SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çin'den Öğrenci Bekliyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:30:22
A- A+ PAYLAŞ

Çin’in saygın yurt dışı eğitim dergisi Studying Abroad, İnönü Üniversitesi’nin geniş bir tanıtımını yaptı. Dergi İnönü Üniversitesi için “Lezzetli Mutfağı, Muhteşem Doğası, Düşük Öğrenim Ücreti” başlığını kullandı. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Çinli öğretim üyelerini ve öğrencileri Malatya’ya davet etti ve  eğitim yanında, Çin ile ticaret yapan Malatyalı işadamlarına da dil konusunda katkı sunmak istediklerini söyledi. 

ÇİN’DE İNÖNÜ TANITIMI 

Çin’de İnönü Üniversitesi’nin tanıtımını yapan Studying Abroad’da yayınlanan makalede, Çinli öğrencilerin neden güzel doğasının ötesinde Türkiye’yi, İnönü Üniversitesi’ni yurt dışı eğitim rotası olarak belirlesin sorusuna cevap aradı.

Malatya’dan kayısı diyarı olarak bahseden Çinli dergi de İnönü Üniversitesi’nin fakülte ve yüksekokullarına da geniş yer verirken, üniversitenin Turgut Özal Tıp Merkezi ile daha da tanınır hale geldiği, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin karaciğer nakli ile dünyada ve Avrupa’da söz sahibi olduğu ve birçok öğrencinin yurt dışından üniversitemize gelerek öğrenim gördüğü belirtildi.

“ÇİNLİ ÖĞRENCİLERE ÖĞRENİM VERMEK İSTİYORUZ”

Studying Abroad Dergisi’nde İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile yapılan röportaja da yer verildi. 

Rektör Prof. Dr. Çelik, “ İnönü Üniversitesi neden Çinli öğrenciler için caziptir?” sorusuna şu yanıtı verdi, “Çin, dünyanın en büyük uluslarından biridir ve alan olarak Asya kıtasının yarısına sahiptir. Nüfus olarak ise 1,35 milyar ile dünyadaki her 5 insandan biri Çinlidir. Yüksek nüfusu ve yüzyıllara dayanan kültürü ile birlikte kalkınma planlarını gerçekleştirip modern bir ülke olan Çin, bilim adamları tarafından çok zaman öncesinden söylediği gibi  ‘bilimsel gelişim yönünden de dünyanın merkezi haline gelecektir’’. Bir Türk üniversitesi olarak Çinli öğrencilere öğrenim vermekle başlayarak bu büyük ulus ile uzun süreli bir dostluk kurmak istiyoruz.”

“ÇİNLİ ÖĞRENCİLERİ DAVET EDİYORUZ”

“İstanbul gibi büyükşehirlerle karşılaştırırsak nispeten daha küçük bir şehir olan Malatya’nın ne tür avantajları var ve Çinli öğrencilere hangi programları önerirsiniz?” sorusuna da Rektör Prof. Dr. Çelik şu yanıtı verdi; “Eczacılık ve Diş Hekimliği fakültelerimiz de Tıp fakültemiz gibi haklı bir üne sahiptir. Ortalama olarak yıllık 3,250 Yuan (yaklaşık 1.500 TL) öğrenim ücreti ve geçim giderleri İstanbul gibi büyük şehirlere nazaran oldukça düşüktür. Ayrıca bazı fakültelerimizde örneğin Mühendislik Fakültesinde derslerin bir kısmı İngilizce olarak verilebilmektedir. Bununla birlikte ülkemizde eğitim görmek isteyen Çinli öğrenciler seçkin sanat ve müzik eğitiminin verildiği Güzel Sanatlar Fakültemize de başvurabilirler. Bu programların yanı sıra eğer Çinli öğrenciler farklı bir alanda öğrenim görmek isterlerse Ziraat Fakültemizi önerebiliriz. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde  85’den fazlasının gerçekleştirildiği ülkemizde, bu konuda en büyük katkıyı sağlayan kayısısı ile ünlü olan Malatya kentimize Çinli öğrencileri bu deneyimi yaşamaları ve üniversitemizde eğitim görmeleri için davet ediyoruz.”

HEM EĞİTİM, HEMDE MALATYA İHRACATI İÇİN 

İnönü üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, “İnönü Üniversitesi bünyesine neden Çinli eğitimcileri katmak istemektedir?” sorusuna da yanıt olarak, “Çince, çok önemli uluslararası bir dil haline gelmiştir ve bu nedenle dünyanın her tarafındaki üniversiteler Çin dili üzerine eğitim vermeye başlamışlardır. İnönü Üniversitesi de bunun farkında olarak Çin dili üzerine programlar kurmayı planlamaktadır ve bundan dolayı Çinli eğitimcilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu programın hedefi sadece öğrencilerle sınırlı olmayıp aynı zamanda halka da açık olacaktır. Zira kentimizdeki birçok kuruluş ve işadamlarımız Çin ile önemli ölçüde ticaret yapmaktadır. Bu durumda özetle, bu programın açılmasında iki temel amaç gözetmekteyiz: Birincisi öğrencilerimize Çince dilini öğretmek ve ikinci olarak da Çin ile ticaret yapan işadamları ve çalışanlarına ticari ilişkilerini arttırmak üzerine dillerini geliştirmelerine katkıda bulunmak. Öncelikle Çin dili üzerine eğitim verebilecek eğitimcileri istihdam etmeyi amaçlamaktayız. Bu eğitimcilerin yüksek lisans ve doktora mezunu olmaları tercihimizdir. Ücret konusunda ise tecrübe ve öğrenim kriterleri temel alınarak değerlendirme yapılacaktır. Konut konusunda üniversitemiz gereken kolaylığı ve yardımı sağlayacaktır” şeklinde cevap verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız