SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Yalanlar Söylenmesini Kabullenemiyoruz”

“Yalanlar Söylenmesini Kabullenemiyoruz”
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ankara'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda düzenlenen deprem illerinin Oda ve Borsa başkanları ile istişare toplantısına katıldı.

Başkan Sadıkoğlu, toplantıda Malatya ile ilgili görüşlerini ve Oda üyelerinin sıkıntılarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile paylaştı.

Başkan Sadıkoğlu, toplantıda MTSO üyelerinin ilettiği diğer sorunları da gündeme getirdi. Malatya’da 35 bin 680 ağır hasarlı binadan şuana kadar 12 bin 767 sinin yıkıldığını, yıkım işlemlerinin çok ağır ilerlediğini söyledi. Yıkımların ihale ve işleyiş sisteminin değişmesini talep etti.

Başkan Sadıkoğlu, “Yapılan inceleme ve testler sonucunda orta hasarlı raporu verilen ve güçlendirilmesi istenen binalarda kat maliklerinin yüzde 80’inin onayı istenmektedir. Bu oran uzlaşıyı güçleştirmekte, kat malikleri arasında kargaşaya neden olmakta ve mahkemelere aks eden durum süreci uzun ve meşakkatli bir duruma getirmektedir. Bilimsel tetkiklerle güçlendirilmesi uygun görülen orta hasarlı binalar için hazırlanan raporun bağlayıcı olması, kat malikleri arasında aranan çoğunluk oranının düşürülmesi, güçlendirme için kapsamlı destekler verilmesi sürecin daha hızlı ilerlemesine ve milli servet niteliğinde olan birçok yapının kurtarılabilmesine vesile olacaktır” dedi.

Sadıkoğlu, hak sahipliği konusunda da tüzel kişilerin, meslek odalarının ve derneklerin başvuru yapamadığını ve mağduriyetin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Yerinde Dönüşümde hibe ve kredi miktarlarının mevcut maliyetler göz önünde bulundurulduğu zaman yeterli olmayacağını kaydeden Başkan Sadıkoğlu, “Yerinde Dönüşümde hibe ve kredinin sadece zemin+4 kat yapılan yerlere verileceği ifade ediliyor. Ancak yüksek katlı binaların zemin+4 kata sığdırılması teknik olarak mümkün olmadığı için zemin+6 kata da hibe ve kredi yardımı yapılmalıdır” dedi.
Çarşı projesinin hızlıca tamamlanması gerektiğinin altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Malatya’da çarşı dediğimi şehir merkezini komple kaybetmiş durumdayız. Ticaret durma noktasında. Bakanlığınızın resmi rakamlarına göre; Malatya’da ağır hasar alan ve yıkılan iş yeri sayısı 27 bin 500. Ticareti ayağa kaldırmadan, şehri ayağa kaldırmak mümkün değil. Çarşı projesi hızlandırılmalı ve yeni dükkânlar esnafımıza hızlıca teslim edilmeli. Şehrimizde devam eden yıkım ve moloz kaldırma işlemleri esnasında ciddi çevre ve hava kirliliği yaşanıyor. Konuyu defalarca gündeme getirdik. Malumunuz olduğu üzere şehrimizde yıkımı gerçekleştirilen binaların büyük kısmı eski yapılardan oluşuyor. Asbest oranının yüksek olduğu bu yapıların yıkımı esnasında tazyikli su ve diğer önlemlerin sadece mevzuata uygunluk için niteliksiz, göstermelik şekilde değil insan sağlığını koruma amacıyla özenle yapılmasını ve denetlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Sadıkoğlu, ayrıca Bakan Özhaseki'ye Malatya'da ki orta hasarlı binaların güçlendirme projelerinin neden hala onaylanmadığını ve şehrin imarının neden hala açılmadığını sorduğunu belirtti. Bakanın bu konuda yetkilerin yerel yönetimlerde olduğunu cevabını verdiğini dile getiren Sadıkoğlu, "On binlerce binası ağır hasar almış, binlerce iş yeri yıkılmış, halkı, esnafı, tüccarı ve ekonomisi yerle bir olmuş şehri düzeltmekle görevli olanların gözümüzün içine baka baka yalanlar söylemesini kabullenemiyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Sadıkoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdogan’ın riyasetinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin şehirlerimizin yeniden imarı ve inşası için gayretine şahidiz. Hükümetimizin gücü ve Sayın bakanımızın gayretleri ile kısa sürede eski günlerimize döneceğimize canı gönülden inanıyoruz. Bakanlığın verdiği yetkiyi şehrin toparlanması için kullanmak yerine algılarla şehri yönetmeye çalışan yerel yöneticileri Allah’a havale ediyorum. Sürecin takipçisiyiz. Üyelerimizin ve bu şehirde yaşayan herkesin menfaatini korumak adına her türlü haksızlığın karşısında duruş sergilemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Adem (5 ay önce)
    8 ayın bir paçavra gibi israf edildiği ,milletin imkanı var mı yok mu demeden ;sanki Elazığ Pütürge depremi sonrası Orta hasarlı yapılar bilimsel olarak güçlendirme yapılıp 6 Şubat depremlerin de yıkılmış gibi halen çeşitli çevreler tarafından, bilen bilmeyen, sakız çiğnenir gibi çiğnenip Orta hasarlı yapıları zalimliğin ölümlerin sebebiymiş gibi bas bas bağırdılar.Allah korkusu olan birileri varsa, devletin yetkin tüm kesimi dahil, Elazığ depremi sonrası Malatya da güçlendirilip yıkılan kaç bina var çıkıp ifşa etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • exsen (5 ay önce)
    esas sıkıntı orta hasarlı binalar değil alavere ve dalavere ile agır hasarlı binasını az hasara ceviren binalarda var sıkıntı resmi olarak az hasarlı yada hasarsız lar ama gercekte AĞIR HASARLILAR....zaten orta hasarlı binalar devletin radarında çivi bile izinsiz çakılmıyor...kaldıki her orta hasarlı bina ağırdan dönme degil benim evim 6 kez hafif hasar 7 .sinde orta hasara döndü sebeb açgözlü komsumun TOKİ DEN BEDVAYA EV ALMA HAYALİ SONRADA KENTSEL DÖNÜSÜME SOKMA HEVESİ...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar (5 ay önce)
    Sayın başkan benim binam bostanbasinda ve beton kalitesi c10 çıkmış ve güçlendirme isteniyor siz olsanız o binada aileniz ve siz otururmusunuz orta hasarlı insanların canını hicemi sayiyorsunuz böyle büyük bir depremde hicmi ders almadınız kolonlar patlak tabyalar patlak kirişler patlak iki üç evi olup da bir daire alacağım diyen kişiler yüzünden ağırdan ortaya döndü ki devlet kendi söylüyor orta hasarlı binalar bir yıprandı diye cesaretiniz varsa gelin benim dairemde oturun kirada istemiyorum saygılar
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Katip (5 ay önce)
    Sitelerde çok sayıda dairesi olanlar lobi oluşturdu. Tüm güçleri ile bastırıyorlar. Güçlendirme yapılsın, bunlar milli servet diye bağırıyorlar. 12-14 katlı binaları yapan kimler? Bunlara ruhsat veren kimler? Bunları denetleyen kimler? Malatya'ya 5 katlı imar planını kabul eden kimler? Yazıklar olsun. Bir daha Malatya'ya dönmeyeceğim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İLYAS (5 ay önce)
    Sayın BAŞKAN ; CUMHURBAŞKANIMIZ ve BAKANLAR ORTA HASAR diye birşey yok. Hepsi yıkılacak diyor. Hatta- AZ HASARI da dahil ediyorlardı. Şimdi gerçekçi olmak lazım ; Bu tür yerlerde Müteahhit veya Arsa sahiplerinin zarar ettiğini algılarsanız durumun vehameti anlaşılmış olacaktır.%80 meselesi çoğunluğu sağlıyor. Bunun altına düşelim demek hala basiret bağlanmasının olduğunu gösteriyor. Kısaca Sayın Bakanımıza Bütçe el vermiyorsa Millete bir açıklama yapsınlar şeklinde telkinde bulunmak gerekiyordu. Zaten binaların performans raporlarında düşük kalite beton kullanıldığı aleni bir şekilde ortada. Neyin hesabı vatandaşlara yapılıyor. Buradan hareketle YEŞİLYURT Belediyesi zaten Dava sürecine girmiş verilen hatalı ruhsatlar ve hesaplar sorulacak. Kurtarılmak istenen birileri için bu kadar mağdura yazık edilmesin. CİMER üzerinden BAKANLIK zaten fazlası ile sorgulanıyor. Malatyalı olarak Sizlerin bunu dile getirmesi uygun olmamış...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Volkan (5 ay önce)
    Boş beles başkan. Sen sanayicilerin başkanının, bırak yağcı Şevket Keskin yaglasin. Sen niye öne cikiyon. Sendemi eline yağ aldin
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 ay önce)
    Şu orta hasarlı binalarına ısrarla güçlendirme yaptırma çabası içinde olanların, güçlendirmeden sonra kendileri yaşamak için değil de daha fazla borca girip zarar etmeden evlerini satıp kurtulma niyetiyle yaptıklarından zerre şüphem yok. Kendileri yaşayacaklarından değil yani, tamamen ceplerini düşündüklerinden yapıyorlar! Tüm Malatyalılar aklı selim davransın, güçlendirme yapılmış yada yapılmamış hiçbir orta hasarlı binadan daire falan satın almaya yada kiralamaya kalkmasın! Hiçbir felaketten ders almayan bu uyanıklarında hesapları ellerinde patlasın! Bu arada benim evim de orta hasarlı…
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Böyle diyerek günahıma girdin.Benim evim orta hasarlı önce az idi açgözlü bir kiracının itirazı üstüne ortaya döndü.9 aydır ortalıktayız tek derdim izin versinler evimizi yaptırıp girelim.Satma derdim yok zaten kimse de zorla bina almaz bakkaldan domates almıyoruz herkes her şeyi araştırıyor.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • malatyali (5 ay önce)
    deprem neredeyse yılını dolduracak ama hala orta hasalı binalara ait projeleri onaylamama tamamen yerel yönetimlerin zaafiyetidir. Bilimsel olarak yapılan testler analizler sonucu insanlar binalarını yapmak istiyorsa kolaylaştırmak lazım uzatmak zora sokmak art niyetlidir. Malatya bu şekilde giderse bölgenin en geride kalan illeri arsına girmeye mahkum edilecek kalifiye her meslek grubu, kaliteli esnaf ili terk edecektir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selami (5 ay önce)
    8 ay geçti planlama adına hiç bir şey yok, konteyner alt yapıları ile övünen Selahattin başkan, konteyner alt yapı paralarının hepsini afadtan aldın yani hizmet değil ticaret yaptın. İnsanları kandırmayın maskinin muhtarlıklar önüne koyduğu su konteynerler bile parasını aldın. Hiç bir hizmet yapmadın. Büyükşehir bld bu süreçi fırsat bilerek para akladı. 100 m alt yapıyı 1000 m göstererek afadtan 10 katını aldılar. Yazık milletin parası
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    medyada yer alan sorunları en üst birime aktaran tek kişi olmuş oluyor heralde bu Başkan. Ağzına sağlık. Gördüğünüz her siyasiye şehrin diz çöktüğünü anlatın. Başkaları da elaleme kendini iyi göstermeye çalışsın sanki deprem olmamış gibi desin. 3-5 tane ev kurası çekilip haberlere çıktıktan sonra daha bizi de depremi de unutacaklar. 11.ay oldu insanlar orta hasarlı eve birleşemiyor. Gidip başka deprem görmüş evi tutuyor kendi evinde deprem yaşadı diye malını test bile yapmadan çöp ediyor. Kredi az 5 kat ve yeni imar planı çekme mesafeleri yetersiz. Esnaf ortada deposu yok kaldırımlar isgal altında. Kış geldi. Büyük başgan gidip Fahri hemşehrilik dağıtıyor. Bu günleri unutmamak lazım. Pardon kimse merak etmesin en az 4 yıl bu etkileri yaşamaya devam edeceğiz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Forzamalatyaspor (5 ay önce)
    İnsan öldükten sonra milli servetin ne kıymeti var? Bakın Bostanbaşi ya yeni ruhsat 4+1 demişti sayın Cumhurbaşkanımız peki siz hangi ülkede yaşıyorsunuz üstelik Cumhurbaşkanımızın da adını kullanarak 11 12 hatta 15 katlı 2 kez ağır hasar verilen binaların güçlendirilmesini istiyorsunuz. Üstelik de acilen ruhsat verilsin diyorsunuz gerçekten kime neye hizmet ediyorsunuz bilmiyorum bildiğim tek gerçek Hekimbey apartmanı örneği var ağır hasar verildikten sonra ne yapıp edip hafife çevirip 80 kişiye mezar olmasını sağlayan kişilerden ne farkınız var soruyorum. Başta cumhur başkanımız söyledi Bakan söyledi B şehir belediye başkanı söyledi orta hasarlı yı yıkın diye peki siz kimsiniz yazıklar olsun
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ali (5 ay önce)
    Orta hasarlı binayı ne kadar guclendirirseniz güçlendirin boş fayda etmez çünkü bu binalar çok hasar aldı kaç deprem atlattı daha neyin güçlendirmesinden bahsediyorsunuz . Neymiş milli servetmis insan canı ney peki ? kendileri orta hasarlı evlerde otururlar mi acep tabiki hayır hepsinin tuzu kuru .
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Hakkı (5 ay önce)
    Bu şehirde belediye başkanları kesinlikle değişmeli, süreci yönetemediler
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Recep solmaz (5 ay önce)
    Büyük deprem herkesi mağdur etti evi yıkılan ağır hasar orta hasar az hasarli depremzedeler 8 aydır konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyor bu arada evleri az hasarli orta hasarli olan larda evlerini güçlendirmek icin yapı denetçilerin belediyelerin onayını bekliyor 8 aydır orta hasarli evimize bir çivi çakılmadan yetkililerden onay bekliyoruz belediye bakanlık onayı diyor bakanlık yerel yönetim diyor biran önce sorumluluk alanlar kar kış gelmeden güçlendirme ise onaylayın biran önce evimizi yaptırıp misafirlikten kurtarın bizleri ...yeter artık evimizi özledik yaptırıp oturalim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal (5 ay önce)
    Tabii zenginlerin 3 evi var güçlendirme istiyor. Sonra kiraya verecek. Ohh ne güzel be. Sadıkoglu bayagı sadıkmıs zenginlere. Utanın utanın. İnsan içinde nasıl dolasıyorsunuz be...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Depremzede (5 ay önce)
    Bina güçlendirmek için bırakın oran düşürmeyi bina sakinlerinin yüzde yüzü isterse güçlendirin eğer evinin yıkılmasını isteyenin önüne engel olmayın bırakın insanlar güvendiği sağlam binalarda otursunlar o deprem anı yıllar geçsede bizim bilinç altımızdan gitmeyecek.hep zenginler için çalışmayın birazda tek evi olan insanları düşünün bu milli servet dediğiniz binalar bir candan daha kıymetli değil. Bir sonraki depremlerde kimseye mezar etmeyin yıkın gitsin.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Haklısınız. Sizin gibi durduk yerde yıktıralım evi sonra da önümüzdeki 10 yıl konteynerda sürünelim. Dünyanın her yerinde 100 yıldır güçlendirme yapılıyor. Yüksek lisanstan itibaren enstitüde güçlendirme bölümü var. Ama bizim çarpım tablosunu bilmeyen halk güçlendirmeye inanmıyormuş. Sanki bir din güçlendirme. İnanmak ne ya? Karbon fiber sarmayı güçlendirme sanıyorlar. Üç kuruşa iş yaptırmaya çalışıyorlar. Sonra da adı güçlendirilen bina yıkılıyor oluyor. Güçlendirilen bina değil sahtekarlık, bilgisizlik, pintilik yıkıyor binaları. Bu eski ev sahipleri de toki’den üç kuruşluk ev alabilmek için akıllarınca güçlendirmeyi kötülüyorlar. Toki o evleri verinceye kadar herkes bir şekilde başının çaresine bakacak ve o evler de hiçbir işe yaramayacak. Elazığ’a, Van’a bak. Toki’ler bomboş. Millet aidat ve ısınma ücreti karşılığında yani bedavaya Toki’deki evini kiralamaya çalışıyor. Güçlendirilen bina yıkılıyormuş. Vizyonu 1 hafta sonrasını görmekten öteye gidemeyecek adamların akıllarınca çıkarlarını korumaya çalışmalarının ortaya çıkardığı hurafe. Karbon fiber ile kolon ciltlemek güçlendirme değildir.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Bilim dünyevi sorunları nihayete erdirecek ilk ve tek merci.böyle ifadeler ilkellikten başka birşey ifade etmiyor.yıkın gitsin şahsi bir sözde başka ne ifade edebilir.elbet bilimsel sonuçlara göre.çünkü tek çözüm bilimsel olmaktır.zaten bu gün bu rezilliği yaşamamızın nedeni bilim dışı bir düzende yaşamamızdır.
    %88
    %12
    Yanıtla