SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Burada Alacağımız Kararlar Çok Önemli"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin Ağustos ayı toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığı’nda 9 Ağustos Çarşamba günü saat 14.00’de Be Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan imar ve yapılaşmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Gürkan, “6 Şubat tarihinde 2 büyük deprem yaşadık. Bu depremlerde 51 bine yakın vatandaşımız vefat etti. Bunları değerlendirirken ibret alma konusunda değerlendirmemiz lazım. Biz genel bir çalışma ve tarama yaptık. Zemin önemli bir durum ama zemine uygun bir yapılaşma çok daha önemlidir. Bundan sonra belediyelerimizin ruhsat vereceği yapı ile ilgili kriterlerin belirlenmesidir. Genel eğilim noktasında meri imar planlarıyla ilgili geçerliliği olduğu ifade ediliyor. Meri imar planlarıyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ifadesi şudur; ‘Eğer bizden kredi alınacaksa, biz zemin + 4 kat veriyoruz. Eğer kişiler kendi arsalarıyla ilgili yerinde dönüşüm yapacak olurlar ve meri planını geçerli kılacak şekilde bir yapılaşma yapacaklarsa 500 bin TL hibe  + 800 bin liraya kadar olan krediyi veremeyiz’ diyor.  Orta hasarlılarla ilgili Cumhurbaşkanımızın da tamamen hepsinin yıkılması gibi bir değerlendirmesi var ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın da değerlendirmesi bu yönde. Yani orta hasarlı evler de eğer yıktıkları takdirde ağır hasarlı evlerin yıkılması gibi aynı hak sahipliği neyse orta hasarlıların hak sahipliğinin de aynı çerçevede olacağını ifade ettiler. Zaman zaman toplumda bir açıklama yapılmıyor gibi ifadeler oluyor. Biz zamanı ve yeri geldiğinde toplumda uyarı görevimizi yapmamız gerektiği yerde yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Meclisi olarak burada alacağımız kararlar çok önemli kararlardır. Hem 13 belediyemizin yapı inşat ruhsatlarına ışık tutacak hem de vereceğimiz ruhsatlarla ilgili kriterlerimiz ne ise o kriterleri net, açık, şeffaf, berrak bir şekilde belirtmemiz gerekir. Herkes kurallara tabi olacak, herkes o kurallara da uymak mecburiyetinde olacak” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

2. Ordu Komutanlığı'ndan Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Orgeneral Metin Gürak’a Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi yönündeki Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın teklifi de Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oylanarak kabul edildi. 

Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler oylanarak karara bağlandı, bazı maddeler bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelenirken, Bazı maddeler de ilgili komisyonlara havale edildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı II. Birleşimin ise 11 Ağustos Cuma günü saat 14.00’de yapılmasına karar verildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Mustafa Kadıoğlu (9 ay önce)
    Belediye olarak hasarlı binalarla ilgili hangi çalışmaları yaptınız, elinizdeki hangi verilere dayanarak meclis de önemli Kararlar alıyorsunuz; ne bilginiz var, ne ilginiz var, ne donanımınız var ne de kapasiteniz var. Şehircilik bakanlığı olarak hasar tesbitini bir çekiç, bir murç la beş dakikada yapan mesleğinin ne olduğu, mesleki bilgisinin ve tecrübesinin ne kadar olduğu belirsiz insanların verdiği kararlarla yıkılmayacak binaları yıkacaksınız, yıkılması gereken binaları hafif hasar veya hasarsıza çevireceksiniz üstelik bunuda dört ay gibi bir zamanda ancak yapacaklar. Halk olarak bizler devlet katında yapılan açıklamalar doğrultusunda , bizlerin ve gelecek nesillerin can güvenliğini de dikkate alarak ODTÜ, İTÜ, GAZİ ÜNİVERSİTESİ,FIRAT ÜNİVERSİTESİ, KDTÜ den profesör düzeyinde kendi imkanlarımızla bilim adamları getireceğiz hasar tesbitleri ve performans analizleri yaptırıp, röntgenlerini çektirip zemin analizleri yaptıracağız bunların neticesinde güçlendirme projeleri hazırlatıp güçlendirme çalışmalarına başlayacağız sizlerde bu maddi ve manevi emekleri hiçe sayıp binaları yıktıracaksınız öylemi ; kusura bakmayın yemezler bunun adı belediyeler olarak yıllarca imar ve yapı yönetmenliği konusunda yaptığınız usülsüzlüklerin üstünü kapatma çabasıdır.Bu yapılarla ilgili kimlerin kusuru, hatası, ihmalı ve imzası varsa kanunlar önünde hesabını verecek bedelini ödeyecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dr cengiz (9 ay önce)
    Bakan Kahramanmaraş da saat 16 daki acıklamasında orta hasarlıları yıkacaz diyor hatta soruyorlar ‘birde İngilizce mi söyleyeyim evet yıkacaz “ diyor 19 da yine Kahramanmaraş da stk toplantısında” beni bir kardeşiniz olarak görün orta hasarlıları yıkın ama güçlendirme yaparsanızda siz bilirsiniz ben bişey demem” diyor ..yav uyanın Malatya uyanın Türkiye biz böyle yönetilmeye layık mıyız.. nerde devlet ciddiyeti nerde vatandaşı koruma bilinci yazık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SAHİPSİZMALATYA (9 ay önce)
    Evi yıkılanlar veya ağır hasarlı olanlar biran önce ev istiyor , evi sağlam olanlar az hasarlı olanlar ve hariçten gazel okuyanlar Malatya daha güzel daha estetik olsun diyorlar, Öncelik,önem sırası nasıl olsun?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Beylerderesi beyi (9 ay önce)
    Orta hasarlılarda isteyen güçlendirebiliyor ama devlet diyor ki istiyorsan seni hak sahibi yapayım güçlendirme başkanın söylediği bu.Yoksa yıkılacak diye bir şey yok ve analizi yapılmış sağlam binayı yıkmanın kimseye bir yararı da yok.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Aşikar (9 ay önce)
    Sn başkan,6 şubat büyük bir felaketti rabbim bir daha göstermesin.Felaket tarih sayfalarında yer alacak ancak önümüzde şehrimizi yeniden yapılandırmak gelecek nesillere en iyi şekilde devretmek adına bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekir.Tamamen siyaset üstü düşünerek birilerini memnun etmek gayretinde olmadan,kim darılırsa darılsın öncelik şehirimizin en iyi şekilde imarının yapılmasıdır.Geniş cadde ve sokaklar,beyzajsıyla geniş alanlar, yapmur derenajları,geniş kanalizasyonları,her noktaya ulaşım kolaylığı(Metro ve hafif raylı sistem) uzun yıllar otopark sorunu olmayan bir şehiri hazırlamalıyız.Burda en önemli görev öncelikle Sn Cumhurbaşkanımıza,şehircilik ve iklim bakanlığına,size ve belediyelerimize,sivil toplum örgütlerine,bürokratlarımıza görev düşmektedir.Malatya'mızı her haliyle geleceğe en iyi şekilde hazırlamazsak burda bir VEBALİN olduğu unutulmamalıdır.Ayriyet belirtmek isterim şehir imar edilirken bazı alanları rezerv alan olarak kullanmalıyız.(Adliye binası,defterdarlık binası,bazı okullar gibi)
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mustafa MURAT (9 ay önce)
    Sular hala çamurlu şekilde akıyor, sanki çamurlu akan sudan ücret alınmayacak diye duymuştum ama faturalar zamlı bir şekilde gelmeye başladı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Dr cengiz (9 ay önce)
    Orta hasarlılar ile ilgili durumda değişiklik yok sadece cumhurbaşkanının isteğini söylüyor.. bina sakinleri yüzde 80 güçlendirilsin diyorsa ve binada zemin tetkikler sonucunda güçlendirilebilir çıkarsa YIKILMAZ GÜÇLENDİRİLİR.. bu kadar insanın evi barkını ilgilendiren bir konuda bile birinin iki dudağı arasında kalmanın verdiği dayanılmaz ağırlığı bu millete hak görenlere ne denir!! Ben Allah’a havale ediyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aşikar (9 ay önce)
    Sn Gürkan,6 şubat depremi derin izler bırakarak tarihteki yerini aldı.Şimdi şehrin iyi bir şekilde yapılandırılarak gelecek nesillere en iyi şekilde hizmet edebilecek imar uygulamaları yapmamız boynumuzun borcudur. Şehrimizi şekillendirirken tamamen siyaset üstü akıl ve bilimsel veriler ön planda tutularak hiçbir gurubu kayırmadan şu üzülürmüş bu küsermiş demeden şehri yüzyıllar boyu hizmet verecek şekilde hazırlamalıyız.Önümüze deprem sonrası şehrin imarı için bir fırsat çıkmıştır bunu iyi değerlendirelim.Geniş cadde ve sokaklar,iyi beyzaşjı yapılmış meydanlar,yağmur deranajı ile geniş kanalizasyon şebekesi ile,uzun yıllar hizmet edecek otoparklarıyla,heryere her yöne kolay ulaşım sağlayacak planlamalarla en iyisin yapmak zorundayız.Bu konuda bazı rezev alanları (Adliye binası,deftedarlık,bazı okul binalar gibi)kullanmak iyi olur diye düşünüyorum.Bu konularda gereken yapılmaz ise başta siz olmak üzere,Şehircilik ve iklim bakanlığı,bütün siyasiler,hatta Sn Cumhurbaşkanı,sivil toplum örgütlerive bürokratlar büyük VEBAL içinde olacaksınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (9 ay önce)
    Yani zemin artı 4 yaparsan depremzede oluyorsun hibe ve kredi var zemin sağlam 7 kat imarında var herkes bir araya geldi evini yerinde yapacak ozamanda hibe ve kredi desteği yok yani depremzede değilsin diyorsun öylemi peki bu söylemi neden ülkenin cumhurbaşkanı değilde bir belediye başkanı yapıyor artı depremin ilk aylarında devlet yüzde 60 vatandaş yüzde kırk ve 18 yıl eşit taksitler halinde ödeyecek diyen reis milletimi kandırdı öylemi oldu yani artı Elazığ İzmir depremzedeleri bu haklardan nasıl yaralandı ise 11 il için neden bu karmaşa madem bu saçma sapan işleriniz vardı yerinde dönüşüm nediye çıkardınız devlet herkese evini yapsın versin Allah tan korkun millet size 22 yıl oy verdi size destek oldu bende dahil siz nerdesiniz.neden bu milletin yanında değilsiniz işleri yokuşa sürmekle bu iş yürümez bizler buna müstahak olmusuz çünkü toplum hak ettiği gibi yönetilir bizde bunu hak ettik başımıza sizin gibi bizi çaresiz bırakanlar geldi bir devletki 11 ili böyle kaderine terk etti yarın çıkar biri herkes başının çaresine baksın kimseye ev felan yapılmayacak derse vallahi şaşırmam gidişata bakılırsa sonuç hüsran olacak
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hükümete itiraz edebilirsiniz ancak bu hükümetin Malatya da yüzde bir bile oyu düşmedi. Bu demek ki hükümetin yaptığı her şeyden bu halk sonuna kadar razı. Bir de şöyle bir durum var, depremzedelerin tamamına devlet ücret almadan konutlarını yapmak zorunda diyen adam seçimi kaybetti. Bu nedenle ne yazık ki itiraz hakkımızı kaybettik.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Az biraz hesap bilen biri bile devletin yıkılan evleri yapıp bedavaya dağıtacağını söyleyen birinin yalan söylediğini anlar. Bu birinin Doğu Anadolu'ya okyanus getireceğim demesi gibi bir şey. Eğer İnandıysanız siz bilirsiniz. Çözüm akla ve ekonomiye ugun olmalı yoksa sallama ile olmuyor maalesef.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (9 ay önce)
    Sayın belediye başkanı önceki açıklamanızda orta hasarlı binalarda oturan daire sahiplerinin yüzde 80 ni karar verirse şartları uygun olursa güçlendirme yapılacak ve mevcut olan yönetmenliği 2 madde eklenerek orta hasarlı binalar güçlendirilecek diye beyanda bulundunuz şimdi ise bu binalar yıkılacak diye beyan veriyorsunuz bu acaba depremzedelerin yerinde dönüşüme gerekli ilgiyi göstermediğinden dolayı insanları borçlandırarak zorla yerinde dönüşüme teşvik etmek için olmasın.Sizin beyanınız üzere biz kendi binamız için yüzde yüz imza toplayarak güçlendirme yapılması için mutabık kaldık ve eminizki büyük çoğunlukla orta hasarlı bina sakini Deprem zedeler güçlendirmeden yana
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Çoğunluk ne ister bilmem ancak aklı olan orta hasarlı evin yıkılmasını ister. Gölbaşı-Türkoğlu segmenti henüz kırılmadı deniliyor. En son 1114 yılında kırılmış. Burda deprem olursa Malatya'yı da vurur. Orta hasarlı olup güçlendirme yapılmış bir evde ben oturmak istemem. Güçlendirmenin işe yararlılığı henüz yeterince test edilmemiştir. Bu görüşte olan birçok mühendis var. Ayrıca deprem performans analizi de doğru sonuçlar vermeyebilir. Birçok ağır hasarlı eve performans analizi yapılırsa olumlu sonuçlanabilir deniliyor. Üstelik güçlendirilmiş evi satmakta çok zor. Gördüğüm kadarıyla birden fazla evi olan, devletin ev vermeyeceği insanlar güçlendirmeden yana.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Bende tam tersi güçlendirme yapılmış binalarda oturmak isterim birçok ağır hasarlı ve orta hasarlı bina itiraz sonucu hafif hasara çevrildi hangisine güveneceksin bizim blokta herkesin bir dairesi var devletin verdiği evler kuş kadar 5 kişilik bir aileye çok küçük ayrıca şehir merkezine çok uzak hükümet yerinde dönüşümde istediği sonucu alamadığı için böyle bir yola baş vuruyorki insanlar binalarını yıktırıp borçlanarak yerinde dönüşüme baş vursun ayrıca Elazığ depreminde orta hasar alan birçok bina güçlendirmeden sonra dimdik ayakta bir çizik bile yok mesela Fahri kayahan semtinde orta hasarlı olan 14 katlı ikiz kulelerde hiç hasar yok hükümet orta hasarlı binaların yıkılıp yeniden yapılması için daha çok istihdamda yaratmak istiyor hükümetin verdiği hibe ve kredi üst limiti 1.300.000 lira inşaat maliyetine göre devede kulak bir inşaatın maliyeti yaklaşık metre karesi 22.000 lira 100 metre kare bir ev yaklaşık 2.200.000 lira eder buda insanların devletin verdiği 500.000 hibe ve 800.000 lira kredinin üzerine 900.000 lira daha ilave etmeleri gerekiyor bu parayı bankalardan 120 ay konut kredisi olarak çekerseniz geri ödemesi yaklaşık 3.000.000 gibi bir tutar eder buda bankaya aylık 25.000 lira gibi bir parayı yaptırmanız anlamına gelir , bir inşaat ortalama iki sene sürüyor insanlar kiralık ev bulabilirlerse aylık 12.000 lirada kira parası vermeleri gerekiyor bu hesapları yaptınızmı acaba insanlara yazık ayrıca Afadın orta hasarlı binalar için yönetmenliğide hala yürürlükte bu yönetmenliğin dışındaki yanlış her hareket için ise mahkeme yolları açık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Performans analizi sonucu iyi çıkanlar mutabık kaldığında güçlendirebiliyor zorla yıkma diye bir şey yok.Vatandaş istemezse yıktırıp hak sahibi olabiliyor.Devlet vatandaşa hak tanıyor istersen hak sahibi ol diye.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ama vatandaş hak sahibi olunca yıkılacak yerdeki hakkını da kaybediyor öyle değil mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bundan kimsenin şüphesi olmasın.çoğu başvuru çeşitli sebeplerden yoluna devam edemeyecek.gönül ister ki herkes iyi bir şekilde mülkünü yeniden yapsın.kat mülkiyetiyle 1965 yılında binalaşmanın başladığı Anadolu'da yerinde dönüşümün kat kısıtlaması bina sakinlerinin salt çoğunluğu bir kısmı da verilecek bir milyona ilave olarak mülk sahiplerinin en az bir bu kadar da üzerine koyamaması gibi sebeplerden bu rakamların ilerde ne kadar azalacağını göreceğiz.birde bir çok vatandaşımız da iki hak sahipliği birden hem tokiden ev hem de yerinde dönüşüm desteği alarak sesiz sedasız yol alacağını zannederek başvuru sayısını şişirtip durmakta.zaman gösterecek.ilk başvuruyla projesi onaylanacak arasındaki farkın ne olacağını.bu proje maddi olarak ve çeşitli imar kısıtlamalarından dolayı sorunsal olarak devam edecek.bu projeyi köpürtüp orta hasarlı yapılara düşman kesilmeyin.bilimden ve bilimsel analizlere tabi olacak orta hasarlılardan korkmayın.bilimsel olarak hasar tespiti yapılmayıp