SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Diyabetin En Yüksek Olduğu İl Malatya"

A- A+ PAYLAŞ

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Lezan Keskin, “Yaklaşık olarak her beş kişiden birisi diyabet hastası. Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya” dedi.

Dünya Diyabet Günü nedeniyle Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi. Hastane girişinde kurulan stant da şeker ölçümleri yapılarak diyabet hastalığına dikkat çekildi. Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Yücel’in de katıldığı etkinlikte konuşan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Lezan Keskin diyabetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek artan ve ciddi uzun süreli bakım gerektiren bir kronik hastalık olduğunu söyledi.

Diyabette kandaki şeker oranının yükselmesi ile vücudun diğer organlarında ciddi hasarlar oluştuğuna dikkat çeken Keskin, “Bunlar dolaştığı kanla birlikte her noktada göz, kalp, böbrek, sinir sistemi sıkıntılarına yol açarak maalesef ölümcül sonuçlanmaktadır. Fakat özel olan şu ki kan şekerini kontrol altına aldığımız zaman bunların tamamen önüne geçebiliyoruz. Özellikle yaşam tarzı değişikliği uygun diyet uygun egzersizle birlikte ilaç tedavisinin devamlılığı ve doktora uygun zamanlarda kontrolle birlikte kan şekeri düzenliliği kişinin hayatını hem süre olarak hem de kalite olarak uzatmakta. Biz hastane yönetimimize de teşekkür ediyoruz. Bize bir fırsatı verdiği ve böyle bir standı kurarak hasta farkındalığı arttırdığımız için. İnşallah daha az diyabetin olduğu ve daha sağlıklı günlerin bizleri beklediği günler temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Türkiye'de yaklaşık olarak diyabet oranının yüzde 12-13, Malatya’da ise bu oranın yüzde 21 olduğunu belirten Keskin, “Yani yaklaşık olarak her beş kişiden birisi diyabet hastası. Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya. Türkiye'de çok geniş çaplı, on bir ilini kapsayan, kaldı ki bununla birlikte göç alan illerde de çalışmanın yapılması gerekir. Ama diyabet araya giren stres, araya giren enfeksiyon, araya giren travmayla birlikte artar mı? Elbette artar. Beraberinde anne ve babadan kalan genetik bir miras varsa burada araya giren enfeksiyon, stres ve travma diyabetin açığa çıkmasını arttırır. Ama yüzde olarak hiçbir rakamsal değer veremem, vermem de doğru olmaz. Bunun için çok geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç var. Büyük merkezlerin önderliğinde eminim hocalarımızın ve merkezlerin el atacağı bizim de içinde dahil olacağımız çalışmalar olacaktır” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • emre s... (5 ay önce)
    ben yöneticilerimizden birşey rica ediyorum lütfen birgün bu polk lerin kapısına gelin ordaki bağırmaları duyun artık , her muayene sonrası hastalar azar yiyor zaten şeker hastasıyız iyice şekerimiz yükseliyor ben bir muayene sonrası tansiyonum çıktı azile gittim çok ağırıma gidiyor bu yaşta
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İbrahim (5 ay önce)
    Çok değerli hocamız hastalarına çok değer veren her zaman hastalarına saygi gösteren verdiği tedavilerle hastalarin hastalik yükünü azaltan yetiştirdiği öğrenciler ile topluma ışık saçan hocam herşey için teşekür ederim
    %11
    %89
    Yanıtla
  • Agrali (5 ay önce)
    Kayısı çekirdeğinin siyanür içeriği, beraberinde kontrolsüz tarım ilaçlaması, birde genetik yatkınlık olunca pankreas beta hücrelerini en basit enfeksiyon sonrası antikorlar harap ediyor. Hâliyle en çok diyabetli Malatya da oluyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • burak (5 ay önce)
    lezzan hanım birazda şu hastalarınıza kibar davranmayı onların kalplerini kırmadan muayene yapsanız ne kadar iyi olur yorumlara bakıyorum çok insanın canı yanmış yazık başk sözede gerek yok inşallah bunları okumuştursunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (5 ay önce)
    Sağlık çalışanları vatandaşa hizmet etmek icin yardımcı olmak icin dertlerine derman olabilmek icin mücadele edip sevgi ve saygı görürken bazı kişisel diplomalı sagliksizlar insanlikdan adamliktan nasipsiz ler kötü imajlarıyla kendi kendilerine toplum önünde rezil ediyorlarAllah bizleri ıyi dr karşılaştırsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 ay önce)
    akp döneminde bu övgüler ve ödüller moda oldu.her iş övülür ve ödül verilir.reklam ve algı mükemmel.hiçbir şey yapmasanda ,yanlış da yapsan önemli değil.önemli olan halkın seni nasıl tanıdığı ,bu nasıl olacak kendi reklamını kendin yapacan hepsi bu .belediyelere ait şirketler neden kurulur ,lokantalar cafeler sosyal tesis adı altında neden yapılır.neden mi işte bu reklamların yapılması yemeklerin verilmesi için.mu masrafları kim karşılar.bu reklamları kim öder.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan bey (5 ay önce)
    vallahi ne diyeyim... önce insan olmak gerektiğine inanan birisiyim...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Kıymetli açıklamalar... Halkın bilgilendirilmesi önemli.. Lakin söz konusu hekimin de iletişim eğitimi hususunda bilgilendirilmesi, eğitim olması önemli... Hasta ve hasta yakınlarına kızmasıyla popüler olan biri kendisi...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oğuz (5 ay önce)
    Kendisi hastaları azarlamak yerine hastalar için daha güzel tedavi verse bence çok daha iyi olur.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bahattin ÜLGER (5 ay önce)
    Sayın Hocam; Malatya insanına yapmış olduğunuz Diabet tedavi hizmetinden dolayı siz teşekkür ederim. Kim ne derse desin siz gerçek anlamda iyi bir insan iyi bir doktorsunuz. Her sabah kapınızın önünde en az100 hastanın olması tesadüf değil, sisin uzman olduğunuzdadır. Sizin 20 yıllık hastanızım, size hep minnet duydum.ve duyacağım. Doğru bildiğiniz yolda yürümeniz kendinize olan güvendir. Yolun açık olsun Sayın Hocam
    %5
    %95
    Yanıtla
  • Neslişah (5 ay önce)
    2 kere azarladı beni kendisi. Ki ben her zaman çok zor bir meslekleri olduğunu bildiğim için çok saygı duyarim doktorlarımıza.. Randevuyu çıkış saatine yakın almışım diye ve eski tahlillerimi göstermek istedim diye yedim azarını. sesimi de çıkaramadım zaten, kuzu kuzu çıktım odadan. Takipte olmam gerekiyor ama artık Lezzan hanımdan randevu almıyorum. Diger doktorlardan aldığım randevu için beklerken de , 2-3 kere başka hastalara bağırdığını gördüm.. umarım bu yorumumu görür de, en azından benim gibi saygısını bozmadan tedavi bekleyen hastalarını üzmez.. gerçekten hak eden tüm sağlık çalışanlarına sözel ve fiziksel şiddet uygulayan insanları ayrı tutuyorum. Onlar hak ediyor işte..
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mustafa (5 ay önce)
    Lezzan keskin hastalara bağırmaktan kötü davranmaktan başka ne yapıyor , bilimsellik adına en son konuşacak kişi.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bülent Korkmaz (5 ay önce)
    Çok önemli bir haber. Lezzan Hanım'ın açıklamaları çok önemli; kulak vermemiz gerekiyor. Yüzde 21 korkunç bir rakam. On binlerce sağlıksız-mutsuz insan demek; neredeyse 150-160 bin kişi. Konunun uzmanı değiliz ama bu hastalığın yaygın olması Malatya'da yaşayanların yaşam tarzı ve beslenmesinin kötü-kalitesiz-sağlıksız olduğunun, genetik kökenli olanları bir yana bırakırsak, kesin bir kanıtı değil midir?
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Ali (5 ay önce)
    Sayın Lezan hocam, Toplumu aydınlatıcı; farkındalık yaratıcı bu faaliyetiniz ve bildiĝimiz titiz çalışmalarınız ve hizmetiniz için çok teşekkürler. İyiki varsınız.
    %15
    %85
    Yanıtla