SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu, Müdürün Dengesini Bozdu!

0
Güncellendi - 2020-10-25 17:30:23
Sultansuyu, Müdürün Dengesini Bozdu!
A- A+ PAYLAŞ

İŞİ 'KÜLTÜREL MİRASI KORUMAK' AMA..  Malatya'nın kültürel ve sanatsal varlıklarını, kültür mirası kapsamındaki her unsuru korumakla ve geliştirmekle görevli olan Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürü Çetin Şişman'ın, bu görev ve sorumluluğunun tam tersine bir tutumla, Sultansuyu Harası'ndaki tarihi ve Kültürel Miras niteleğindeki binaların yıkımına tam destek verdiği öğrenildi.

Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman'ın, görev ve sorumluluklarının en başında "Kültürel, sanatsal, arkeolojik varlıkları, özgün sivil mimariyi, somut ve somut olmayan kültür mirasının korumak, geliştirmek ve kültürel mekanların gerekirse yeniden işlevlendirilmesine yönelik çalışmaları" bulunuyor.

Ancak, Çetin Şişman'ın anılan bağlamdaki görev ve sorumluluklarının gereğini yapmak yerine, Sultansuyu Harası yönetiminin isteği doğrultusunda, Cumhuriyet'in ilk dönem özgün ve kültür mirası niteliğindeki binaları için "Bu binalar tarihi, kültürel, sanatsal ve estetik değer taşımıyor; binaların yıkılmasında bu açıdan sakınca yoktur" şeklinde rapor hazırlatarak, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne gönderdiği ileri sürüldü.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yıkıma onay veren raporunu bir antropolog hazırlamış

Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman'ın hazırlattığı belirtilen söz konusu raporu ilginç kılan asıl hususun ise kültür mirası niteliğindeki binaların yıkımına onay ve destek veren raporun Malatya Müzesi'nde görevli bir antropolog tarafından hazırlanmış olması olduğu belirtiliyor.

Antropoloji en genel anlamı ile "insan bilimi" anlamına geliyor.

Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün; insan bedeni, kafatası, ve insan ilişkileri üzerinden, insanların kökenini, ırksal, biyolojik ve dilsel özelliklerini, tarihsel gelişimini inceleyen bir antropologa; depremden etkilendiği ve bu nedenle yıkılmak istenen binalar için "tarihsel, sanatsal ve teknik değeri yoktur; yıkılabilir" şeklinde rapor hazırlattırması "Skandal" olarak nitelendiriliyor.

Tarım Platformu Başkanı Akın'ın Bakan Yardımcısı Demircan'a yıkım kararının arka planını anlatmasını engellemeye kalkıştı ama...

Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürü Çetin Şişman, Sultansuyu Harası'ndaki özgün, tarihi ve kültür mirası niteliğindeki binaların yıkımına yönelik savunmasını, yıkım konusundaki eleştirilerini Malatya'da bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'a ileten Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın'ın konuşmasını engellemeye çalışarak da gösterdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, önceki gün Malatya'ya gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan onuruna bir kahvaltı verdi. Kahvaltıya davetli olan Malatya Tarım Platformu İhsan Akın, toplantıda söz alarak Sultansuyu Harası'nın Malatya'nın en değerli tarımsal üretim alanı ve hayvancılık faaliyetlerinin merkezi olduğunu, buradaki kültür mirası niteliğindeki binaların parayla hazırlatılmış bir deprem raporuyla yıkılmak istendiği bilgisini aktardı ve Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'dan, birer kültür varlığı olan binaların yıkımının engellenmesini istedi.

Bu sırada, protokol nezaketine aykıırı biçimde, söz almadan İhsan Akın ve Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan diyaloguna giren Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, "Senin uzmanlık alanın mı, sen neden karışıyorsun?. Ben zaten TİGEM Genel Müdürü ile konuştum" şeklindeki bir ifadeyle İhsan Akın'ın konuşmasını engellemeye çalıştığı öğrenildi.

İhsan Akın'ın, buna karşılık olarak, "Benim muhatabım siz değilsiniz; ben Sayın Bakanımızla konuşuyorum. Konuşmamı ve Sayın Bakana gerçekleri aktarmamı engelleyemezsiniz. Ben elbette bina ve deprem uzmanı değilim. Biz Tarım Platformu olarak, binaların özel şirketler tarafından değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları tarafından incelenmesini istiyoruz. Peki sizin uzmanlık alanınınz nedir? TİGEM  Genel Müdürü ile konuştum diyorsunuz, talimatı ondan mı alıyorsunuz?" diye cevap verdiği, asıl mesleği edebiyat öğretmenliği olan Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman'ın bu cevap üzerine yerine oturduğu belirtildi.

