SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kariyerimdeki Dönüm Noktalarından Biri Bu Üniversiteden Mezun Olmak'

'Kariyerimdeki Dönüm Noktalarından Biri Bu Üniversiteden Mezun Olmak'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mezun Koordinatörlüğü ve Kariyer Merkezi tarafından “Tecrübe Paylaşımı” konulu etkinlik düzenlendi.

Moderatörlüğünü Mezun Koordinatörü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hacer Ünver Koca’nın yaptığı etkinliğe, Doğa ve Mühendislik Bilimleri alanında Türkiye Bilimler Akademisi 2022 yılı TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) ödülünü alan Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlik öncesi konuşan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu’nun etkinliğe katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bereketoğlu’na teşekkür etti.

Konuşmasına öz geçmişinden bahsederek başlayan Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu, İnönü Üniversitesinin ilk öğrencilerinden biri olduğunu söyledi. Bereketoğlu, İnönü Üniversitesinin mezunlarından  olmanın gurur verici olduğunu anlatarak şunları söyledi:

“14. devlet üniversitesi olarak kurulan İnönü Üniversitesi, akademik faaliyetlerine Temel Bilimler Fakültesi ile 1976-1977 eğitim öğretim yılında başladı. Fakülte matematik, fizik ve kimya mühendisliği bölümlerinden olmak üzere üç bölümden oluşuyordu. İlk dersimize 28 Şubat 1977’deki açılış töreni ile başladık. Ben matematik bölümünü okudum. Tek fakültede üniversitenin bütün akademik ve idari faaliyetleri Karakavak’ta Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından tahsis edilen dört binadan oluşan bir yerleşkede yürütüldü. 1984’te şimdiki kampüse geçildi.”

Daha sonra akademik hayatının nasıl başladığı değinen Hüseyin Bereketoğlu “İlkokuldan beri matematiğe karşı ilgim hep vardı. Bu nedenle matematik bölümünü tercih ettim. Bütün matematik derslerini heyecanla okudum. Bu hevesle yüksek lisans yapmaya karar verdim. Önce Ekim 1980’de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi yüksek lisans sınavını, akabinde Kasım 1980’de aynı kürsüde açılan asistanlık sınavını kazandım. Böylece akademik hayatım Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nde başlamış oldu.” şeklinde konuştu.

Türkiye Bilimler Akademisi 2022 yılı TÜBA-TESEP  ödülü almasına ilişkin süreci anlatan Bereketoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İkili diferansiyel denklemler uygulamalı matematiğin olmazsa olmazı ve matematiğin temel derslerinden birisidir. Diferansiyel denklemler fen ve mühendislik fakültelerinin hemen hemen her bölümünde zorunlu olarak okutulur. Bu itibarla fen ve mühendislik öğrencileri bu alanda araştırma yapan bilim insanlarının diferansiyel denklemleri kapsamlı şekilde öğrenmeleri gerekir. Bunun için Türkçe kaynaklara ihtiyaç duyulur. Ben de bu motivasyonla ‘Diferensiyel Denklemler’ kitabını yazmaya karar verdim.”

Mezun öğrencilere iyimser olmanın gerekliliğini ifade eden Bereketoğlu, onlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Alan bilgisi, becerisi ve yeterliliklerine uyan çalışma sahalarını araştırsınlar. İçeride ve dışarıda olup biten sosyal, siyasal bilimsel, ekonomik ve teknolojik gelişmeleri sıkı sıkıya izlesinler. En önemlisi yenilik ve değişikliğe açık olsunlar.”

Kariyerindeki süreçlerle ilgili bilgi de aktaran Bereketoğlu “Kariyerimde birden fazla dönüm noktası bulunmaktadır. Bunlardan biri 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün adını taşıyan bir üniversiteden mezun olmaktır. Bu mezuniyet benim için daima gurur duyduğum bir övünç kaynağıdır. Bunlardan bir diğeri doktora sonrası Hindistan Bolvey Teknoloji Enstitüsü’nde 8 ay süreyle araştırma yapmamdır. Bu sayede 1992’de doçentlik unvanımı aldım. Başka bir dönüm noktamda Macaristan Bilimler Akademisi ve TÜBİTAK destekleriyle Macaristan Veszprem Üniversitesi’ne yaptığım 11 aylık ziyarettir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu, dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülleri kapsamında; üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser programı (TESEP) çerçevesinde 2022 yılında Sosyal Bilimler ve Doğa ve Mühendislik Bilimleri alanındaki ödül “Diferensiyel Denklemler” adlı kitabın yazarı Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Bilim (9 ay önce)
    Kimya Mühendisliği Bölümü 1981 yılında açılmıştır. Bölümün ilk öğrencisi olduğum için biliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla