SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ev Sahiplerine 5 Bin, Kiracılara 3 Bin TL Kira Yardımı Yapacağız'

'Ev Sahiplerine 5 Bin, Kiracılara 3 Bin TL Kira Yardımı Yapacağız'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin "1999 öncesi yapılan, mühendislik hizmeti almamış, denetime tabi olmamış yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na katıldı.

Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde hasar tespitinin bugün itibarıyla yüzde 80 seviyelerine geldiğini, birkaç gün içerisinde tamamlanacağını bildirdi.

Kurum, "Hasar tespitleri esnasında Hatay Defne ve Samandağ merkezli iki deprem yaşadık, bu bölgelerde orta hasarlı ve az hasarlı binalara bir kez daha bakacağız." dedi.

"1999 öncesi yapılan, mühendislik hizmeti almamış, denetime tabi olmamış yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını görüyoruz." açıklamasında bulunan Kurum, depremlerden 16 gün sonra vatandaşların kalıcı konutlarının sözleşmelerinin imzalanmaya başlandığını açıkladı.

"Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız"
Bakan Kurum şöyle devam etti;

"Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi.

Kat kısıtlaması getireceğiz, dükkanları mümkün olduğunca bina altına koymayacağız, bina yanına koyacağız.

Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız ve vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız."

"Kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayalım"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, kentsel dönüşüm sürecinin önünü açtıklarını, bunu bir milli güvenlik, beka meselesi olduğunu belirterek "Kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayalım. Gelin hep birlikte masanın bir tarafında olalım, hep birlikte bu süreci yönetelim, başka acılar yaşamayalım." açıklamasında bulundu.

Kurum, "Depremden etkilenen şehirleri ihya sürecini kültürden, sanattan anlayan, sosyolojiyi, demografik yapıyı bilen bilim insanlarından oluşan bir heyetle  yöneteceğiz." dedi.

Deprem konutları
Bakan Kurum, deprem konutlarına ilişkin "1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Kurum, "İmar kısıtı uygulayacaksak, o araziyi yeşil alana çevirmek zorundaysak takasla, başka araziler göstermek suretiyle onları mağdur etmeyecek şekilde süreci yürüteceğiz." dedi.

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki 43 bin sosyal konutun ihalesini tamamladıklarını, bu konutları da afet bölgesindeki diğer konutlarla eş zamanlı inşa edeceklerini açıkladı.

Marmara Bölgesi
Bakan Kurum, "11 ilimizdeki afet konutlarımızı yapmak önceliğimiz. Buradaki süreci yoluna koyar koymaz Marmara Bölgesi'nde de aynı kararlığı ortaya koymak zorundayız." ifadelerini kullandı. Kurum, İstanbul'da dönüşmesi gereken her yerde devletin tüm imkanlarıyla dönüşüm sürecini daha da artırarak devam edeceğini açıkladı.

Enkazın kaldırılması
Bakan Kurum, "Depremin ardından ortaya çıkan molozu çevresel tüm tedbirleri alarak geri dönüşüme alacağız. Dönüştürerek şehirlere zarar vermeyecek şekilde yönetmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.

Kurum, "Şubat ayı sonuna kadar 14 bin konutun ihalesini gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlayacağız." dedi. Depremden etkilenen illerdeki konut projelerine ilişkin olarak "Net 93 metrekare olan 3 artı 1 köy konutlarımızı vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yapacağız." açıklamasında bulundu. Bakan Kurum, deprem bölgesini, yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek, şehrin ihtiyaçlarına göre 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 daireler yapılacağını belirterek "TOKİ'nin inşa ettiği 1 milyon 180 bin konutumuz nasıl dimdik ayaktaysa, yeni yapılacak konutlarımızı da bu anlayışla, hassasiyetle yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Fay Yasası
Bakan Kurum, "Fay Yasası ile ilgili AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yöneteceğiz." dedi. Deprem bölgesindeki yeni konutların fay hattına yakınlığına ilişkin olarak Bakan Kurum, "Bilim insanları daha kısa mesafede yapılabileceğini söylüyorlar ama 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız." açıklamasında bulundu.

Adıyaman, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • TEVFİK CAN GÜLER (1 yıl önce)
    yeni oturduğum adresime yeni taşındım şuan sadece bu adreste gözüken internet aboneliğim var evde hiç hasar yok yani dairem içerisinde hiç kırık görüntüsü bile yok fakat apartman içerisinde merdiven boşluklarında alt merdiven boşluklarında daire önü olmayan alt merdiven boşluklarında döküntüler var çok fazlada gibi doğalgazıda kesmişler sadece elektrikler var televizyon izleyebiliyorum fakat sular dahi sonraki günler öğlen saatlerinde dondu kira yardımını kendi şahsım adına olan internet aboneliğini dayanak göstererek alabilirmiyim notere henüz gitmedik bu daire zaten benim yani satın alacağım yapılan kira kontratını en kısa zamanda notere götüreceğiz sadece internet aboneliğini dayanak göstererek kiracı yardımı alabilirmiyim 2400 lira zaten kira ödüyorum her ay maaşımdan 15inden 15ine adresim fırat mahallesi naif sokak münevver apartmanı no 1 daire 5 teras kat ayrıca müstakil ev meskenidir battalgazi ilçesi malatya bölgesidir lütfen yardım su ortak kullanımı mevcuttur bu yüzden müstakil ev meskenidir elektirik ortak kullanımı mevcuttur telefon ve doğalgaz ayrıdır telefon internet için çekilmiş konuştukça öde tarifesidir bu internet tarifesi daha önceki adresimden buraya taşındığım için benim adıma buraya nakil edilmiş sağlanmıştır altyapı çekilmiştir telefon altyapısı ve internet için buranın doğalgaz faturası eski oturan kişi adınadır kendisiye iletişim kurulamadı emlakçı tarafından ne yapmamız gerekir elimizde emlakçın yaptığı kira kontratı sözleşmesi var emlakçıdadır çalışır emlak kanalboyu beş konaklar girişi yolundadır bu irtibat yeri bu kira yardımı için ne yapmamız gerekir
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Bakan Kurum brüt 105 metre kare net 85 metre kare toki yapacaklarmış merkezlerde.Peki neden Elazığ ve Malatya ilçelerinde köylerinde 130 metre kare 3+1 yapıldı da merkezdekiler neden 85 metre kare?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Bakan Kurum brüt 105 metre kare net 85 metre kare toki yapacaklarmış merkezlerde.Peki neden Elazığ ve Malatya ilçelerinde köylerinde 130 metre kare 3+1 yapıldı da merkezdekiler neden 85 metre kare?
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdinç (1 yıl önce)
    Az hasarlı vatandaşa hiçbir destek yok. Şimdi soruyorum. Az hasarı kim karşılayacak? Ev sahibi mi? Kiracı mı? Uzmanlar artçı depremlerin bir sene boyunca süreceğini söyledi. Bu riski kim alacak? Ben Sivas caddesi altında Sancaktarda oturuyorum. Devlet Sivas caddesi ve akpınar mahallesini yeniden yaparken yarın bir gün " dur hazır girmişken burayı da yapalım dediğinde hadi kardeş sen bu evden bir süre çık mı diyecek? Dediği zaman destek mi olacak yoksa sen zaten kiracisin git başka yerde otur mu diyecek? Tabi taşınma maliyetini zaten söylemiyorum? Ve bunun gibi daha neler neler. Heee bu arada evlerini az hasarlıdan bir şekilde ( adamını bulan ve gören) ağır hasarlıya çevirenler de var . Onlar da işin başka boyutu. Olan kime oluyor? Malum...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mete (1 yıl önce)
    Sana güveniyoruz bakanım elazığı yapıp teslim ettiğin gibi Malatya yı yaparsınız inşallah
    %17
    %83
    Yanıtla
  • muhittin (1 yıl önce)
    Sakallari kesmeyelim ki millet isten gücten firsat bulamiyoruz zannetsin. Sevsinler sizi!
    %69
    %31
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    benim anlamadığım ev sahibide kiracıda aynı eve kiraya çıkacak niye birine 5 te diğerine 3?
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Millete 3 lira yardım yapacağınıza devlet olarak paraya değil bilime önem verseydiniz yepyeni binalara yıkılmaz yada ağır hasar almazdı Cemal efendi ile amcasının oğlunun onlarca dairesi olmasaydı birşey olmazdı.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Anlamayacak bir şey yok, ev sahibi zaten kira ödemiyordu evindeyken ama şimdi kiraya çıksa örneğin 6 bin TL kira ödeyecek diyelim ve 5 bin TL'yi devlet karşıladı ne oldu ekstra cepten bin TL ödedi. Kiracı olan kişi zaten kira ödüyordu,o da başka eve çıksa 6 bin TL kira ödese 3 bin TL devlet destek çıkıyor 3 bin TL de kendisi önceden ödüyordu ne oldu kiracının ekstra cebinden bir şey çıkmamış oldu anladın mı? Diğer bir mesele kiracının ev gibi bir kaybı yok ama ev sahibi olan kişi evini de kaybetmiş oldu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • suna (1 yıl önce)
    e devlet'ten hasar tespiti görüldüğü halde 10bin tl'lik yardımlar hesaplara yatırılmadı henüz
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Çok.haklisin
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Mühendislik hizmeti almış 0 yaşında 1-2 yaşında binalar yıkılıyorsa iki nedeni olabilir. 1-yapı denetleyen yandaş şirketler işini yapmamış 2- belediyeleriniz imara uygun olmayan arazileri imara açmış Her iki durumda da bunun bir de sorumlusu olmalı. Sizce bu sorumlu bay Kemal midir?
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Senin bu söyledi söylediğini sadece düşünebilen sorgulayabilenler anlar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bostanbaşında TOKİ’ler var.Vinç devrilen yerin üst tarafında.Zemin+4 kat.Hiçbirinde sorun yok.Zemininde sıvılaşma olmayan her yere bina yapılabilir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Acar (1 yıl önce)
    Bostanbaşının zemini çamur su 1 metrede bile çıkıyor.Artık bu saaatten sonra orda ev yapılmasın yapılırsa bile kimse oturmaz insanın canı ucuz olmamalı bu kadar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Kira yardımını geçtim.10 bin tl lik yardımı alamadık daha..
    %83
    %17
    Yanıtla