Yüz yıl önce terk etmek zorunda bırakıldığı o sınırlara geri dönüyor. Onların hepsi bizim terk etmek zorunda bırakıldığımız ama onların bizi terk etmediği yerler. Terk etmek zorunda kaldığımız anları bugün kutluyoruz yaşasın, kurtulduk onlardan diyoruz” dedi.

Aktay, “Türkiye 2011 yılında Arap Baharı süreci yaşandı 1. Dünya Savaşı sonrasında oluşturulmuş olan İslam dünyası fikrine karşı ciddi bir itirazdı. Gelecek tasavvurları kurarken geçmişte ne tür zorluklara maruz kaldığımızı bilmemiz gerekiyor ki gelecekteki tasavvurlarımızı biraz daha sağlam yapabilelim yoksa gelecek tasavvuru dediğimiz sadece gelecekle ilgili birtakım romantik hayaller kurmak ile olmaz. Önce geçmişimizde biz kimdik, kim olduk, ne hale geldik ve biz şu anda kimiz? Biz bir millet miyiz? Birbirimizi seven, dayanışma içinde olan, koruyan ve bizi bir araya getiren değerlerimizi bilen insanlar mıyız, değil miyiz? Bütün bunları yaptığımız şekilde gelecek tasavvuru önümüzde güzel bir şekilde şekillenir” diye konuştu.

Prof.Dr. Aktay, 2013 yılında Bayburt Üniversitesi'nde katıldığı bir konferansta, "“Bu ülkede sadece Türkler üzerinden giderseniz bunun masrafı ve maliyeti çok fazladır. Türkiye’yi bölünmenin eşiğine getirirsin. Türkiye’de yaşayan diğer insanları bu şekilde memnun edemezsiniz. Diğer insanları kendine karşı kışkırtmış olursun. Onun için vatandaşlık bağına dayalı yeni bir millet tanımı yapmak çok önemli. Millet mi diyorsun? Al sana millet! Sonuçta milletin ne olduğu, siyasilerin kararı ile içeriği doldurulan bir şeydir. Milletin içeriği, muhtevası, tanımı o siyasiler tarafından yapılmış sonuçta. Sana demişler ki, ‘Sen Türksün'. Ne demek Türklük? İşte Orta Asya’dan gelmişsin. Bir bakıyorsun, kaçımızın dedesi Orta Asya’dan gelmiş? Bir sor bakayım gerçekten. Var mı böyle bir şey? O milletin yavaş yavaş zaten etnografyası da işlenmeye başlanıyor. Gerçekten de böyle bir şey. Türk nedir mesela? İsmet Özel’in çok ilginç, çok güzel tahlilleri vardır. Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok.” sözleriyle tartışma yaratmıştı.

DEKANA GÖRE TÜRKİYE 'REEL POLİTİĞE' KAYMIŞ..
Panelde Prof. Dr. Gökhan Tuncel (üstteki fotoğrafta sağ baştaki), mutasavvırın ne sunduğunu dile getirip, “Mutasavvırla beraber bağımsız dış politika üretme yönüne baktığımızda Rusya- Ukrayna savaşında çok farklı bir yerde durduk. Biz mutasavvır içinde insanlara ne sunacağız onu düzgün bir şekilde ortaya koymamız lazım. Belki bizim yine ayaklarımızın üzerinde durmamamızdan kaynaklanan bazı sorunlarımız da vardır. Yani ideal siyasetle ilgili söylemlerimiz var ama reel politiğe dönmek zorunda kalıyoruz. Kendi yaptığımız dış politika çalışmalarından bahsettik ama bugün geldiğimiz noktada İsrail ile yakınlaşma birleşik Arap emirleriyle yakınlaşmada hemen reel politiğe doğru kaydığımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Panel sonunda Türkiye’nin geleceğe nasıl hazırlandığını söyleyen Doç. Dr. Abdurrahman Babacan “Dünya belli zamanlarda kendisini yeniliyor. Bu yenilemeler bir salgınla, bir savaşla oluyor. Salgınla savaşın aynı zamana denk geldiği yani bizim yaşadığımız zaman çok büyük kırılmalara sebep oluyor. Vizyonumuzu her daim yukarı çekmeliyiz. Zamanımızı ve enerjimizi kaybetmemeliyiz” dedi.

Panel katılımcıların soru cevabı ile sona erdi.

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • malatyalı (1 yıl önce)
    yapılan yanlışları doğru göstermek için öne sürülen hocalar.akp ve tayyip erdoğanın suriye ve dış politikası bir çöpe dönmüştür.bu paneller çöpü geri dönüşüme kazandırmak içindir. milyonlarca alt kültüre sahip insan türkiyeye gelmiş ,bunu vatandaşa anlatamaz sınız.küllüyen zarardır.erdoğan cumhuriyet tarihinin en büyük zararını veren kişi olarak anılacak ,yıllar sonra vay be nasıl destek vermiş bu halk denecek..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hacı (1 yıl önce)
    bunlar bilim adamı öylemi..on tane davarı ver yayamaz kaybeder bunlar..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bilim (1 yıl önce)
    Yazık Üniversitede bilim yapıldığını varsaydığımız bir kurumda bilimi inkar etmek. Yazık İnsanları kavimlere ayırdık diyen Rabbime yazık. Binlerce gerçek deneysel bilimsel çalışmaya yazık. Yazılı tarihi kanıtlara yazık. Amaç belli. Peki doğruyu bilenler nerede. Yalan doğru olmuş Doğru yalan. Doğruyu bilenler kafasını kuma gömmüş. Bu ülkeye yazık. Beyler Rabbim ilmi isteyene veriyor. İlime ihanet edemezsiniz. Aslına ihanet edenin geleceği olamaz. Okumamış cahiller. Yaşasın TÜRK millet ve şanlı geçmişi.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Türk ırkını yok sayan bu zatı muhteremler kendi açılarından doğru konuşuyor olabilirler; yaratılan canlılar içinde ikisinin ırkı yoktur birisi katır diğeri çakal dır. Taktir okuyucuların ispatı ırkın olmadığını iddaa edenlere...!
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Bumin Kağan (1 yıl önce)
    “Bir millet tek bir insan ve tek bir ruh olabilmelidir” diyor, Victor Hugo. Milletimiz; kadim geçmişinde defalarca yaptığı gibi, içinden geçtiğimiz zor ve sıkıntılı süreçte “bir ve beraber” olmanın/olabilmenin muhteşem örnekliğini bir kez daha tarihe not düşürdü. Millet, bir vatan üzerinde yaşayanların ve bu insanları birbirine bağlayan müştereklerin; yani dil, din, tarih, ortak ideal ve amaçların tümünü ihtiva eden bir kavramdır. Bu kavramın sürekliliği sağlam bir bilincin varlığına bağlıdır. Tarihin akışına bakıldığında, bunu başarabilmiş milletlerin çok sınırlı sayıda olduğunu görebiliriz. Bu bilinç düzeyine uzak olanlarsa aynı toprak üzerinde yaşayabilirler, dil, din, tarih, kısaca aynı kültürü paylaşıyor olabilirler, ancak bir dostumun ifadesiyle ”Millet olma bilincine erişerek, tek bayrağın altında toplanabilme becerisini göstermek, hiç kolay değildir.” Milletimiz işte bunu başarabilme istidadını tarihi, kültürel ve inanç derinliğiyle inşa etmiş, geliştirmiş ve bir refleks haline dönüştürebilmiştir. 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında yaşadıklarımız tamda bu söylemek istediklerimizin muhteşem bir ispatıdır. O gün ve arkasından gelen günlerde milletimiz tek bir insan, tek bir ruh gibi hareket etmiştir. Demokrasisine yönelik saldırıyı, cesareti ve medyanın etkinliğini kullanma becerisi ile bertaraf etmiştir. (https://trtradyovizyondergisi.com/blog/millet-olma-bilinci-demokrasi-kulturu-ve-radyo)
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mümtaz (1 yıl önce)
    Editor elimde çok belge var tel yazsam ulaşırmısın bu yapılanmada çok rüşvet vs dönüyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nurettin (1 yıl önce)
    Şu fotoğraftaki sakallı arkadaşı dekan yapan rektörün yönetimindeki üniversitede olur böyle şeyler.Sakallı arkadaş zaten misyounu yerine getiriyor.Hele sorun bu sakallı arkadaş 'yetersiz' bulunduğu belediyeden üniversiteye geçerken bu sicilini sıfırlamak için niye işe yeni girmiş gibi alınmış.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Bilirkişi (1 yıl önce)
    Dogru soylemis Turk diye bir irk yoktur. Osmanlicilik vardir. Turkluk bir grup irkci tarafindan ortaya atilmis birseydir. Bizim tarihimizde Turk diye bi kavram yok. Orta Asya'dan gelen irkci turkler halen kendi irklarini koruduklarini saniyorlar. Dunya donuyor hersey degisiyor. Bunlar halen 1000 sene oncedeler. Yazik.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Bilirkişi isimli kullanıcı yorumuna
    Ne biçim konuşuyorsun sen.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Türk ırkı dünyanın en eski ve köklü ırkıdır.Osmanlıcılık yoktur.Osmanlı bir ailedir.Sen bilmezsen de tüm dünya bunu böyle bilir.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)Bilirkişi isimli kullanıcı yorumuna
    Adıyla çelişen kişiye cevabımdır. Çin seddinden balkanlara kadar var olan bu millet senin iki yanağından öpsün.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Millete irkcilik pompaliyorsunuz baska bisi yaptiginiz yok. Osmanlilar da Orta Asyadan geldi. Ben Osmanliyim seni bilmem...
