SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gurabiye Sinisi Gibi Toplandınız da.."

0
Güncellendi - 2018-09-27 01:54:56
A- A+ PAYLAŞ

BİR DENEME YAZISI

Bir haftadır gafamda guruydum maça gidem diye, Cumartesi yola goyuldum yer uzah gidiysin gidiysin  top sahası görünmüyü, esgi yıllar ahlıma geldi taa sıtmapınarından dolmuşlar gahardı, maça maça diye yırtınırdı mavinler, kimisi de ganalboyu gonforu yapam diye yayan giderdi maça.

Tam ganalboyunun bitiminde hengame başlardı kimi bilet guyruğunda, kimi cigerkebap, tükürük küfdesinin başında ben de gaç kere gündöndü alırken Beden Terbiyesi Müdürlüğünün binasından aşağıyı dikizleyen Mıh Osman Amcaynan gözgöze geldiğimi hatırlıyım, sankim bana “ula o zıkkımı alıysınız çit çit yiyiysiniz türübünler her taraf zibil doluyu “der gibi bahıydı.

Neyse biz Mıh Osman Amcanın ruhuna bir fatiha gönderirken, ahan da teze top sahası göründü şekli mişmişe benziyi diyiler ama edrafında ne ciğerci var ne küfdeci maç havasını alamıyım valla. Neyse gövdemizi top sahasına attıh mı attıh valla.

O ne laa türübünler de boş mu ne, nola cumartesi top oynatırsan olacağı bu tabi,ne sanayideki çırah ne de çarşıdaki esnaf gelir.

Neyse gale arhasında bizim ateşli çağalar coşmuş Allahtan bide orkestıra getirmişler,bu müzük neyin nesi annamadım, gene ahlım esgiye getti, esgiden ya davul zurnaynan ya da bizim çalgıcı tahımıynan coşardı çağalar. Amigo Yusuf bi gomut verirdi goca stad susardı bi gomut daha verirdi bu kere de coşardı.

Hele birde açıh türübünde Amigo Ayhan vardı durur durur bi laf ederdi türübün gülmekten gırılırdı Ayhan gardaşım rahmet istedi valla.

Garşı türübünde birde panhart asmışlar Efsane Başkanımız Nurettin Soykan,eski gulüp müdürümüz Cahit Kurdal ı rahmetle anıyıh diye eyi gözel  ahde vefa bir davranış ama Cahit Gurdal gulübün Asbaşkanıydı  neyse lafın gısası Malatya eyiligi unutmaz.

Rize den bir dolmuş gadar seyirci de gelmiş, çağalar nasılda bağırıyı çığırıyı bizimkilerde orkestıraynan garşılıh veriyler heç dururlarmı aferim.

Neyse tahımlar çıhtı sahaya hakem sübsübüyü çaldı oyun başladı.Bu lafı heç unutmam Rahmetlik oldu Gazatacı Fahri Demirkök Yenimalatya Gazatasında yazardı her hafta maçları  öyle ayrıntıynan yazardıki hakemin  sübsübüsünü bile atlamazdı.Oda rahmet istedi bah görüyünmü.

Neyse biz maça dönek gardaş ula bu Rize  fena basdırmaya başladı bizimkilerde sanki Akçadağın Şorikli pilavıynan tas tas ayranı içmiş şişmiş öyle maça çıhmış gibi bi halleri var  Allah sonunu hayır getire.

Sanki beni duydular bizimkilerde gımılamaya başladı valla aha beg oyuncumuz topu aldı gidiyi  gidiyi valla ,vurduuu ama ne vuruş top nerde ,gale nerde,  eski top sahası olsa  tofigin damına giderdi herhalde.Yani annayacağınız fısss.

Şimdi gelde Mıh Osmanı bi daha anma,rahmetli olsaydı “Ula gavat sen begde oynuysun gol işlerine garışma demedim mi  sana” derdi.Maçı yanımda  seyreden Bülent Yalvaç da diyi ki izollu dabancası gibi fırladı ama sonuç fısss.

