SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Paralarla İnsanların Ev Yapması Kolay Değil'

'Bu Paralarla İnsanların Ev Yapması Kolay Değil'
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonuna katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Yeşilyurt Belediyesi ile ilgili son durum da anlatıldı. Komisyonda Ağbaba, Bakan Özhaseki’ye,“Yeşilyurt Belediyesinin siz çok iyi biliyorsunuz yerini “Topsöğüt Konutları” dediğimiz, depreme dayanıklı diye geçtiğimiz yıl yapılan ama 6 Şubat depremiyle ağır hasarlı olan binalarda da maalesef vatandaşlar fakir fukara, Belediye Başkanının sorumsuzluğu yüzünden büyük mağduriyet çekmekte. Aynı şey Malatya Yeşilyurt Belediyesi eski SSK hastanesinin yerine bir belediye binası yaptı; gözle görülür yüzde 50’si yapılmamış “Yüzde 80’i yapıldı.” diye ilan ettiler, müteahhide parayı verdiler, gitti. Bu konunun da bir denetlenmesi gerekir.” iddiasını da aktardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve bütçe Komisyonuna katılarak, burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ve bağlı kuruluşlarımızın gerçekleştirdiği faaliyetlerle 2024 yılı bütçe teklifi, 2022 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı Sayıştay Raporu hakkında bilgi verdi.

Plan ve bütçe Komisyonu’nda CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Malatya’daki durum ve gelişmeler hakkında bilgi aktardı. 

Ağbaba, “Malatya hem depremden önce hem depremden sonra büyük bir trafik problemiyle karşı karşıya maalesef. Malatya'nın Kışla Caddesi’nden yeni devlet hastanesine gitmek belki bir saat alıyor; büyük bir problemle karşı karşıya Malatya. Depremden sonra da trafik problemi devam ediyor.” Dedi.

“Malatya’da son 10 yılda tarım arazileri belediler eliyle yok edildi"
Malatya il merkezindeki tarım arazilerinin son 10 yılda belediyeler eliyle yok edildiğini de belirten Veli Ağbaba, “Maalesef son on yılda Malatya'nın o yemyeşil dokusu belediyeler eliyle yok edildi. Tarım arazileri imara açıldı. Malatya'nın “meyve ve bostan ambarı” dediğimiz Bostanbaşı bölgesi, Tecde bölgesi âdeta yok edildi. Bu tarım arazilerinin imara açılması sadece oradaki güzelliği ve tarımı yok etmedi, sonrasında büyük problemler doğurdu; bunu da depremde, 6 Şubat depreminde hep birlikte yaşadık. Maalesef 5 katlı, 6 katlı, 7 katlı, 10 katlı, 15 katlı binaların yapıldığı o tarım arazilerinde Bostanbaşı bölgesinde yeni binalar depremde ağır hasar gördü, bir çoğu toprağın içine gömüldü.” Diye konuştu.

“Bu paralarla insanların ev yapması kolay değil”
Ağbaba şunları söyledi:

“Bakanlığınız  “Yerinde Dönüşüm” kampanyasıyla hibe ve kredi miktarlarının artırıldığını açıkladı ve konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi; iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi verileceği belirtildi. Bir köy evinin 3,5 milyon civarında ihale edildiğini biliyoruz, şehir merkezindeki evlerin 2 milyon 800 bin lira civarında ihale edildiğini biliyoruz. Malatya'da 1 metrekare evin maliyeti ortalama 20-25 bin lira. Beton fiyatlarının yüksekliğini size de dile getirdiler, bizzat ilettiler. Dolayısıyla, bu paralara, 1,5 milyon liraya bir ev yapılması mümkün değil. 150 metrekarelik bir evin maliyeti en az 3 milyon TL; yine, Bakanlığın köy evi olarak yaptığı tek katlı evlerin maliyeti ise 3,5-4 milyon TL civarında. Bunlara 750 bin TL hibe veriliyor, bunun çözüm olmadığını size ifade etmek istiyorum, bu paralarla insanların ev yapması kolay değil.”

