SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gelincik Tepesi'nin Tarihi, Kültürel ve Jeolojik Dokusu Korunmalı'

0
Güncellendi - 2020-08-26 02:53:38
'Gelincik Tepesi'nin Tarihi, Kültürel ve Jeolojik Dokusu Korunmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürüten Şehir Gönülleri Meclisi ve Malatya İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Çalışma Grubu, Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi sınırları içerisinde yapılmakta olan ve halk arasında TOKİ Gelincik Konutları olarak bilinen proje sahası ile ilgili sorunları değerlendirip, çözüm yollarını ilgili birimlere iletmek amacıyla gerçekleştirdiği ikinci toplantısında bir komisyon oluşturdu.

Malatya Kent Konseyi’nin çağrısı üzerine MASKİ Hizmet Binasında yapılan toplantıya Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Şehir Gönülleri Meclisi Başkanı Mehmet Karabay, Malatya İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Çalışma Grubu Temsilcisi Prof. Dr. Abdullah Korkmaz ile birlikte konu ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesinden yetkililer, aralarında mimar, mühendis, kent planlayıcısı, harita mühendisi, arkeolog, sanat tarihçisi, İl Kültür Müdürlüğü yöneticileri, peyzaj mühendisleri ve sosyologların bulunduğu uzmanların yanı sıra konuya ilgi duyan STK temsilcileri de katıldı.

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, proje sahasının adlandırılmasından kaynaklı yanlışları düzelterek “Orduzu’daki TOKİ Toplu Konut sahasının bulunduğu alan Gelincik Tepeleri olarak adlandırılıyorsa da burası yüzyıllardır Orduzulular arasında ve tapu kaydında “Margap Mevkii” olarak adlandırılmıştır. Orduzu Mahallesi Margap Mevkiinde 510 ada 79 nolu parsel sayılı taşınmaz 2365 dönümden büyük bir bölge olup tamamı volkanizma sonucu oluşmuş 16 milyon yaşında kayaçların bulunduğu, oldukça sağlam bir zemine sahip, tarıma elverişli olmayan, mülkiyeti devlete ait bir taşınmazdır. Bu taşınmazın yanında yine mülkiyeti devlete ait olan tamamen eski taş ocaklarından oluşan taşınmazlar ve bir kısmı geçmişte tuğla ocağı ve taş ocağı olarak kullanılmış özel mülk taşınmazlarla birlikte 3 bin dönüm civarındaki alan da Margap Mevkiinin sınırları içerisindedir” dedi.

Gelincik Tepesi’nin ise etrafı Margap Tepeleri ile çevrili yaklaşık 10 dönümlük 4186 parsel sayılı taşınmazın içerisinde kaldığını belirten Artan, “Gelincik Tepesi halk arasında gelin hikâyesinin geçtiği bir yer olup, Osmanlı ve Cumhuriyet yıllıklarında yer almış arkeolojik kazı alanıdır. 1930’lu yıllarda Fransızlar, 1960’lı yıllarda ise S. M. Puqlisi ve Alba Palmieri tarafından yönetilen İtalyan kazı heyetleri tarafından bu tepede arkeolojik kazılar yapılmış, buluntular Malatya Müzesine teslim edilmiş ve bilimsel kazı raporları yayımlanmıştır” dedi.

Yaklaşık 3 bin dönüm alanda yapılmakta olan Margap bölgesi toplu konut alanının proje bölgesinin depreme dayanıklı sağlam bir zeminde olduğunu vurgulayan Artan, nazım imar planlarında ve uygulama imar projelerinde Gelincik Tepesi’nin tarihi, kültürel ve jeolojik dokusunun yakın çevresi ile birlikte daha fazla korunması gerektiğini, belirtti.

Artan Gelincik Tepesi’nin yanında bulunan Tüllük Tepesi’nin bir volkan konisi olduğunu, volkan bacasında bulunan antik taş yapının halk arasında Cennet- Cehennem” olarak bilindiğini, bu alanın Sivas Anıtlar Kurulu tarafından Margap Manastırı olarak tescil edildiğini belirterek, Gelincik Tepesi ve Tüllük Tepesi ile birlikte Margap Göleti’nin bir bütün olarak mütalaa edilmesi gerektiğini, bu alanlara uyumlu yeşil alanlar, rekreasyon alanları, tabiat parkı vb. uygulamaların yer alması, bunu sağlamak için, bilimsel raporları ve teklifleri hazırlamak üzere komisyon kurulması gerektiğini söyledi.

Katılımcılar komisyon kurulması teklifi lehinde görüş bildirerek, proje sahasının avantaj ve dezavantajları üzerinde görüşlerini dile getirdiler.

Toplantı sonunda oluşturulan komisyonun üyeleri ve katılımcılar, toplu konut projesinin uygulandığı kısımlar dışında Margap Tepelerinin doğal ve tarihi yapısının korunması bu kısımlarda azami ölçüde yeşil alan, park, rekreasyon alanı ve tabiat parkı ihdas edilmesi için hazırlanacak imar alanlarında gerekli düzenlemelerin yapılması hususunda görüşlerini ifade ederek Malatya’nın tarihi mekanlarının korunup düzenlenmesi için çalışmalar yürüten Malatya Kent Konseyi’ne teşekkür ettiler.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Hamza (2 yıl önce)
    Ben o iki tepeye en yakın o oturan kısıyım ve suan evımız ıkı tokının baglantı yolu sebebıyle yıkım gerrgı duyuldu ve yıktık beledıyemız ıle ıs bırlıgı içinde henüz daha evımız bıle yok ama rabbim onlara zeval vermesın ki rabbım bunca seyıde onların ve ullkemızın de ıcınde bulundugu durumları gorup onlara yardım edıyor herkes dua etsın kı rabbım basımızdan sn. cumhurbaşkanı Erdoğan ve onun yolunda onunla mucadelesıne destek veren kısilere zeval gelmesın ve 2023 görelim inş suan kendı cıkarı için ülkesenı bılererek bilmeyerek ıhanet edıp satma noktasına getıren kısler ve partıler var. Uyuyanlar uyanın artık yoksa vakıt yakındır kı o vakit geldıgınde kendinizi gaflet ordusunun ıcinde gördugunuzde cok gec kalmıs olabılırssızız.. Benım kadar çok etkılenen kımse yoktur dur orduzuda maddı ve manevi ha yüce allaha hamd olsun kı canımız ve aılemız sag salım ayaktayız bınleece kez şükürler olsun kı rabbime.. Reisin dedigini düşünun daima oyle bilin ve inaninda.(kader deyip geçme, kaderin üstünde bir kader vardır Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır, bir bildiği vardır ki her şerde bir hayır vardır) ve hiç bir şeyde sebepsiz degildir. bu konuda tum türkiye halkı olarak kendimize gelelim ve depremlerde sebepsız degıldır ve o evlerın oraya yapılmasıda bilmeyenlere seslenıyorum destek olmuyorsanız madem kostek de olmayın kı hersey daha temız ve duzgun ve olsun gelecek nesıllerımız ve cocuklarımız için destek verin lütfen bu kriterlere dikkat ederek yazalım lütfen uyanın artık insallah yakında herşey daha güzel olacaktır allahın ıznıyle ve bizlerin destegiyle..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kundubegli (3 yıl önce)
    orduzuda imar bitti deniliyor ama ne hikmetse 4 kata izin verilen imara mutahitler ayak diretiyor 8 -10 kat izin istiyorlar evimiz depremde hasar gordu bisey yapamiyoruz imar bitmeden ama 4 aydir biten imar onaylanmiyor battalgazi belediyesince mutahitler sayesinde
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Kent Konseyi aslına, ruhuna uygun işler yapmaya başladı.. Sırada kamuoyunu ilgilendiren ne var merak ediyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • misafir (3 yıl önce)
    Allah'ın dağına onca emeği onca parayı gelincik tepesine vermektense insanların yıkılan evlerinin yerine yenilerini yapıp teslim etselerdi daha iyi olmaz mı sen kalk çarşının göbeğinde oturan adamı allahın dağında ev ver bu nasıl iş anlamadık merkezde yıkılan binalara ne zaman el atacaklar çok merak ediyoruz milletçe.
    0
    0
    Yanıtla
  • saliherduran (3 yıl önce)
    Bu gün korunsun diyenler yarın konutlar bitince oraya gidip boy boy fotoğraf çektirip paylaşacaklar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selçuklu (3 yıl önce)
    yav bunlar neyi kime ne anlatıyorlar oraya toplanmışlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Empati (3 yıl önce)
    Sayın Abdülkadir bey önce asli göreviniz nedir...Bi karar verin... ne is yaparsiniz....bir sürü çocuğun vebali boynunuza. ..İnsanın kıblesi vicdanı olmalıdır. ..devlet gelincik tepesini uygun görmüş yetkililerden daha iyimi biliyorsunuz. ..Bu malatya hep herşeyi bilenlerle dolu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Xalô Ramo (3 yıl önce)Empati isimli kullanıcı yorumuna
    Abdulkadir Bey , Araştırmacı , Avukat aynı zamanda Öğretmendir.Birakta birşeyleri bilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Akın (3 yıl önce)
    Editör korkma paylaş yazdığımı yazdığımda birşey yok insanlar düşündüklerini yazmakta özgür gerçi sende haklısın kış geliyor Silivri soğuk olur, ama sen değil ben yatarım yayınla yazılanı küfür yok hakaret yok doğru olanı yazdım ben, yeşili doğayı katletmeyi seven bir sürü insan bir araya gelmiş 18 senedir de bu böyle öyle olmayada devam ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Dostlar pazarda görsün...
    0
    0
    Yanıtla
  • Aa (3 yıl önce)
    Neden gelincik tepesine inşaat yaptılar. O kadar yer varken, hiç düşündünüz mü? Bilenler anladı bile...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kundubegli (3 yıl önce)Aa isimli kullanıcı yorumuna
    Gram altin 460 tl
    0
    0
    Yanıtla
  • Xalô Ramo (3 yıl önce)
    Körler sağırlar birbirini ağırlar.İş işten geçmiş bunlar konuşuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (3 yıl önce)
    Geç kalmadınız mı birazcık?
    0
    0
    Yanıtla
  • Akın (3 yıl önce)
    Tek bir yeşil alan kalmayana kadar çalışmalarına devam edecek iktidarımız sağolsun, tamamının yeşile karşı bir alerjisi var.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Valla gelincik melincik kalmadı.dümdüz ettiler.bi orası kalmıştı orada imara verildi.
    0
    0
    Yanıtla