SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İtirazlar Sonucu Ağır Hasarlı Binaların Yüzde 5,6'sının Hasar Oranı Azaldı

İtirazlar Sonucu Ağır Hasarlı Binaların Yüzde 5,6'sının Hasar Oranı Azaldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği, 6 Şubat Kahramanmaraş, 27 Şubat Malatya- Yeşilyurt merkezli depremlerin ardından Malatya'da hasar gören binalarla ilgili hasar tespit çalışmalarının itiraz sonrası durumunu açıkladı. Valilik açıklamasına göre, itirazlar sonucu yapılan incelemelerde ağır hasarlı binaların yüzde 5,6'sının hasar oranı ağırdan daha düşük hasara dönüşürken, yüzde 1,3 oranındaki az hasarlı binaya ise ağır hasar tespiti yapıldı. Bu arada, Valilik açıklamasında, ‘tespit yapılamayan’ bina sayısının 12 bin 940 adet olduğu bildirildi.

26 BİN 974 İTİRAZ..
Valilikten konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

"06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesinde meydana gelen deprem afetleri sonrasında Valiliğimiz (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü) tarafından yapılmış olan hasar tespit çalışmaları 12/05/2023 tarihinde tamamlanmıştır.

Yapılan çalışmalar neticesinde Malatya ilinin tamamında hasar tespit çalışmaları neticesinde 171.153 bina 421.416 bağımsız bölüm incelenmiştir. İncelenen bina ve bağımsız bölümler için, vatandaşlarımız tarafından adres düzeltme, isim düzeltme, hasar tespitine itiraz ve diğer şeklinde olmak üzere 26.974 bina için itiraz talebinde bulunulmuştur. Gelen itirazların %30,20'si adres, isim ve diğer konularda iken, yaklaşık %69,80'i hasara itiraz şeklinde olmuştur.

Yapılan incelemeler neticesinde, ilk incelemelerde Az hasarlı/ hasarsız bina olarak belirlenen binalardan, hasar durumu Ağır/Acil/Yıkık duruma geçen bina oranı %1.30. İlk incelemelerde Ağır hasarlı olarak belirlenen binalardan hasarı değişen bina oranı %5.61 olarak tespit edilmiş olup itiraz sonuçları yayınlanmıştır.

Malatya İline ait son hasar tespit sayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Cafer Canbay (11 ay önce)
    6.Subat Ağır hasar bir itiraz et Orta Bir daha itiraz et az hasar git onar çeç otur o bina binlerce kez sallandı yarın ufak bir depremde yerla bir olacak o az hasar raopu düzeltene bir sey olmayacak altında kalacak canların hesabını kim verecek Bu millet azdı ondanmı oldu diyecek kilise yaptımı baskan selahattin bu millete ön ayakmı oldu ne geldiyse selahattin bu millete öncü oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (11 ay önce)
    Yalan söylüyorsunuz neredeyse tamamını az hasarlıya çevirdiniz elbet bunun hesabını ALLAH'a vereceksiniz!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İsimsiz (11 ay önce)
    Fotoğraftaki site bostanbaşında Akmahal sitesi. Fuat Akbez yaptığın yanına kalmasın inşallah herkesi kandırdın evsiz kaldık Allah’a havale ediyorum seni
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malayalı (11 ay önce)
    Haberdeki site Bostanbaşında Akmahal sitesi 3 blok 136 dairenin tamamı ağır hasarlı ve Bostanbaşının en hasarlı site Eserinle öğün Fuaat Akbez Allah müstahakkını versin Allaha havale esiyoruz
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Abdurrahman (11 ay önce)
    Biraz daha artcilar olursa hasarsıza donecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (11 ay önce)
    Prof ların orta verdiği ev sırf birileri tokiden ev arsadan pay almak Uğraşıp ağır bıraktılar. Ne tokiden ev alabilirler nede evlerine uzun süre kavuşabilirler. Karşı dava açılıyor. Prof larin imza atması da yetmedi ahbap çavuş ilişkisine
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Sen gel otur o evde ben bedava vereceğim sana. İlk günden beri ağır hasar alan bir evi nasıl hala savunabiliyorsunız. Bizlerin toki almak gibi bir niyeti olsaydı en başında bu eve verdiğimiz para ile 3 toki alırdık. Satan fuat akbez depreme dayanıklı diye sattı. Bizleri mağdur etti bir geçmiş olsun bile demedi. Hakkım haram olsun. Allah yedirtmesin inşaşlah
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Bu nasıl bir yorum nasıl bir vicdan çok şaşkınım. Kavuşamayacaklar dediğiniz çocuklarımızın ailemizin barınması için yuva. Bu kadar insan magdurken Niye ortaya dönmedi diye tepki verene kadar bu binalar bu hale nasıl geldi hani bunun C30-35 beton kalitesi . Hani bu binalar deprem yönetmeliğine göre yapılmıştı diye sorgulayıp yapan müteahite hesap sormuyorsunuz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • yasin (11 ay önce)
    binalarını ağır hasarlı yapıp tokiden ev alma niyetinde olanlarda değişen kararları kabullenemiyor bu da ayrı bir durum. hem yeni ev hem de eski arazi benim olsun ne ala memeleket.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatya (11 ay önce)
    Bir arkadaşım sistemden aldığı çıktıyı paylaştı apartmanlarına önce orta, sonra ağır itirazdan sonra hafif hasarlı verilmiş kamuoyunun takdirine bırakıyorum, aynı bina için birbirine zıt değişik üç karar, bu arada ağır hasarlı kararından sonra dairelerde bulunan kapı, pencere vb malzemelerin yok pahasına satılmasıda olayın diğer bir yönü.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rıdvan (11 ay önce)
    Hangi amaca hizmet ediyorsunuz bilmiyorum ama yaptığınız tespitlerin bir tanesinin doğru olduğuna kimse inanmıyor. İtiraz edenlerin isteği dorultusunda tespit sonucu çıkarıyorsunuz. Ağır hasarlı binalari birden hafife ve hafif hasarlı binaları ağıra çeviriyorsunuz bence. Bu kadar kanunsuzluk ve hukuksuzluk görülmüş şey değil. Bir bina ya ağır hasarlıdır ya değildir isteğe bağlı tespit sonucu çıkarıyorsunuz bence. Bu ülke bir devletmidir yoksa beylik mi anlamak ve güvenmek çok zor. Ne üniversitelerin tespitlerinin ne de yapı denetimlerinin tespitlerinin gerçek bir değeri olduğuna da inanmıyorum. Her şey ahbap çavuş usulü ile çalışıyor
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Başefendi (11 ay önce)
    O hasar durumu azalan binalar aradan geçen zamanda iyileştimi. Ya da oraları daha evvel inceleyip rapor yazanların meslekleri neydi acaba çok merak ediyorum. İnceleme yapanların her ikisi de şayet mühendis ise hangisinin verdiği rapor güvenli. Yani onların verdiği rapor doğrultusunda o evde oturulup da olası bir depremde yıkılıp insanlar altında kalacaksa bunun hukuki mir mesuliyeti olacak mı.?
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bilim Adamı (11 ay önce)
    Naci Görür'den, Malatya Belediye Başkanı Gürkan'a tepki: Bu bilgisiz zatı tüm Malatyalılara şikayet ediyorum. Malatyalılar azdığı için Allah depremi yapmış mış. Gürkan'a göklerden habar gelmiş zahar Azmayın dedim azdınız.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Kündübekli (11 ay önce)
    Böyle rezalet olur mu? İtiraz edilince hasar derecesi nasıl yükselir veya düşer? Onbinlarce vatandaş deprem sonrası ilk yüzeysel yapılan tespitin ne kadar gerçekçi olup olmadığını anlamak eçin detaylı tespit için itiraz etti haklı olarak. Bunun üzerine yapılan detaylı tespit kayıtlara geçti. Ancak, Gürkan'ın açıkladığı gibi birkaç ekip gelip çoğunlukla fotoğraflar üzerinden karar verdi. Dairelerin tümünün içine girilmedi. 3 ay önceki itirazı güncelmiş gibi dikkate alıp karar vermek doğru mu? İtiraz edilmeyen binaların hasar tespit durumunun gerçekçi olduğu şüpheli değil mi? Son rapora itiraz hakkı var mı yok mu o da belli değil.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatya (11 ay önce)
    1. Ve 2.deprem anında evi yıkılan ve bir kaşık dahi kurtarmayan şu anda bir iğnesi dahi olmayan insanlara ev eşyası almaları için yardım yapılıp yapılmayacağını merak ediyorum ve konu ile ilgili yetkililerden bir açıklama bekliyoruz,
    %100
    %0
    Yanıtla