Ağbaba’dan yeni bir yolsuzluk iddiası … 
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Yeşilyurt belediyesi ile ilgili olarak ise şunları anlattı:

“Bu imar durumunu dün de söyledim İçişleri Bakanlığında, maalesef bu imar durumunu veren hiçbir yerel yönetici yargılanmadı; müteahhidi, mühendisi tutuklandı, gözaltına alındı ama bu imar durumunu verip milleti mağdur eden bir tane yerel yönetici yargılanmadı. Bu imar durumunu nasıl verdi? Bu cezasızlık olduğu sürece de bu devam edecek. Yine, bizim dillere destan bir Yeşilyurt Belediyemiz var, geçtiğimiz yıl sizin elinizden ödül aldı. Gri pasaportla insan kaçakçılığı yapan. Yapmış olduğu bir şey daha var, dün söyledim yine burada, “yapay zekâ” dediğimiz. Yapay zekânın aslında düzgün yerlerde kullanılması lazım, bu arkadaşlar yapay zekâyla, bir programla sahte belediye meclisi kararı, daha doğrusu, yapay zekâyla belediye meclisi kararı geliştirerek Yeşilyurt Belediyesinin arazilerini satmış durumda. Burada hiç belediye başkanının sorumluluğu yok, bu cezasızlık devam ettiği sürece bu tür yolsuzluklar devam edecek. Yine, Yeşilyurt Belediyesinin siz çok iyi biliyorsunuz yerini “Topsöğüt Konutları” dediğimiz, depreme dayanıklı diye geçtiğimiz yıl yapılan ama 6 Şubat depremiyle ağır hasarlı olan binalarda da maalesef vatandaşlar fakir fukara, Belediye Başkanının sorumsuzluğu yüzünden büyük mağduriyet çekmekte. Aynı şey Malatya Yeşilyurt Belediyesi eski SSK hastanesinin yerine bir belediye binası yaptı; gözle görülür yüzde 50’si yapılmamış “Yüzde 80’i yapıldı.” diye ilan ettiler, müteahhide parayı verdiler, gitti. Bu konunun da bir denetlenmesi gerekir. Nasıl ki Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerin belediye başkan yardımcısı, imar müdürü gibi odaları var ve yanında mutlaka müfettiş odası varsa mutlaka  bu belediyelerin de denetlenmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Malatya'da belediyecilik anlamda tam bir kepazelik yaşandığını da ifade etmek istiyorum.”

“Malatya'da yüzde 156 kira artışı var”
Bakan Özhaseki’ye kira durumunu da anlatan Ağbaba şöyle devam etti:

“Bir başka konu sadece deprem bölgesini ilgilendiriyor ama biz de bu kiracı meselesi çok büyük sorun. Malatya'da kiralar depremden önce bin, 1.500, 2 bin lirayken, lüks konutlarda 3 bin lirayken şu anda en kötü daire TOKİ’nin 1+1’leri bile asgari ücret seviyesinde kiralar. Maalesef, insanların kira ödeyecek güçleri yok, ev sahipliği oranı yıldan yıla düşmeye devam ediyor, bir barınma problemiyle Türkiye karşı karşıya. Büyükşehirlerde 15-20 bin lira kira hatta üniversiteye yakın İstanbul gibi yerlerde 30 bin liradan, 40 bin liradan aşağıya kira bulunamıyor, maalesef, yüzde 100’ün üzerinde artışlar var. Malatya'da yüzde 156 kira artışı var, Ankara'da yüzde 173, İzmir’de yüzde 114; buna da dikkat çekmek istiyorum. Büyük bir barınma sorunuyla ve kira sorunuyla karşı karşıya kaldığımızı da ifade etmek istiyorum. Tekrar Malatya ve deprem bölgesiyle ilgili de mutlaka  daha fazla bütçenin ayrılması lazım, daha fazla paranın ayrılması lazım ve insanlar mağdur edilmeden, can kaybı yaşayan insanlar mağdur edilmeden bir an önce kışı evlerinde geçirmesi lazım. Bu kış geçecek gibi gözükmüyor, onu da ifade etmek istiyorum.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Depremzede (5 ay önce)
    Hibe kredi sisteminde yeni öğrendiğim bir şeyi paylaşayım 750bin hibe 750bin krediyi yatiriyosun tek katlı yada iki katlı bir yere devlet mülkiyete ortak oluyor bizler yer bizim krediyide geri ödüyoruz ama devlet yerimize yada yapımıza ortak oluyo bu durum afat tarafında yapılan yerde böyle bişey yok deniliyo bu bana göre çok saçma
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlx (5 ay önce)
    Bu işin altından zor kalkar bu hükümet ve bu belediye.yazın bir kenara çok kişi mağdur olacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (5 ay önce)
    İkizce yazısını geçip cafanaya yaklaşınca sol tarafta dağın eteğinde deprem konutları yapılıyor eğer o konutlar Yeşilyurtta evi yıkılanlara yapılıyorsa vay halimize diyorum bizler ikizce yazısına uzak derken şehre en az 30 km uzağa cafanaya gideceğiz inşallah ben yanılırım o konutlar yeşilyurt için yapılmamış olur esasında evlerimizi ikizce yazısında yapan toki eski yerinde yapsa olmazmı her iki yerdede toki arsa parası ödememiş olacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet turan (5 ay önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    sen nerede yapılsın istiyordun gardaş? fahri kayahan'da mı yapılacaktı? devlet size beleş ev yapıyor yerini beğenmiyorsunuz. kira yardımı yapıyor parayı beğenmiyorsunuz. bu şükürsüzlükle daha çok şeyler gelir başımıza. Allah devlete zeval vermesin diyeceğine vay ben cafana'ya gitmem. gitmiyorsan gitme hoplaya zıplaya gidecek binlerce insan var merak etme sen.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • beleş mi????
    0
    0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (5 ay önce)
    Depremde evleri yıkılan veya ağır hasarlı olanlara evleri yapılana kadar KİRA YARDIMININ güncellenerek devam etmesi noktasında Malatya Milletvekillerinin konuyu her platforumda dile getirmelerini istiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar karatepe (5 ay önce)
    Aslında bir davul zurna ekibi ile çarşıda bir halay çekilse sorunlar çözülebilir. Ne de olsa deprem sonrası halay ekibi her şeyi unutturmuştu değil mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MLT4463 (5 ay önce)
    Sn.Vekil, Belediyedeki yolsuzlukları dile getirdiğiniz için teşk.ederiz. Bu gidişle gider ayak satmadık yer bırakmayıp nasıl olsa hesapta sorulmuyor çantayı dolduralım gibi bir anlayış geliştirilmiş .Allah. her türlü cezalarını versin. Özellikle-Bostanbaşı civarı için; ORTA hasar Güçlendirmelerine bile bunlar, bu işler ortaya çıkmasaydı bir şekilde ROBOTİK sistemle toplantı yapıp- sağlam raporu vererek onay vereceklerdi diye düşünüyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hüseyin karaaslan (5 ay önce)
    Sn.Ağbaba doğru söylüyor nerde dinleyen ve dinleyecek olan. Hepsi lafta kuru kalabalık. Öncelikle siz yesılyurt bld bsk yiğitseniz sorusturma açın. Gri pasaport, usulsuz satıslar, eşine kadro alma vs bunlar daha bilinenler. bilinmeyen gör neler var. Yine söylüyorum suç onlarda değil oy verenlerde. akılsız bir cahil toplum.paraları çalınıyor hala oy veriyorlar:)))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (5 ay önce)