Gözünüzün yağını yiyem topçular siz bu şeherin ,morali,sevinci herbişeyisiniz vallahi siz yenilince evine geden   hırsını garısından,çocuğundan alıyı, işine dönen çırağından müşterisinden çıharıyı valla nedin edin bu maçı alın.

Maçın başında sahada  Gurabiye Sinisi gibi toplandınız yemin ettiniz boşamı çıhacah o yemin şimdi.

Ahan da bi atah başladı valla hadilan vurr,gooll goll vallahi gol türübünleri gör sankim gayısı fiyatları yükselmiş gibi nasılda  seviniyi.

Yanımdaki Bülent e gene dedim ki eyi oldu yegeeen sesini çıharma .Golü nasıl anlatam bilmiyim ki ,

Adil Başkanı bazen çok insafsızca eleştiriyik ama tahımda fena değil valla içinde neyimiz var gaç guruş faydamız olmuş ki Berezilyadan bir topçu almış adını bir türlü öğrenemedim,Gulikleme diyim ben yüzü çağa yüzü, gayısı gibide tatlı,  topu ayağına alıncada haradaki atlar gibi goşuyu o goşmaynan golu attırdı valla bide aleksiç diye topçu almış oda tapına gelirse topu Akçadağlının daş atıp hedefi bulması gibi galeye otutturuyu valla. Neyse haftayım oldu.

Türübünlerde az seyirciyi görünce maçda Rizeynen olunca nasıl anlatmayam Mıh Osman ın fıkra gibi olayını.

Beden Terbiyesi Müdürüyken Malatya Rize Maçı  o zaman ki uygulamada maç hasıladı ikiye bölünüyü yani rakip tahımada pay veriliyi, seyirci ganimet şimdi ki gibi degil Osman Amca bilet yetmeyince biletlerin koçanlarını da kesip satıyı, Maç bitiyi Rize hasılatı az görüyü  Beden Terbiyesi Genel Müdürüne şikayet ediyi,Genel Müdür Osman Çağlı yı tilofonla arıyı hasılatı az vermişsin diyi Mıh Osman heç defansa çekilmiyi seyirci azdı diyi,Genel Müdür önümde maçın fotoğrafları var stad dolu diyi Osman Çağlı  diyiki efendim o fotoğrafı bende gördüm 19 Mayısta çekilen fotoğraf o diyi, Malatya  Milli Duyguları yüksek bir şehirdir bu stad sadece 19 Mayısta ve  23 nisan da tıhlım tıhlım dolar diyi,Genel Müdür Osman sennen başa çıhılmaz diyip telefonu gapatıyı.

Neyse biz maça dönek hoca tahımda değişiklikleri de yaptı ama eyi sıcah hakem su molası verdi gene su deyince gözümün önüne Tezecaminin eskiden şorul şorul akan çeşmeleri ve başındaki zencirli bakır tas geldi nasılda gana gana içerdik o suyu. Bu topcularada ancak godafaynan su verile ki doyalar ama fazla da içmeyin sonra gurbanlık goyunlar gibi şişersiniz valla.

Odane bizim galeci bir şişe suyu gaptı nasılda goşuyu yanhakeme su götürüyü anan öle oğlan nasılda yuha yürekliymiş  aferin yüzümüzü ağ ettin  türübünden algışı da hakettin valla.

Bu rize nin bir topçusu var adı Fink ,adı gibi fink atıp duruyu ama bizim topçuya da fink atınca hakem gırmızıyı alnının çatına yapıştırdı.Ben gene Bülende döndüm eyiii oldu yegeeen sesini çıharma dedim.Eyi olduki nasıl ,hem de oruçluykene ögüne gelen tiritli dolma küfde gibi oldu valla.

Neyse yüzümüzün ağıynan puanı aldıh ben şu Rizenin çağalarına şaşırdım maç başlarken nasılda bağırıyı çığırıylardı golu yeyince yanyana bile oturmadı haradaki yeni taylar gibi  herbiri bir yana dağıldı.Eee yeğen burası Malatya burdan çıkış yoh.

İbrahim Halil

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Bulent Akgndz (5 yıl önce)
    Bende mactaydim...Nazar degmesin adil baskan nokta 2 transfer yapmis..Anlasilan bu 2 kisi bizi ligde tutacak bu sene...eski mac izlenimleride guzel aktarilmis...has malatyalilar bilir...agziniza saglik
    0
    0
    Yanıtla
  • gokler789 (5 yıl önce)
    cahit kurdal kulüp müdürü değil (as başkan) olarak görev yaptı
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Tek kelimeyle harika. Okurken hem güldüm, hem gözümden 3-5 damla yaş süzüldü. Kalemine, yüreğine sağlık İbrahim bey. Devamını mutlaka bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Kaya (5 yıl önce)
    Müthiş. Yüreğimize kalaminize sağlık. Elazigdan selamlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Halit Alhan (5 yıl önce)
    Uzun zamandır okuduğum en keyifli yazı. Elleriniz dert görmesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maruf (5 yıl önce)
    Abdesthanelerde sabın ve ceyran yoh onuda yazaydin
    0
    0
    Yanıtla
  • osman baharçiçek (5 yıl önce)
    Ellerine yüreğine sağlık İstanbul dan sevgi ve selamlar. Çok güzel bir yazı olmuş bu yazının aynı şiveyle sesli bir makale olarak yayınlansa çok daha güzel olur. selam ve dua ile...
    0
    0
    Yanıtla
  • KAMİL YILMAZ (5 yıl önce)
    Çok güzel bir yazı..Yazıyı yazan İbrahim Halil Bey'e çok teşekkür eder bu tür yazıların devamlı olmasını temenni ederim..Aşağıda ayırdığım ve bi o kadar da zamanda dolayı ayıramadığım MALATYA'MIZI tam anlamıyla anlatan cümleler:) -ula o zıkkımı alıysınız çit çit yiyiysiniz türübünler her taraf zibil doluyu -Eyii oldu yeğen -Maç asılatı mevzusu -izollu dabancası -atah başladı valla hadilan vurr,gooll goll vallahi gol türübünleri gör sankim gayısı fiyatları yükselmiş gibi nasılda seviniyi. -tahımlar çıhtı sahaya hakem sübsübüyü çaldı oyun başladı. -“Ula gavat sen begde oynuysun gol işlerine garışma demedim mi sana” derdi. -Bülende döndüm eyiii oldu yegeeen sesini çıharma dedim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (5 yıl önce)
    Abi.okurken duygulandım ağzına yüreğine kalemine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aras Ata (5 yıl önce)
    Malatyamızın samimi ve nezih dilini özler olduk. Özlemimizi gideren bu güzel yazı için teşekkürleer
    0
    0
    Yanıtla
  • Gencmalatya (5 yıl önce)
    Eyle güzel olmuş ki tavatır
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri44 (5 yıl önce)
    Halil İbrahim kardeş şu anda bu yazını Antalya da işe giderken okudum inanki o ilk şampiyon olduğumuz 83 yılına gittim daha 16 yaşında tıfıl bir adamdım futbolcuyu yakından gördüğümüzde sanki ülkenin cumhurbaşkanı nı görmüş gibi oluyorduk stadın önü maç günü dumandan geçilmez ta kokuyu hürriyet parkından alırdık en büyük zevkimiz malatya spor Du pazartesi okul çıkışı ilk işimiz expres gazetesi görüş gazetesi almaktı hele birde yendiğimiz zaman o gazeteleri okumak dadından yemezdi gece saat bir kere gadwk beklerdik spor stüdyosu başlasın maçı seyredelim diye ipek yolunu seyretmek ızdıraptı bize yazında o eski günleri yaşattığın için çok teşekkür ederim Antalya dan Malatya ya saygılar sevgiler
    0
    0
    Yanıtla
  • Zühtü Gürșen (5 yıl önce)
    Sevgili İbraham Gardaş Merhaba.Çok güzel ve zamanında bir yazı. Kalemine ve yüreğine saglik.Bizi geçmişe,gerçek Malatya ağzı yazı okunmaya yönlendirdin
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (5 yıl önce)
    Üstadım ,yazınızı dikkatle okudum, tamda malatya şivesiyle anlatmışsınız, Ben 1951 malatya doğumluyum,ve anlattıklarınızı bende birebir yaşadım,kaleminize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (5 yıl önce)
    ağzınıza sağlık, gurabiye tadında gözel bi yazı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernekli44 (5 yıl önce)
    Ne güzel yazmışsınız. Emeğinize yüreğinize sağlık. Devamının gelmesi dileğiyle. Gözlerinden öpüyüm çağam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (5 yıl önce)
    Ağzınıza sağlık.gurbette yaşayan bir Malatyalı olarak hem memleket havasını teneffüs ettirdiniz hemde yüzümüzde bir tebessüm oluşmasına sebep oldunuz.her hafta maç yorumlarsanız çok mutlu oluruz..Başakşehir maçında tribündeyiz inşallah akabinde de maç yorumu için bu malatyahaber.com da..:)
    0
    0
    Yanıtla
  • yucel (5 yıl önce)
    güzel bir yazı yüreğinize sağlık malatya şivesi ile gecmişten ve maç gününden alıntı gibi okumaya değer.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf k (5 yıl önce)
    Kaleminize yüreğinize sağlık.Harika bir yazı olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit (5 yıl önce)
    80’li yılların sonunda 20 bin seyirci oluyomış o eski stadda koltuklar yokken.20 bin bilet satıldığı çok olmuş büyüklerimizden dinliyoruz.Şimdi Malatya 2-3 kat büyüdü, kalabalıklaştı.Şehir dışından bilr maça gelenler oluyor.Bizim Malatyalılar maça gitmiyor. Ben Ankara’dan 3 kez maça geldim geçen yıl. Malatya’dakilere soruyorum futbolla yatıp kalkan adamlar bile 4-5 maça gitmişler yazık gerçekten... Biz bu değiliz.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44mlty44 (5 yıl önce)
    Maçı stadda izledim ve aynı duygulari bir daha yaşadım.elinize sağlık..çok güzel olmuş... Dediği gibi Eee yeğen burası Malatya burdan çıkış yoh.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (5 yıl önce)
    ibrahim halil bey eskileri güzel özetlemişiniz yüreğinize sağlık. okudukça rahmetli amigo ayhan. allah sağlık sıhat versin amigo yusuf un yaptıkları hala gözlerimde canlanıyor. bu stat neden oraya yapılır. tecdede.. eski malatyada veya daha güzel bir yerde yapılmazmıydı. o zamanki rektör yağcılık olsun diye vermiş arasayı. ve yapmışlar. malatyamızın ileri gelenleri . ya buraya statmı olur yolu yok gitmek gelmek sorun olur diyen olmamış ve yapmışlar.. yolu düzgün ve malatyaya yakın olan bir yere yapalım dememişler. tel örgülerden dolayı stat çıkışı bir dert. o dertten kurtuluyosun. bu defa ilkel bi küçücük merdiven yapmışlar yapmışlar ordan çıkamk bi dert. sıkışmakttan dolayı. stat dışındaki lambalar yanmıyor. gece maçlarından zifiri karanlık. ne hikmetse bunu basınımız dile getirmiyor. ne hikmetse sadi fındıklıya neden bu aksaklıklar oluyor diye sormuyor. rahmet mıho osman olsaydı. allah sağlık versin deve cengiz olsaydı. bu aksaklıllar olurmuydu.. ibrahim halil bey güzel yazınızdan dolayı sizlere teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver (5 yıl önce)
    Çoğh eyi olmuş, böyle yazılar artık çok önem arzediyi. Devamını bekliyik İbrahim Halil abe
    0
    0
    Yanıtla