SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnönü Üniversitesi Geriledi

A- A+ PAYLAŞ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2008 yılında en çok bilimsel yayın yapan üniversiteler ile öğretim üyesi başına düşen yayın oranını belirledi. 2007 yılında olduğu gibi 2008’de de bilimsel yayın sıralamasında İstanbul Üniversitesi, öğretim üyesi başına düşen yayın oranına göre ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ilk sırada yer aldı. İnönü Üniversitesi ise 2007 yılına göre, 2008 yılında yayın sayısına göre 22. sıradan 32. sıraya gerilerken, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında ise 2007 yılına göre 2008 yılında 17.sıradan 48.sıraya geriledi.

YÖK’ten alınan bilgiye göre, ‘tam makale’ler dikkate alınarak yapılan sıralamaya 114 üniversite dahil edildi.

Sıralamada İstanbul Üniversitesi 1270 bilimsel yayın ile ilk sırada yer alırken bunu 1197 yayın ile Hacettepe Üniversitesi ve 1183 yayın ile Ankara Üniversitesi izledi.

Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında ise ilk sıraları genellikle vakıf ve yeni kurulan üniversiteler aldı.

Birinci sırada TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yer alırken ikinci sırada Bozok Üniversitesi, üçüncü sırada ise Aksaray Üniversitesi bulunuyor.

Bilimsel yayın sayılarına göre yapılan sıralamada, hiç yayını bulunmayan üniversiteler arasında ise Ağrı İbrahim Çeçen, Bingöl, Bitlis Eren, İstanbul Arel, Karabük, Karamanoğlu Mehmet Bey, Mardin Artuklu üniversiteleri bulunuyor. Muş Alparslan Üniversitesi 1, Mimar Sinan, İstanbul Aydın, Çağ, Batman üniversiteleri 2, Kara Harp Okulu, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ise 3 bilimsel yayına sahip. Ağrı İbrahim Çeçen, Bingöl, Bitlis Eren, İstanbul Arel, Karabük, Karamanoğlu ve Mardin Artuklu üniversiteleri öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında da son sırada yer alıyor.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’NİN DURUMU
YÖK’ün verilerine göre İnönü Üniversitesinde 2006 ve 2007 yılına göre 2008 yılında yayın sayısında düşüş yaşarken bu düşüş yayın ile 18.sıradan 48.sıraya geriledi.

İnönü Üniversitesi 2006 yılında 392 yayın ile Üniversiteler arasında 18. sırada yer aldı. 2006 yılında 392 öğretim üyesi ile 392 yayının değerlendirilmesinde öğretim üyesine düşen yayın sayısı bakımından 8.sırada yer alan İnönü Üniversitesi öğretim üyesine düşen yayın yüzdesi olarak ta yüzde 0.84 oranını elde etmişti.

2007 yılındaki değerlendirmede ise 270 yayın ile yayın sıralamasında 22.sırada yer alan İnönü Üniversitesi 398 öğretim üyesi baz alınarak öğretim üyesine düşen yüzde 0.67 ile öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında 22.sırada bulunuyordu.

YÖK’ün 2008 yılı verilerinde İnönü Üniversitesi’nin gerilerde kaldığı görülüyor. İnönü Üniversitesi, 2008 yılındaki bilimsel yayın sayısı 239 olarak belirlenirken bu sayı ile 32.sırada yer alırken, 401 öğretim üye sayısı ile öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında yüzde 0.59’luk oranla İnönü Üniversitesi 48.sırada yer aldı.

KOMŞU İLLERİN ÜNİVERSİTELERİ
2008 yılı bilimsel makalelere göre yapılan değerlendirmelerde İnönü Üniversitesi yayın sayısında 32. sırada bulunurken, yakın kentlerdeki Üniversitelerden Erzurum Atatürk Üniversitesi 7. sırada, Kayseri Erciyes Üniversitesi 13. sırada, Elazığ Fırat Üniversitesi 18.sırada, Diyarbakır Dicle Üniversitesi 23.sırada, Gaziantep Üniversitesi 27.sırada yer alıyor.

Öğretim Üyesi başına düşen ayın sayısında İnönü Üniversitesi 48.sırada bulunurken, Adıyaman Üniversitesi 5.sırada, Erciyes Üniversitesi 13. sırada, Gaziantep Üniversitesi 14. sırada, Harran Üniversitesi 23. sırada, Sütçü İmam Üniversitesi 33. sırada, Fırat Üniversitesi 42. sırada yer alıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız