SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Deprem Kayısı İhratacını da Etkileyebilir'

'Deprem Kayısı İhratacını da Etkileyebilir'
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler büyük hasara neden olurken, Türkiye'de kayısı üretiminin en önemli merkezi olan Malatya'da kayısı ihracatının da durumdan olumsuz etkilenebileceği ifade edildi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler Malatya'da büyük hasara neden olurken, ilk belirlemelere göre bin 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bine yakın kişi yaralandı. Deprem, kuru kayısıların satıldığı Şire Pazarı'nı da etkiledi. Şire Pazarı depremde tamamen yıkıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, "Biz bu durumu iki boyutta değerlendiriyoruz. Birinci boyutu teknik taraf, yani üretimin sürdürülebilirliği ve devamlılığı açısından çok önemli. Çünkü tarımsal üretimde tedarikçilik yapan zirai ilaç, gübre, tohum bayileri ve iş yerlerinin birçoğunun depremde hasar görmesinden dolayı tedarikteki sıkıntılar, nasıl karşılanacağı konusunda endişeler söz konusu. Üretimin devamlılığını sağlamak adına çalışmalarımız devam ediyor. Malatya'ya özellikle dünya kayısı başkenti diyoruz. Kayısı üretiminde dünyada en çok ihracatta hak payına sahip olan bir şehir. Bu nedenle de tarımsal üretimin sürdürülmesi lazım. Sosyal açıdan baktığımızda da insanların depremden dolayı etkilenmesi ve depremde kalacak mekanlarının kalmamasından dolayı birçok kişinin il dışına gitmesi, önümüzdeki birkaç gün içerisinde tarımsal üretimin tekrar faaliyete geçmesi, mevsimsel olarak bu anlamda ciddi aksaklıklara sebebiyet verecek. Kırsal alanlardaki mekanların hasar görmesi, son yıllarda özellikle kırsal alanlardan kentlere göçün yoğunluğu ve yaz aylarında gidip tarımsal faaliyetler yürütmeleri nedeniyle bu anlamda da sosyolojik olarak bir iş gücü kaybı söz konusu olacak” diye konuştu.

Çiçek, kuru kayısının işlenmesi konusunda işçilikte yaşanabilecek sıkıntılarla ihracat miktarının üretimden kaynaklı olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Dünyanın kayısı başkenti Malatya'da, 2022 yılında 76 bin 355 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 402 milyon dolar gelir elde edilmişti.

ŞUBAT'TA İHRACAT YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Bu arada, 6 Şubat'taki depremin Malatya'nın ihracatına olumsuz etkisi rakamlarla ortaya çıktı.

Ocak 2023'te toplam 35 milyon 768 bin dolarlık ihracat yapılan Malatya'da bu rakam, Şubat 2023'te yüzde 50 civarında düşerek 17 miyyon 259 bin dolar olarak gerçekleşti.

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Murat (1 yıl önce)
    Kaysi fabrikalarina destek verilmeli ozellikle calisan bayanlara konteyner kentte yer verilmeli kaysi biterse malatya biter
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Allah akıl fikir versin ne diyim ziraatcilerin sorunlarını hallettin ihracat kaldı oturduğunuz koltuklarıBırakın gına geldi artık böyle lüzumsuz lüzumsuz zamansız çıkıp açıklama yapmaktan başka ne yaptınız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kiremit (1 yıl önce)
    Değirmen sele gitmiş bunlar şak şak derdin de.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • nedim (1 yıl önce)
    Arkadaş millet canı ile uğraşıyor birisi çıkıyor çarşı merkezi şöyle olmalı diyor, diğeri çıkıyor kayısı ihracatı düşebilir diyor. Bi susun yaa!
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Metin (1 yıl önce)
    Çok ama çok gereksiz bir aciklama.bu arada bu başkan ziraat odası başkanımı
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Abidin (1 yıl önce)
    Malatya lı olarak Bu sene birtane kaysı yiyemedik bari biraz ucuzlarda kaysı yeriz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • şu an (1 yıl önce)
    şu an tek sorunumuz kayısı ihracatıydı zaten
    %83
    %17
    Yanıtla