SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hekimhan'ın Basak Köyünde Kış Yarısı Etkinliği Yapıldı

Hekimhan'ın Basak Köyünde Kış Yarısı Etkinliği Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Araştırmacı-yazar Fikri Demirtaş, Hekimhan’ın Basak köyünde düzenlenen Kış Yarısı etkinliğini kaleme aldı.

Basak Köyü (mahallesi) tarafından, Malatya’nın birçok yerinde unutulup terk edilen bu geleneğin her yıl yaşatılmaya devam ettiğini belirten Demirtaş, “köy halkının bereket, birlik ve dirlik için sürdürdüğü bu inanç ritüelinin, kış yarısı geleneği ile bir seyirlik oyun, yardımlaşma ve paylaşım unsurlarını içerdiğini” anlattı. 

Kış Yarısı etkinliği hakkında bilgi veren öğretmen Hüseyin Arayıcı “Kış Yarısı Basak köylüleri tarafından asırlardır sürdürülen bir gelenektir. Nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Bu geleneğin amacı kış mevsiminin gidişini ve bahar mevsiminin gelişini kutlamaktır. Kışın yarısını geride bırakan halk canına ve malına zarar gelmeden kışın  geçmesi  ve baharın erken gelmesi için kurbanlar verir, adaklar adar  ve lokmalar verir. Davul ve zurna ile eğlenceler düzenler, halaylar çeker. Birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biridir kış yarısı etkinliği” ifadelerini kullandı. 

Demirtaş’ın yazısının tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz: 

https://fikridemirtas44.blogspot.com/2024/01/hekimhan-basak-koyunde-ks-yars-gelenegi_24.html

Fikri Demirtaş

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Çok güzel bir köy (2 ay önce)
    Üç sene o köyde görev yaptım. Çok güzel insanları vardı. Ben de bu etkinliklere üç sene boyunca katıldım, beraberce toplandık, sazlar çaldık, muhabbetler ettik. Çok saygılı düzgün insanların olduğu harika bir yer. Selam olsun Basaklılara
    %78
    %22
    Yanıtla