    Evimizi yerinde emlak konut yapsın. Bizi müteahhitle yüz göz ederlerse nede olsa bunlar ev yaptıracak derler 1'e olacak işi 3'e yaparlar. Malatya inşaat sektörünün gözü dönmüş. Ne götürsek kar düşüncesindeler. Örnek beton fiyatları.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum ikizcede gelinciktepede çamurlu da ev yapan toki arsaya para vermiyor, evlerimizi eski yerinde yapsa yine arsaya para vermeyecek bunun için neden evlerimizi eski yerlerinde yapmıyorlar tahminim bizlerin evlerinin eski yerleri korkuyorum birilerinin rant kapısı olacak lütfen toki evlerimizi eski yerlerinde yapsın hak sahipliği kazananlar lütfen çağrımıza kulak verin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MURATTT (5 ay önce)
    yerinde dönüşüm olmaycak 9 ay oldu .
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hasan (5 ay önce)
    Partisi kimliği ne olursa olsun birileri çıkmış, birilerinin söyleyemedigi acı gerçekleri dile getiyorsa, bu memleketimin sorunları diyorsa o adamı alkışlamak lazım
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 ay önce)
    Sayın vekil doğru diyor toki 'ye 2 buçuk milyona ihaleye verilipte vatandaşa 1.buçuk milyon verilmezki kendilerde biliyor yetmiyecegine kim yapar bu para ile yerinde dönüşüm tek çözüm emlak konut yapıp vatandaşa teslim etmesi inşaat maliyetleri çevre illere göre çok yüksek bu gidişle kimse yaptıramaz asgari ücretli var emekli var zaten zor bela insanlar geçiniyor bankada kıredi çekip üstüne eklese faizler 3 'ün üstünde orayı mi ödesin devletin vereceği kirediyimi tek çözüm ya emlak konut ya tok ki ihaleye verip büyük şirketlere verecek yoksa işimiz çok zor
    %94
    %6
    Yanıtla
  • lisa (5 ay önce)
    bu paralarla yatırım yapılmaz .
    %79
    %21
    Yanıtla
  • ABUZER (5 ay önce)
    devlet herkese prefabrik ev yapamaz mı maliyeti tokiden daha ucuz ve daha hızlı herkese 100 metre kare evler yapılamaz mı çok mu zor
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Hasmalatya (5 ay önce)ABUZER isimli kullanıcı yorumuna
    Tam bi abuzer örneği
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Seyda (5 ay önce)
    Sayın vekil dile getirdiğiniz sorunlar buzdağının görünen tarafı.Halkın gündemine çok uzaksınız.Örneğin orta hasarlı ev sahiplerine yapılan zulümden nasıl haberdar olmazsınız?Afet bölgesinden yeteri kadar oy alamıyor olmanızın nedenlerinden en önemlisi budur...
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Google a Veli Ağbaba orta hasar yaz sonra çıkan haberleri oku.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • bu yorumunuzda art niyet ararım ki gerçekten deprem zamanı ağbaba ve partinin nasıl çalıştığını yardımcı olduklarını Allah'da bilir kul da bilir... yapmayın bi yorum yapacaksanız en azından doğru bir şey deyin ki yarın hak günü karşınıza çıkmasın
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Afet bölgesinde oy alan iktidar çok mu haberdar? Ya da haberdar da ne kadar dile getiriyor? Hani mhp akp vekilleri nerede? Biri deprem sonrası bu ve benzeri eksiklikleri ne zaman dile getirdi? Bari Veli bey az çok her yerde, komisyonda, mecliste dile getiriyor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Senin gibilerin yüzünden bu ülke bu halde ve senin gibilerin yüzünden bu ülke sürünmeye devam edecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Numan (5 ay önce)
    Yeni dönemde ilçe belediyelerine; belediyeleri parsel parsel satacak emlak komisyoncuları aday adayı olursa şaşırmayalım.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Recep solmaz (5 ay önce)
    Kimi kime şikayet ediyorsunuz Malatyadaki beton fiatları 2 katına nasıl satıldığı bilinmiyormu ev fiatları kira fiatları yükselmesinin sebebleri neler olduğunu Malatyalı bilmiyormu ben yaptim kimseler beni ilgilendirmez ben parama bakarım ne vicdanı diyen zihniyetler bu ülkeyi bu memleketi bu hale getirdiler suskun sessiz çaresiz insanımızda boyun eğerek düzelir umuduyla bekliyor düzen düzeni bozanlarla düzelmez dürüst mert kuruşa tenezzül etmeyenler bu memleketi yönetecek.
    %89
    %11
    Yanıtla