SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Doğru Duruşları Vardı, Ondan da Çark Ettiler!..

Bir Doğru Duruşları Vardı, Ondan da Çark Ettiler!..
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi ile AVM arasında, mevcut Sümer Camisi'ni de yıkarak bulunduğu yer ile halen Malatya'nın tek ve en önemli açık hava toplantı alanı olarak kullanılan, 1. derece deprem kuşağında bulunan Malatya'daki deprem anında en önemli toplanma alanı olarak yararlanılabilecek olan ve bu açıdan da stratejik bir önem taşıyan bu yeri "din ve cami istismarı' rantı alışkanlığıyla gündemlerine alanların etkili kulislerinin sürdüğü anlaşılıyor. Radikal çevrelerin gündeme getirdikleri, sadece Cuma namazlarında dolabilecek 'Cuma Mescidi' yapılması projesi için seçilen bu yerin yanlış olduğuna dair, 'kendilerinden beklenmeyen' bir değerlendirme yaparak şaşırtan Mimarlar Odası Malatya Şubesi Başkanı Yunus Emre Fidanel, bu görüşünden çark etti ve söylediklerinin çarpıtıldığı iddiasında bulundu. 

Yakın geçmişte Sultansuyu Harası'nın tarihi yapılarının binaların depremde zarar gördükleri gerekçesiyle düzenlenen 'uyduruk' raporlarla yıkılarak, tarihin ve hafızanın yok edilmesine katkı veren Mimarlar Odası Başkanı Fidanel'in, bir hafta önce yaptığı doğru değerlendirmeden, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın ziyareti sırasında çark etmesi, üstelik bunu da söz konusu haberi çarpıtarak yapması, ‘kendi çıkarlarını kamu çıkarından önde gören’ zihniyeti tanıyanları pek de şaşırtmadı.

İLK DEFA DOĞRU BİR DURUŞ SERGİLEMİŞLERDİ, 10 GÜN SÜRMEDİ!.
Mimarlar Odası Başkanı Fidanel, 6 Ocak'ta “Mimarlar Odası Malatya Şubesi 2022 Yılı Değerlendirme Raporu” raporu adı altında yaptığı açıklamanın bir bölümünde, Malatya'nın tek uygun açık hava toplantısı alanının önemli bir bölümünü yok edecek olan, şehir imar ve planlaması açısından sorunlu, başta trafik ve nüfus yoğunluğunu artıracağı için bölgeyi iyice daraltacak cami projesinin seçildiği alanla ilgili olarak, "Çarşı merkezinde bulunan Sümer Camii'nin yerine yapılması planlanan Cuma Mescidi Camii Projesi konum olarak ulaşım açısından doğru bir yer gibi değerlendirilse de bölgeye getireceği araç trafiği yükünün uzun vadede ciddi problemlere yol açacağını ve İnönü Caddesi’nin trafik akışına engel olacağını ön görüyoruz. Bu konumun yeniden değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Yapımı devam eden güney ve kuzey kuşak yolları çevreyolu ve ana arterlerin araç trafiğini rahatlatacağı için şehir planlaması açısından değerlidir.  " değerlendirmesini yapmıştı.

Mimarlar Odası'nın, önceki yönetiminin aksine mevcut yerel yöneticilerle ters düşmeme ve imarla ilgili olanlara seyirci kalma alışkanlığından vazgeçip, dar çıkarlar yerine şehrin çıkarına bir konuda görüş belirtmesi, malatyahaber.com'da "Mimarlardan, 'Büyük' Cami İçin Düşünülen Yer Tepkisi" başlığıyla haberleştirilmiş, kamuoyuna duyurulmuştu.

GÜRKAN GELİNCE 180 DERECE ÇARK ETTİ..
Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan'ın gündemine, 'Cuma Camisi' projesini getiren Büyükşehir bünyesindeki iki genel sekreterin (biri Büyükşehir, diğeri Kent Konseyi Genel Sekreteri) bu konuda ısrarlı kulisleri, Malatya'daki radikal gruplarla toplantılar düzenleyerek, o grupların projeye desteklerini 'STK Desteği' adı altında ve demokratik bir karar gibi kamuoyuna sunmaya çalışmaları ve başka bir yere yapılabilecek cami projesini, şehircilik ilkeleri açısından en uygun olmayan yere yaptırma girişimi, kamuoyunun 'sessiz' kesiminden büyük destek görmüştü.

Cami projesinin değil, bu proje için düşünülen yerin uygun olmadığı yolundaki görüşleriyle ilgili haberleri tam anlayamadığı anlaşılan Mimarlar Odası Şube Başkanı Fidanel, bunu söz konusu haberde hiç olmayan bir şekilde, "Bir de bu süreçte bazı basın yayın organları tarafından istemediğimiz şekilde haberleri yapıldı. Mimarlar Odası Malatya Şubesinin cami yapımına karşıymış gibi haberler yapıldı. Bu durum bizleri üzdüğü gibi gerçeği de yansıtmamaktadır. Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak cami projesinin sonuna kadar arkasındayız." diye yorumlayarak, çark etmeye çalıştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, Mimarlar Odası ziyareti ve burada yapılan konuşmalara ilişkin Büyükşehir Belediyesi Basın Bülteni şöyle:

"Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanlığını ziyaret etti. Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Başkan Gürkan, yapılan çalışmalar hakkında istişarelerde bulundu.

Mimarlar Odası Malatya Şubesine gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gürkan, şehrin planlanması noktasında mimarların önemli işler icra ettiğini belirtti.  

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Cuma Mescidine Mimarlar Odası olarak destek verdiklerini vurgulayan Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Mimarlar Odası olarak, kentsel yapılaşma alanlarında üzerimize düşen görevleri icra ediyoruz. Kurumlarımız ve belediyelerimizle iş birliği içerisinde çalışmaya gayret ediyoruz. Başkanımıza gayretlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum. Bizlerde üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Malatya Büyükşehir Belediyesi paydaşı olarak fikirlerimizi her zaman sizlere sunmak isteriz.

Bilindiği üzere Büyükşehir Belediyesi yan tarafında yapılması planlanan Cuma Mescidinin proje mimarı Kevork Bey’le iletişim halindeyiz. Projenin geliştirilmesi halinde kendisine destek veriyoruz. Çok değerli ve güzel bir projenin ortaya çıktığının da altını çizmek isterim. Buranın bir an evvel Malatya’mıza kazandırmanın bizler ve Malatyalılar için değerli olduğunu biliyoruz. Sadece caminin yeri ile alakalı bazı endişelerimiz var. Bir de bu süreçte bazı basın yayın organları tarafından istemediğimiz şekilde haberleri yapıldı. Mimarlar Odası Malatya Şubesinin cami yapımına karşıymış gibi haberler yapıldı. Bu durum bizleri üzdüğü gibi gerçeği de yansıtmamaktadır. Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak cami projesinin sonuna kadar arkasındayız” diye konuştu.

Malatya’da güzel işler başarmak için katılımcı belediyecilik ilkesiyle çalıştıklarını ifade eden Başkan Gürkan, “Biz belediye olarak paydaş noktasında ve katılımcı belediyecilik anlamında sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, sendikalar, kanaat önderleri ile birlikte şehri planlamak ve şehrin yol haritasını belirlemek için istişarelerde bulunuyoruz. İstişare kültürünün yönetimin olmazsa olmazları arasında olduğuna inanıyoruz. Zaten katılımcı belediyeciliğin temel ilkesi de bunu gerektirir.

Yunus Emre Başkanımızın ve mimarlarımızın fikirlerini de önemsiyoruz. Eğer şehrimizi modern bir hale getirmek yaşam kalitesini artırmak için çalışmalar yapıyorsak, şehrin bütün paydaşlarıyla Malatya’mızın önünü açmamız gerekiyor. Mimarlar Odamız da bu paydaşlarımız arasında yer almaktadır.  Mimari olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda ilgili arkadaşlarımızın sizlerle görüşüp temasta bulunması, bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Netice itibariyle mimar görüşüyle ve gözüyle şehrin geleceğine yön vermek hem şehir açısından hem de şehrimizde yaşanan vatandaşlarımız için çok önemlidir. Önümüzdeki dönemde Kuzey ve Güney Kuşak yollarının tamamlanmasıyla beraber Malatya trafiği de büyük ölçüde rahatlayacaktır. Malatya’yı daha modern daha çağdaş, kimliğini ve benliğini koruyan bir şehir olma noktasında gayretlerimize devam ediyoruz” dedi."  

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Mustafa (1 yıl önce)
    Memlekette emniyet kayıtlarına göre, uyuşturucu kullanımın çok yoğun ve 10 yaşlara düşmüşken,fuhuş almış başını yürümüşken,hergün biryerlerde silahlar patlıyorken,araba park etmeye yer bulamazken,bu kadar soruna çare buldunuz bir tek camimiz mi eksik kaldı.Her sokak ve caddede cami ve mescit olduğu halde siz neyin peşindesiniz.Hala göz boyamak,halâ sözde müsülmancılık oynayarak oy devşirme hesabı içerisinde olmak size bu saatten sonra birşey kazandırmayacak bilesiniz.Allahu Teâlâ temiz olan her mekan ve yeri mescit ilan etmişken,gösterişli fiyakalı maabetler sizin günahlarınızı örtermi sanıyorsunuz.Gerçekten apaçık bir uyuşukluk içindesiniz.Allah sizi ıslah eylesin...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Arkadaş bu Cami söz konusu olunca bazı insanlar neden bu kadar anlamsız bir öfkeli tutum sergiliyorlar. Bakın İnönü Üniversitesinin merkezinde medikonun yanına; akademisyenler, üniversite ve diyanetin katkılarıyla cami yapıldı. Caminin altı öğrenciler için etüt salonları, abdest almak için lavabo, kitapçı, ve kafeterya yapıldı. Başta sayın rektörümüz Prof. Dr. Ahmet KIZILAY hocamızdan, üniversite yönetiminden ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Arkadaşlar bu ülkenin %99 müslüman olarak kaydedilmiş, bu tepkiyi analamak mümkün değil. Yok efendim toplama alanları imiş. O bölgede; Sümer park var, dedekorkut parkı var sonra çevre yolunda büyükşehir belediye binası arkasındaki üst geçitin hemen arkasında bir park var. Bu tamamen camiden duyulan rahatsızlık, başka izahı yok. Altı külliye gibi kısmi kütüphane ve kafeterya ve diğer sosyal hizmet suncak alanların bulunduğu bir yapı olarak tasarlanabilir. Üst katı da cami olsun ne olur bundan niye rahatsızlık duyuluyor. Bodrumu da katlı otopark olabilir, belediyenin işlettiği. Ya yıl 2023 hala cezmi kartay şehrin göbeğinde her yıl bir kaç ölümlü vukuatın yaşandığı mahal var. Bundan kimse rahatsızlık duymuyor. Cami yapılacak, vaveyla koparılıyor. Kadınlarımız, kızlarımız oradan geçemiyor. Cezmi kartayın o yapısı, şehrin o bölümünün gelişmesini engelliyor. O bölgede Bilsam var, insanlar ulaşım için cezmi kartay caddesini kullanamıyor. Cami eğerki altı külliye tarzında sosyal donatılı bir yapıda (ebru kursu, hat kursu, etüd salonu, kitap kafe, seminer salonu, sergi salonu, dağ sporları veya benzeri etkinlikler için merkez vb. ) düzenlenirse toplum huzuruna pozitif atkı sunar. Selehattin