SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İl Olmaya Uygun 8 İlçe

A- A+ PAYLAŞ

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Türkiye'de il olması gereken ilçeleri, Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemiyle belirlediklerini ve il olması gereken ilçeler arasında Alanya'nın, yüzde 33 uygunlukla birinci çıktığını söyledi.

Alanya yüzde 33'le ilk sırada
Prof. Dr. Güngör, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de il olması uygun olan ilçeleri Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemi ile belirlediklerini açıkladı. Bunun akademik bir çalışma olduğunu belirten Güngör, Türkiye'de il olmaya uygun olan 8 ilçe tespit ettiklerini kaydetti. Alanya'nın birinci sırada yer aldığını ifade eden Güngör, Alanya'nın il olmaya uygunluk oranının yüzde 33 olduğunu bildirdi.

Farklı üniversitelerden 6 bilimadamıyla 1 yıl süren bir çalışma yaptıklarını anlatan Güngör, şöyle konuştu: ''İl olacak ilçelerin objektif olarak belirlenmesi önemli bir problem. AHP yöntemi kullanılarak bu probleme etkin bir çözüm aramak istedik. Bu çalışmada, Türkiye'de il olması uygun olan ilçelerin öncelik sırasını belirlemek için AHP yöntemini kullandık. Uygulama sonucunda il olmaya en uygun aday yüzde 33 ile Alanya oldu.

Uygunluk sıralamasına göre diğer adaylar
Uygunluk sırasına göre diğer adaylar, Bandırma, Fethiye, Elbistan, Ereğli, Bergama, Ödemiş ve Erciş ilçeleri. Bu çalışma, yeni iller yapılması gündeme geldiğinde, bu konuda karar verecek siyasi otoriteye yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur. Bildiğiniz gibi il olacak ilçelerin objektif olarak belirlenmesi önemli bir problemdir. Bu konunun siyaset malzemesi yapılmadan bilimsel olarak ele alınması hem siyasi partiler hem de hükümetler için daha inandırıcı olacaktır.

Çalışmada esas alınan kriterler
Çalışmada ilçelerin ile olan uzaklığı, merkez nüfusları, ilçenin toplam nüfusu, yüzölçümü, belde sayısı, bağlanabilecek ilçe sayısı, bağlanabilecek toplam nüfus sayısı, geçici nüfus ve kişi başı reel ücret kriterleri dikkate alınmıştır.'' Yapılan çalışmanın siyasi kaygılardan tamamen uzak bir çalışma olduğunun altını çizen Güngör, İçişleri Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda bu çalışmayı daha da genişletebileceklerini ifade etti. ''Türkiye'de İl Olması Uygun İlçelerin AHP Yöntemiyle Belirlenmesi'' adlı çalışmanın rapor haline getirilerek siyasiler kanalıyla hükümete iletileceğini söyleyen Güngör, akademik bir kurum olarak bu çalışmayı hükümete doğrudan sunmayı düşünmediklerini vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız