SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Sivil Topluma Vurulan Bir Darbe"

0
Güncellendi - 2020-03-13 02:41:09
A- A+ PAYLAŞ

'DEĞİŞİKLİK TÜM STK'LARI İLGİLENDİRİYOR..' CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kuruluna getirilen torba yasa içerisindeki 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 23. maddesinde yapılmak istenen değişikliğin örgütlenme özgürlüğüne darbe vuracağını öne sürerek, AKP’nin fişlemeye yasal zemin hazırladığını savundu.

Plan bütçe komisyonunda kabul edilen ve TBMM genel kurul gündeminde olan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair torba yasa teklifi ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 23. maddesinde yapılmak istenen düzenleme ile ; dernek yönetimi ve denetim kuruluna seçilenlerin, dernek üyeliğine kabul edilenlerin ve üyeliği sona erenlere ait bilgilerin mülki idare amirliğine bir ay içerisinde bildirilme zorunluluğu getiriliyor.

 “BUNUN ADI YASAL FİŞLEME”

Konuyu daha önce basın açıklamaları ve soru önergeleri ile gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin inatla ve ısrarla ‘yasal fişleme’ den geri adım atmadığını belirterek, değişikliği sert sözlerle eleştirdi.

Torba Kanun Teklifinde yer alan "Dernek üyelerinin kişisel bilgilerini mülki idare amirine bildirme zorunluluğu" getirilmesini örgütlenme önünde engel olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “AKP lafa gelince sivil toplum kuruluşlarımızın gücüne inandığını, istişare süreçlerini önemsediğini söylüyor. Tüm STK’ları ilgilendiren böyle önemli bir yasa değişikliğinde hangi dernekle istişare edilmiş, kimlerin görüşü alınmıştır kamuoyuna açıklanmalıdır. Ben yaptım oldu anlayışına son verilmeli, ilgili yasa değişikliği torba yasadan mutlaka çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Teklifin yasalaşması durumunda derneklerin, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukları mülki idare amirliklerine bildirmek zorunda olduklarını kaydeden Ağbaba, “Söz konusu teklif Anayasa’da temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını düzenleyen 13’ncü maddesine, dernek kurma ve üye olmayı düzenleyen 33’ncü maddesine ve dernek ile sendikalara bilgi vermeden, izin almadan üye olmayı düzenleyen 51’nci maddesine açıkça aykırı nitelikler taşımaktadır. Toplumun sesi olan derneklerin seslerini kesmeye yönelik bir adımdır. Yapılmak istenen düzenleme fişlemeye yasal zemin hazırlamaktır. Üye olmak isteyen insanları derneklerden uzaklaştıracaktır.Açıkça sivil topluma vurulan bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Vaizin Oğlu (4 yıl önce)
    Yahu bir şeyi de eleştirmeyin be! Hiç mi doğru ve güzel yapılan bir iş yok bu ülkede? Hep iftira hep itiraz pes yani!
    0
    0
    Yanıtla
  • sende allah rızası için birşeyi eleştir be.ne derlerse inanma.önce sorgula.her gelen yasaya ağam paşam demeki bunlar ceketimizi atsak seçiliriz demesin.aynen san pes yani.
    0
    0
    Yanıtla