SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Binaya 'Az Hasarlı' Raporu Vermişler!.

Bu Binaya 'Az Hasarlı' Raporu Vermişler!.
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat saat 04.17'deki 7,7 ve saat 13.24'teki 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin yanı sıra 27 Şubat'taki Yeşilyurt merkezli 5,6 büyüklüğündeki depremin büyük yıkıma yol açtığı Malatya'da, binalardaki hasarın tespiti için oluşturulan ekiplerin çalışmalarının ne kadar sağlıklı olduğuna ilişkin yoğun tartışmalar yaşanırken, önce 'hasarsız' daha sonra 'az hasarlı' raporu verilen Dörtyol'daki bir binanın durumu, tespitlerin 'üstünkörü ve sağlıksız' olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Depremde yıkılan bir binanın üstüne çöktüğü arka caddeye cepheli bir binanın arkasındaki hasara karşın, bu binanın ön cephesine bakılarak 'az hasarlı' raporu verildi.

HASAR TESPİTİ ŞİKAYETLERİ..
Malatya'da büyük yıkıma ve can kaybına yol açan depremlerde, bina stokunun çok önemli bir bölümü zarar gördü. Yüzlerce bina ilk günkü depremlerde çökerken ve yüzlerce kişiye mezar olurken, kentin birçok bölgesinde binalar oturulamayacak derecede hasar gördü.

Depremlerin ardından başlatılan hasar tespit çalışmalarının ilk bölümü, tamamen üstünkörü bir şekilde yapıldı. Oluşturulan ekipler, sakinlerinin neredeyse tamamına yakını tarafından terkedilmiş olan binalar için, dışarıdan bakarak ya da yüzeysel incelemelerle hasar raporları düzenlediler. Sadece duvarları çatlamış, kolon ve kirişlerde hasarı bulunmayan birçok binaya "ağır hasarlı" raporu verilirken, girilemeyecek derecede hasarı bulunan binalara da yine dışarıdan görünen duruma göre 'az hasarlı' ya da 'orta hasarlı' veya 'hasarsız' raporu verildi.

Binalardaki konut ya da işyerlerinde oturanların haklarını arayacakları davalara konu olacak bu hasar tespitinin gerçekleri yansıtmadığı ve üstünkörü yapıldığı yolundaki yoğun şikayetler üzerine, ilk yapılan tespitler geçersiz sayılarak bir kez daha tespit çalışması başlatıldı.

İkinci tespit sonuçlarına da ilki kadar olmasa da yine çok sayıda itiraz gelince, bazı bölgelerde üçüncü hasar tespiti çalışmaları da yapıldı.

Ancak depremin üzerinden zaman geçtikten sonra, hasar tespit çalışmalarıyla ilgili başka iddialar ortaya atılmaya başladı ve iktidara siyasi yakınlıkları olan birçok müteahhidin hasar raporlarını etkileyerek, hasar oranını düşürdükleri, oturulamayacak durumda olan binaların dahi ağır ya da orta olarak belirtilen hasarını az hasarlıya dönüştürdükleri iddiaları yoğunlaştı.

Yine, hasar tespitleriyle ilgili aynı incelemeye ilişkin farklı sonuçlar ilan edilmesi, buna ilişkin şikayetlere karşın yetkililerin, esas sonucun muhtarlıklarda ilan edilecek raporlarda bulunduğu yanıtını verdikleri gözlendi.

ARKASI GÖÇMÜŞ BİNAYA 'AZ HASARLI' RAPORU VERDİLER!
Hasar tespitleriyle ilgili şikayetler sürerken, bu çalışmaların ne kadar özensiz yapıldığı ve gerçek dışı olduğu, Dörtyol mevkiinde İnönü Caddesi'ne cepheli bir binanın ilk günkü depremde çökerek, arkadaki Halep Caddesi'ne cepheli bir binanın arka bölümünde yol açtığı tahribata rağmen, bu binaya 'Az Hasarlı' raporu (kupür görsellerde) verilmesiyle tescillendi.

Hasar tespit ekiplerinin, Kavaklıbağ Mahallesi Halep Caddesi'ne cephesi olan binanın, ön tarafına bakarak ilk incelemede 'hasarsız', ikinci incelemede ise 'az hasarlı' raporu verdikleri belirtilirken, bu binanın çöken ana caddeye cepheli binanın yıkılması sırasında aldığı ağır hasara rağmen böyle bir rapor çıkması tepkilere yol açtı.

Kavaklıbağ Mahallesi Halep Caddesi 41 numaradaki 4 katlı binayla ilgili verilen rapora itiraz edileceği belirtilirken, bu durumda çok sayıda bina bulunduğu ifade ediliyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Ön cephesi (aşağıda) normal gözükmesine rağmen, arkası (üstteki fotoğraflar)üstüne çöken bina nedeniyle büyük hasar alan, ancak ekiplerin ön cephesine bakıp önce “hasarsız” sonra da “az hasarlı” raporu verdikleri bina

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Serkan (1 yıl önce)
    Bakın Malatya'da sağlam bina çok az bütün binalar yapısal olarak yoruldu ......
    %75
    %25
    Yanıtla
  • mehmet (1 yıl önce)
    Ağır hasarlı binaları az hasarlı yaptırıp mütaitlerin itibarını yükseltmek istiyorlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Başefendi (1 yıl önce)
    Çevre şehircilik ekiplerince iki defa incelenip ikisinde de ikamet ettiğim binaya orta hasar verilmişken sırf evimize yazık olmasın diye birkaç komşumuz tarafından tekrardan itiraz edileceği duyumu beni rahatsız etti açıkçası. Şimdi yapılacak bu itiraz üzerine tekrardan binamızı incelemeye gelecek mühendis de sonuçta bakanlık elemanı. Kendisinden evvel iki defa orta hasar raporu verilen binaya kanaatimce ağır hasar bile verilmesi gerekirken " Az hasarlı " raporu nasıl verecek merak ediyorum. 2020yılyında Elazığ depreminde orta hasar verilen binalar bu depremde yıkıldı çünkü. Bu vebali o mühendis nasıl taşır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Yıkılan Hatay devlet hastanesinin müteahhitine hesap soracaklarına ödül olarak deprem konutu ihalesi veren akp ye nasıl güveneceksin?
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Rıdvan (1 yıl önce)
    Madem ağır hasarlı binaya hafif hasar vermişler o zaman bina sahipleri de itiraz etsinler. Gerçekten hafif ya da orta hasarlı binasını çeşitli sebeplerle ağır hasarlıya çevirmeye çalışan çok insan varken bu bina sahipleri de itiraz etsin. Bahane arayıp yapılan her işi kötüleyip duruyorsunuz. Sanki hiç iyi bir şey yapılmıyor. Gazete değil sanki ana muhalefet partisi oldunuz. İyi olan hiç bir şeye iyi diyemeyip herşeyi kötü diye haber yapmak sizin haberciliğinizi bence sıfıra indirir ve inandırıcılığınız kalmaz. O zaman da ancak hikaye gazeteciliği yapmış olursunuz. Sizden aldığımız haberin doğruluğuna ve tarafsızlığına güvenmek istiyoruz
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Aslında durdukları yer belliydi ancak seçim yaklaştıkça niyetlerini açık etmeye başladılar. Malatya haber, sayın editör , ben de daha önce yazdım sizi tarafsız olmaya davet ediyorum.Saygınlığınıza ve güvenilirliğinize zarar veriyorsunuz.Ha tarafsız değiliz diyorsanız o ayrı. Herkes neyin ne olduğunu biliyor görüyor.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • simdi bu haberi yaparak tarafsizligimi bozdu, yapilan isin yanlisligini gostererek? Asil boyle islerin partiden siyasetten bagimsiz olarak halka karsi bir sorumluluk oldugunu farketsekde yapan kim yada kimden degilde dogru mu yapmis, liyakatla mi oraya gelmis ona baksak, hosumuza gitmeyen haberler verenleri elestirmek yerine
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Sizler nasıl zihniyette insanlarsınız ya Haber sayfası harabe olmuş bir eve hafif hasar verilmiş diyor.. Siz muhalefet diyorsunuz seçim diyorsunuz. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın şu ev sizin olsun hafif hasar verildikten sonra gelin buraya öyle yorum atın bakalım atabiliyor musunuz. Yazık sizin gibi insanlara şu düşünceniz şu etraftaki olumsuzlukları göremeyecek kadar kör oluşunuz ülkenin gelişmesine engel. Eminim şu cümleleri de siyasete bağlayacak o kadar çok cahil vardır ki..... Şu dönemde sizin gibilerle yaşamaktan tiksindim. Şaka gibi yemin ediyorum suç bu haberleri getirip sizin gibilerin önüne koyanda hak ediyorsunuz ortada ki olumsuzlukları görmemeyi hayatında Yapı ruhsatını bile görmemiş yeni mühendislerin hasar tespitte olduğunu görmemeyi hak ediyorsunuz Şu cümleleri yazdığım için siyaset diyeceksiniz :) Sizlere Allah yardım etsin
    %67
    %33
    Yanıtla
  • vatandaş (1 yıl önce)
    Biz bu kafayla daha çok enkaz altında kalırız kesinlikle değeri yüksek olan yerlerde yapılan raporlandırma objektif değil bir ker rapor verenler bina ile ilgili kimseyle konuşmayıp yönlendirme yapılmaya izin verilmeyecek birçok kişi rapor verenleri kendi avantajına göre ya hasar oranını yüksek yazdırıyor ya da düşük yazdırıyor
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Malatyahaber yetkilileri daha 10 bin hane başına parayı alamadık. Haber yaptınız Afada ayrıca gidip fatura ile dilekçe verin dediniz onunda yaptık. Malesef sonuç yok. Lütfen bu konuda magduruZ. Bunu haberlestirir ve üzerine giderseniz seviniriz
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 yıl önce)
    Zafer mahallesinde yüzde 90 ı na ağır hasarlı verildi bizim bina ya az hasarlı verildi 1. Katlarda sağlam duvar yok ama az hasarlı
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Ekmeği ekmekciye ver üstte bir ekmek ver boşuna dememişler. Herşey liyakat ile başlar . Maşallah Malatya'da liyakat ayaklar altında. Daha geçen gün imar komisyonu kuruldu bakın kimleri seçmişler. İmarda rant olunca liyakat geri planda. Nasılsa bunların yaptığı çok eVlerde 15/20 yıkılmaz sonrası o yüzden ranttan vazgeçmek olmaz
    %78
    %22
    Yanıtla