başkan halkın başkanıdır ve toplumun içinden gelen Malatyanın has evladıdır. Toplumun hassasiyetlerine dikkat eden ve Hak için halka hizmet etmeye gayret eden bir başkanımızdır. Başakanımız bu güne kadar yaptığı icraatlarla başkanlığı dönemindeki; pandemi, kapanmalar, yüksek enflasyon gibi sıkıntılı süreçlerde bile hizmetten bir adım geri durmamıştır. Başkanımızın döneminde açılan Altın Kayısı Bulvarının, emsal bulvarlara kıyasla dosdoğru oluşu, başkanımızın tercih ve tutumlarında üçüncü şahısların menfeatlerini önceleyen bir tutumu benimsemediğinin kanıtıdır. Ben cami yapılamsının, Malatya ve bölge insanı için bir rahatsızlık oluşturacağını düşünmüyorum.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Belediye yanını yesillendir agaclar ek banklar koy yürüyüş alanları yap daha güzel görünür.. cami oraya olmaz. Sümerpark var. Tam ortasına denk gelecek şekilde altı otoparkli, dükkanli da olabilir yap camini.. yeşillikler içinde camı olsun...
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Kemal (1 yıl önce)
    cami yapılıyor. toplu namazlarda mevcut camilerin çevresindeki sokaklar dolunca niye böyle diyorsunuz. Malatya yı temsil edecek bir cami olması dileğiyle.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    yanlıştan bir an önce dönülmeli,malatyanın cami ihtiyacı yok,sümer cami de yıkılarak meydana katılmalıdır.büyük meydanlar ,bir şehrin azametini gösterir.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • SELİM (1 yıl önce)
    Mevzu cami değil.Mevzu AVM ni civarında farklı yapı olmaması AVM ortaklarının baskısı ile olan bir durum zamanın da Mehmet KAVUK çok baskı kurmuştu.Malatya nın tek miting alanına cami olmaz denilmişti.Ama AVM sahipleri orada miting istemiyor oto park istemiyor orada cami olursa AVM daha merkezi bir konumda olur caminin tuvaletlerini AVM işletirse şaşmam vesselam
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mahmut (1 yıl önce)
    Malatya'nın meselelerinde dik duruş gösteren, kimsenin söyleyemediğini söyleyen, tavırlarını açıkça sergileyen iki STK başkanı var. Biri Esnaf Odası Başkanı Şevket Keskin, diğeri Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın. Bunların dışındakilerden, bugüne kadar Malatya adına bir dik duruş, bir mücadele görmedim, duymadım. İşte Malatya'da durum bu. Bu iki cesur insanı bir kez daha kutluyorum. Sayıları çok az ama iyi ki onlar var. Diğer sözde STK'lara bakın, bir duruşları , bir eleştiri yapmaya cesaretleri yok, korkuyorlar ki ağızlarını açalar. Bu sözde STK'lar olsa da olur olmasa da. Yüzde 90'ı böyle.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Kim inanır (1 yıl önce)Mahmut isimli kullanıcı yorumuna
    Alakalı alakası her konuda fikir beyan eden Şevket bey hadi Selahattin beyin cami projesine birşey desin. Yada Selahattin beyin yanlışlarını söylesin. Güldürmeyin adamı dik duruş mu? Kime karşı ? Dik duruş mafyaya, hırsıza, arsıza gösterilince dik olur. Garibana efendiye değil. Lütfen yapmayın. Böyle yapa yapa ne STK kaldı ne siyasetçi ne yazar ne aydın. Buraya Cami yapmakta yanlış, sözünden dönmekte yanlış, Selahattin beyde yanlış , Şevket beyde yanlış. Yani yorumun yanlış. Bırak şehir herşeyi özgürce demokratik olarak konuşsun. Malatyahaber de özgürce bu yorumları yaynlasın.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Kim inanır efendi, senin neren doğru?
    %46
    %54
    Yanıtla