SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremde Çöken Binalar Soruşturmasında Tutuklamalar

Depremde Çöken Binalar Soruşturmasında Tutuklamalar
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 7,7ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yıkılan binalarda meydana gelen ölüm ve yaralanma olayları ile ilgili sorumluluğu bulundukları iddiasıyla mimar, müteahhit, mühendis, denetim görevlisi ve bina sahiplerine yönelik soruşturmada 7 kişinin tutuklandığı açıklandı. Tutuklananlar arasında, müteahhidi olduğu sitenin bir bölümü çöken MÜSİAD eski şube başkanı Muharrem Poyraz'ın da bulunduğu öğrenildi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra başlatılan soruşturmanın ilk aşamasında toplam 46 şüpheli hakkında gözaltı ve haklarında yakalama kararı verildiği bildirildi.

Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekiplerince 19 şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığı, bunlardan 7 şüphelinin tutuklandığı, 12 şüpheli hakkındaki işlemlerin ise sürdüğü kaydedildi.

Haklarında gözaltı ve yakalama kararı verilen  20 şüphelinin yakalanması yönelik  olarak Ankara, Antalya, Çanakkale, Çorum, İstanbul, Konya ve Ordu İlleri ile irtibata geçildiği ve bu şüpheliler için yurtdışı yasağı çıkartıldığı belirtildi.

-EMNİYETTEN AÇIKLAMA..

Malatya İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklama şu şekilde; 

“06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen iki deprem sonucu ilimizde bulunan binalarda hasar ve yıkım oluşması ile meydana gelen ölüm ve yaralanma olayları ile ilgili sorumluluğu bulunan mimar, müteahhit, mühendis, denetim görevlisi ve bina sahibi olmak üzere toplam 46 şahıs hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince 19 şahıs gözaltına alınmış bunlardan 7’si çıkartılmış oldukları adli makamlarca tutuklanmış, 12 şüphelinin işlemleri ise halen devam etmektedir.

Konu ile ilgili 20 şüphelinin yakalanması yönelik Ankara, Antalya, Çanakkale, Çorum, İstanbul, Konya ve Ordu İllerine gerekli talimatlar yazılmış haklarında yurt dışı yasağı tedbir kararı alınmıştır.

7 şüphelinin açık kimlik ve adres bilgisine yönelik çalışmalarımız halen devam etmektedir.”

TUTUKLANANLAR..

Bu arada tutuklananların Muharrem Poyraz, Hasan Hüseyin Ermeç, Mehmet Gündüz, Mustafa İğci, Metin Karataş, Ebubekir Özbey ve Bülent Yeroğlu oldukları öğrenildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

44 yorum yapılmış

  • elif (1 yıl önce)
    Bu haberi bu şekilde paylaştıgınız ve insanların isimlerini açık açık verip gizliliklerini ihlal ettiğiniz ailelerinin ve kendilerinin güvenliğini sarstığınız itibarlarını zedelediğiniz için sizi dava edeceğim sevgili malatyahaber sitesi. Mahkemede görüşmek üzere…
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Ruhsat (1 yıl önce)
    Ruhsat veren denetleyen belediyeden kimse tutuklanmadı demek ki adelet bunları şimdilik teğet geçiyor dikkatle takip ediyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Yapı denetimdeki onay veren kişilerin hepsini tutuklamaları lazım müebbetle yargilanirlar inşallah bu işte kimin imzası parmaği varsa inşallah afalet yerini bulur çok canımız yandı çok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Namso (1 yıl önce)
    Malatya yı millete mezar kendinize Gülizar ettiniz
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Almanya'da inşaat yapma yetkisi olan 3600 firma,bizde 400 bin civarinda yani önüne gelen inşaat yapıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Statik dersi almis olsa idiler bu kolon kesmenin cinayet oldugunu bilirlerdi. Statik hesabina baslarken bir nokta referans alinir o oktaya gore butun kolonlarin uzerine dusen yuk hesaplanir. Butun kolonlara dusen yukler birbirine baglidir. Biri olmadiginda diger kolana tasiyamayacagi yuk binerse bina coker. Kolon kesmek cinayet islemekle es degerdir. Bunu savcilara anlatacak Insaat Muhendisleridir. Halep Cad. Kavaklibag Mah. No:42 de Abdullah Avni Ucuzcu Merinos hali ile iki tane kolon kesmis binamizin on tarafi yikik arkasi saglam. Suc duyurusunda bulunduk. Umarim savcilar hukuk bilgisine ve tekniker raporuna gore degil muhendisin raporuna gore karar verirler.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Bu işin elazığ ı malatya si yok artıkALLAH Her koşup gelenden razı olsun hepimiz kardeşiz Türkiyem bütün insanları var olsun sağ olsun hepimiz bir can olduk.unutulur mu hiç.dış ülkelerden gelenler de varolsunlar.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Beş parasız mühendis (1 yıl önce)
    Arkadaşlar yıkılan binaların kat ile alakası yok. Japonyada en yüksek depremin olduğu yerde 100 kat yapıyor yıkılmıyor. Verin parayı su üstüne 15kat bina yapayım. Ama o zaman adına gemi diyeceksiniz. Bu imar lafları siyasi. Adam muhendise 3 kuruş verdiği parayı kıskanıyor. Muhendisin hakkıni çalıyor. O binanın yıkılması haktır. Mühendisin hakkıni tam verseydi yıkılmazdı. Muhendisi çıkarıp ben bu işi bir bekçi ile götürürüm diyenler. Mühendise bir kangalkadar kıymet vermeyenler. 5 ay zamanını yediğiniz mühendise yarım asgari ücret verip kovalayanlar. Sizin binanız yıkılmasın da kimin yıkılsın.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Beş parasız mühendis (1 yıl önce)
    Hayır sermaye sahibi kimse oyun kurucu odur. Eğri müteahhit düzgün mühendisi işten çıkarır. Çıkardı. Bir muhtaç kişi bulur onunla devam eder. Ever öyle yaptı. Kafasına göre beton tercihi yapar bina çöker. Çöktü. Olmuş bir olay. Müteahhit suçlu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan yayla (1 yıl önce)
    Müteahhit ile ne alakası var bu işlerin müteahhit finansördür. mevcut sistemde beton beton santrali den alınır,projeye uygun demir alınır yönetmeliğine uygun,hepsi labaratuvara gider onaylanır. Adamlar ilgili belediyeden onaylı projelerin imalatını yapmış. onaylayan belediyenin suçu yok mu yapı denetim firmasının suçu yokmu hepsinden önemlisi zemin etüdünü yapan jeoloji mühendisinde o zemine göre hesap yapan inşaat mühendisinde hepsinden önemlisi tarım alanı olan yumuşacık araziye kat serbestisi veren encümen ve belediye meclisinde müteahhit elindeki projenin dışına çıkmışsa suçlu o zaman o dur. Yeminle söyleyebilirim bu müteahhitlerin hiçbiri bu binaların yıkılacağını düşünmemiştir. Ben inşaat mühendisi olmama rağmen ben bile inanmazdım böyle bi yıkıma yıkılan binalardan önce 2018 deprem yönetmeliğidir. Eğer müteahhitin eksikliği varsa hırsızlığı varsa canları cehenneme ama inanın onlarda bilmiyordu çünkü binaların yıkılma sebebi zemin sıvılaşması
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)Hasan yayla isimli kullanıcı yorumuna
    Bir konuda haklısınız Hasan bey müteahhitlerin hiçbiri yaptıkları binaların yıkılacağını hesap etmemişlerdir; çünkü birkaçı hariç hiçbirinin mesleki donanımları, bilgi birikimleri tahsilleri meslek ahlakları vicdanları utanmalarıyoktur yahu bir insanın yaptığı işle ilgili bir bilgisi olmaz mı hem hayati bir konuda ama yok bu söylediklerimi işkembeden atmıyorum beş yıldır bizzat yaşıyorum ve bu nedenlede birisiyle davalıyım
    %93
    %7
    Yanıtla
  • 3 parasız mühendis (1 yıl önce)Hasan yayla isimli kullanıcı yorumuna
    X mühendis 10 ton eksik demir hesaplıyor, Y muhendis 28 ton eksik hesaplıyor. Biz statiği Z mühendise çözdureceğiz demeyi biliyor bu müteahhitler. Demirden betondan ince işten şuradan buradan bir inşaatta ne kadar maliyet düşer. Bunu müteahhit yapar. Fazla demir hesaplayan mühendise proje yaptırmazlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğru diyorsunuz ama x ve y müteahhitin yapmış olduğu statik hesabı idarenin istemiş olduğu değerleri karşılıyorsa sıkıntı yok demektir. Ayrıca fazla donatı çok sağlam anlamı taşımıyor ki hepsi hendese ile yapılır ondan dolayı mühendisler vardır
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hasan Bey mühendis iseniz duruma aklıselim bakmaya çalışalım. Herkesi suç mahallinde dizmek konuyu çözmeye yardım etmez. Bu depremde kaydedilen imve pik değerlerini ve devamında gelen iki büyük depremleri 2018 yönetmeliği bile karşılamakta zorlanırdı ki durum bu iken 25-30 yıl önce yapılan binaların tamamı zaten yıkılmaya mahkumdu. Hele de 2018 deprem yönetmeliği spektrum azaltma katsayısı 8,00 yeterince fikir vermiyor mu. Biz ticaret erbabının iş ahlakını sorgulayacak konumda değiliz ama depremin sayısal gerçekleri hem geçmişte yapılan yapıların hem de yeni yapılan yapıların (iyi yapılmış veya değil) kaderini yeterince açıklıyor zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Bostanbaşı Mahallesi Barguzu Caddesi üzerinde bulunan Aksaray Evlerindeki dairemizi yapan Battalgazi Belediye başkanı Osman Güder ve 3 ortağı. 8 yıllık bina ne hale geldi. Zemin etüdü nasıl yapılmıştır herkes hesabını verecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen kardeş hepsini cezaevine atarlar, hepsininde yanına kar kalacak bekle gör
    %94
    %6
    Yanıtla
  • oturduğunuz evi güçlendirdiniz mi? yönetmelik yıllarını vereyim size 1947, 1953, 1961 ,1968, 1975, 1998, 2007,2018 binanızın hangi yönetmeliğe göre dayanıklı olmasını isterdiniz. siz niye üstünüze düşeni yapmıyorsunuz. seçtiğiniz belediye yönetimi sadece hasarsız raporu verip sizi ölüme yollayacağına, binanızın hangi yönetmeliğe göre oturulabilir olduğunu raporlasın. lütfen böyle cahilce atıp tutmayın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Müteahhitler sen önce yapı için yüksek kat veren ve altında imzası olan tüm herkes tutuklanmalidir. Kesinlikle yargilanmali ve hesap vermeliler. Eğer adalet varsa parti ayrımı yapmadan hepsi cezalandirilmalidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serhat ak (1 yıl önce)
    Adalet artık işlemeli yazık günah bu kadar insan gitti kalanlar sağ kaldığına sevinemiyor bu rant için uygun olmayan zeminlere yüksek kat izni verenlerden hertürlü hesap sorulmalı maddi manevi olarak öncelikle siyasilerden başlanmalıdır
    %92
    %8
    Yanıtla
  • 44 esbaf (1 yıl önce)
    Kötü müteahhit zalimdir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nurzat (1 yıl önce)
    Bostanbaşına 11,12 katlı binalar yapılmasının yolunu açan, buna izin verip kaysı bahçelerini talan ettiren kimse Allah bin türlü belasını versin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • YEŞİL TOPSÖĞÜT KONUTLARI (1 yıl önce)
    Belediyemize güvenerek satın alınan evlerin daha garantileri devam ederken , nadir kullanılan yapay mimariyle inşa edilmiş olması ve buna karşılık şuanda kolonlarının hasar görmüş olması mı yoksa ilgililerden hala bir açıklama yapılmaması mı sorun teşkil etmeli anlayamadım
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Fatih bey (1 yıl önce)
    Arsa sahiplerinden bağış alma karşılığı yapılacak inşaatlarda kat yüksekliği, inşaat yoğunluğu veren Yeşilyurt Belediye başkanlarının tamamı yargılanmalı. İmar kanununa aykırı parsel bazlı imar değişkliği yapan Malatya Büyükşehir belediye başkanlatı yargılanmalı
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Adıgüzel (1 yıl önce)
    Eryaman sureyç bahçe A blok 1lyıllık bina ağır hasar yıkıldı yıkılacak.bunlar hakkında soruşturma açılmalı.bu nasıl bina yapmışlar neleri çalmışlar hesap sorulmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Expocu Gürkan, Ödüllü Çınar, Batuar Güder olduğu sürece Malatyam çok yol alır siz merak etmeyin. İşi ehline vermedigimiz sürece bizden adam olmaz. Peygamber efendimiz Kabe'nin anahtarını neden müşrike verdi? Anahtarı verecek müslüman mı yoktu!!!! Gardasim kaç defa yazdık yaaa Malatya'da film fırıldak işlere para harcayan, festivaller para harcayıp milletin devletini parasını çarçur eden bı kisilere hiç mi hesap sorulmayacak??? Adama demezler mi sen bu bahçelere 15 kat izin vermişsin altında şerefin haysiyetin olan imzan var, gel bakalım ver hesabını ölen kişilerin,yıkılan binaların, ailelerin,umutların, hayallerin......
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Son 25 yıl görev yapan belediye başkanları, encumenleri, yapı denetim elemanları, ve en son müteahhitler direk sorgulanmalı.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • suna (1 yıl önce)
    isimlerini saklayarak onlara iyilik millete kötülük yapıyorsunuz. teşhir edin ki bir daha kime onlarla iş yapmasın, ev almasın
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Ranta gözü doymayanlar biz gidiyoruz şehrin tamami sizlerin olsun diyeceğim ama kesin bu şehri ya terk ettiniz yada terk edeceksiniz gittiginiz yerlerde yaptiklariniz pisliklere devam etmemeniz icin devletin mutlaka önlem almasi gerekir .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Bizim binada kiracı kolon kesmiş dükkanda yer açmak için. Savcılığa verdik. Siz de verin varsa şüpheniz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mustafa Yildiz (1 yıl önce)
    malatya basarikta o binalarin yaninda 30 metre dibinde patlatilan dinamitlerin sorumlularini sorusturma yapmasini istiyoruz basharikta yol acilmasi icin en az binalarin yaninda 100 adet yuksek sekilde dinamit patlatildi cimere sikayet edildi ama sonuç malum kendi bildiklerini okudular suanki arkci 4 sidetindeki 5 sidetindeki depremi yasattilar bise hergun Allaha havale ettik cimerden sonuc cikmayinca gunlerce cocuklarimiz korktu depremi yasatyilar önce bize
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sadece mühendisler mi? Belediye baskanliklari onaylamadi mi o evrakları? Çevre ve şehircilik müdürlüğü malzemeleri test etmeden mi diktirdi o binanari. Yumuşak zemine 12 13 kat yapılmasına belediyeler izin vermedi mi? Müteahhit mühendis çevre şehircilik ve dahi belediye başkanları da soruşturma geçirmeli. Gerekirse tutuklanmalı. Gerçi tutuklanmaları neyi degistirecek. Herkesin evi yerine mi gelecek? Giden canlar tekrar geri mi dirilecek. Rabbim ve devlet onay verenden ekmek paramdir diye bile bile susup 1 çivi çakan tüm sorumlulardan sorsun hesabini.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Son 30 yilin belediyedeki bu islerle uğraşan kişilerin ve yakinlarinin mal varlıkları ve banka hesaplarinin incelenmesini istiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adalet istiyoruz (1 yıl önce)
    İnönü Mahallesi'nde canpaş sitesinde bulunan apartmalardan arsa sahibine yapilan apartman ayakta sonra iki firma anlasamiyor 2 apartmanı bir firma 2 apartmani diğer firma yapiyor bir firmanin yaptığı 2 apartman yikildi yikilan apartmanlari yapan hakkinda cumhuriyet savcilarina buradan suç duyurusunda bulunuyorum.yuce Türk adaletine saygilarimla.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Usulsüz kaçak yapilan binalar yıkılması gerekirken imar barışı adi altinda af ediliyor,buralara su elektrik doğalgaz telefon bağlanıp birde asfalt yol yapılıyorsa yapacak fazla bir şey yoktur.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Değerli dostlar buradan yorum yazalım ama bir taraftan da savcılıklara ivedi bir şekilde suç duyurusunda bulunalım
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Yunus (1 yıl önce)
    Bu adamların isimlerini söyleyin kardeşim neyin gizliliği neyin haberciliği Milletin anasını ağlattılar Muharrem poyrazın binası gözümüzün önünde yıkıldı daha kimler var söyleyin milletin içinin yağı erisin !
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    2001 yılında küçük bir büroda emlakçılik yapan Muharrem poyraz 20 yilda nasil birden zengin oldun cevabını verebilirmisin.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kemal (1 yıl önce)
    Sadece Mütahit le olmaz İnş mühendisi belediye de sorumlu Başkan daire başkanı zemin etüdü ruhsat a onay veren herkes
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Esin (1 yıl önce)
    Malatya haber lütfen yorumumu yayınlayın, bu depremde 14 aile evsiz kaldık, tek sorumlusu müteahhit Mehmet Emin k.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Esin (1 yıl önce)
    Bizim binamız Fırat mahallesi Eşref Bitlis caddesinde tek yıkılan bina, müteahhiti MEHMET EMİN K. adında bir adammış, oğlu inşaat mühendisiymis, binamız sadece 20 yıllık, ama adam 99 depreminden sonra yasak olmasına rağmen düz demir, oda kurşun kalemden ince, yasak olmasına rağmen asmolin tavan yapmış, bu adamı savcılığa suç duyurusunda bulunacağız, iki elim yakasında olacak bunun, bina pudra gibi yığıldı, 12 dairenin enkazının yüksekliği sadece1,5 metre, ikinci deprem gece olsaydı, o binada biz 70, 80 kişinin cesedi haftalarca bulunamazdı, bu vicdansız Müslümanim diye geziyor ortalıkta, MEHMET EMİN K. . Yani başımızdaki 50 yıllık binalar ayakta, bunun yaptığı 20 yıllık bina pudra gibi çöktü, Allah bildiği gibi yapsın, iki elim iki yakasında olacak
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bostanbası Asude konutları onun eseri. Ağır hasarlı şimdi.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • VEDAT KADEM (1 yıl önce)Esin isimli kullanıcı yorumuna
    Soyadınıda yazın kardeşim. ifşa edin şu ahlak yoksunlarını. ama burada asıl suçlu o binaları kontrol etmeyen, o binalara oturma izni veren ve inşaat esnasında gerekli denetimleri yapmayan kamu görevlileri. Ahbap çavuş ilişkileri ile bina yapımına izin verirsen , herşeyi müteahhitin insafına bırakırsan olacağı bu değilmidir? Ayrıca 35 yılda bir imar affı çıkaran yöneticilerimiz bunların olacağını öngöremiyor mu?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • fatih (1 yıl önce)
    Savcılık beton test sonuçlarınıda inceliyormuş beton firmaları da soruşturulacak mı ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Beton firmalari,serbest yapi denetimcileri,belediyeden imar ve kat izni verenler , inşaatın mimar, inşaat mühendisleri bana göre baş sorumlulardir
    %100
    %0
    Yanıtla