SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İstihdam da Sağlanacak'

A- A+ PAYLAŞ

Valilik tarafından düşünülen projede, vasfı bozulmuş meralarda havancılık yapılacağı ve böylece 500'e yakın kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Bu arada mera kiracılarının Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Seferberliği'ne 1 Milyon TL bağış yaptıkları öğrenildi.

Söz konusu meraların, Malatya ve ülke hayvancılığının hizmetine sunmak için kısmen işgalli, düşük verimli ve düşük kapasiteli, zayıf karakter yapısındaki meraların yüksek verimli, kaliteli meralar haline dönüştürülecek.Valilik tarafından konu ile ilgili olarak yapılan aıklamada; "Malatya toplam mera varlığı: 4 bin 420 Da, kiralanan 22 adet toplam mera alanı; 20 bin 398 Da kiralanan mera alanı, ilimiz mera varlığının yüzde 0,5'idir. Islah karşılığı kiraya verilen meraların mevcut kuru ot üretimi 612 ton iken, ıslah sonrası verim 30 bin 597 tona ulaşacaktır. Bu değer ıslah sonrası ot veriminin ortalama 50 kat arttırılacağı anlamına gelmektedir. Kiralamalar ile 15 bin 114 adet kültür ırkı büyükbaş hayvanın işletme içerisine alınması planlanmaktadır. İşletmeye alınması planlanan hayvan sayısı ilimizdeki, kültür ırkı büyükbaş hayvan varlığının yüzde 76'sına, toplam hayvan varlığının ise yüzde 19' una eşittir. Hazineye 710 bin TL gelir kazandırılmıştır. Projeler kapsamında, yapılacak hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacını karşılamak için bölge çiftçileri ile yaklaşık 15 bin dekarlık bir alanda sözleşmeli kaba yem üretim yapılması planlanmaktadır. Bu durum dolaylı olarak istihdamı artıracak ve bölge çiftçisinin ekonomik gelirinde artışa neden olacaktır. Mera etrafına doğal sınır ve gölgelik olması amacıyla yaklaşık 120 bin adet orman fidanı dikilmesi planlanmaktadır. Bu durum bölgenin daha yeşil bir görüntüye kavuşması için önemlidir. Tesisler tam kapasite ile çalışmaya başladığında yıllık 10 bin ton süt üretimi yapılacaktır. İlimizde toplam süt üretimi 160 bin ton olup sadece 5 bin tonu sanayiye intikal etmektedir. Sanayi üretimine kazandırılacak süt miktarı 2 katına çıkarılacaktır "denilen açıklama şöyle devam etti:

"Yaklaşık 450 - 500 kişinin İstihdamı sağlamak.15 adet Ziraat Mühendisi, 15 Adet Veteriner Hekim, 170 adet Tarım İşçisi, 235 adet Hayvan Bakıcısı ve 15 adet Şoför tarımda kullanılan yeni alet ve makineleri öğretmek, güncel hayvan yetiştirme tekniklerini öğretmek, kaliteli damızlıklara sahip olmalarını sağlamak hedeflenmektedir. Projelerin tamamında mera ıslahı ve amenajmanı için 121 milyon 500 bin TL ve hayvancılık projeleri için 112 milyon 500 bin TL olmak üzere toplam 234 milyon TL sabit yatırım yapılacaktır. Projeler kapsamında yıllık 108 milyon TL katma değer oluşturulması hedeflenmektedir. Vasfı bozulmuş, kısmen işgalli, düşük verimli ve düşük kapasiteli, zayıf karakter yapısındaki meraların yüksek verimli, kaliteli meralar haline dönüştürmek, ilimiz ve ülkemiz hayvancılığının hizmetine sunmaktır."

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız