SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başsavcılık Yıkılan Binalarla İlgili Soruşturma Başlattı

Başsavcılık Yıkılan Binalarla İlgili Soruşturma Başlattı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte yıkılan binalara ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, depremin hemen ardından ekiplerin harekete geçtiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Deprem bölgelerinde yıkılan binalarla ilgili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal ve gecikmeksizin soruşturma işlemlerine başlanılmıştır. Soruşturma kapsamında teknik bilirkişi heyetleri görevlendirilmiş olup, numune alma ve bizzat alanda çalışmalara başlanılmıştır. Binaların yapımını üstlenen ve sonradan binalarda imara aykırı şekilde değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan sorumlu kişilerin tespiti konusunda ilgili kurumlarla yazışmalar yapılmıştır. Bu kişiler yönünden gerekli tedbir durumları değerlendirilmekte, soruşturma konunun hassasiyeti de gözetilerek titizlikle ve tüm detaylarıyla sürdürülmektedir."

"1 yıllık evler yıkılır mı?"
Bu arada, Malatya Battalgazi’de depreme yakalanan ve sağ ayağından yaralanan 74 yaşındaki emekli öğretmen Abdullah Kaygusuz, “Sabaha karşı çok sallandık. Biz ondan sonra dışarı çıktık. Fazla bir şey yoktu. Sonra tekrar eve girdik, kahvaltı yaptık. Öğle saatlerinde çok büyük bir deprem oldu, mahvetti evi. Torunum yanımdaydı, kendimi değil onu düşündüm. Hemen dışarı çıktık. Arabada iki gün kaldık. Sonra kargo uçağıyla Antalya’ya geldik. Malatya’da evler yıkıldı, hepsi de yeni evlerdi. Bizim olduğumuz yerdeki evleri görünce üzüldüm. Bir yıllık ev yıkılır mı? Üzüldüm. Vefat eden akrabalarım var. Göçük altındakilerden haber alamıyoruz. Ben ayağımdan ameliyat oldum, iyiyim. Bu müteahhitlerin daha fazla denetlenmesini istiyorum” dedi.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Şükrü (1 yıl önce)
    Mutaitlerin suçu varda bostan başını imara açan CEMAL AKININ hicmi suçu yok arkadasla bostan başında kendi arazisi olduğu için tarım arazilerini imara açan Cemal akindir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yaşar Karaaslan (1 yıl önce)
    Bir muhabir olarak yıllardır şehrimizin imar alanında alınana kararları.yapilan usulsükleri.hatalari. kaçak yapilasmayi yazdım ve dile getirdim, en son olarak da pandemi döneminde başta Yeşilyurt, Battalgazi.doganşehir olmak üzere tüm ilçelerde aşırı şekilde artan kaçak yapılanmalar haberleri idi Üzülerek söylüyorum belediyeler hiç bir şey yapmadı veya yapamadı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayın savcımız eskiden bir askere birde yargıya güvenirdim yine size güveniyorum değerli savcilarimiz yıkılan binalardan enkaz kaldırılmadan Demir çimanto örneklerinin delil olarak alınması büyük önem taşımaktadır,sayın savcımız bu işlerden o evleri yapanlar,devrin başkanları, imar izni,oturma izni verenler o binaların yapım esnasında kullanılan demir cimanto kalitesini denetleyenlerdir.bir sorumluda bugün yıkılan evlere Elazığ depreminden sonra gelip hiç bir test yapmadan binanın etrafında dolanıp çekiçle kolonlara vurup bu evler sağlamdır raporu veren vicdansizlardir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Daha enkazların altında henüz canlı veya cansız insanların varlığından emin olunmadan enkaz kaldırılıyor.Acaba Malatya Belediyesinin bu acelesinin acelesinin sebebi nedir?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    soma madeninde 300 kişi ölmüştü ama bir tane bile denetmen ceza almadı bırak cezayı o zamanki enerji bakanı soruşturma izni bile vermemişti. kusura bakmayında bu konuda hükümete zerre günenim yok. müteahhitlerin %99 u zaten AKP li onlara göstermelik ceza verirler, hatta tutuksuz yargılama alırlar sonrada serbest kalırlar. yapı denetim firmalarından 3-5 mühendiside içeri alırlar, olacaklar bunlar yani. şimdiye kadar hep yapanın yanına kâr kaldı AKP hükümeti zamanında bundan sonrada farklı olacağını beklemiyorum.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen katılıyorum inceleme soruşturma hiç bir şey çıkmaz yıkılan binalardan delil olarak kum,demir, çimanto ornekleri alındığını görenler varmı dikkat dikkat enkazlar kalkarsa delilde kalmaz .
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Şükür (1 yıl önce)
    Sayın savcılarim mutaitlerin suçu varda tarım arazilerini imara açan 10- 15 kata imar veren belediye başkanlarının hicmi suçu yok yanilmiyorsam bostan başını Cemal Akın imara açtı ne den bunlara hiç deginilmiyor bunları üstüne gidilsin lütfen.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Şükür isimli kullanıcı yorumuna
    Müteahhit olduğunu ya da akrabası olduğunu düşünerek yazıyorum. Bostanbaşıda hasarsız ya da az hasarlı binalar var buna ne diyeceksin çok muhterem müteahhit. Abdestinden şüphen varsa kaç durma bence. Mahşer günü hesabın ayrıca görülecek.... Devlet kredi sağladı fiyatları 4 milyona çıkardınız bunu da mı cemal Akın yaptı.... Kredi çekelim dedi millet olmaz dediniz sadece 500 bin çekersiniz dediniz bu mu da mı cemal Akın yaptı.... Ahlaklı olun ahlaklı başka bir şeye gerek yok...
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Gardaş ben kamuda çalışan biriyim ne mutahidom nede belediye çalışanı benim isteğim siyasete de dokunulsun istiyorum mutaitin suçu varda buna imza atan bürokratın suçu yokmu bunlarda dokunulsun lütfen.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Konak (1 yıl önce)
    Alın burdan izleyin olacakları "Veli Göçer inşaat işine geri döndü 1999 depreminde 195 kişinin ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan ve 18 yıl 9 ay hapis cezası alan, ancak bu cezanın sadece 7,5 yılını hapis yatan müteahhit Veli Göçer inşaat ve arsa ofisi şirketini yeniden açtı." ülkede kanunlar sert olmadıkça ha bir kişi ha 195 kişi. Önce ahlak....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Sevgili Malatya Haber ailesi, sizi bir kere daha kutluyorum. Olağanüstü şartlarda dahi haberciliğinizden taviz vermeden işinizi başardınız. Bilhassa uzaktaki Malatyalılar için güvenilir ve cesur haber kaynağımızsınız. Sizlerden ricam, Malatya merkez başta olmak üzere, detaylı bir haber yapabilmeniz olacaktır mümkünse. Mahalle mahalle rapor şeklinde. Biliyorum, henüz devlet bile bunu yapamadı ama en azından gözle görülen mevcut durum nedir bilebilsek keşke. Salköprü, şöyle şöyle. Cirikpınar böyle böyle. Tecde'de vaziyet şu. İnönü'de bu, gibi. Yalnızca bir tavsiye. En iyi dileklerimle.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vahap (1 yıl önce)
    Beton sonuçlarından sonra projede c30 yazan yerde 25 dayanım cıkarsa beton santrali sahiplerine işlem yapılıp firması kapatılır büyük tazminat öderler kan parası tazminat vs
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ozmalatyali (1 yıl önce)
    Battalgazi başkanı 500 milyona zenginlere villa yapacağına hasarlı çürük binaları yiksaydin bunca insn bu mağduru yasamazdi ama sızın işiniz gücünüz rant para Allah bildinz gibi yapsın
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Burada sorumluluk müteahhitler ve plan projeyi onaylayan özel yapı denetim elemanlarıdır. Yetki yıllar önce belediyelerden alındı.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • İmar düzenlemelerini 10-12-15 kat imarlarıda mı müteahhiter ve özel yapı denetim elemanları veriyor!!!!!! Ayrıca ne zamandan beri Özel Denetim devletin denetim kurumlarının yerine geçti. Bunların ruhsatına özel denetim elemanları mı imza atıyor?
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Evet yapı denetim firmaları ilgili belgeleri hazırlar yani yönetmeliğe uygun yapıldi diye rapor verir belediyede bu rapora istinaden ruhsat verir 10-12-15 katlarada jeoloji mühendisleri uygun derse verilir
    %0
    %100
    Yanıtla
  • adalet (1 yıl önce)
    Sayın savcılarım devlet büyüklerim,bugün hatayda bir müteahhit tüm paralarını alıp kaçarken havalimanında yakalanmıştır.Binalarında sorun olan müteahitler acilen tutuklanmalıdır aksi takdirde hepsi kaçacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)adalet isimli kullanıcı yorumuna
    Yapı denetimden onay ve iskan alan yerde müteahhit suçlu olamaz.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Bekleyelim göreceğiz yurtdışına kaçan Hataylı müteahhit geldi aklıma neden kaçıyor zaten suçlu olamaz değil mi ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mahmut (1 yıl önce)
    Deprem bölgesi olan Malatya'da, Çilesiz, Fahri Kayahan, Tecde, Bostanbaşı, Yakınca başta olmak üzere 7 kattan fazla olan binaların yüzde 99'u, son 20 yılda, AKP'li belediye başkanlarının ve belediye meclislerinin görev yaptığı dönemde inşa edildi. Belediyeciler, belediye memurları, encümen üyeleri elbette bir karşılık alarak yaptılar bunları. AKP'li belediyeler tamamıyla bu depremde büyük hasar gören yüksek katlı binaların sorumlusudur. Bu dedikleriminin 20 yıl önceki mal varlıklarına bakın, şimdikine bakın herşey ortaya çıkar. Yine yıkılan yeni binalar da bunların sorumlusudur. Cumhuriyet Başsavcılığı ilk başta bu binalara ruhsat veren Büyükşehir, Yeşilyurt, Battalgazi Belediye Başkanlarını, İmar Komisyonlarını, Encümen ve Belediye Meclis üyelerinden işe başlamalı. Ruhsat veren, denetlemeyen bunlar. Müteahhitten önce sorumlusu bunlar. İnsanlar, bunların görevini yaptğına, proje ve inşaatları denetlediğine, bir sorun görmediklerine inanarak kendilerine mezar olan o binalara girdiler. Belediyeleri es geçen hiçbir soruşturma gerçek bir soruşturma olmayacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Haber sevindirici fakat akıllarda kalan sorular var. Bu binalara imar ve ruhsat veren belediye başkanları da bu kapsamda olacak mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nazım İlhan (1 yıl önce)
    Bu haber yüreklerimizi hafifletti şimdi sıra uygulamada bir aksilik olmaz inşaallah Devlet in başı adalet adil olmak
    %80
    %20
    Yanıtla