SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gergin Panel

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da düzenlenen panelde konuşan TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik'in "Üniversitelerimizde bu ülkenin aslı unsuru olan insanlarımızı beriki, öteki diye neden birbirine düşürüyor, ayrıştırıyoruz? Beyinlerine bakmıyoruz" sözlerine kızan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, rektör yardımcıları ve korumaları ile birlikte toplantıyı terk etti. Ayrıca salonda bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü hemşehrimiz Prof.Dr. Ali Altuntaş'ın da, Hilmioğlu ile birlikte salonu terkettiği bildirildi.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen"Fransa ve Avrupa Örneği. Türkiye Hangi Konumda?" konulu panele konuşmacı olarak Malatyalı olan Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cafer Özkul ve TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik katıldılar.

Rektör seçimi Haziran'da yapılacak olan İnönü Üniversitesi'nde adı rektör adayları arasında geçen TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik, "Üniversitelerimizde bu ülkenin aslı unsuru olan insanlarımızı beriki, öteki diye neden bir birine düşürüyor, ayrıştırıyoruz? Beyinlerine bakmıyoruz. Üniversite rektörü arkadaşımız diyor ki, 'Nobel ödüllü bile olsa, benim ideolojimde değilse, benim kapımdan içeri giremez' Peki Türkiye bununla, bilim toplumu olabilir mi? Bununla kalkınabilir mi? Bununla ekonomik sıkıntılarını, insan hakları problemlerini, demokrasiyi, refah devleti olmayı başarabilir mi? Birleşmiş Milletler Kalkınma Raporunda, Türkiye 180 ülke arasında 84. sırada. Niye, bir çok alanda bilim ve teknoloji üretemiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Cemil Çelik, "Üniversiteler lokal ideolojilerin, ulus devletlerinin ideolojilerinin savunulduğu mekanlar olduğu müddetçe, o ülkeler 3. dünya ülkeleri olmaktan kurtulamazlar, ve de bilim üretemezler. Türkiye üniversitelerini, Türkiye araştırma kurumlarının böyle olmaması lazım. Eğer böyle olanlar varsa, bunların derhal düzeltilmesi lazım. Bu anlayışta bulunan insanlarımız 10-15 yıl sonra pişman olacakları, öyle tahmin ediyorum ki yaptıklarından pişmanlık duyacaklardır. Kendi insanlarını bir birine düşürdükleri ve ayrıştırdıkları için. Bilim kurumlarında önce bilimsel düşünce, adamın düşünce tarzı ne olursa olsun, ülkeye hain değilse, vatan hainliği yapmıyorsa, bilim üretiyorsa, bilim ve teknolojiye katkısı varsa, bu insanları tutmak bilim yöneticilerinin aslı ve birinci görevi olması lazım" ifadelerini kaydetti.

Konuşma esnasında dinleyiciler arasında yeralan ve adının Ö.K. olduğu öğrenilen bir genç (alttaki fotoğrafta, sağdan 2. kısa saçlı) , "Dinle Hilmioğlu dinle.. Ders al ders!.." diye bağırdı. Bunun üzerine TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik sert bir şekilde müdahale ederek "Lütfen toplantıyı bozmayın. Görevliler O arkadaşı dışarı çıkartın." uyarısında bulundu. Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ise, "Eğer böyle müdahale olursa panele son veririz" uyarısında bulundu.

Bunun üzerine salondan dışarı çıkartılan ve öğrenci olmadığını söyleyen Ö.K. adlı genç, polis tarafından gözaltına alındı.

Prof.Dr. Çelik'in konuşmasını ve sonrasındaki olayları gergin bir yüzle izleyen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, daha sonra beraberindeki rektör yardımcıları ve korumaları ile birlikte toplantı salonunu terk etti. Malatya'da bulunan ve paneli izlemek için salona gelen Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü hemşehrimiz Prof.Dr. Ali Altuntaş da Prof.Dr. Hilmioğlu ile birlikte salonu terkederek tepkisini gösterdi.

Hilmioğlu ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Biz buraya bir bilimsel konferans dinlemek amacı ile geldik. Fakat gördüğümüz üzere, bu bilimsel toplantı olmaktan çıktı, üniversitelere akıl veren bir akademisyenin konferansına dönüştü. Üniversitelerin de bu tür insanlardan hiçbir şekilde akıl almaya ihtiyacı yoktur" ifadelerini kaydetti.

Rektör salonun önünde makam aracına binerken, Belediye Başkan Vekili Osman Bayram yanına gelerek, yaşananlardan dolayı özür diledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız