SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Depremin Tüm İzlerini Ortadan Kaldırma Konusunda Kararlıyız"

A- A+ PAYLAŞ

AKPMalatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak,   yeni çarşı projesiyle ilk etapta 4 bin 613 ticarethane, 560 konut olmak üzere, toplamda 5 bin 173 bağımsız birimin inşa edileceğini kaydederek çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2024 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan AKP Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem bölgesi Malatya’daki çalışmalarla ilgili son durumu paylaştı.

Konuşmasına Irak'ın kuzeyindeki Pençe - Kilit Harekâtı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Mehmetçiklere Allah'tan rahmet, ailelerine, kahraman Türk ordusuna ve millete başsağlığı dileyerek başlayan Ölmeztoprak, ”Sözlerime başlarken bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan saldırıda kahraman askerlerimizin şehit olduğu bilgisini aldık. Bizleri derin acı ve üzüntüye boğan bu acı olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır diliyor ve terörü lanetliyorum. Gazze’de İsrail tarafından katledilen Filistinli kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyor, mazlum, kardeş Gazze halkını da gönülden selamlıyorum“ dedi.

“Devlet-millet birlikteliğiyle kırılmış gönüller ve yıkılmış binalar yeniden ihya ve imar edildi”

Deprem bölgesi Malatya’daki oluşturulan 74 ayrı konteyner kentte barınan kişi sayısının 114 bin 505 olduğunu aktaran , Ölmeztoprak, "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak 11 ilimizde kaybedilmiş canlar, yıkılmış binalar, göç eden insanlar ve unutulmaz acı hatıralar bırakan depremlerin hayatlar alıp götürdüğü insanlarımıza huzurlarınızda Cenab-ı Hak’tan rahmet, mağfiret, acılı ailelerine ve yakınlarına yine sabrı cemil diliyor yaşadığımız depremlerin bizlerin üzerinde bıraktığı imtihan ve sorumlulukları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu ağır günlerin üzerinden tam on ay gibi bir zaman geçti. Bilim adamlarının “asrın felaketi” dedikleri deprem bir taraftan binaları yıkarken diğer taraftan 21’inci yüzyılın insan benliğinde kurduğu bireysellik duvarlarını da yıkarak toplumsal, insani duyarlılıkların yeniden yaşanmasına vesile oldu. Devlet-millet birlikteliğiyle kırılmış gönüller ve yıkılmış binalar yeniden ihya ve imar edildi. Tüm bu acıları yaşayan kadim şehrimiz Malatya'mız ve Malatya'mız özelinde bu minvalde vazife şuuru, gönül birliği içerisinde çalışmaya devam ettiğimizi de izah etmek istiyorum. Gayret bizden, ak kadrolarımızdan, yardım Cenab-ı Hak'tan diyerek sizlere öncelikle Malatya’mıza özel bir tespit tablosu sunmak istiyorum. Öncelikle geçici barınma açısından AFAD tarafından Malatya’mızda kurulan 31 bin 865 konteynerde barınan kişi sayısı 114 bin 505’dir“ ifadelerini kullandı.

“İlk etapta bin 26 köy evinin teslimi yapılacak”

Yıkımı yapılan ve yıkım işlemleri sürdürülen yapılarla birlikte köy evleri ile ilgili de bilgiler paylaşan Ölmeztoprak, ”Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yapmış olduğu hasar tespitine göre il genelimizde yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 6 bin 690, ağır hasarlı bina sayısı 35 bin 680, orta hasarlı bina sayısı 2 bin 532, orta hasar ve üzeri konut 104 bin 217, orta hasar ve üzeri bağımsız bölüm 131 bin 45, konut, iş yeri, depo ve bağımsız bölüm olmak üzere toplamda 423 bin 202 dir. Enkaz kaldırma çalışmalarında 6 bin 690 yıkık ve acil yıkılacak yapının 6 bin 643’ünün enkazı tamamen kaldırılmıştır. Ağır hasarlı ve enkaz kaldırma binalarında toplam ağır hasarlı bina sayımız 35 bin 680 iken bunlardan yıkımı yapılan bina oranı hacmine göre yüzde 77,20 dir. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün 114 kırsal mahallemizde 7 bin 837 adet köy konutunu ihale edip 1 bin 936 adet konutun temelini attığını da ifade etmek istiyorum. 2023 Aralık ayında 41, 24’ün Ocak ayında 221, Şubatta 92 ve Mart’ta 672 konut olmak üzere toplamda bin 26 konut ilk etapta inşallah teslim edilecektir“ şeklinde konuştu.

