SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Çocukları Dolaştırmayın''

A- A+ PAYLAŞ

İl İnsan Hakları Kurulu, Vali Yardımcısı Abdullah Küçük başkanlığı’nda toplandı. Kurul toplantısında bir önceki dönemde kurula gerek dilekçeyle gerekse elektronik posta aracılığıyla iletilen başvurular değerlendirildi. Yapılan denetimlerde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ait nezarethanenin standartlara uygun olduğunun anlaşıldığı ve bu durumun "teşekkür ya da takdirle ödüllendirilmesi amacıyla" Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı’na da bildirileceği belirtildi.

İNSAN HAKLARI KURULU TOPLANTISI
Valilik Toplantı Salonu’nda Haziran ayı olağan toplantısını yapan İl İnsan Hakları Kurulu toplantısının açılış konuşmasını kurul başkanlığını da yapan Vali Yardımcısı Abdullah Küçük yaptı. Küçük, Kurul olarak karakol denetlemeleri kapsamında 1 Haziran 2006 tarihinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü nezarethanesinin denetlendiğini belirtti.

Vali Yardımcısı Küçük, yapılan denetimlerde Malatya’daki en uygun nezarethane olduğunu gördüklerini, içerisinde özellikle temizlik ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olan malzemelerin bulunduğunu ve örnek nitelik taşıdığına tanık olduklarını belirtti.

Küçük, nezarethanenin standartlara uygun şekilde düzenlenmesi dolayısıyla emeği geçen tüm personele teşekkür ettiklerini, ayrıca bu durumu Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı’na da sunacaklarını söyledi.

İnsan Hakları Kurulu Üyesi İl Yazı işleri Müdürü Durmuş Doğan’da Mayıs ayı çalışmalarına ilişkin olarak hazırlanan raporu okudu. Doğan, kurula elektronik posta veya dilekçe ile 9 başvurunun olduğunu bu başvurulara ilişkin olarak ilgili birimlere konunun bildirildiğini ve o birimler tarafından da kurula yanıt gönderildiğini ifade etti.

Doğan, insan hakları açısından yakalanma, göz altına alınma ve ifade alma yönetmelikleri yükümlerine göre yapılan denetimlerde olumsuz herhangi bir duruma rastlanmadığını da belirtti.

AİLE BÜTÜNLÜĞÜMÜ BOZDULAR..
Abuzer K. isimli Edebiyat öğretmeni İnsan Hakları Kurulu’na elektronik posta aracılığıyla gönderdiği başvurusunda Pütürge Lisesi’ne tayininin çıktığını aile bütünlüğünün bozulduğunu belirtti. Konunun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletilmesinin ardından gelen yanıtta kişinin eş durumuna uygun başvuruda bulunması halinde durumun değerlendirileceğini belirtildiği bildirildi.

OTOBÜSLER HAVAYI KİRLETİYOR..
Cengiz O. isimli şahıs, elektronik posta aracılığıyla Kurula yaptığı merkez otobüs duraklarında araçların yolcu almak için bekledikleri sırada çalışır durumda olmaları nedeniyle ileri derecede hava kirliliği olduğuna ilişkin başvurusunun Malatya Belediyesi’ne gönderildiği , gelen yanıtta ‘ Belediyemiz tarafından gerekli incelemeler yapılmış olup, bu incelemelere göre söz konusu MOTAŞ şirketine araçların filtrelerinin zamanında değiştirilmesi , bakım , motor pompa ayarlarının yapılmasını, araçların uzun süreli çalıştırılmayıp kapatılması gerektiği bildirilmiştir.

Eskimiş otobüsler kullanımdan kaldırılarak 16 adet yeni yolcu taşıma otobüsleri alınmış olup, otobüslerin yenileme çalışmaları devam etmekte ve ayrıca otobüslerin beklemeden yolcu alıp seferlerine çıkma çalışmalarına da en kısa sürede geçilecektir” denildi.

İNÖNÜ HEYKELİNİN ÖNÜNDE BEKLERKEN..
İnsan hakları Kurulu’na elektronik posta aracılığıyla başvuran Seyit Y. isimli şahıs, İnönü Anıtı önünde beklerken, valilik ön kapısında bekleyen polis memurlarının kendisine kaba davrandığını belirtti.

Kurul tarafından durumun Emniyet müdürlüğü’ne bildirildiği, gelen yanıtta, "Belirtilen tarihten kısa süre önce valilik binasında meydana gelen patlama, ardından İnönü Anıtı’nın bulunduğu anıt önüne yapılan yazılama ve olay günüde Dünya Kadınlar Günü olması ve son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak meydana gelebilecek üzücü olayların önceden önlenmesi amacıyla Valilik Binasının bulunduğu konumda dikkate alınarak görevli personelin güvenlik gerekçesiyle kendisine verilen kanunu yetkileri kullandıkları anlaşılmıştır" denildiği bildirildi.

POLİSLERİN HAKARETİNE MARUZ KALDIM İDDİASI..
Filiz Ö. adlı vatandaş da, elektronik posta ile gönderdiği dilekçede, Doğanşehir Adliyesi girişinde görevli polislerin hakaretlerine maruz kaldığını belirttiği, konu hakkında ilçe Kaymakamlığı'ndan bilgi istendiği, kaymakamlığın yanıtında; Filiz Ö.'nün çantasını ve üzerini aradıktan sonra içeriye sokulacağının polislerce kendisine ifade edilmesine rağmen, davranışlarıyla polisin görevini engellediği için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, Filiz Ö.'nün Polis Merkez Amirliği'ne giderek, bütün uyarılara rağmen zorla ilçe Emniyet Müdürlüğü odasına girmek istediğinden, ilgilinin zorla yapacağı görüşme işlemine izin verilmediğinin tutanaklardan anlaşıldığı, insan haklarına aykırı davranıldığına ilişkin gerekçeli bir delile rastlanmadığının ifade edildiği belirtildi.

MALUM BETON TESİSİ NE DURUMDAYMIŞ?..
Seyit A. isimli şahısın da yine elektronik posta aracılığıyla İnsan hakları Kurulu’na gönderdiği yazıda TOKİ evleri sakinlerinin binalar ve çevresi ile ilgili eksiklikleri yazdıkları konunun Malatya Belediyesine bildirildiği gelen yazıda ise Belediye Zabıta Müdürlüğünün 3 mayıs 2006 tarihinde alan içerisinde bulunan beton tesisinin encümenin kararı ile 14.02.2006 tarihinde mühürlenerek men edildiği, ancak 22.02.2006 tarihinde mühür kırılarak faaliyetine devam eden işyeri hakkında mühür fekki tutularak kanuni işlem yapılmak üzere Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu mahkemenin vereceği karar doğrultusunda gereğinin yapılacağının belirtildiği bildirildi. Bu beton tesisinin standart dışı beton ürettiği yolundaki iddialar da daha önce basına intikal ederken, mühürü kırılmış olan bir tesisle ilgili yapılan işlem konusunda belediyenin net bir yanıt vermemiş olması dikkat çekti. Belediye yanıtında, tesisin faaliyetini sürdürüp sürdürmediğine ilişkin bir bilgi yok.

TAPU SİCİL'DEKİ OLAY SORUŞTURULMUŞ..
Valiliğe elektronik posta aracılığıyla şikayette bulunan Cihan İ. isimli şahsın, 1.Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü’nde usulsüz işlemler yapıldığını bildirmesi üzerine konu Tapu ve Kadastro 16.Bölge Müdürlüğü’ne bildirildi. Bölge Müdürlüğünce gelen yazıda Tapu Sicil müdürlüğü görevlileri hakkında ön önceleme yapılarak dosyanın Malatya Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü’ne gönderildiği, kurulun 22 Mayıs 2006 tarihinde konu hakkında karar verdiği ve kararın tebligat aşamasında olduğu vurgulandı. Rapordaki bu ifade, vatandaşın daha önce yaptığı suçlamanın "ciddi" olduğu anlamında yorumlandı.

İNTERNET KAFELER VE ÇOCUKLAR..
Bu arada Mustafa B. isimli şahsın İnternet Cafelerle ilgili başvurusunun da ilgisi gereğince Malatya Belediye Başkanlığı’na gönderildiği, gelen yanıtta Emniyet Genel müdürlüğü’nün 2.5.2006 tarihli genelgelerinde İnternet Cafelerde öğrencilerin faydalanma konusunda yaş sınırının 12 olduğu, 12 yaş altındakilerin ise ancak velisi veya vasisi ile birlikte veya bunların yazılı izni ile bu yerlere girebileceklerinin ifade edildiği vurgulandı.

TEMELLİ'Yİ KİLİTLEYEN MİNİBÜSLER..
Ali K. adlı vatandaş da yine elektronik posbtayla yaptığı şikayetinde, minibüslerin köy garajı girişinde ve Turgut Temelli Caddesindeki Palancı Oteli yanında yolu kapattıklarını bildirdi. Belediye ve Emniyete iletilen şikayet sonucunda, Emniyetin yanıtının geldiği, Çevre Yolunu takiben köy garajı girişine 7 farklı hatta çalışan minibüs hattının bu noktada kesişmesi, minibüslerin garaja giriş çıkışının trafiği yoğunlaştırdığı, yine Palancı Oteli yanında yolun kapasitesinin dar ve iş merkezlerinin çokluğu, trafik yoğunluğu nedeniyle bu durumun yaşandığı, denetim ve düzen konusunda çalışıldığı yanıtının verildiği belirtildi.

ÖĞRENCİLERİN PARA TOPLAMASI..
Ahmet K. ise yine elektronik posta ile gönderdiği şikayetinde, "91 Bin Dev Öğrenci" kampanyası doğrultusunda ilköğretim çocuklarının işyerlerini kapı kapı dolaşarak katkı sağlama çabalarının asayiş olaylarına yolaçıp, çocukların zarar görmesine yolaçabileceğini, bu "aykırı" durumun bir an önce engellenmesini belirten dilekçesinin de değerlendirildiği bildirildi. Milli Eğitim'e bu konuda yazı yazıldığı, bu kurumdan gelen yazıda; projenin amacının öğrencilerin ders dışı zamanlarda sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmaları, yeteneklerinin geliştirilmesi, sorumluluk almayı, güven ve paylaşımda bulunmayı da hedeflediği, ancak bazı öğrencilerin işyerlerini dolaştıkları duyumu üzerine gerekli önlemlerin alındığı, okul müdürlüklerinin uyarıldığı, bu olumsuzlukların yaşanmaması için uyarılarda bulunulduğu kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız