SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Fazla Zamanımız Kalmadı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:28:46
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından “Malatya 2023” konulu bir panel düzenlendi. 

Malatya Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki panele Vali Vasip Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asim Güzelbey, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Fransa Rouen Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ve Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç konuşmacı olarak katıldılar.

VALİ PANEL BAŞKANI..

Panelin moderatörlüğünü yapan Vali Vasip Şahin,  hedef belirlenmeden başarı elde etmenin mümkün olmayacağını ve fuzuli yere enerji harcanacağını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlediği 2023 hedeflerine paralel olarak Malatya’nın da 2023 vizyonunu belirlemesi gerektiğini söyledi. Malatya’nın 2023 hedeflerine bütün toplum katmanlarının katılımının önemli olduğunu kaydeden Şahin, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin özetle; dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek. Milli geliri 25 bin doların üzerine çıkarmak ve gayri safi milli hasılayı yıllık anlamda 2 trilyona çıkarmak, en az 500 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşmak, gelir dağılımının daha adil hale getirilmesini sağlamak, demokrasi ve hukuk ilkelerinin çok daha fazla yerleşmiş bir şekle getirmek, AB’ye tam üye olmak ve Ortadoğu’da saygın ve dev bir ülke olmak olduğunu söyledi.

Vali Vasip Şahin, “Malatya’nın 2023 vizyonunun nasıl olması gerektiği hususunda bizimde artık çok da fazla zamanımız kalmadı. Kısa zamanda kendi vizyonumuzu tespit etmiş olmamız lazım. Eğer hedefiniz varsa yolda yürürken yorulmazsınız. Hedefinize en kısa sürede ulaşabilirsiniz. Ama varacağınız yeri daha tespit edememişseniz sadece avara avare dolaşıp geleceği kaybetmekten başka bir şey yapmış olmazsınız. Dolayısıyla biz ülkemizin belirlediği 2023 hedeflerine paralel ve uygun olarak Malatya 2013 hedefini belirlemek zorundayız” diye konuştu.

PROF.DR.ÖZKUL..

Fransa Rouen Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul, iş dünyası ile üniversitelerin sürekli işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyerek, “Üniversiteler bir şehrin cazibe merkezi olması için olmazsa olmazlardan biridir. Üniversitelerin şehirlerin cazibe merkezleri olabilmesi için verecekleri çok şeyler var. Üniversitelerin her alanda şampiyon olması şart değil, belli alanlarda başarılı olması için çapa gösterilmeli. İleri teknolojiyi kullanmalıyız” dedi.

Dünya globalleştikçe yerel kalkınmanın öneminin  daha da arttığını belirten Cafer Özkul, ekonomik aktörler olan sosyal, kültürel, sanayi, tarım, bilim ve üniversite gibi katmanlarından üniversitelerin misyonlarını anlattı. Özkul, Üniversitelerin I. Derecede temel misyonlarının, yüksek öğrenim, Ar-Ge ve hayat boyu öğrenme, II. Derecede Malatya’nın bölgede  kültürel, sanatsal, sportif ve sağlık alanında yaşam kalitesi açısından cazibe merkezi olması, III. Derecede ise yurt içi ve yurt dışı ilişkileri geliştirme ve onlara iş hayatı yolunu açma olduğunu söyledi.

Türkiye’de son yıllarda artırılmasına rağmen AR-GE’ye yeterince kaynak ayrılmadığını kaydeden Özkul, şu anda bu payın GSMH içerisinde %0.84 olduğunu, bu rakamın Avrupa ülkelerinde yüzde 2-3 arasında olduğunu söyledi.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yapılan toplantını çok önemli olduğunu söyleyerek, “Çünkü şehrin 10 sene sonrası planlanıyor. Bugün Gaziantep’ten gelirken yollara şöyle baktığım zaman o bizim eskiden 6 saatte geldiğimiz yolların esemesi yok. Her şeyi ile artık bir modern şehre girdiğimizi hissediyoruz. Ben bu çerçeve de Malatya Belediye Başkanımızı ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. Biz hep geleceği de düşünmek zorundayız” diye konuştu.