“Yeni çarşı ve kalıcı konutlarda çalışmalar hızla sürüyor”

Kalıcı konutlar ile kent merkezinde çalışmaların sürdürüldüğü yeni çarşı projesine değinen Milletvekili Ölmeztoprak, ”Malatya il merkezimizde çarşı inşaatı olarak bilinen alanda ilk etapta 4 bin 613 ticarethane, 560 konut olmak üzere, toplamda 5 bin 173 bağımsız birimden oluşan projemizin inşaatı başlamış olup revize alanlarla genişletme çalışmalarına da hız vererek devam edilmektedir. Depremden sonra bir de Malatya özelimizde TOKİ rakamlarına değinmek istiyorum, 2 tane metropol ilçemiz Yeşilyurt ve Battalgazi’mizde Yeşilyurt’ta 8 bin 799, Battalgazi’de 2 bin 480 ve diğer ilçelerimizde 3 bin 357 olmak üzere, toplamda 14 bin 636 konutun yapımına başlanmış olup bir kısmı bu ayın sonunda olmak üzere, etap etap yapımı tamamlandıkça, inşallah en kısa süre içerisinde yine teslim edilecektir" dedi.

“Depremim tüm izlerini ortadan kaldırma konusunda kararlıyız”

Depremler öncesi kentte görev yapan sağlık personelinin 8 bin 88 olduğunu belirten Ölmeztoprak, bu sayının kısa sürede 9 bin 244’e çıkarıldığını ifade ederek, ”6 Şubat depreminden sonra devlet hizmeti yükümlüsü doktor atamalarında ilimizde toplamda 276 hekim ataması yapılmıştır. Yine Türkiye Yüzyılı projelerimizde, Malatya'mız özelinde ve yine ülkemizi 21'inci asırda dünyanın gıptayla bakacağı bir ülke haline gelebilmesi için bize düşen inanç, azim ve gayretin de farkında olduğumuzu izah edip yine 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle yaşanılan maddi ve manevi mağduriyetleri ve bir daha dönmeyecek olan hayatların bıraktığı acı hatıraları ve depremin tüm izlerini tamamen giderme konusunda azim ve kararlılığımızı ifade ederken başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Bakanlarımıza, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum. 2024 yılının ülkemize, milletimize, İslam ve insanlık âlemine sağlık, huzur, barış ve bereketler gelebilmesini dileyerek 2024 yılı bütçemizin hayırlı olmasını diliyor, sizleri ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Astra (4 ay önce)
    Yahu bi git işine bak sen kimsin becerin ne liyakatin ne çıkmış sırf konuşmak için konuşuyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (4 ay önce)
    Sen de vaatler ver bacı 23 yıldırlı vaat verdiler verdiler duydular 2000 yılında 6 tl'ye aldığım etin kilosu 400 TL oldu biz oy verdik bu hale gelelim diye mi her şey pahalı puhu şartmış hırsızlık artmış soygun artmış millet perişan yani böyle bir şey yok eskiden iki üç şeyi alamıyorduk halı diyorduk şimdi hiçbir şey alamıyoruz ne yerimizi açsak pahalı geri çekiyoruz böyle bir şey yok bence siz siyasetin içine girmeyin zaten Ben oyumu vermeyeceğim kim kime verirse versin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlx (4 ay önce)
    depremin tüm izlerini ortadan kaldırma konusunda kararlıyız demiş sayın vekil.bahsettiği şey sanırım enkaz kaldırma konusu.şehri yeniden yapma değil...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (4 ay önce)
    Depremin izlerini nasıl sileceksiniz? Ölen 51000 insanın isimlerini silerek mi? Siz önce 100 senedir devlet olmanın gereğini asla gösterememiş bu devleti devlet yapın da öyle konuşun. Eğer gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsanız bu ülkede yapılacak her yapıyı kapsayacak depreme dayanıklı inşaat plan ve projelerini zorunlu kılacak ve takip edebilecek kanunları çıkartın, yapı denetimlerini fiiliyatta yapabilecek eğitimli, tecrübeli ve satın alınamayan kurumları oluşturun. Çünkü şimdiye kadar olan onca depremlerden bugüne kadar zerre bir şey öğrenmemişsiniz. Her türlü pisliğin döndüğü belediyelerin elinden şu imar verme izini alın artık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • YILMAZ44 (4 ay önce)
    merak ediyorum bunlar ne içiyor ne yiyor nerde yaşıyorlar söylediklerine gerçekten kendisi inanıyormu acaba demprem olalı 10 ay olmuş bu ne anlatıyor
    %84
    %16
    Yanıtla
  • serkan (4 ay önce)
    allah yardımcımız olsun ..diyecek söz yok .....
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Abuzer (4 ay önce)
    Puhaaaa yav çok güldüm puhaaaa
    %80
    %20
    Yanıtla
  • İlhan (4 ay önce)
    Depremin tüm izlerini silecek kararlılıkla olmak yetmiyor.Keşke lafla peynir gemisi yürüseydi. .
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Taner (4 ay önce)
    Buraya eleştiri adına yorum yazanlar eminim bu milletvekiline oy vermiştir
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Hiç şüphesiz kesinlikle öyle, yarın olsa yine verecekler.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (4 ay önce)
    O yapacağınız bölgede yeşil alan arttırılırken yapılan dükkan sayısı nasıl artıyor? REZERV ALAN adı altında milletin malına çöküyorsunuz! Adam gidip arsadan binayı almış (tek tapu) adamın malının üzerine 1-2 kat ekleyip satmaya çalışıyorsunuz! Mal sahibine bedelini rücu etseniz anlarım. Ayrıca çarşıdaki iş yerleri inşaat maliyeti ile o insanlara verilse yine iyi.. o da yok.. Mesela 200 bin TL inşaat maliyeti olan yeri sırf caddeye yakın diye 800 bin TL'ye yapıyorlar! Neymiş şerefiye parası ekliyorlar! Düpedüz depremzedeyi soyuyorlar! Soruyorum bu yaptıkları projede kim kendi mulkiyetinin metrekaresini yerini biliyor? Deprem oldu diye yıkarsın ama vatandaşla sözleşme imzalamadan çivi çakamazsin! O firmalarla mahkemelerde görüşeceğiz!!
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vekil (4 ay önce)
    Malatya'da böyle bir vekil mi varmış, inanın ilk kez gördük! Çıkmış şimdi de masal mı anlatıyor millete. Masal değil icraat bekliyoruz. Sizin tuzunuz kuru tabii... Enflasyon size dokunmaz. Yeşilyurt belediyesi imar izinlerini neden çıkartmıyor. Her gün yerinde yapılacak ev bedeli katlanıyor. Hükümet sisteminiz sayesinde para pul oluyor. Masalları bırakın icraat yapın. Yapmıyorsanız da bırakın gidin. Neyi bekliyorsunuz daha...
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Halil (4 ay önce)
    Bari millete yol açın da evini yapsın kardeşim. Şehrin bütününü kapsayan bir imar ne zaman çıkacak? Ovayı imara açtınız insanların ocağı yıkıldı. Şehrin dibindeki Konak bölgesinin zemini kayalık, tarım çok düşük. Açın buraları imara artık. Beydağı eteklerinde insanlar gönül rahatlığıyla yaşasın. Zaten bölgede yüzlerce ev yapılıyor kaçak göcek, sonradan düzensiz bir şehir olacak, yetkilileri uyarıyoruz, şimdiden düzgün bir planlama yapılsın
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Banazıda kaç dönüm arazin var.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Malatya 44 (4 ay önce)
    Kira desdegi 2024 yilindada devam edecekmi bu gidişle hala şehir dışında kırlarda sürünüyoruz.Agir hasarli evlerimizi orta hasara çevirdiniz güçlendirme için 5/4 diyorsunuz çoğunluk sağlanamıyor komşular birbirine düşman oldu kimi güçlendirme kimi de yıkılsın diyor geldi bu işin içinden çık çıkabilirsin.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • akıllı olun (4 ay önce)Malatya 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Yıktıklarının yerine yenisinin yapılmasına izin veriyorlar mı? Bir yıl oldu ortada ne imar var ne de karar. Akıllı olun evinizden olmayın!!! Doğru güçlendirilmiş olan her bina yeni yapılacaktan da sağlam olur. Üstelik Ağır Hasar Kararını verenler gerçekten mi bilerek verdi. Yoksa onlara Ağır verin dediler de mi verildi?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • cafer (4 ay önce)
    yorumlara bakıyorum herkes şikayetçi. iyide gardaş bu adamlar nasıl yüzde 70 oy aldı malatya'dan? sen vermediysen oyu, ben vermediysem kim verdi?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Burda yorum yazan aydın kesim hariç herkes oy verdi
    %84
    %16
    Yanıtla
  • mehmet (4 ay önce)
    Valilik mahkeme süreci devam eden binalarımızı yıkıyor. tarihte görülmemiş işler. adam idamla yargılanıyor mahkeme bitmeden idam ediyorsun sonra mahkeme devam ediyor gibi bir şey. burnumuza pis kokular geliyor. ama icracı bütün memurlara dava açacağım elbet devran döner.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • mert (4 ay önce)
    :)))))))))) Gerçekten çok komik.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ahmet (4 ay önce)
    Seçime kadar süslü yalanlar, seçimden sonra bi rahatlamalar.. . Hayat size güzel. Durmak yok yola devam. .
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ali (4 ay önce)
    Malatya'yı ayağa kaldıracağız. Ama bir ara.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Dejavu (4 ay önce)
    Yalanlar yalanlar yalanlar iyi uykular Malatya. Hikaye anlatmış inanmıyoruz ama maalesef çantada garanti Malatya bu kafa değişmiyor yıllardır
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Deniz (4 ay önce)
    Hayret çok şaşırdım ya, Hamit Fendoğlu ve Veli Ağbaba dışında söz alıpta konuşan vekilimiz varmıydı meclis kürsüsünde, yapacağız edeceğiz demiş ama cevaplanması için kaç tane soru önergesi vermişdir Bakanlara.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Gölge (4 ay önce)
    Yalan söylediklerini biliyoruz. Yalan söylediklerini biliyorlar. Yalan söylediklerini bildiğimizi biliyorlar. Yalan söylediklerini bildiğimizi bildiklerini biliyoruz. Ama hala yalan söylüyorlar...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Sn. Gölge Yorumunuz cuk oturmuş. çok güzel olmuş. olmaz olmaz olmazsa olmaz.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ziyaaaa (4 ay önce)
    Haber başlığı hemen ikna olmamı sağladı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • New Malatya (4 ay önce)
    Yıkılan daire sayısı 100 bin başlanan daire sayısı 9 bin dalgamı geçiyorsunuz geri kalan 90 bin aile nerde kalacak devlet malatyayı 2. değil 5.sıraya atmış nede olsa çantada kekliğiz uyumaya devam
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vah le malatya (4 ay önce)New Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Üstelik hatay ve maraşta teslim edilecek konut sayısı 45 bin iken bizde daha 9 bin konuta başlanmış söz verilen 120 bin konut 10-15 seneye anca biter
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Reel (4 ay önce)
    He bacı he, bi kaç dönem de seni dinleyip uyuyalım.Bu memleket alışkın süslü laflar ile uyumaya, diline kuvvet kim tutar seni konus bacım konuş, itiraz etmiyor doğruları da dile getirmiyoruz tam gaz devamke!!
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Pakavra (4 ay önce)
    Palavraları boş lafları bırakın. Milletin evlerini yerinde kendi arsasına yapması için neyi bekliyorsunuz, onu söyleyin. Verceğiniz üç kuruş hergün pul oluyor muhteşem yönetiminizde. Bir yıl geçti hala masallar dinliyoruz.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Vural çelik (4 ay önce)
    kime el uzatınız kaç ailenin sorununu çözdünüz işiniz sahte algı yalan dolan yaptınız ama Zengin mütahit ahbaplarınıza yapı ruhsatı veren kurumlar işini yapsaydı bu kadar yıkım olmazdı ama yapmadılar bu saaten sonrada yapsanız ne olur kaç bin kişi memleketini canını malını kaybetti .
    %83
    %17
    Yanıtla
  • vural çelik (4 ay önce)
    sürekli yalan dolan kime ne destek verdiniz ne kadar yalan dolan oldunuz
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Bir yıl geçti. 10 yıl sonra silersiniz inş.
    %82
    %18
    Yanıtla