SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Doğum Ağrısıyla Baş Etmeye Yönelik Bir İlki Gerçekleştirdik"

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde geliştirilen ‘Sanal Oyunlar’ projesiyle doğumlar artık daha kolay olacak.

İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Uçar ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Öğrencisi Zeliha Sunay’ın birlikte geliştirdikleri üç ayrı başlıktan oluşan ‘Sanal Oyunlar’ projesi, kadınların korkulu rüyası olan doğum ağrılarıyla baş etmeyi kolaylaştırıyor. 

Bir yıl gibi bir sürede tamamlanan projeye dair değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Uçar, “Doktora öğrencim Araştırma Görevlisi Zeliha Sunay ile birlikte doktora tezi kapsamında bir proje geliştirdik. Proje ile doğum ağrısıyla baş etmede kullanılan bazı ilaçsız yöntemleri sanal oyunlarla birleştirdik. Doğum ağrısını gidermeye yönelik bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Doğumhaneye gelen kadınlara balon patlatma oyunu ile çömelme egzersizlerini, balon şişirme oyunu ile solunum egzersizlerini ve altın toplama oyunu ile pelvik egzersizleri yaptırmış olduk. 60 gebe üzerinde yaptığımız bu çalışma sonucunda kadınların doğum ağrısını daha az algıladığını, doğumdan memnuniyetle ayrıldığını ve hatta doğum süreçlerinin kısaldığını belirledik” dedi.

Projeyle doğum ağrılarıyla baş etmeye yönelik yöntemlerin eğlenceli bir hale geldiğini belirten Doç. Dr. Uçar, “Pek çok kadının aslında doğumdan korkmasının nedeni doğum ağrıları. Doğum ağrıları ile baş etme yöntemlerini biz sanal oyunlar ile eğlenceli bir hale getirerek kadınlarının oynamasını, bu şekilde de doğum ağrıları ile daha kolay baş etmelerini sağladık. Doğum ağrısıyla baş etmeye yönelik bir ilki gerçekleştirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Uçar, ”Doğum ağrısı ile baş edebilen kadınlar normal doğumları daha çok tercih ediyorlar. Bu oyunların bunu kolaylaştırabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız