SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Suat Kozluklu

İnternet Medyası ve Malatya

A- A+ PAYLAŞ

Suat KOZLUKLU

Türkiye, Nisan 1993’te internetle haşır neşir olmaya başladı. Ve bizler 20 yıldır internete bağımlı bir yaşam sürmekteyiz…

İnternet bugün, düşünce ve ifade özgürlüğünün gerçekleştiği öncelikli iletişim alanı haline gelmiştir; aynı şekilde, müdahale edilmeden, sansürlenmeden bilgi edinme ve haber alma hakkının özgürce kullanılabildiği en önemli platformdur. Dahası, internet herkesi bir yayıncı haline getirmekte, bu yönüyle iletişimi demokratikleştirmekte ve kamu yararının ortaya çıktığı ayrıcalıklı iletişim ve etkileşim platformuna dönüşmektedir.

MalatyaHaber de bu 20 yılın son 10 yılında Malatyalıların gözü kulağı oldu…Malatya basınına ‘yön’ verdi, ‘kaynak’ oldu… Ve derken Malatya’nın ‘ilk haber portalı’ MalatyaHaber’in ‘kopyaları’ boy göstermeye başladı… Aslında bu bizim de istediğimiz bir durumdu. Çünkü, yerel basının güç kazanması yaygın basını da etkileyecekti. Güçlü bir yerel basın çok sesliliğin güvencesi, başka bir deyişle tekelciliğin panzehiriydi... MalatyaHaber, bu anlamda “ağabeylik” görevini yerine getirdi…

Ancak, gelin görün ki Malatya’daki internet gazeteciliği önemli ölçüde ‘kes yapıştır’habercilikten öteye geçmemekte ve kendini yenileyememektedir. Emek harcamadan, masabaşında oturarak, başkalarının emeğini ‘copy-paste’ yöntemi ile çalarak, kısacası meslek ahlakı ile ilişkisi bulunmayanların bu mesleğe kazandıracağı bir şey yoktur, tam tersine kaybettirdiği çok şey vardır.

Bununla beraber sürekli olarak şekil itibariyle de aynı sitelerin sanki başka bir siteymiş gibi açılmalarını ise ne siz sorun, ne de ben söyleyeyim… Hala oturmamış hukuki bir yapı üzerinde hareket eden internet medyası maalesef bu gibi “şark kurnazlıkları” ile bir nevi kendi ‘ipini çekmektedir’.! Çıkar grupları tarafından kullanıldığı izlenimi yaratan kimi sitelerin Malatya medyasına 'fayda' sağlamak yerine 'zarar'larının olduğunu ne acıdır ki üzülerek görmekteyiz…
….

“İnternet medyası” diye bir gerçek var önümüzde artık… İster hoşumuza gitsin, ister gitmesin ama bu gerçek önümüzdeki yıllarda gücünü daha da arttırarak hayatımıza yön vermeye ve insanları yönlendirmede kullanılacak en büyük araç olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Ancak internet medyasının itibar ve kalitesinin korunması, yükseltilmesi, bu alanda faaliyet gösteren meslektaşlarımızın temel görevlerinden biri olmalıdır. Gazetecilik meslek ahlakı ilkeleri, internet ortamının kuralsızlığına kurban edilmemeli, yazılı ve görsel medyadaki meslek ilkeleri ve kurumsal değerleri internet medyası alanında da egemen kılınmalıdır.
...

MalatyaHaber, gazeteciliğin evrensel meslek ilkelerini kendine rehber edinerek,özgün, emek işi ve sorumlu yayıncılık anlayışı ile 10 yıldan bu yana Malatya’nınsesi, gözü, kulağı ve vicdanı oldu.

Nice 10 yıllara dileğiyle, sağlıcakla kalın…

(Bu yazı 17 Nisan 2012'de malatyahaber.com'da yayınlanmıştır)