Toplantıda “Gaziantep modelini” anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’in geleceğini 10 yıl önce planlamaya başlarken hedef olarak bir kültür ve turizm şehri olmak için yola çıktıklarını ifade ederek, 8 yıl içerisinde 2 bin 500 adet eseri restore ettiklerini ve finansmanın büyük bir bölümünü ise AB Fonlarından karşıladıklarını kaydetti.

Bir şehirde ticari hayatın çok önemli olduğunu belirten Güzelbey, “Gaziantep’te 2 bin dükkanı restore ettik. Bu dükkanların bulunduğu alan şimdi AVM’lerle yarışıyor” dedi.

Güzelbey, “Şehir kültür ve turizm şehri olacaksa müzelere de önem verilmeli. Gaziantep’te son 10 yılda 12 tane müze açıldı. Kültür turizmin ön planda olduğu bir şehir olduk” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR..

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, “Türkiye artık 50 yılını, 30 yılını hedef alan planlamalar yapma noktasına geldi. Dolayısıyla 2023 ve 2071 hedeflerinin ortaya konması burada insanların, halkımızın ve gençlerimizin çok daha büyük düşünmelerini sağlayacağı kanaatindeyim. Malatya’nı tek merkezden kurtulması için başlatmış olduğumuz çalışmalar devam ediyor. Güney ve Kuzey Kuşak Yolu çalışmaları sürüyor, kentsel Dönüşüm Projesi devam ediyor. Karakavak’da yeni bir alt merkez oluşturuluyor. Bakırcılar ve Yeni Şire Pazarı’ndaki restorasyon çalışmaları yüzde 70 oranında bitmiş durumda. Burayı bir bütün olarak ele aldık. Akpınar Meydanı ile birlikte toplamda 2 bin 300 esnafımız var. Süreç zor oldu, ancak çevre düzenlemesi ile çok farklı bir çarşımız olacak” diye konuştu.

Günümüzde artık sadece ülkelerin değil, şehirlerin de yarış içerisinde olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, öne çıkan ülkelerin daha çok şehirleriyle, cazibe merkezleriyle anıldığını ve öne çıktığını söyledi.

Türkiye’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 2023 hedefini ortaya koyduğunu ve artık Türkiye’nin 10, 30, hatta 50 yıl sonrasını hedef alan planlamaları yapma noktasına geldiğini belirten Başkan Çakır, son 10 yılda konulan hedeflerin adım adım gerçekleştirildiğini söyledi.

2023 hedeflerinin yanısıra, 2071 hedeflerinin konulmasının insanların büyük düşünmelerini sağlayacağını söyleyen Çakır, bundan 10 yıl önce konulan hedefler sayesinde, Türkiye ekonomisinin dünya 27.liğinden 16. Büyük ekonomisi haline geldiğini sözlerine ekledi.

Başkan Çakır, belirlenen hedefler doğrultusunda yerel yönetimler olarak ekibiyle birlikte çalışma yaptıklarını ve Malatya’nın gelecekte hangi noktalara taşınması gerektiği hususunda planlamalar yaptıklarını belirtti.

Bu doğrultuda göreve geldikleri 2009 yılında Malatya Belediyesi’ni güçlü bir belediye haline getirerek, hizmet üretmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, görev süresi içerisinde yaptıkları çalışmaları kısa başlıklar halinde anlattı.

Malatya’nın 2023 hedeflerine doğru giderken, Büyükşehir sürecinin Malatya’nın gelişimine önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Çakır, “ Çünkü, Büyükşehirle birlikte il genelinde kaynakların tek elden yönetilmesi, israf edilmemesi, daha çok yatırıma dönüşmesi; tek elden planlamanın getireceği avantajlar, kaynakların önemli miktarda artacak olması gelişim sürecini ciddi anlamda hızlandıracak.

2023 vizyonunda hızlı tren ağının Ankara ve İstanbul’a bağlanmış, uluslar arası sivil havalimanına sahip doğu-dan batıya kuzeyden güneye tüm erişilebilirlik sorunlarını çözmüş bir Malatya.. özellikle liman kentlerine olan bağlantılarımız otoban kalitesinde bir ulaşım ağıyla Malatya’ya büyük bir avantaj sağlayacağı kanaatindeyiz. 

İhracat anlamında Malatya’nın Türkiye ekonomisine katkısının artırılmasını 2023 hedefleri arasında görüyoruz. Ar-ge çalışmaları ve şehirde markaların üretilmesi, patent sayısının artırılmasını 2023 Malatya’sı için çok önemsiyoruz. Yine 2023’de Malatya’nın toplamda 80 bin öğrenci kapasitesine ulaşacak şekilde 3 üniversiteye sahip olmasını hedeflemeliyiz diye düşünüyorum. Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretimin yüzde 100’ye ulaştığı, üniversite mezunu oranının şehirde yüzde 50’yi yakaladığı bir Malatya hedeflenmelidir” şeklinde konuştu.

TSO BAŞKANI..

Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, “Son yıllarda farklı sektörleri de, kalkınma renklerine dahil ederek yoluna emin adımlarla devam eden Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi bölgesindeki işletmelerin varlığı ve buna karşın her geçen gün büyüyen sektörleri ile çekim merkezi olma hüviyetini kazanmıştır. 100’e yakın ülkeye kayısısını satan ve Türkiye’nin gayri safi mili hasılasının artmasında küçümsenmeyecek bir katma değer sağlayan Malatya’mızın 2023 yılı hedefleri doğrultusunda 2 milyar doların üzerinde bir ihracatı gerçekleştirmek adına yapılan her etkinliğin büyük önem taşıdığı kanısındayız” şeklinde konuştu.

Malatya ile ilgili bilgiler veren TSO Başkanı Erkoç, Malatya’nın sosyo-gelişmişlik sırasında Türkiye genelinde 41. Sırada olduğunu ve bunun da kendilerini üzdüğünü belirterek, “Malatya Türkiye’nin 28. Büyük ili. Nüfusunun % 66’sı şehirlerde, yüzde 34’ü ise köylerde yaşıyor. Okur-yazar oranı yüzde 93. Bölgesel üretimde 33, hayvansal üretimde 45, tarımsal üretimde ise 47. Sırada bulunuyor. İthalat yüzdesi 24, ihracat yüzdesi ise 74” dedi.

Tarımsal anlamda kayısının Malatya için vazgeçilmez bir ürün olduğunu kaydeden Erkoç, “Her ne kadar sanayileşsek de tarımı göz ardı etmemiz mümkün değil. Çünkü milli ekonominin temelini tarım oluşturur. Kayısı da Malatya için bir değerdir. 2012 yılı itibariyle ihracatımız 283 milyon dolar. 2002 yılında 72 milyon dolar ihracatımız vardı. Yaklaşık 63 ülkeye ihracat yapıyorduk. 2012 yılına geldiğimizde ise Malatya, ihracatıyla Doğu Anadolu Bölgesinde 2. Sırada. Bu rakam Malatya için yeterli mi? Değil. 2023 yılında en az 2 milyar dolar ihracatı hedeflememiz gerektiğini huzurlarınızda vurgulamak istiyorum. 

Altyapı ihalesini kısa süre önce yaptığımız 3. Organize Sanayi Bölgemizle birlikte 3 OSB’de toplam istihdamımızın 30 binin üzerine çıkacağını ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

DEĞERLENDİRME..

Panelistlerin konuşmalarının ardından Vali Vasip Şahin, seyircilerden gelen soruları alarak, panelistlere yöneltirken, daha sonra da yaptığı bir değerlendirmeyle paneli kapattı.

Vasip Şahin, Panel’de Malatya’nın 2023 vizyonu ile ilgili olarak birçok ana başlıkların iletildiğini belirterek, kendinin de bu başlıklara ilave olarak; 2023 Malatyası’nın Türkiye ekonomisine katkısının yüzde 1’in üzerine çıkması gerek. İhracatının 1.5-2 milyar doları bulan bir il olması gerek. 3 üniversitesi 90 bin öğrencisi olan bilgiye dayanan, ihracat gelirini artıran, kayısı ile birlikte alternatif ürünlerini artıran, eğitim ve sağlık sektöründe cazibe merkezi olan, ulaşım ağını oluşturan, mevcut sanayinin ileri düzey teknik kullanılarak bir dönüşüm sağlamış olan, yaşanabilir alanların olduğu, turizmin geliştirilmesi, madenciliğin geliştirilmesi, madencilikten kaynaklanan ürünlerin artırılması gerektiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız