SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Down Sendromu Farkındalık Gününde MTÜ'de Özel Etkinlik

Down Sendromu Farkındalık Gününde MTÜ'de Özel Etkinlik
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya Down Sendromlular Derneği, Malatya Kent Konseyi ve Babacan Tekstil işbirliği kapsamında down sendromlu bireylerin sosyal yaşantılarına katkı verilebilmesine dair dayanışma ve işbirliğine yönelik olarak eğitim alan öğrencilerin mezuniyet töreni gerçekleştirildi. 

Törene Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya Down Sendromlular Derneği Başkanı Nursel Vardı, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Albükadir Artan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, İl Müdürleri, Kurum Amirleri, Sivil Toplum Örgütleri, konuklar ve öğrenciler katılım gösterdi.  

Down sendromlu bireylerin toplumumuzdaki önemini vurgulamak ve onların hak ettikleri yerde saygı ve sevgiyle karşılanmalarını göstermek amacıyla gerçekleştirilen tören, Malatya Down Sendromlular Derneği Başkanı Sayın Nursel Vardı’nın günün anlam ve önemine yönelik konuşmaları ile başladı. Sayın Nursel Vardı konuşmalarında, “Her yıl 21 Mart’ta olduğu gibi bugün yine çok heyecanlıyım. Çok mutluyum. Çünkü hayatımda yenilikleri ve desteklerle fırsat verildiği zaman çocuklarımızın neler yapabileceğine şahit oluyoruz ve bu da beni aşırı derecede heyecanlandırıyor.” ifadelerine yer vererek başladı.

 Bu projenin mimarının Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Recep Bentli’nin olduğunu belirten Nursel Vardı, “Rektörümüz Sayın Recep Bentli bir konuşmaları esnasında, çocuklarımızı üniversitemizin farklı kampüslerinde gezdirip, bu eğitim sürecini bir mezuniyet töreni ile sonlandırabileceğimizi belirtmiş ve bizi çok mutlu etmişti. Onur duyuyoruz minnet duyuyoruz ve çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bizim çocuklarımızın sosyalleşmesi çok önemli. Beşeri ilişkilerinin ve bireysel ilişkilerinin bütünleşmesi çok önemli. Biz birbirimizle zaten aynı şeyleri yaşıyoruz. Farklı insanlarla bir araya geldiğimiz zaman neler yapabileceğimize şahit oluyoruz.” dedi. 

Topluma sunmak istedikleri ana mesajın, sendromlu çocuklarda erken yaşta ve sürekli eğitim ile kurumlar arasında bağlantı kurulması sağlanarak çocukların daha iyi yerlere gelebilmesi olduğunu vurgulayan Nursel Vardı, çocukların kendilerini aşmaları için herkese iş düştüğünü belirterek “Hoşgörü, sevgi ve alaka ile gerçekten sarılabilecek kollara çocuklarımızın ihtiyacı var. Onun için hepinize teşekkür ediyorum. Bu ekibin ve bu ortamın oluşmasında, başta rektörümüz Sayın Recep Bentli ve akabinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerinde yer verdi. 

Aldıkları eğitim sonrasında mezuniyet belgesi almaya hak kazanan öğrencileri kutlayarak konuşmalarına başlayan Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, 21 Mart’ın down sendromlulara farkındalık ve anlayışı artırmak, toplumu şuurlandırmak için bir fırsat sunmak olduğunu belirtti. Toplum olarak, down sendromlu bireylerin haklarını, ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğinin altını çizen Sayın Recep Bentli, “Daha öncede kardeşlerimizi ve diğer engelli bazı kardeşlerimizi üniversitemizde ağlamıştık. Yine Sanat Tasarım Ve Mimarlık Fakültemiz ile bir takım etkinlikleri düzenledik. Sanat Sokağında Büyükşehir belediyemizin desteklediği “Gülen Yüzler Kafe” isimli bir kafenin olduğunu ve bu özel kardeşlerimizin bu kafede çalıştığını biliyorduk ama tekrar bizde bu kardeşlerimize hem bölümümüzden hem diğer bazı Meslek Yüksekokulu gruplarımız da var olan programlarımızdan kısa bir eğitim vermek istedik. Kendilerine bir mezuniyet belgesi vermeyi düşündük. Bu kapsamda Kent Konseyi Genel Sekreterimize, Babacan Tekstil’e ve kendi hocalarımız çok büyük destekler verdi. Her biri bir haftalık eğitim düzenledi. İnşallah bu hafta mezuniyet haftaları. Allah onlara ömürleri boyunca sağlıklı hep böyle güler yüzlü bir hayat versin diye niyaz ediyorum.” ifadelerine yer verdi. 

Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, Ziraat Fakültesi ve Battalgazi Meslek Yüksekokulunda Seracılık ve Hasat Eğitimi, Yeşilyurt Meslek Yüksekokulunda Seramik Uygulamaları Eğitimi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Müzik Eğitimi, Kale Meslek Yüksekokulunda Aşçılık Eğitimi, Sağlık Bilimleri Fakültesinde Egzersiz ve Spor Eğitimi ve Tıp Fakültesinde Laboratuvar Etkinliği’nin 4 Mart- 7 Mart tarihleri arasında işbirliği protokolü kapsamında down sendromlu bireylere verilen eğitimler arasında yer aldığını belirtti. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Aldülkadir Artan ise konuşmalarında “Bugün Kuzey Yarımküre’de gündüzlerimizin gecelerimizden daha uzun ve daha eğlenceli olduğu Nevruz günü 21 Mart Down sendromlu kardeşlerimiz açısından da ışıklı günlerin, güzel günlerin bir habercisi olsun. Bu kardeşlerimiz için güzel bir adım atıldı. Bu sebeple Rektörümüz Prof. Dr. Recep Bentli’yi kutluyorum. Eğitim hepimiz için gerekli, ama bu kardeşlerimiz için biraz daha gerekli. Böyle bir etkinliğin parçası olduğumuz için mutlu olduğumu belirtmek isterim.” ifadelerine yer verdi. 

Mezuniyet töreni Down Sendromlu bireyler tarafından Anadolu’nun Motiflerini içeren Halkoyunları gösterisi, 4-7 Mart tarihleri arasında Down Sendromlu bireylere verilen eğitimleri içeren sinevizyon gösterisi, Down Sendromlu bireylerin güzellik, zarafet ve neşelerini yansıtan defile gösterisi, mezuniyet töreni kapsamında eğitim sertifikalarının takdimi ve kep atma töreni ile sona erdi. Son olarak törende Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • malatyalı (1 ay önce)
    Çok güzel bir etkinlik, malatyada böyle etkinliklerin olması gelecek adına ümit veriyor. MTÜ son bir yılda Üniversiteler arasında 26 basamak birden ilerledi bundan dolayıda tebrik ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla