SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir Kaç Yüzyıl Yeter"

A- A+ PAYLAŞ
AKP Malatya Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Malatya’da faaliyete geçirilecek demir-çelik fabrikasının Türkiye'nin ekonomisine büyük katkısının olacağını söyledi.  
 
"BİR KAÇ YÜZ YIL YETER"
 
Demir-Çelik sanayisine yönelik yeni ve uç ürüne dönük fabrikalarının yapılmasını önemli olduğunu belirten Milletvekili Şahin, " Türkiye’de yıllık yaklaşık 30 milyon ton yassı ve yuvarlak mamul demir üretilmektedir. Bunun sadece 5 milyon tonu yerli firmalar tarafından cevher olarak üretilmektedir. Geri kalan yaklaşık 25 milyon tonu ise hurda malzemelerden ve dış ülkelerden temin edilmektedir. Bu durum bizleri dışa bağımlı ülke haline getirmektedir. Oysa sadece ilimizdeki demir rezervleri bile birkaç yüz yıllık Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak durumdadır." dedi. 
 
"TOPLAM REZERV 1.7 MİLYOR TON"
 
"Türkiye yıllık dökme demire 3 milyar dolar para ödeyerek ithal etmektedir." diyen Milletvekili Şahin, " Dışardan alınan diğer cevher ve hurda demirde hesaba alındığında bu miktar 5-10 kat artacaktır. Oysa Malatya’da faaliyete geçirilecek demir-çelik fabrikası hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak hem de büyük istihdam yaratacaktır." ifadelerini kullandı. 
 
Malatya'da yatırım yapılabilecek ve Malatya'nın  kalkınmasında lokomotif olabilecek dört önemli yer altı kaynağının olduğunu söyleyen Şahin, " Bunlar başta demir olmak üzere Mermer , Seramik ve Çimento ham maddeleridir. Türkiye’nin en büyük demir rezervleri Malatya’nın Hekimhan ve Kuluncak ilçelerinde bulunmaktadır. Hekimhan’da Hasançelebi, Karakuzve Deveci demir yataklarının toplam rezervleri yaklaşık 1,7 milyar tondur. Bu rezerv geliştirildiğinde 2 milyar tona çıkılabilecektir.Bunun yanı sıra aynı bölgede MTA Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü (Malatya) nün sondaj çalışmaları devam etmektedir. Sondaj çalışmalarıyla bu rezervlerin 3-3,5 milyar tona çıkabileceği düşünülmektedir." dedi. 
 
"DESTEK BEKLİYORUZ"
 
Demirin uç ürünleri konusunda bazı desteklerin beklendiğini belirten Milletvekili Şahin, " Bölgemizdeki demir yataklarının ruhsat hakları Erdemir (OYAK) ve Kolin Holding’te olup, bu firmalar yatırım aşamasındadırlar. Oyak Hasan Çelebi’ye pellet tesisi (zenginleştirme) yapmayı planlamaktadır. Kolin ise kalsilasyon ve pik demir üretmeyi tasarlamaktadır.İlk etapta 1500 kişi tamamlandığında 5000 kişi istihdam edilecek. Ancak demirin uç ürünleri olan yuvarlak ve yassı mamul üretilmesi düşünülmemektedir.Bu eksikliklerin giderilmesi hususunda desteklerinizi bekliyoruz." diye konuştu. 
 
"TEŞVİK EDİLMELİDİR."
 
Malatya'da  önemli görülen ikinci yer altı kaynağın ise mermer olduğunu belirten Şahin, "İlimizde mermer Akçadağ ilçesinde üretilmektedir. Bu yer altı kaynağımızda diğer madenlerimiz gibi uç ürüne dönüştürülmeden hammadde olarak direk ihraç edilmektedir. Oysa dünyada bu tür yer altı kaynakları hem istihdam açısından hem de daha fazla ekonomik kaynak oluşturmak amacıyla işlenerek uç ürüne dönüştürülmektedir. Bunun için stratejiler belirlenmekte ve değişik vergi sistemleri uygulanarak işletmelere yönelik teşvikler verilmektedir. Bu kapsamda ilimiz Akçadağ ilçesinde mermer ihtisas organize sanayi bölgesi hızla faaliyete geçirilerek küçük ve orta ölçekli yatırımcılar teşvik edilmelidir." ifadelerini kullandı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız