SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Burada Fay Var, Ben Haritasını Yayınlamıştım"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya-  Yeşilyurt bölgesindeki İkizce ve civarı merkezli son depremler üzerine, bazı deprem uzmanları yaptıkları değerlendirmelerde “Deprem olan bölgelerde fay yoktur. Burası yeni fay” yaparken, Malatyalı emekli akademisyen Jeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, “Burada fay var, ben haritasını 2004 yılında ABD’de yayınlanan dergide yayınlamıştım” açıklamasını yaptı.

Uzun yıllar görev yaptığı İnönü Üniversitesi’nden emekli olan Malatyalı akademisyen Prof. Dr. Mehmet Önal, İkizce merkezli depremlerin yeni ya da tespit edilemeyen bir faydan değil, 2004 yılında tespit ederek ABD Dergisinde haritasını yayınladığını belirttiği Çöşnük Fayında meydana geldiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Prof. Dr. Önal, “Meslektaşlarım Çöşnük Fayının yeni bir fay olduğunu belirtiyorlar.  Fakat Doğanşehir’den Malatya merkezine kadar uzanan Çöşnük Fayını 2004 yılında ABD de yayınladığım makalemde “Carbonates and Evaporites” adlı dergideki jeolojik haritamda belirtmiştim.” ifadelerini kaydetti.

Prof. Dr. Önal, “Malatya'da olan 5.3 büyüklüğündeki deprem Çöşnük Fay zonunda gerçekleşti. Bu yeni bir fay değil. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunuldu ve yayınlandı. Ayrıca uluslararası dergilerde yayınlandı. Okumadan yorum yapmayalım.” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Önal, “Malatya'da olan son depremler; İnekpınarı Fayı(KB-GD) doğrultulu) ve Davullupınar Fayı (KD-GB doğrultulu) faylar üzerinde gerçekleşti. Bu faylar Çöşnük Fayının bileşenleridir. 5.3 büyüklüğündeki Malatya/Yeşilyurt merkezli deprem benim adlandırdığım İnekpınarı Fayı üzerinde oldu.” şeklindeki bilgileri de paylaştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • malatyalı (8 ay önce)
    malatya nın depremi bitmez,jeolojik olarak milyonlarca yıldır burada zaman zaman deprem olmuş.bu nedenle malatya nın geçmiş bir tarihini bulmazsınız.deprem olmuş bırakıp gitmişler.tekrar kurulmuş ,deprem olmuş bırakıp gitmişler bu döngü hep olmuş.gelişen dünyamızda ,bir düşünün eğer devlet bu yıkıntıları kaldırmaz sa ne olacaktı.bırakıp gidecektik.eskilerin yaptığı gibi.deprem üçgeninin ortasında bir şehir ,ne yapılmalı depremlere dayanıklı binalar yapılmalı bu kadar basit.hafif orta hasarlı yüksek katlı binalar ,uzun vadede terk edilecek atıl olacak.malatya da bu saatten sonra kalmak isteyen depremler sonrası yapılan güvenli konutları tercih etmek zorunda.geçmiş artık yok hükmünde.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Atilla (8 ay önce)
    Deprem İkizce de oluyor adını Çöşnük fayı koyuyorsun senin yaptığın doğru mu şimdi Mehmet hoca
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Hepiniz birden deprem uzmanı oldunuz.Emekli hocaya bile akıl vermeye başlamışsınız. Doğanşehir fayından başlıyarak Malatya ya kadar uzanan fayın adı çöşnük fayıdır.Bunu bilmiyorsun.Bundan haberin yok.SonradaYeşilyurt da olan depremde çöşnük fayı bileşenidir diyor hoca.Şimdi deprem ikizcede oldu,konakda oldu,bostanbaşında oldu ne alaka diyebilirmisin ?bunun neyini eleştiriyorsun?Eleştirecekseniz biz bu fayı bilmiyoruz?Yoksa bu fay yenimi diyen jeologları eleştirinki bir anlamı olsun!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Net (8 ay önce)
    Devletin değil hükümetin valiliğini mükemmel yaptınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (8 ay önce)
    10 Ağustos 2023 tarihindeki Malatya merkezli 5.3 ve sonraki depremler için dask hasar ihbarı almıyor. Herhangi bir ödeme yapmayı düşünmüyor galiba. Sigortayı yaptırırken sıkıntı yok. İş ödemeye gelince iş yokuşa sürülüyor. Dosya açılmıyor. Eksper gönderilmiyor. Başvuru bile alınmıyor. Bu iş mahkemede biter.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (8 ay önce)
    Şehri bir yere taşıyalım, gariban zengin farkı olmalı, hizmetin %90'ı oraya gitmeli kaliteli okulların, marketlerin, kurumların çoğu orada olmalı, madem Bostanbaşı bataklıktan dolayı elimizde patladı. O zaman ikizce olsun. Fay varsa da yeni bir fay oluştu yalanına sarılalım. Malatyanin doğusu ile batısı arasındaki sosyolojik, ekonomik, kültürel farkı koruyalım.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Boş bir yorum. Bostanbaşı bataklık değil. Belediye denetim yapmadığı müteahhitleri aklamak için salladılar. Zemin en iyi ikinci zemin. Deprem bu bölgeye daha fazla etki etti. Sorun bu. Bingöl depremi de cosnukü daha çok etkileyecek. Bostanbaşında devlet okulunda öğrenci sayısı 40-44 kişi idi. Diğer yerlerde 35. Nerede hizmet? Okul yap dedik özele yolla dediler. Evi 60 maaşla aldık. Aynı dönem şehrin doğuşu 75 maaş idi. Evimiz yıkıldı. Kına yakın. Ayrıca şehirde zenginler için de yer olmalı. Ayrı da olmalı. Sen evini gidip Suriyelilere kiraya verip kaçmasını biliyorsun ama. Doktor kalmadı şehirde. Seni asgari ücretli mi tedavi edecek? Kaliteli usta kalmadı.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Yani sen şimdi haramla aldığın (Faiz) evi alın teri mi diyorsun Been Bostanbasi oturuyoruuum derken benim aldığım kiramı senin zoruna gitti Ne oldu zenginler ayrı yerde olmalı dedin geldin benimle aynı ateş başında beklerken gelecek çorbayı bekledin
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Burda ki en büyük problem doktorun kalmamasi doğru doktor kalmadı özel bir rahatsızlığından dolayı sürekli Malatya da kontrollerini yaptığımız çocuğumuz için şimdi büyükşehirlere gitmek zorunda yiz ve enaz yılda iki defa tek seferde bir asgari ucrete yakın masraf yapacağımızı düşünürsek hekimlerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz en başta belirli meslek gruplarına sahip çıkmak gerekirdi çünkü bu meslek grupları hayati önem taşıyor sonuçta ancak sahip cikilma di
    %100
    %0
    Yanıtla
  • burak (8 ay önce)
    mehmet hocam bölüm başkanımız ve aynı zamanda Ülkenin sayılı deprem profesörlerindendir. Malatyayı karış karış bilir şuan emekli kendisi mümkün mertebe faydalanmak lazım bilgi ve tecrübelerinden
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Burak beyin yorumuna dair Burak bey,,mehmet hocam zaten burda fay olduğunu söylemişti... Bu konuda malatyayi en iyi bilen bir bilim adamımiz. Yani sıfirdan yerleşim yerleri kurulurken öncelikle jeofizik/jeoloji uzmanlarini cagirmak gerekir, yeraltı haritalanmalı,derin sondajlar yapmak gerekir...cebinde parası olmayan bir vatandaşımız bile su icin kendine 200-300m. Sondaj yapiyorken buralarda neden ihtiyac duyulmuyor. Insanın düşünesi geliyor,,kapkaç usulü yerleşim yerleri belirleniyor, ok cektik düştü misali. Ama o donem çadır kurulurdu. kapkaç usulu de bina dikiliyor, tamam önümüz kış ama kaç gün alırdı bolgenin komple araştırılması. Ayrıca, mehmet hoca masa başinda biri degildi, senin jeolog dedigin gezer araştirir ve göbek yapmaz, bizim bilime ve böyle insanlara ihtiyacımız var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fahri (8 ay önce)
    idareciler, bir tavsiyem olacak. özelde malatya için, genelde deprem bölgesi illeri için. acilen eski ve yeni fay hatları belirlenmeli.❗ mahalle semt ilçe sakinleri bilgilendirilmeli..herkes evinin parselinin fay konumunu bilmeli❗ evlerinde oturanlar kararını verebilmeli❗ korkulu ölümü degil, tedbirimizi almalıyız.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyali (8 ay önce)
    Naci Goruru pohpohlayip duruyorlar. Adam gibi adamlar ise.emekli olurm gerçek bilimadami. MTA nin haritasına göre konusacaklarinaz eden oturup yorum yapacaklarına böyle bilim adamı olun Ey Naci Görür!!!!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya (8 ay önce)
    Hocam bu haritaya göre sonumuz pek iyi görünmüyor daha kırılmadık bir şok fay var etrafta. Durumu özetleyen bir açıklama yaparsanız iyi olur. Devamı beklentiniz nedir?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya (8 ay önce)
    Değerli hocam siz ve Rahmetli hayrettin abacı yıllar öncesi çilesiz, tecde karakavak bostanbaşı imara açıl madan önce bu bölgelerin imara açılmaması konusunda malatyalı yetkilileri uyardınız baktınız rantçılar sizi dinlemeyip tarım arazilerini imara açtılar sizler bu rantçılara bizi dinlemediniz bu bölgeleri imara açtınız hiç olmazsa 6 katın üzeri yapılaşmaya izin vermeyiniz dediniz rantçılar yine dinlemediler. Sonuçta insanların kredi ile aldıkları evleri ve milli servetimiz yok oldu gitti.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Asagisehirli (8 ay önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Lakin hocamız neden bosyanbasindan ev almiş .hemde yıllar önce bilebile neden lades olmuş
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Halil ibrahim (8 ay önce)
    https://link.springer.com/article/10.1007/BF03178475 hocanın ilgili makalesinde haberinizde gösterilen "Çöşnük Fault" yok. Sonradan mı eklediniz?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Mehmet Önal (8 ay önce)Halil ibrahim isimli kullanıcı yorumuna
    Orijinal makalede Çöşnük Fayı yazısı unutulmuş. Önemli olan ; Çöşnük Fayının çizilmiş olması değil mi? Çanakkale deprem çalıştayında ve Rusya'daki uluslararası sempozyumda sunduğumuz bildiri özetinde ve genişletilmiş özet de mevcut. Diğer yurtdışı yayınlarımda kullandığım Malatya'nın jeoloji haritasında Çöşnük Fayı açıkça yazıldı. Bu eklenti anormal bir şey değildir. Gerçeği yazdım. Yine de size uyarınız için teşekkür ederim.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • dikkatinizden dolayı sizi tebrik ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Özmen (8 ay önce)
    Hocam,sizin verdiğiniz röportajları takip ediyorum ve malatya ve çevresindeki fay hatları ile ilgili sayısız çalışmalarıniz ve emeğiniz oldugunu biliyorum.Bu saatten sonra Malatya ve çevresinde olabilecek (vaya inşallah olmayacak)muhtemel depremler ile ilgili yorumlarınızı ve tahminlerinizi bekliyoruz.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Vatandaş (8 ay önce)
    Sülo başkanım diyi hiç keşkem yok herşeyim mükemmel diye demek sen iyi çalışmadın ki diyemiysin
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Vatandaş (8 ay önce)
    Naci hocada yok diyi bu yeni fay olabilir diyi kime inanacağız kimin fayı doğru şimdi devlet el atsın bu işe
    %60
    %40
    Yanıtla