SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Depremin Etkilediği İllerde Yeni Yerleşim Alanları Belirlendi'

'Depremin Etkilediği İllerde Yeni Yerleşim Alanları Belirlendi'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde bugün itibarıyla yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini söyledi.

Bakan Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gaziantep AFAD merkezinde depremler sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Bölgede yürütülen hasar tespit çalışmalarını yerinde incelediklerini, vatandaşlarla bir araya gelip dertleştiklerini ve enkaz kaldırma süreçlerine büyük bir titizlikle başladıklarını ifade eden Kurum, acil öncelikli binalardan başlamak üzere yıkım süreçlerini de özenle yürüttüklerini belirtti.

Kurum, jeofizik ve jeoloji uzmanlarıyla çalışıldığını, sivil toplum örgütlerinin, vatandaşların ihtiyaçları ve taleplerinin değerlendirildiğini, ayrıntılı mikro bölgeleme ve zemin etüt çalışmalarının yapıldığını dile getirerek, "Bugün itibarıyla hemen hemen her ilimizde, depremden etkilenen illerimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi." dedi.

Tüm ekiplerin, mühendislerin, mimarların, uzmanların söz konusu alanlara ilişkin ayrıntılı jeolojik etüt raporları hazırladığına dikkati çeken Bakan Kurum, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konut yapım seferberliğini yürüteceğiz." diye konuştu.

Yöresel mimariye uygun konutlar
Kurum, mart ayı başı itibarıyla sahada belirlenen alanlarda inşaat faaliyetlerine başlanacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Hasar tespiti tamamlanan yerlerde, vatandaşımıza 1 gün, 1 saat, 1 dakika bile daha önce verebilme gayretiyle, anlayışıyla, motivasyonuyla konutlarımızı yapacağız. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve yöresel mimari ihtiyaçları doğrultusunda inşallah oranın kültürüne, geleneğine, göreneklerine göre planlanmış ve bu plan çerçevesinde yapılmış olacak. Eski yerleşim alanlarına ilişkin mevcuttaki imar yoğunluğunun, zeminlerin detaylı bir şekilde incelenmesine müteakip, eğer zeminlerinde problem varsa fay hattına yakınlığı söz konusuysa burada da vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekliyle her türlü imar kısıtlaması, bina yüksekliği ve yoğunluğu dahil, yapılaşma dahil her türlü kısıtlamayı da içerir bir süreci yürüteceğiz."

Vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde gerek kamulaştırma gerekse trampa süreçlerini tamamlayacaklarını ifade eden Kurum, şehirlerin 50 yılını, 100 yılını planlayacaklarını belirtti.

Bakan Kurum, master planı yapacaklarını dile getirerek, inşaat ve malzeme tedarikine kadar bütün süreci bilfiil takip ettiklerini, hasar tespitinin tamamlandığı yerlerde etap etap konutların yapılacağını aktardı.

Hasar tespit sürecine yönelik çalışmalar
Kurum, hasar tespit sürecinin vatandaşların alacağı kira, taşınma ve eşya gibi birçok yardımı da netleştireceğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Hasar tespit çalışmalarımızı sahada 7 bin 328 uzmanımızla 11 ilimizde yapıyoruz. Bugüne kadar 3 milyon bağımsız bölümü inceledik, bu 684 bin binaya tekabül ediyor. 90 bin 609 binada yer alan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Bu kapsamda 3 milyon konutun 2 milyon 700 binini de bütün iller için az hasarlı ve hasarsız olduğunun tespitini yapmış olduk. Yine Gaziantep genelinde 34 bin 961 bağımsız bölümden oluşan 14 bin 341 binanın da yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık. Kalan hasarsız ve az hasarlı konutlarımız, orta hasarlı konutlarımıza ilişkin e-devlet üzerinden vatandaşlarımız detaylı her türlü bilgiye ulaşabilirler.

Az hasarlı ve hasarsız olan konutlarımıza, vatandaşlarımız dilerlerse girebilirler, az hasarlılardaki tadilatları yapmaları kaydıyla. Orta hasarlı binalara tadilatlarımızı yapmadan giremeyiz. Vatandaşlarımızın bu alanlardaki bina güçlendirme, statikteki güçlendirmeyi yapmasına müteakip orta hasarlı binalara girebilme durumu var. Ağır hasarlı binalar zaten yıkılacak."

Binalardan eşyaların taşınması
Bakan Kurum, binalardan eşya alınma sürecine ilişkin olarak da vatandaşa uyarıda bulunduklarını söyleyerek, "Eşya taşımak isteyen vatandaşımıza zaten AFAD'dan biz gerekli her türlü desteği ilk günden itibaren veriyoruz. Askerimizle, polisimizle, jandarmamızla, UMKE'mizle, tüm ekiplerimizle birlikte sahadayız ve taşınma sürecini de beraber yöneteceğiz. Acılarımızı paylaşacağız, burada biz başka acılar yaşamak istemiyoruz." diye konuştu.

Eşya taşınma sürecinin valilikler kanalıyla yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kurum, bazı binaların eşya alınamayacak kadar ağır hasarlı olduğunu aktardı.

Bakan Kurum, söz konusu binalara inceleme sonrası "eşya alınabilir" veya "eşya alınamaz" raporu verileceğini kaydetti.

Yerleşim alanında vatandaşın konut bulamaması gibi durumlarda vatandaşların eşyalarının şehirdeki güvenli bir bölgeye taşınacağı bilgisini veren Kurum, "Vatandaşımız evi tuttuğu zaman da eşyalarının taşınma sürecini onlarla birlikte yönetiyor olacağız." diye konuştu.

Enkaz kaldırma çalışmaları
Enkaz kaldırma sürecini de özenle, hassasiyetle yürüttüklerine dikkati çeken Bakan Kurum, "Çevreye, şehre zarar vermeyecek şekilde yönetmek üzere 10 ilimize talimatları gönderdik ve bu kapsamda belirlediğimiz enkaz döküm alanlarına bu enkazlar dökülecek. Burada ayrıştırılabilecek tüm malzemeler ayrıştırılarak geri dönüşüme tabi tutulacak ve yine buradaki enkazları, molozları da kuracağımız kompresörlerle birlikte buradan elde edeceğimiz alt temel malzemeleri de yine içme suyu, altyapı, yol yatırımlarında vatandaşımız için kullanacağız." dedi.

Bakan Kurum, ilk 30 bin konutun projelendirme çalışmalarının tamamlandığını, bu projelerin şubat sonu itibarıyla sözleşme süreçlerinin başlayacağını da sözlerine ekledi.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Muhammed Ali (1 yıl önce)
    Ya yeter ya yerleşim kurulması gerekn bir yer varsa orası da Beydağı'dır hem zemini kayalık hem de oradan geçen fay hattı yok şu an çok büyük yaşta değilim ancak olur da bir gün inşaatçı olursam yapmayı planladığım şeylerden biri de Beydağı'na bir semt kurmak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Televizyonda yalaka bir teyze Tayyip Erdoğan'ı görünce yırtınıyordu Allah akıl şuur versin kendisine
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (1 yıl önce)
    Sayın bakanım sizden tek ricamız ilimizin iyiligi için malatyalı siyasileri belediye başkanlarını asla bu süreçte hiç bir işe dahil etmeyin sizler dışarıdan getirdiğiniz ekiplere yaptırın yoksa rant savaşları başlar yine bütün emekler boşa gider koca memleket 3, 5 kişinin çifligi olmuş durumda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Yorumlara bakarsak hep menfaat ve çıkar kokuyor.. bu devlet elazig da deprem olduğunda toki binalar yapmadı mı Beydaği na? Hangisi yıkıldı.. evleri bostanbasinda fahrikayahan da olanlar ne oldu neden tuttustunuz.. sisirme fiyatlar ile ev fiyatlarını artirdiniz.. 500 bine aldiklari evleri 3 milyon olmuştu.. şimdi toki başka yere ev yaparsa zarar edecekler haliyle.. sizin tek derdiniz bu.. çevre bakanına sesleniyorum tüm malatya yi yıkın.. sitmapinari, mimar Sinan çarşı hepsini... tarım arazilerine ev yaptırmayın en azından 15 katlı binalara yaptırmayın.. yapanlara deprem izalatoru sarti koyun..yapacak olana arsa desteği verin villa tipi evler yapsınlar ki en azından kimse ölmesin.. yeter ben bu milletin menfaatçi liginden bıktım...
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Kardeş istediğin kadar yaz konut ihtiyacı var malatya da sağlam kalan fahrikayahan daireleri 8-10 milyon seneye
    %37
    %63
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Yine tepeden inme kararlar. Ben yaptım oldu taktiği. Yine yanlışlar, yine hatalar. Neye göre kime göre koskoca şehirlerin nereye yerleşeceğine karar verdiniz? İlgili şehirlerde ki hangi sivil toplum örgütlerine sordunuz? halka sordunuz mu? üniversitelere, akademisyenlere, jeologlara sordunuz mu? Bu kafa ile biz bir yol dalamayız. Yazık oluyor memelekete. Osmanlı akıl ve bilimden uzaklaşarak nasıl yok olduysa, ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti e akıl ve bilim dışına doğru sürüklenmekte, gittikçe kötüye gitmektedir.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Esra (1 yıl önce)
    Neye göre bu derece hızlı bir sekilde karar alıp yeni yerlesim yerleri belirlendi diyebiliyorsunuz ! Siz once enkaz altinda kalan insanlari cikarin bi.. Ben soruyorum deremi Malatyada yaşayan herkese gelen yardimlar su giyecek yiyecek vs devletten mi geldi hayir hepsi sahsi vatandaşlardan gelen yardimlardi ! Bu kez tedbir elden birakilmamali oncelikle zemin etüd calismasi yapilmali. Sehir genislestilmeli Malatya Sahnahan tarafi kesinlikle degerlendirilmeli . Sahnahan , Topsogut, Samankoy , Dilek gibi yerler zemin etud calismasi yapildiktan sonra buralar kesinlikle imara acilarak Malatya nin yeni yerlesim yerleri olmali ve sehir genişletip yerlesim yerinin ağı genislestilmeli. Tarim arazilerinin imara acilmasina kesinlikle izin verilmemeli. Her sey nizamina uygun olarak yapilmali ve Malatya yi terkeden 400 bine yakin insan var ki 875 bin toplam nufusu olan bir sehir icin bu rakam korkunç derecede yuksek bir an once bu insanlarin evlerine dönmeleri saglanmali
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Sahnahan , Topsogut, Samankoy , Dilek gibi yerler... Kayısı bahçeleri, ovanın en verimli en yumuşak toprakları... Çok mantıklı!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Bu acele niye? Neye göre bir haftada yeni yerleri belirlediniz? Mevcut depremlerin belirlediğiniz yerlerde yeni zemin oluşumlarına neden olup olmadığı ne malum? Yeni rantiye yaratmaya doymadınız mı?
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Zemin etütleri inşallah yapılmıştır, yeni yapilacak binaların bulunacağı yerin etrafinda ilimizin rantini paylasanlarin arazilerinin olmamasını temenni ediyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Harebeye dönen şehir bir daha toparlanirmi veya kaç yilda toparlanir Allah bilir gidenler donermi toparlanma sureci uzarsa kesinlikle dönmezler civar illerden gelip ilimize yerleşen ailelerin döneceklerini ve bir daha komşu kentlerden kimsenin Malatya'ya yerleşeceği ni düşünmüyorum bundan sonra malatya ilceleri ile birlikte 450,veya 500 bin insanin yaşadığı bir kent olur,bir Çok insanimizin bağından, bahçesinden tarlasindan dolayi şehri terk etmediklerini unutmayalim.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayin bakanim ben bu ilde kalmak istemiyorum benim durumum da olanlara başka illerden konut tercihi hakki taninirsa iyi olur .
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Vahap (1 yıl önce)
    Malatya - Beydağı eteklerinin zemini çok sağlam çıktı. Dolayısıyla Yeni şehir merkezlerinden biri konak bölgesi olursa çok güvenli olabilir. Konaktan Beydağlarına - Karagöz köyüne ve Gündüzbeye doğru alanlarda bulunan evlere ve TOKi binalarına bir şey olmadı. Tecdenin arkası, Yukarı Banazı ve Horata Üstü gibi yerlere mutlaka mikro-bölgeleme ve zemin etüdü çalışması yapılmalıdır. Buraların tamamında eski bağ durumunda araziler var. Tarıma uygun değil. Sulama sorunu mevcut.Kadim Şehir merkezine de yakın sayılır.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    İnşallah Malatya'nın siyasileri, vekilleri ve belediye başkanları size yeni konut alanlari önermemistir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya sahipsiz (1 yıl önce)
    Battalgazi başkanı ne edecek acaba zenginlere villa yapıyordu en son acaba nasıl çıkacak milletin karşisina
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyam (1 yıl önce)
    Belediyelerden alın artık şu imar durumunu affını belediyeler rüşvetten paradan ranttan vs olayı çok önüne geçmek mümkün değil yoksa
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Mehmet isimli kullanıcının yorumuna 1999 Marmara depreminden sonra 20 yıl iktidarda olanlar, deprem bilimcilerin çağrılarına kulak tıkadılar yıkılacak binaları sıkı bir denetimde geçirmeden sağlam raporu verilmesini görmezden geldiler, 23 yıl toplanan deprem vergilerini bu alanda harcamadılar. Deprem büyük yıkıma sebep olunca da kader dediler. Bu kader değil tedbirsizliktir. Depremden önce alınacak tedbir yıkımdan sonra ortaya çıkacak göçükleri kaldırmaktan daha kolay ve ucuzdur, daha insanidir.İktidar bilim adamlarını dinlemediği için bunu görmedi. Tedbir alınsa bu yıkım olmazdı. Bu yıkımı ekonomik ve teknik olarak Dünyanın en güçlü ülkesi olsan bile kaldırmaktan zorlanırsın
    %72
    %28
    Yanıtla
  • İstanbul da bisiklet dahi giremeyecek yerler var.. buyur gel devlet olarak buraları alıyorum size surdan ev vericem de veriyor lar mı. Yada devlet arazisine çökmüş gelmiş oraya binayı dikmiş 5 katlı.. devlet yıkacak 5 daire isterim diyor.. buyur sen ver 5 daire... senin benim hakkım olan devlet arazisinde ne işleri var bunların...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Bakan bey Elazığ depreminde de önce en çok 3 katlı, sonra zemin+3 katlı binalar yapılacak dedi. Ancak zemin 4mü, 5mi katlı (zemin 1,5 kat yüksekliğinde) binalar yapıldı. Hem de depremin en çok zarar verdiği Mustafapaşa ve Rüstempaşa mahallelerinde.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)
    On gün önceki deprem ve etkileri tam olarak incelendi ve mikro ölçekte yeni yerleşim bölgeleri belirlendi. Sayın bakan Kandilli rasathanesi personeli henüz sahada. Değerlendirme raporları henüz sunulmadı. Politik kaygılar ile erken alınan bir karar. STK lar ile ne çabuk görüştünüz? Üniversitelerin sahadaki akademisyenleri ile ne çabuk görüştünüz? Yapmayın. Kıymayın bu şehirlere.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ya olurmu önümüzde seçim var kalanlar a kendilerini affettirecekler deprem den kurtulan insanlar kimsesizlikten soğukta donarak öldü bir sürü video var 2. Ordu malatya da dışarı da insanlar donarken ordu 36 saat sonra sahaya indi hiç mi orduda kiş çadırı yok soruyorum hic mi koca 2. Ordu burda
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Bir yorum yapmışsın arkasından sinsice zihniyetini de eklemissin.. dert seçim mi? Ne alaka.. malatya dan 300 bin kişi gitmiş daha da gider.. bu insanlar evleri yapılarak geri donmeliler.. ilm 5 yıl içinde evler yapılmaz ise bir daha da kimse dönmez gittikleri şehirlerde artık kalacaklar.. bir de 10 ili düşün. İstanbul 16 milyondan 20 milyon olacak.. malatya buyuksehir likten düşecek belkide..ordu demissin.. depremin olduğu gece pkk nin karakollara saldırı düzenlediğini biliyormusun? Millet evet enkazdan cikamadi Allah rahmet eylesin.. 13 bin enkaz var bu şehirlerde.. her enkaza 90 kişilik ekip koymak gerekli.. dünya da böyle bir kurtarma ekibi daha yok. Ayrıca stratejik olarak demiryollari, karayollari çökmüş Ken.. enkaz el ile çıkarılmaz vinç kepçe yardımı ile çıkar bunu da unutma
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Aman sanki büyükşehir oldu da başımız göğe erdi, Belediye ekmek su dağıtmayı bile beceremedi. Yanlışlar söylenince işi vatan millet edebiyatı yaparak kapatamazsınız
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Devlet seni buyuksehir yapmış.. sende buyuksehire yakışan çalışan büyük düşünen adamlar seç kardeşim.. o sizin sorununuz bizim değil.. Gaziantep raylı sistem yaparken sen trambüs açıyorsun ve alkisliyorsun bunun gibi
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mltyali44 (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyaya pkk nerden indi 2. Orduyla ne alakasi var akp nin dagitigi makarnalar yaramis hayal dunyaniz mukkemel
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Bir şehir yeniden yapılacak. Mikro ölçekte zemin etüdü. Yatay mimari, Yatay mimari ile mevcut ve yeni kurulacak iş çevrelerine ulaşım sorunu medeni ile önce raylı ulaşım planı acil belirlenmeli. Yeni kurulacak mahallelerde kreş, mescid, sağlık ocağı ve okul vs planlanmalı. İçme suyu alternatifleri çoğaltılmalı. Ges ler her binaya uygulanmalı. Yağmur suyu geri kazanımı sağlanmalı. Tarım arazilerinden uzak durulmalı. Ayrıca emasya protokolünün iptali ile ne kayıp edildiği tarafsız bir gözle değerlendirilmeli. Maden ve inşaat işçileri başta olmak üzere asker ve polisin AFAD eğitimi tamamlanıp bu gibi durumlarda yerel müdahale hızlandırılmalı. Ve en önemlisi bizden olsun ne olursa olsun anlayışı bir an önce terk edilmeli.
    %100
    %0
    Yanıtla