az hasarlı hasarsız diyerek oturulan ve kiraya verilen evlerden çok korkun.isbatı Elazığ depremi sonrası hasarsız denilip yıkılan yüzlerce binadır.kendinize gelin bilime kulak verin kanaate değil takdire değil.ayirica bakanın bizzat kendisi ne diyordu.bilimsel olarak yapılacak analizler sonucunda devlet olarak bizim de vereceğimiz destekler neticesinde güçlendirmek mümkün ancak Cumhurbaşkanımizin takdiri deyip bilimi ötelemeye çalışmak hakarettir.acaba faiz sebep enflasyon netice anlayışının sebep olduğu ekonomik buhranlardan ötürü inşaat sektöründe ki vahşi enflasyondan bihaber olan devletlu büyüklerimizin bizim rezilliklerimizden haberleri var mı.bu güzelim ülke de yaşamayı kan revana çevirenlerin sonu gelmeyecek mi.bilim dururken kanaat deyip duranlar bizi meze yapmaktan başka amaçları yok diye düşünüyorum.kimse kusura bakmasın.bilim dururken ben dedim oldu yu savunmak bir rezilliktir.halen acısını depremden fazla hissettiğimiz ben dedim oldu anlayışının sebep olduğu azaplar bizim şu an depremden daha sıkıntılı durumumuzda olmamızın nedeni olmadığını kim idda edecek.maliyetler vahşi bir hayvan gibi bizi sarmalamışken bırakın bilimsel olarak güçlendirme maliyeti düşük olacaksa mülklerimizi onarıp küçük dünyamızda ölüme yol alalım.bize Eflak voyvadasının Müslümanlara davrandığı gibi davranmayın.unutmayin biz sadece depremden etkilenmedik.şuan en rezil inşaat maliyetlerinden ötürü kahır içinde olacağız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 1vatandaş (9 ay önce)
    Zemini falan bilmem de ben bu binaların yıkımı neden bu kadar yavaş ilerliyor rantı mı bölüşemiyor ağalarım yoksa belediyede makina çalıştırıcak para mı yok ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İşgüzar vatandaşa not: Bina yıkımlarına belediye bakmıyor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açtığı ihaleyi alan firmalar yapıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • naif (9 ay önce)
    Yani bedava ev yok... Pamuk eller cebe.. Birçok ev hasarsız oturulacak durumdaydı, yanlış hasar tespitiyle talan edildi... insanlarda bedava ev hayaline kapıldı... Belediye başkanları demişti, binaların birçoğu hasarsız diye... ama linç etmeye çalıştılar...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hasar sonucu değişmiş tüm evlere tekrar bakılmalıdır. Birçok ev ağır hasardan ortaya, az hasarlıya döndü. Ağır hasar veren personel kolonda, kirişte mutlaka ciddi bir hasar gördü ve bunun fotoğrafını çekip kayıt altına aldı muhtemelen. Sonrasında nasıl oldu da az ve orta hasara döndü. Adamını bulan az hasarlıya çevirdi iddiaları doğru mu yoksa. Çok ciddi iddialar bunlar. İşin ucunda binlerce insanın canı var. Mutlaka araştırılmalı ve hasar tespiti değişen evlere tekrar bakılmalıdır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bülent (9 ay önce)
    Zemine bakarsın kaç kata kadar dayanıklı ona göre sağlam perde beton sistemiyle yaparsın milletin emeğini verdiği malına peşkeş çekemezsin 10 15kat yapmazsın İstanbul gibi tehlikeli büyükşehirlerde çok yüksek binalar var ona göre sağlam yapılan yerler var herşey baştan savma acelece yapıyorsunuz aynen ilk gelen hasar tesbitciler gibi yapıyorsunuz zaten yıkılan ağır hasar orta hasar binalar ya eski ya işçilik hatası yada malzeme ve beton hatası bunların en büyük suçlusu izin veren başkanlar yapı denetimler ve mühendisler mütahitler işçiler başka kimse değil milletin emeğini çalanlar iflah olmasın birgün hesabını çok güzel vereceksiniz yaptıklarınız yanınıza kalmayacak geri çıkacak!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı (9 ay önce)
    Ballı görev 4 yerden maaş alıyor Genel sekreterlik, Esenlik A.Ş, Kültür A.Ş ve Meston A.Ş AKP nin alışkanlıkları ye kürküm ye.....
    %86
    %14
    Yanıtla