SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bütün Kahramanlarımızı, Şehit ve Gazilerimizi Minnetle Anıyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109’uncu yıl dönümü dolayısıyla kutlama töreni ve anma programı düzenlendi.

Malatya’da ilk olarak Şehir Mezarlığındaki Şehitlikte başlayan törende Malatya Valisi Ersin Yazıcı, 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, şehit ve gazi dernekleri Şehitlik Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleştirdi.

Çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu ve saygı atışı yapıldı. Şehitler için Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edilmesinin ardından Malatya Valisi Ersin Yazıcı Şehitlik Şeref Defterini imzalayarak bir konuşma yaptı.

Vali Yazıcı, başta Çanakkale şehitleri olmak üzere tüm şehitleri rahmetle ve minnetle yad ettiklerini ifade ederek, “Çanakkale geçilmezi bütün dünyaya öğreten başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale'de 'Çanakkale geçilmezi yazan Türk ordusuna, Türk milletine şükranlarımızı, minnetimizi bir kere daha dile getirmek istiyorum" diye konuştu.

Şehitlikteki tören protokol üyeleri ve şehit ailelerinin kabirleri ziyareti ile son buldu.

KÜLTÜR MERKEZİNDE TÖREN..

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yılı ve Şehitleri Anma Günü dolayısı ile Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde bir etkinlik gerçekleştirildi.

Programa 2.Ordu Kurmaybaşkanı  ve Garnizon Komutanı Tümg. Tuncay Altuğ, 7. Anajet Üs Komutanı Hv. Plt. Alb. Zeki Koltukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Vali Yardımcısı Kenan Eskin , Vali Yardımcısı Osman Kural, Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, Vali Yardımcısı Bilal Basrı, Vali Yardımcısı Talat Tabur, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın, İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır ve Gaziler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Şehit ailelerimiz adına Türkiye Harp Malulü, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Malatya Şube Başkanı İsmail Ayvalı konuşma yaptı.

Öleceğini bildiği halde cephede olmaktan tereddüt etmeyen, her defasında ayrı bir destan yazan aziz ecdadımızın, “Çanakkale geçilmez” ilkesini dünyaya kabul ettirdiğini ifade eden Vali Yazıcı “Çanakkale zaferinin 109. yıl dönümünü büyük bir iftiharla kutluyor, vatan ve istiklal uğruna Çanakkale’de canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum.

Çanakkale Zaferi; askerine ölmeyi emreden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, vatanının ve milletinin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden binlerce şehidimizin ve gazilerimizin, onların yanında omuz omuza mücadele veren kadınlarımızın, analarımızın, ninelerimizin, topyekün vatan ve millet sevgisinin, birlik ve beraberlik ruhunun, inancının zaferidir. Kahraman askerlerimizin iman ve azimle ve milletimizin üstün fedakarlıklarıyla Çanakkale’de elde ettikleri eşsiz başarı; istiklal azmimizi zafere ulaştıracak direniş ruhuna da ilham vermiştir.

Devlet olarak bizim en büyük güç kaynağımız, milletimizin inancı, imanı, vatan ve bağımsızlık sevdasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını doldurup 101. yılında, Çanakkale Zaferi’ndeki gibi iman ve azimle, birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmeye devam edeceğiz. Türk milleti geçmişte olduğu gibi bundan sonrada milli ve manevi değerlerine sahip çıkacak, birlik ve beraberlik içerisinde vatan uğuruna şehadete eren ecdadının ebedi istirahatını, huzur içerisinde sürdürmesini sağlamaya devam edecektir. 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıl dönümünde Anadolu’nun sonsuza kadar Türk vatanı olmasını sağlayan destansı zaferin kahramanları başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere kutsal vatan toprakları uğruna canlarını feda eden şehitlik mertebesine ulaşan şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyor ve hatıralarının önünde saygıyla eğiliyoruz.” dedi.

Vali Yazıcı’nın konuşmasının ardından Garnizon Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca görevli personeller tarafından “Şehitlerimiz” temalı sunum gerçekleştirildi.

Sunumların ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi tarafından günün anlam ve önemini ifade eden müzik dinletisi gerçekleştirildi. 

Program, İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, Çanakkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Çanakkale’den gönderilen toprağı, bayrağı ve rozeti Vali Ersin Yazıcı’ya takdim etmesiyle son buldu.

MESAJLAR

Malatya Valisi Ersin Yazıcı
"Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın!” dizelerinde de belirttiği gibi, tarihe sığmayacak kadar eşsiz zaferin 109. yıl dönümünün haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz.

