SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Japonya'da 100 Gram Malatya Kayısısının Fiyatı..

Japonya'da 100 Gram Malatya Kayısısının Fiyatı..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’dan kısa bir süre önce Japonya’ya bilimsel ve akademik çalışmalar için giden Malatyalı öğretim üyesi, 100 gram kükürtlü kuru kayısının 47 TL’den satıldığını paylaştı. 

Post doktora çalışma nedeniyle Japonya’da bulunan Teknokent eski genel müdürü ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Fatih Kocamaz, bir japon marketin rafındaki Malatya kayısısının fotoğraf ve fiyatını sosyal medya hesabında paylaştı.  

Doç. Dr. Adnan Fatih Kocamaz, 100 gram halinde poşet ambalajı içinde satılan kükürtlü sarı kayısının fotoğrafı ile birlikte yaptığı paylaşımda, “Japonya'da markette 100 gram Malatya kayısısı 380 yen (47 TL)” bilgisini kaydetti. 

Japonya’da şu anda sarı kayısının kilosunun 470 TL’ye denk geldiği görülürken, Malatya’da Şire Pazarı’nda sarı kayısı 100 ile 120 TL arasında alıcı buluyor. Malatya’daki hediyelik kayısı dükkanlarında ise sarı kayısı 130 ile 160 TL arasında satılıyor. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • turan (1 yıl önce)
    Kayısısı olanlar şire pazarı yerine doğru Japonya'ya gitsinler.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • ALİ KARAOĞLU (1 yıl önce)
    Malatya da Kaysı tüccarların elinde Malesef Belediyeler ancak boy boy bilbordlarda reklam yapıyorlar Kooperatifcilik diyorlar . Nerede Kooperatifcilik üreticiden alında pazarlayın 50.000 Aile Tüccarlar tarafından mağdur ediliyor. Ucuz fiyata Kaysı alıyorlar. BELEDİYELER KOOPERATİFCİĞE SAHİP ÇIKMAYA DAVET ediyorum. Lisanslı Depo yaptın. Para istiyorsun. Depoya ÜRÜNÜ koyunca Dünya piyasında kaysıma alıcı çıkıncakmı yok. AMA BİL BORDLARDAKİ REKLAM ŞAHHANE BROVO SİZLERE MALATYA NE HALE GELDİ.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kazım (1 yıl önce)
    Basit bir karşılaştırma ile, Japonya ve Türkiye deki asgari ücretler üzerinden karşılaştırma yapılırsa, bir kişinin kaç kg kayısı alabildiği hesaplanabilir. Birbirine yakın alım miktarı çıkıyor. Yani çok şaşılacak bir fiyat farkı durumu yok gibi sanki. Bir de bizde kilosu o zaman 470 TL olmalıymış gibi bir sonuca ulaşanlar örneğin Antep fıstığınında 600-700 lira bandına çıkmasına itiraz etmemelidir. Kayısıyı uçuralım derken diğer gıdalarında mevcut fiyatlarında kalmayacaklarını hesap etmelidir. Onun İçin yerinde ve gerçekçi karşılaştırma yapmak gerekir.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Burada konu Japonya ile Türkiye de yaşayanların alım gücü karşılaştırması değil. Bu bakış açısı ile bir yere varamazsınız. Haberi doğru okuyun ki doğru yorumlayasınız. Malatya da çiftçiden kaysının kilosunu 50 veya 70 tl ye alan tüccar, Japonyaya kaç tl ye satıyor ki market rafında kilosu 470 tl ye satılıyor. Yani burada üreten kazanmıyor. Tüccar kazanıyor. Burada da devlet çiftçisine sahip çıkmalı, bu adaletsizliği önlemek için gerekli tedbirleri almalıdır. Bu devletin görevidir. Asıl kazanması gereken ürünü üreten çiftçi olması gerekirken, tüccar al sat yaparak çiftçininen az 4 katını kazanmaktadır. Kooperatifçilik sistemi kurulmalı. Çftçiler örgütlenmeli. Gerekirse tüccar aradan kaldırılarak kooperatifler aracılığı ile ihracat yapılmalıdır. O zaman çiftçi emeğinin hakkını alacaktır.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    Hocamız Japonya uçak bileti ücretini yazsaydı kayısının orada çok ucuz olduğunu daha iyi anlardık. 25 kuruşluk posta pulu ile gitmiyor kayısı oraya.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet Yılmaz (1 yıl önce)Pırasa isimli kullanıcı yorumuna
    Uçakla mı gidiyor..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Sayın akp vekilleri sayın tarım orman müdürü,tmo neden bu sene kayısı taban fiyatı açıklamadı...geçen sene tmo alım fiyatı açıkladı kayısı para etti diye şişiyordunuz...üretici 4 gözle bekliyor hele bi fiyat açıklayın da millet fiyat görsün...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Cevat (1 yıl önce)
    Neyi nasıl anlıyorsunuz daha doğrusu anlayamıyorsunuz, hayret. Adamcağız, kayısının 100 gramı japonya'da bu para demiş, dışarıdaki fiyatını yazmış.Gayet de ilgi çekici bir haber.Malatya kayısısının dışarıdaki değerini anlatıyor adam, bunu birileri niye çarpıtır, niye adamcağıza laf eder anlamış değilim.Yazının neresinde Malatya'da da bu fiyat olsun diyor. Sadece, kayısının dış alıcılarının ne kadar kar ettiğini anlatıyor.Bunu bile anlamaktan aciz adamlar var ya da hocanın kendisiyle sorunu olan birileri bunlar.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Cevat isimli kullanıcı yorumuna
    sende aynı hataya düşmüşsün kayısının dış alıcılarının ne kadar kar ettiğini belirtmişsin.bunu sen düşünebilirsin.bir akademisyen böyle düşünemez.geri dönüşü olmayan,son tüketim tarihi olan , japonyada yetişmeyen,binlerce km uzaktan gelen dünyanın en güzel kayısısı olan malatya kayısısı ,lüks bir markette gelir seviyesi bir malatyalı ile kıyas edilemeyecek japon tüketiciye sunulmuş ,fiyatı bence çok düşük.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tunç (1 yıl önce)
    Bu mantıkla düşünürsek, Amerika'da Toyota Corolla Sedan araba 24.000 USD yani ortalama 2000 USD asgari ücretle çalışan bir ABD vatandaşı 1 yılda alabiliyor. Türkiye'de 12x5.500 TL =66.000 TL yapar, bu araç burada ortalama 500.000 TL /66.000 TL = 7,5 yıl yapar. Bizim paramızın satın alma gücünün 7.5 kat düşük olduğunu gösterir. Adamların parası güçlü, ürün pahalı da olsa satın alabiliyor. Hocamız ilk defa görünce şaşırmış, düz mantık hesap yapmış ama o da alışır.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    teknokent genel müdürü ve akademisyen böyle bir haberi ,hangi düşünce ile paylaşır.bu fiyatın japonya için normal olduğunu anlayamamış mı?japonyada veya herhangi bir avrupa ülkesinde fiyatlar malatya ile nasıl kıyas edilir.bunu teknokent müdürünün yapması gerçekten haberdir malatya haberi kutlarım.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • ferhat (1 yıl önce)
    Yayınlayacak haber bulamadınız galiba.
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Murathan (1 yıl önce)
    Klasik malatyalı yurtdışına çıkmıştır ve kayısıyı market reyonunda görmüştür ve vay anammm bu ne deyip çekmiştir. Birincisi ufak paket olunca fiyat tabiiki artar, ikincisi japonya dünyanın öteki ucu en az fiyata % 30 navlun yani gemi parası ekleniyor, japonya kuru kayısıya ciddi bir vergi ve gümrük uyguluyor, ülkeler arası fiyat ve satınalma endeksi farkı paranın satın alma gücü vs vs... Yani bir bilim adamı bunları bilmeden vaaayyy bunun hakkı şire pazarında 470 lira olmalı diyorsa ...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yorumunuz çoğunlukla doğru. Fakat bilim adamı kayısının şire pazarı fiyatı 470 olsun yazmamış.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Barbaros (1 yıl önce)
    Şu anda 60. 70 liraya düşürdüler 120 liraya alan yok
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mustafa Hankendi (1 yıl önce)
    Çünkü Çin'de kükürtlü kayısı ithalatı yasak bu yüzden de kaçak veya gizli yollarla ülkeye sokulan sarı kükürtlü kayısı çok pahalı oluyor.Çin ithalatta kayısı da "0" kükürt istiyor yani gün kurusu dışında kayısı ithalatı yasak olan bir ülkeye bizim uyanıklar kayısıyı bir şekilde içeri sokup orada da bu şekilde fahiş fiyatlara sattırıyorlar.
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Çin değil japonya haberi iyi oku
    %100
    %0
    Yanıtla