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)Bilirkişi isimli kullanıcı yorumuna
    Osman Oğulları bir beylikti ve onlarca Türk beyliğinden biriydi. Selçuklulardan Gök Türklere kadar onlarca Türk imparatorlukları gibi diğer beylikleri toparlayıp birliği sağlayıp imparatorluk kurdu. Osmanlı veya başka bir milletten olabilirsin bu gayet doğal. Kendine Türküm dememen ve Türk ırkını yoktan sayman IRKÇILIK DEĞİL ! Benim Türküm demem ırkçılık öyle mi? Hadi oradan püsküllü doritos talebesi seni.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Turk olmayan insanlara sen Turkluk pompalayamazsin zorla. Anadolu topraklarinda onlarca millet yasamis farkli farkli irklardan insanlar bu cografyada yasamis sen kalkiyorsun Turk adini one suruyorsun. Kurtler Turklerden once bu topraklarda idi. O zaman onlar size cikin gidin deme haklari dogar o zaman. Bos konusmayin. Turk olmayana sen Turkum dedirtemezsin bu kadar! Osmanli zamaninda Ermenisi ben Osmanliyim diyordu cunku herkesi kapsiyordu. bulgari da Osmanliyim diyordu. Ama Turkiye deyince kucuk bir etnik grup ulke akla geliyor. Mustafa Kemal ve Turkluk fazla abartiliyor bu ulkede.
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)Bilirkişi isimli kullanıcı yorumuna
    " Boş konuşma " konusunda doktora yapmışsınız. Size kimse zorla Türk olun demiyor. Okuduğunuzu anlama konusunda ciddi bir sıkıntınız var ! Cümleniz aynen şöyle " Dogru soylemis Turk diye bir irk yoktur. Osmanlicilik vardir " Şimdi siz Türk ırkının olmadığını söylüyorsunuz öyle mi ? O vakit gezegenimize hoş geldiniz. Türkler Anadolu yu fetih ederken dünyanın birçok yerinde buna benzer fetihler vardı. Şimdi size modern dünyanın günümüz bakışı ile geçmişi yargılamanızın sıkıntılarını anlatmam zira şu an bu sorunu sizinle yaşıyoruz. Derdiniz Türkiye topraklarında şu veya bu bahane ile toprak koparmak. Bu hayallerin peşinde koşanları gömecek toprak bile yok. " Ermeni ben Osmanlıyım " demiş miş miş. Gördük ilk fırsatta Osmanlı tebası olan bütün ırklar ayaklandı. Osmanlı herkesi kapsıyormuş ! Sana Mısırdan, Libyadan, Katardan davetiye mi geldi ? Osmanlı gitti fettetti. Zayıf düşünce de kaybetti. Durum bu kadar net. " Ama Turkiye deyince kucuk bir etnik grup ulke akla geliyor " al bu cümleyi sağdan oku soldan oku her tarafı cahillik ! Balkanlardan çid seddine Türkçe derdini anlatırsın. Ne konuşulduğunu anlarsın. Seni bu konuda zorlamayacağım. " Mustafa Kemal ve Turkluk fazla abartiliyor bu ulkede. " Papua yeni gineyi deneyin. Not: Klavye setinizi bile Türkçe ayarlamamışsınız. Türklerden rahatsız olmaya devam edin.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Turk kavramindan rahatsiz oluyorsun sevdigin irka katilirsin Turkiye Cumhuriyeti kimligi tasima Turkce dilini kullanma
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Benim atalarim 600 sene 3 kitaya hukmetmis siz ne yapmissiniz? Anadolu da 10 tane farkli beylik kurdunuz hepinizi Osmanli egemenliginie aldi 600 sene sizi yonetti ne anlatiyorsun sen?
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Bilikisi once tarihi oku sonra yorum yap Turkte Osmanida bizim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tuna'dan Altaylara kadar incele bakalım Türk diye bir ırk yok muymuş.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ben Türküm.Irkımda Türk.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)
    Atam bunları denize dökmeyi unutmuş.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Abdurrahman (1 yıl önce)
    O konuşmayı yaparken dinleyiciydim. Konuşmanın bağlamından koparılan cümleler ile milleti kışkırtma amaçlı bir habere izin verilmiş ne yazık ki. Biz bir millet miyiz? Sorusu samimice sokulmuştu, kardeşlik hukuku bağlamında. 28 ekimdeki konuşmanın 10 Kasım'a yayınlanması da ne oluyor. Takdir sizin..
    Editörün Notu: İhlas Haber Ajansı'nın bu panele ilişkin haberi abonelerine servis ettiği tarih 9 Kasım 2022..
    %61
    %39
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (1 yıl önce)
    Mezunu olduğum İnönü Üniversitesi İİBF de Türklüğe ve Türk milletine saygısızlık ve haksızlık yapıldığı bir programın düzenlenmesini kınıyorum. Üzülerek belirtmek isterim ki milli değerlerimizi yok etmek için her gün farklı bir ihanet projesinin perdesi açılıyor. Kim ne derse desin bizim bu konudaki en büyük rehberimiz ''Benim hayatta yegâne fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir.'' diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. Yazıklar olsun kula köle olanlara. Ne Mutlu Türküm Diyene...
    %77
    %23
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Türkiye büyüdüğü için göç alıyormuş. Bu adamları üniversiteye çağırıp konuşturanda hata. Türkiyeden büyük 20 - 30 ülke var, onlarda neden göç yok. Lübnan bu bölgenin en çok göç alan ülkesiydi. Şu anda iflas etmiş durumda. Neden Lübnan büyümedi. Göç bir ülkeyi yıkan en büyük etkendir. Bu adamlarla bu ülke hiç bir yere gitmez. Ortadoğu çöplüğünde boğulur gider. Bir an önce liyakatli insanlar karar verici olmazsa halimiz gittikçe kötüye gidecek.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Taner (1 yıl önce)
    Yukarıdaki dörtlüye iyi bakın, 15 Temmuz'un köklerini göreceksiniz. Sayın rektör de bunları dinledi, he mi?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Kendi soruyor kendi cevaplıyor kendi kendini alkışlayana ne derler herkes biliyor bu konuşmaları kendinin değil ipi başkasınin elinde
    %77
    %23
    Yanıtla
  • ferhat (1 yıl önce)
    fetö her yerde.Son yıllarda üniversitede büyük bir artış görünüyor. Cenabı Allah nerede bir vatan haini varsa kahretsin.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Alp (1 yıl önce)
    Bunlar konuştuğu sırada salonda harcanan elektriğe yazık. Gereksiz israf.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Kündübekli (1 yıl önce)Alp isimli kullanıcı yorumuna
    Kalemine sağlık. Keşke sadece elektrik olsa. Bunların yol parası, ağırlama, otel ve hediyeleri de var. Bu gibilerin çapı nedir ki küresel gelişmeleri ele alıyor. Toplama dinleyici sayısı da 40'ı geçmez. "Türkiye'nin gelecek tasavvuru" ne demek? Sizler devlet politikasını belirleyen üstün zeka ve vizyon sahibi misini? Eğer devletin politikalarını aktardığınızı söylüyorsanız onlar da zaten yayınlanıyor haber olarak. Size ne kalıyor? Türkiye'de Türk'lüğü inkar edenin vatandaşlığı ve ünvanları alınıp gönderilmeli...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Senin çapın neki başkalarını kucumsuyorsun. Önce kendine. Başkalarına çapsız demeyi hangi sıfatla söylüyorsun.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Mustafa Kemal (1 yıl önce)
    Zihniyetin batsın emperyalist devşirmeler
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Mirna (1 yıl önce)
    Mhaber siz dürüst haber yapıyorsanız eğer bunların cemaat bağlantılarını çıkarırsınız. Nasılsa artk meydan bunların
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Herne (1 yıl önce)
    10 kasımda büyük talihsizlik eee cemaatler İnönü’nün Atatürk’ün kemikleri sızlayacak
    %70
    %30
    Yanıtla