Çanakkale Zaferi, Türk milletinin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en güçlü nişanesi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin destanıdır.109 yıl önce düşmana karşı Çanakkale ruhuyla kenetlenen ecdadımız, istiklalini ve istikbalini korumak isteyen bir milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağını bütün dünyaya göstermiştir.

“Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milletiyle topyekûn canı ve kanı pahasına bizlere emanet ettiği bu kutsal vatanı bir asır önceki kararlılık ve azimle muhafaza etmek hepimizin en önemli sorumluluğudur. Türk ordusunun dünyanın en güçlü ordularına karşı inanç, azim ve kararlılıkla vermiş olduğu büyük mücadelenin sonunda ‘Çanakkale geçilmez’ diyen aziz milletimiz, geçmişte olduğu gibi bugün de yarın da vatanına, geleceğine ve bağımsızlığına sahip çıkacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere topraklarımızı vatan kılan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla yâd ediyor, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni kutluyorum."

AKP Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak
Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde yayınladığı mesajda “Tarihe Çanakkale’nin geçilemeyeceğini ilan eden Çanakkale Savaşı, Türk milletinin bağımsızlığının, inancının, birlik ve beraberlik ruhunun zaferidir. Çanakkale, Gazi Mustafa Kemal’in ifadesiyle ‘bugünümüzü kurtaran, maziye kahramanlığını ve büyüklüğünü iade eden, bu toprakları bize ebedi vatan yapan’ zaferin adıdır” ifadelerini kullandı.  

Ölmeztoprak, Çanakkale yıldönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle devam etti: 

“Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd’i
Bedr’in Arslanları ancak, bu kadar şanlı idi
diye dizeler yazdıran destanın adıdır”

Çanakkale’nin aynı zamanda bir miras olduğunu kaydeden Ölmeztoprak, “Bizlere düşen o mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere emanet etmektir” dedi.

Milletvekili Ölmeztoprak açıklamasını şöyle bitirdi:

“Bu şanlı zaferin yıldönümünde canları ve kanları ile vatanımızı müdafaa eden Gazi Mustafa Kemal, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Gürkan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Türk Milletinin, tarih boyunca önemli zaferler elde ettiğini vurgulayan Başkan Gürkan yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü kutlamanın haklı gururu ve heyecanı içerisindeyiz. Yüce Türk Milletimiz, tarihler boyunca nice zaferlere imza atmıştır. İşte bunlardan biri de bir Çanakkale Zaferi destanıdır. Milletimiz gösterdiği kahramanlıkla “Çanakkale Geçilemez!” olgusunu tüm dünyaya kabul ettirmiştir.

Çanakkale Zaferi, büyük imkânsızlıklara rağmen, milletimizin bağımsızlığını, onurunu ve vatanını korumak uğruna yapabilecekleri fedakârlıkları gözler önüne seren şanlı bir destandır. Tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan, bu uğurda büyük bedeller ödeyen aziz milletimiz, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, canı ve kanı pahasına korumasını bilmiştir. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bu toprakları bize vatan kılan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.”

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız
"Çanakkale Zaferi imkansız denileni başaran, feda etmekten çekinmeyen kahramanların dillere destan olmuş emperyalizme karşı verilmiş en önemli savaşlardan biridir.

Vatanını korumak için cephede canını vermeye hazır, ölmek için bekleyen askerler vatanına siper oldular. Çanakkale’yi geçilmez kılarak büyük bir destanı, büyük bir askeri başarıyı bıraktılar tüm dünyada. Mustafa Kemal Atatürk'le anılan bu zafer Mustafa Kemal Atatürk'ün komutanlığının en büyük nişanı oldu. Türk askerinin en büyük başarısı olan Çanakkale Zaferi yalnız askeri bir muharebe olmanın ötesinde, bir milletin yeniden dirilişinin, yeniden ayağa kalkışının, yeniden umudunun yükselişinin miladı oldu. 18 Mart'ta Çanakkale'de emperyalizme karşı verilen mücadele sonrası yükselen umutla beraber kurtuluş mücadelesinin ruhu oldu.

Bugün bu büyük kahramanlık hikayesinin 109’uncu yılında o ruhu yaşatmayı görev biliyoruz.

Bu vesileyle Çanakkale'yi Türk tarihine altın harflerle yazdıran başta Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cevat Çobanlı'yı, Selahattin Adil'i, Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey'i, Ezineli Yahya Çavuş'u, Seyit Onbaşı'yı ve vatanın dört bir yanından cepheye koşan ismini sayamadığımız nice kahraman ve fedakar ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum."

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları
"109. yılını kutladığımız Çanakkale Deniz Zaferi ve hemen ardından başlayıp 8,5 ay süren Kara Savaşları Osmanlı Devleti’nin, Çarlık Rusyası’nın ve 1. Dünya Savaşı’nın yaşam sürelerini belirleyerek tarihi değiştiren dünyanın en önemli savaşlarından biridir.

