SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çok Ciddi Sorunlarımız Var'

A- A+ PAYLAŞ

Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis, Hakkari ve Malatya illerinin katıldığı Ortadoğu Anadolu Bölgesi Aile Çalıştayı Malatya İnönü Üniversitesi'nde başladı.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşen Gürcan'ın başkanlığında başlayan Aile Çalıştayı'nın açılışına Malatya Vali Vekili Enver Erdem ve Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş ile katılımcı illerin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlileri ile katılımcı illerdeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar.

Vali Vekili Enver Erdem, "Türk aile yapısı, Türk milletini meydana getiren, en önemli zenginliklerimizden, güçlerimizden birisidir. Geçmişte büyük aile yapısı varken, günümüzde çekirdek aile yapısına dönüşmüş, geçmişteki aile yapımızın son derece güçlü olduğunu, birçok sorunun bu sistem içerisinde kendiliğinde çözüldüğünü, günümüze geldiğimizde çekirdek aile yapısı ile beraber birçok sorununda beraberinde geldiğini görüyoruz. Bu sorunların çözümü maksadıyla da, bir takım tedbirlerin alınması gerektiğine de yürekten inanıyoruz. Çok ciddi sorunlarımız var. Aileleri ilgilendiren sosyal-ekonomik, psikolojik sorunlar var" dedi.

Kadın ve erkeğin evlilik mekanizmasını kurarken bir birlerini çok iyi tanıdıklarını söylemenin mümkün olmadığını söyleyen Vali Vekili Erdem, "Evlilik içinde çıkacak sorunları çözecek bir Evlilik Okulu Projesi'nin Malatya'da başlatılması gerektiğine ben yürekten inanıyorum" ifadesini kaydetti.

Çalıştayda bölge ile ilgili olarak yapılan sunumda bölgenin sorunları şu şekilde aktarıldı; "Bölgemizin ekonomik ve eğitimle ilgili sorunları yoğun olarak yaşadığı ortaya konulmuştur. Bölgemiz halkının sorunlarının kaynağı birinci dereceden ekonomik faktör olduğu düşünülmektedir. Buna bağlı olarak işsizlik vurgusu en öne çıkan sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgedeki ekonomik sorunlar, yoksulluğu ve ardından birtakım sosyal ve kültürel sorunları beraberinde getirmektedir. Bölgemizin en temel ekonomik varlığı tarım ve hayvancılık olduğu tespit edilmiştir. Bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesinin önünde engeller olduğu bilinmektedir. Bölgenin bir diğer önemli sorunu da kentsel göçtür. Yaşanan yoğun göç bölgenin sosyal dokusunu bozmaktadır. Bölgenin özellikli sorunlarından bir tanesi de eğitim sorunudur. Eğitimde yatırım gibi güvenlik ve terör meselesi ile iç içe geçmiş olduğundan kısır bir döngüye kurban gitmekte ve sorunlar çözümsüz kalmaktadır.

Bölgemizin bir diğer sorun alanı bölgedeki toplumsal hayatta hala egemen olan ağalık ve aşiret sistemidir. Aşiret sisteminin bir yanıyla koruyucu kollayıcı etkisi olmasına rağmen, temelde bölgedeki siyasetin dahi belirleyicisidir. Hatta sosyal ve ekonomik yardımları bile kendi temellerinde olduğu gerçeği ağalık sisteminin ciddi bir sorun alanı olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır."

Çalıştay, açılış konuşmasını ardından basına kapalı olarak devam etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız