SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Elazığ Merkezli Deprem Malatya'yı da Salladı

A- A+ PAYLAŞ

"24 OCAK DEPREMİNİN ARTÇISI.." Pazar sabahı saat 09.37'de Elazığ'da meydana gelen, büyüklüğü Kandilli'ye göre 5,6, AFAD'a göre ise 5,3 olduğu belirtilen, Malatya merkez ve ilçelerinde de şiddetli olarak hissedilen deprem panik yarattı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Kavaktepe- Elazığ olarak verdiği depremle ilgili ilk açıklamayı yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu ana kadar olumsuz bir durum yok. Tüm ekiplerimiz sahada taramalarına devam ediyor." dedi.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, merkez üssü Elazığ'ın Kavaktepe köyü olan 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından Afet ve Acil Durum Merkezinde (AFAD) yürütülen çalışmaları takip etti.

Depremin olduğu dakikadan itibaren AFAD, UMKE, emniyet ve jandarma ekiplerince gerek sahada gerek iletişim yoluyla şu ana kadar bir olumsuzluk tespit edilmediğini belirten Yırık, şunları kaydetti:

"Yıkılan binamız yok, hamdolsun. Depremin olduğu anda panik halinde, heyecanla yaptığı hareketler sonucunda burkulma, bayılma gibi ciddi olmayan sağlık sorunları yaşayan 30 civarında vatandaşımız oldu. Şu anda sağlık kuruluşlarımızda tedavileri devam ediyor."

Malatya'da da panik yaratan depremin ardından yapılan ilk belirlemelere göre, merkez ve ilçelerde herhangi bir can kaybı ve önemli hasar olmadı.

Malatya Valisi Aydın Baruş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Saat 09.37’de meydana gelen Elazığ merkez 5.3 büyüklüğündeki depremde ilçe merkezlerimiz ile mahallelerimizden intikal eden olumsuz bir durum bulunmamakta olup, saha tarama çalışmalarına devam edilmektedir” dedi.

Alt yapıda hasar yok

AFAD, Elazığ'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından enerji hatları, haberleşme, ulaştırma ve altyapı sistemlerinde hasar/kesinti meydana gelmediğini açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, deprem sonrasında Elazığ, Malatya, Diyarbakır ve bölge ile gerçekleştirilen tarama faaliyeti neticesinde olumsuz ihbar ve durumun bulunmadığı belirtildi.

İl AFAD Müdürlükleri eş güdümünde tarama faaliyetlerine devam edildiği kaydedilen açıklamada, tedbir amaçlı Diyarbakır AFAD Arama Kurtarma ekibinin bölgeye sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile gerçekleştirilen görüşmelerde enerji hatları, haberleşme, ulaştırma ve altyapı sistemlerinde herhangi bir kesinti meydana gelmediği bilgisi alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Elazığ'da saat 11.15 itibarıyla büyüklükleri 1,1 ve 2,8 arasında değişen 12 artçı depremin kaydedildiğini bildiren AFAD, daha sonra bu veriyi 2 saat içinde 17 artçı deprem yaşandığı şeklinde güncelledi.

"24 Ocak depreminin artçısı olarak değerlendirebiliriz"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, Elazığ Kavaktepe merkezde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu depremi 24 Ocak'ta Sivrice'de meydana gelen depremin artçısı olarak değerlendirebiliriz. Gecikmiş bir artçıdır. Depremin derinliğini biz enstitü olarak 6 kilometre derinlikte olarak veriyoruz. Saat 13.00 itibarı ile toplam 14 artçı şok meydana geldi." dedi.

2020 yılındaki depremlere bakıldığında bölgenin oldukça hareketli olduğuna dikkati çeken Özener, bölgedeki depremlere tarihsel açıdan bakıldığında can ve mal kaybına yol açan oldukça fazla deprem olduğu bilgisini verdi.

Prof. Dr. Özener, "Fay mekanizması çözümüne baktığımızda normal bileşeni olan bir faydan bahsediyoruz. Doğu Anadolu fay hattının karakterini yansıtan bir fay mekanizması. 24 Ocak 2020 yılında olan Sivrice-Elazığ depreminden sonra 50 kilometre mesafedeki alanda toplam 3 bin 193 adet deprem meydana geldi. 4'ten büyük artçılar ise 55 olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Özener, normal şartlarda artçı sarsıntıların birkaç hafta daha sürmesinin beklendiğini dile getirdi.

malatyahaber.com- iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Ülke deprem hazır değil. Bu kadar acil olan bir konuda ne yazık ki önlemler ve hazırlıklar yeterli değil. Ülkemizde hele de İstanbul da depreme dayanıksız o kadar çok bina var ki. Düşünün ki köylerimizde ki evlerin çoğu kerpiçten ve depreme dayanıksız. Şu an da ülkenin en önemli meselesi bu konu olmalı. Ne yazık ki yaptığımız deprem olduktan sonra sağ kalabilenlere konut yapmak. Önemli olan deprem olmadan insanları sağlam konutlara yerleştirebilmek.
    0
    0
    Yanıtla
  • öz malatyalı (3 yıl önce)
    Malatyahaber İstifa. Yazıklar olsun sitenize girilmiyor. ARTIK BU ESKİ SİTEYİ DEĞİŞİN. ARTIK ÇAĞA AYAK UYDURUN!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (3 yıl önce)
    Vay vay vay iş bilenler senaristler iş başında yüksek olursa şu olur böyle olursa bu olur Afad 5.3 - kandilli 5.6 dedi yahu sizin başka işiniz yok mu Avrupa bilmem kaç demiş Allahtan gelen doğal afetler salgılar bile reise yükleniyor Ne büyük adamsın be reis Allah yolunu açık etsin Bu devlet için hizmet etmeye devam
    0
    0
    Yanıtla
  • Puturge (3 yıl önce)
    1 yıl önce deprem oldu hala insanlara evler teslim edilmedi hak edisler devam ediyor hangi kurum çalışıyor. Konteynerde 200 kişiden fazla kisi yaşıyor puturgede afad cevre şehircilik belediye kaymakamlık nerelerde
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Allah beterinden korusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Bomba (3 yıl önce)
    Afad değil tüm kurumlar 10 şiddetinde depremde olsa. Düşük gösterir. 99 istanbul depremi 7.8 di kayseriden hissedilmişti demekki 8in üstünde . Bellli bir şiddet ve ölümün üstünde devlete büyük maddi sorumluluk doğurduğh için düşük gösteriliyor. 6.3tü bh deprem en az. Ve yurtdışı kaynaklar 6.4 açıkladı zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadık (3 yıl önce)
    Bu rakamlarla oynamak işi yetsin artık. Dürüst olalım. Günü kurtaralım, halk galeyana gelmesin derken sadece güven kaybediyorsunuz. Hak var, Hakk'ın divanı var..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Ben Elazığ da yaşıyorum gerçekten çok şiddetli bir depremdi Allahım bütün afetlerden milletimizi ve müslümanları korusun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Reel (3 yıl önce)
    TÜİK neyse AFAD da o,düşük göstermeyi seviyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Merve (3 yıl önce)
    Bu siteden hiç mwmnun değilim deprem olduğu anda sitenize girilmiyor ve en son siz acikliyosunuz depremi
    0
    0
    Yanıtla
  • Gakko (3 yıl önce)
    AFAD neden bütün depremlerde şiddeti düşük veriyor acaba? Geçmiş olsun iki şehire de
    0
    0
    Yanıtla