Çanakkale’nin Dünya ve özellikle Türk Ulusu için anlamı, bir kent, bir boğaz, bir savaş adı olmanın çok ötesindedir. Deniz Zaferi ve Kara Savaşları sonucunda Batı Emperyalizmi belki de tarihinin en ağır yenilgilerinden birini almış, Anadolu Türklüğü 1683 2. Viyana bozgunundan başlayan 232 yıllık yılgınlığından kurtularak özgüven kazanmış ve Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın başkomutanı, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’sına kavuşmuştur.

19 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’nı ve Marmara’yı aşarak Payitaht İstanbul’u teslim alıp Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak, Karadeniz’e çıkıp Çarlık Rusya’sına yardım ederek 1. Dünya Savaşını sonlandırmak amacıyla harekete geçen emperyalist ülkeler, “Yenilmez Armada”larının verdiği ağır kayıplara dayanamayarak 18 Mart 1915 günü çekilmek zorunda kalmış, ancak hemen 1 ay sonra, 25 Nisan’da bu kez amaçlarına karadan ulaşmak için Kara Savaşları’nı başlatmış, orada da önce 19. Tümen Komutanı, sonra Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in askeri dehasına boyun eğmişlerdir.

Sadece 3 yıl önce siyasete bulaştırılması ve subaylar arasındaki alaylı-mektepli çekişmeleri nedeniyle Balkan Faciası’nı yaşamış, 2 hafta içinde Edirne dahil bütün Trakya’yı kaybetmiş Türk Ordusu, Çanakkale’de harikalar yaratmıştır. “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe altın harflerle yazdıran Mehmetçik, akıl ve bilimle komuta eden bir önderlikle -bütün yoksunluklarına karşın- sadece savaşın ve Türk Ulusu’nun kaderini değil, tarihin seyrini de değiştirmiş, 1. Dünya Savaşı 3 yıl daha sürmüş, müttefiklerinden yardım alamayan Rusya’da Çarlık zora düşmüş, 1917 Ekim Devrimi ile rejim ve yönetim değişmiş ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dünya sahnesine çıkmıştır.

İngiliz Bahriye Nazırı Churchill’in Çanakkale yenilgileri ile ilgili olarak, “Şu an mağlubiyeti bütün damarlarımda hissetmekteyim. Çok üzgünüm. Oldukça mutluydum, umutluydum. Daha düne kadar ‘Çanakkale bizimdir’ diyordum. Çünkü bu savaşı kazanmak için askeri, parayı, cephaneyi her şeyi hesaplamıştım. Hepsinde çok üstündük. Mutlaka yenecektik. Yalnız bir şeyi hesaba katmamışım; Mustafa Kemal’i. Bağrımda İngiliz gururu olmasa Türkleri alnından öpmek, onları ayakta alkışlamak isterdim.” dediği İngiltere devlet arşivinde kayıtlıdır.

Ne acıdır; mağrur İngiliz bile yenildiği bu büyük dehanın hakkını teslim ederken, vatan ve millet sevgisinden nasipsiz Atatürk düşmanı soysuzlar, denizde ve karada 9,5 ay sürmüş Çanakkale Savaşları’nı tek bir güne indirgeyerek Kara Savaşları’nı yok saymak ve Mustafa Kemal’siz Çanakkale yaratmak gibi aşağılık bir çabayı on yıllardır sürdürüyorlar.

Ancak ezici çoğunluğuyla Türk Milleti; 19 Şubat 1915 den 18 Mart 1915’e kadar 1 ay boyunca Çanakkale tabyalarında savaşan neferleri de, İngiliz denizaltısını periskopundan vuran Müstecip Onbaşıyı da, 250 kiloluk top mermisini sırtlayıp namluya süren Seyit Onbaşıyı da, Nusrat Mayın Gemisi Komutanı Tophaneli Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’i de, 25 Nisan 1915’in şanlı 57. Alayını ve komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’i de, Cevat ve Esat Paşaları da, Onlar’ın kuru tayınlarını, şekersiz üzüm hoşaflarını da ve elbette Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’yı da unutmuyor, unutmayacak.

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; büyük zaferimizin 109. yıl dönümünü gururla kutluyor, değişmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla anıyoruz."

malatyahaber.com- AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Semir (1 ay önce)
    Başta Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak uzerek tum şehitlere rahmet dilerim.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)
    " Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum" diyen, ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun inşallah, 109. Zafer yılımız tüm ulusumuza kutlu olsun.Çanakkale Geçilmez.
    %75
    %25
    Yanıtla