AKP Milletvekili Ahmet Çakır, İhsan Akın'ı destekledi

Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın'ın, Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'la diyalogunun tamamlanmasından sonra, Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Milletvekili Çakır'dan konuya ilişkin bilgi aldı. AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır'ın İhsan Akın'ın sözlerine destek verdiği öğrenildi. Ahmet Çakır'ın, "İhsan Bey, binaların korunmasını istiyor, gerekirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları yeniden incelesin. Güçlendirme yapılarak korunması mümkünse bu yola gidilmelidir. Sultansuyu Harası Malatya için sadece ekonomik değer değil, kültürel ve tarihi değer taşıyor" şeklinde konuştuğu öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'ın bu diyalogdan sonra, konunun detaylarını belirten bir rapor hazırlanmasını istediği belirtildi.

Asıl odaklanması gereken Arslantepe Karşılama Merkezi işi çıkmazda

Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Malatya'nın Cumhuriyet tarihi özgün mimari yapılarının yıkılması için, ironik biçimde seferber olurken, asıl odaklanması gereken işlerinde ise başarısızlıkları ile gündemde.

Bu durumun son örneğini, Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne sürekli biçimde girebilmesi için en önemli koşullardan biri olan ve bir süre önce ihalesi yapılan Arslantepe Ziyaretçi Karşılama Merkezi işinin çıkmaza girdiği, işin durma noktasına geldiği ve Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO listesine girmesinin bu nedenle gündemden çıkarılabileceği öğrenildi.

Güler HAZAR- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Kültür müdürünün Malatyalı olması o kişinin işininehli olduğunu göstermez. Zaten kendisinin edebiyat öğretmenii olduğu malumdur. Ancak bir büyükşehrin kültür müdürü daha donanımlı birsi olmasını beklerdik. Her zamanki gibi çok da yanılmadık. Alıştık bu iktidarlar döneminde liyakatsız işinin ehli olmayan kişilere bu görevlerin verildiğine. Malatya' nın da kaderidir. İşinin ehli olmayan yöneticilere teslim edilmesi. Çok kaybetti Malatya. Cumhuriyet kurulduğunda çok hızlı bir atılım yapan Malatya ne yazık ki, o hızlı yükselişten sonra hızlı bir inişe geçmiştir. Bu iniş her alanda mevcuttur, kültür sanatta olduğu gibi. Bu inişin en temel nedeni de işinin ehli olmayan yöneticilerin atanmasıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Çetin müdür adamdır il müdürleri arasında en donanımlısıdır malatyanin öz evladıdır malatyanin aleyhine olan hiçbirşey yapmamıştır KESİNLİKLE lede yapmaz taraflı habercilik yapmayın objektif olun
    %0
    %100
    Yanıtla
  • hasan (3 yıl önce)
    Şelalenin adamları düne kadar iş takibi yapıyordu Bi çıkarları vardır yine
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Mudur dediginiz adami iyi tanirim inonu egitim fakultesi edebiyat ogretmenligi mezunudur oturdugu koltuga hakettigi icin degil birilerinin himmet etmesiyle oturmustur dolayisiyla kendisini oraya oturtanlarin agziyla konuşmasi kadar dogal bisey yok. ogrenciliginded de boyleydi cunku
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Tarihimizi geçmişimizi yıkarak yok edemezsiniz stat sümer tekel askeri hastahane kışlalar öğretmen lisesi gitti şimdi sıra milli eğitim müdürlüğü gazi ilkokulu Kemal ozalper lisesi ve tarim işletmelerine geldi başka yer kaldimi acaba yıkacak diyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya li (3 yıl önce)
    Malatyahaber belliki yaraniz var hem hukemet hem belediye kanadina.cetin bey buyuk kazanim malatya icin. Illaki haberde arastrilamayan yanlar ve bilinmeyenler vardir. Daha guzel daha moderen bir tesis ve hara neden malatya icin olmasin.il mudurumuze ve vekillerimize guvenimiz tam tum guzel projeler icn calismamiz lazim. Sultansuyu haramiz markamiz olsun daha buyuk daha guzel.projeler insallh
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Çetin beyin malatya için bir kazanım sözüne katılmıyorum. Ama şu bilinmelidir ki çoğu kişi imkanların kazanımın da Malatya ya borçludur. Kadroyu aldıktan sonra hizmeti geri planda bırakmak malatya ya ihanettir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğru diyosun kardeş Malatya ya donanımlı insanlar kazanım olmuyor Malatya o kadar boş yalan ve dedikodu şehri ki donanımlı insanları hep kaybediyor yakında bu müdürü kaybedersiniz.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Mimarlar Odası da geçen gün yıkılması şeklinde görüş bildirmişti. Bence olaya taraflı bakmamak lazım. Bu binanın tarih ve mimari yönden özel bir önemi yok. Sultansuyu ismive işlevidir önemli olan. Mimari değeri yok ve okul, çarşı vb. gibi sosyolojik değeri de pek yok. Çürükse yıkılsın, modern binalar yapılsın, kapasitesi artırılsın bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf keten (3 yıl önce)
    kültür müdürü nezaketsiz. makamında tiyatrocu bir kızı ağlatarak gönderdiğine şahit oldum. makam sahibi insanların yanında el pençe duruyor. ama garip gureba olunca yapmadığı kalmıyor. tiyatro ekipleri bu adam yüzünden iş yapamaz oldu. eskiden kendilerine tahsis edilen salon atıl durumda kimseye izin verilmiyor. hep bir bahanesi var. yazıktır günahtır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şahin ATEŞ (3 yıl önce)
    sultan suyu tarım işletmeleri yıkımla ile inşaatı beraber ihale edebilirlerdi o zaman kimse art niyet aramazdı. Şu anda Malatyalılar mensucat fabrikası ve tekel fabrikası gibi birilerine peşkeş çekileceğine inanmaktadır. Çünkü bu parti nin Malatyada yaptıkları ile yöneticileri milletvekkilleri menfatçi, ihanetçi olarak inşallah tarihteki yerini alacaktır. DUYURULUR
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Liyakatsiz kişileri getirirseniz böyle olur sayın millet vekileri edebiyat öğretmeninde kültür müdürü olursa bu şekil olur ve gün gelir sizeköstek olur hep eski binalari yikma peşine girdiler git fransaya almanyaya 400 ,500 yillik binalar var hiç yikip da yerine betonarme yapan varmi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erdoğan (3 yıl önce)
    Adam resim öğretmeni ne bekliyordunuz herhalde Mimarsinan gibi göründü gözünüze problem yok yola devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok komiksiniz ya resim öğretmeni yardımcı bey daha önce vekaletname ile bakan kişi Hem Bü yorumu yapan sayın vatandaş sizin mesleğiniz nedir kesin kaldırım mühendisliği bölümü mezunusun ha ha
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih Beyoğlu (3 yıl önce)Erdoğan isimli kullanıcı yorumuna
    Lütfen araştırınız. Adam resim öğretmeni falan değil. Resim öğretmeni kültür olarak yakın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aklınız yok fikriniz var
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Coşan (3 yıl önce)
    Şimdi gerçekçi olmak gerekir ise Malatya taŕihine bakınca yıkılmayan talan edilmeyen bir yer kalmamıs 4000 yıllık tarihi olan bir yerde ne bir cami kalmış be çeşme bence tarihine sahip çıkmayan milletlere olan bizede olacak zaten bir şehirde pavyon ile nüfus mud.yanyana ise o sehirdeki insanların birsey soylemeye hakkı yoktur.Akpinar bildigin pavyona donmuş gercek bir belediye once oraya mudahale ederdi Haraya gelecek olursak Ataturk zamaninda 2.ordunun eti sutu haradan karsilanir ordulari doyururdu.Koyun keci at hersey vardi ilk yapildiginda arazisi 3 sehir sinirina dayaniyor ve maras ilinden buyuktu kucule kucule kucule bu kadar kaldi simdi onada son vurus gerek haydi onada elveda
    0
    0
    Yanıtla
  • Argalı (3 yıl önce)
    İhsan Akını tebrik ediyorum "Ehliyetli ve liyakatli insan konuşur, itiraz eder,  karşı çıkar ama ihanet etmez; zor zamanda etrafına sahip çıkar. Kifayetsiz muhteris ise susar, itaat eder gözükür, onaylar; ama en kritik anda ihanet eder, satar. "
    0
    0
    Yanıtla
  • HARUN BİNGÖL (3 yıl önce)
    Helal olsun İhsan Akın işte böyle olun korkmayın söyleyin çalışan adaletli kişiler kendini belli ediyor.
    0
    0
    Yanıtla