SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kavuk'tan Erteleme Teşekkürü

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor Başkanı İlhan Kavuk, kulüp borçlarının ertelenmesine ilişkin yasanın Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesinin Türk futbolu adına sevindirici bir gelişme olduğunu bildirdi.

Kavuk, kulüplerin çok zor şartlarda ayakta durmaya çalıştığına dikkat çekerek “Tasarı yasalaştığında kulüplerimiz rahat nefes alacaklar. Biz yasanın çıkması için çaba harcayan milletvekillerimiz Sayın Mevlüt Aslanoğlu, Sayın Öznur Çalık ve Sayın Ömer Faruk Öz ile Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Aslanoğlu kulüp borçlarının ertelenmesi için diğer milletvekilleriyle birlikte yasa tasarısına imza koymuştu.

Aslanoğlu, daha önce Meclis’te yaptığı bir konuşmada şunları söylemişti:

“…Tabii, bir kere, tüm kulüplerin… Demin Sayın Maliye Bakanım buradaydı, burada olsaydı söyleyecektim Sayın Bakanıma. Sayın Bakanım, Maliye Bakanımla bir görüşün de, önce şu kulüplerimizin -Çalışma Bakanım burada- sigorta ve vergi borçları, arkadaşlar, Birinci Ligdeki bir kulübün

Birinci Ligdeki diyorum, Süper Ligdeki demiyorum arkadaşlar- şu gün, en az 5–6 milyon veya 5–6 trilyon diyelim ve bunlara aylık yüzde 4 faiz işliyor. Aylık yüzde 4 faizle, acaba bu kulüpler, bu vergi ve sigorta borçlarını ödeyebilirler mi arkadaşlar? Aylık yüzde 4 faiz arkadaşlar.

Şimdi, enflasyon diyoruz, ama biz, hiçbir ticari geliri olmayan -sadece spor için, sevgi için- kulüplerden aylık yüzde 4 faiz alıyoruz, sigorta ve vergi borçları için. Arkadaşlar, her ilin kulübü, o ilin bir sevgi noktasıdır, bir birleşme noktasıdır, o ilin bir ortak noktasıdır. Bunu Türkiye liglerindeki tüm kulüplerde görebiliriz. Çünkü insanlar bununla yatıyor, bununla kalkıyor, ama siz, vergi ve sigorta borçlarını -ödenemez hale gelmiş artık- alamayacaksınız bunu. Gelin, bu vergi ve sigorta borçlarına mutlaka bir çözüm getirmeliyiz. Aylık yüzde 4 faiz. Gelin, bunu, hiç alamayacağınız bir parayı… Alamayacaksınız. Gelirine el koyuyorsunuz. Geliri yok ki. Yani, süper ligde kulüplerin yayın geliri vardır, alabiliyorsunuz, ama ikinci, üçüncü ligdeki kulüplere hepsi kayyuma gitti arkadaşlar, hepsi kayyumda, bakın kulüplere, birçoğu kayyumda. Haa, bunlara eğer biz çözüm getirmezsek -biz özerk federasyonu burada konuşuyoruz arkadaşlar- o zaman bu özerk olmayan kulüplerden oluşan bir federasyon özerk olamaz arkadaşlar.

Değerli milletvekilleri, beş yıllık bir stopaj indirimi yaptılar -yüzde 15- bu yıl bitiyor, tekrar yüzde 40'a çıkıyor. Dernek, bir dernek yöneten insanlardan… Hangi dernekten? Bir de tüm kulüp yöneticilerinden, müşterek borçlu müteselsil kefil gibi, aynen arkadaşlar, müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatıyla görüp, tüm kulüp yöneticiliğini kimler yapmışsa, hepsi bu borçlardan sorumlu oluyor Amme Alacakları Kanunu'na göre. Arkadaşlar, dernekler ne zaman Amme Alacakları Kanunu'na… Bu bir kere Anayasa'ya aykırıdır. Bura bir dernek. Kulübün bir geliri varsa alırsın. İki, bunun muhatabı kimdir? Futbolcudur. Sen futbolcudan hiçbir şey istemiyorsun. Onun için değerli arkadaşlarım, mutlaka kulüplerin içinde olduğu bu konuyu Sayın Bakanın, spordan sorumlu bir bakan olarak mutlaka burada dile getirmesi ve kulüpleri en azından özerk kulüp hâline önce getirmeliyiz. Özerk olmayan kulüp, özerk federasyon yaratamaz arkadaşlar. Ben, bir kez daha bunu hepinizin dikkatinize sunuyorum arkadaşlar.

Tabii, bir başka konu KDV. Arkadaşlar, kulüpler fatura mı kesiyor? KDV'yi neye mahsup edecekler? Tüm KDV'leri, yine aynı şekilde KDV borçları. Dernek burası arkadaş. Dernekler fatura mı kesiyor? Ben, bir kez daha dikkatinize sunuyorum ve örneğin bu yıl başlayacak -beş yıl muafiyet bitti- şimdi yüzde 40'a çıkıyor bu kulüplerin vergileri arkadaşlar. Hiç alamıyorsunuz. En azından bir kademe getirin. Birinci ligdeki, yani süper ligdeki kulüpler ile üçüncü ligdeki hiç geliri olmayan bir kulübe aynı kategoriyi uygularsanız, aynı şeyi yaparsanız, bu hak mıdır arkadaşlar? Geliri yok. Yani, siz, süper ligdeki bu kulüp ile birinci ligdeki bu kulüpten aynı oranda vergi alırsanız, aynı oranda KDV alırsanız, aynı oranda futbolcuların lisans bedellerini ve antrenörünün bedelini alırsanız, bu kulüpler ayakta duramaz arkadaşlar ve hep anahtarı götürür, valiye, belediye başkanına teslim eder arkadaşlar.

Lütfen, bu konuyu, bir kez daha, hep beraber Sayın Bakanımdan hassaten rica ediyorum, kulüplerin vergi ve sigorta borçlarına enflasyon kadar bir faiz yürütelim. Faiz almayın demiyorum, bunu bir on yıla yayalım, ama kulüplere bir kolaylık getirelim. Her ay, siz, 5 trilyon bir borca aylık yüzde 4 -bunun yıllık bileşik faizi yüzde 60'a gelir- yani 3 milyar daha yüklerseniz üstüne arkadaşlar, bir kuruş alamazsınız. Bir kuruş alamazsınız değerli milletvekilleri. Ben, bir kez daha bunu dikkatinize getiriyorum.

Tabii, diğer bir konu, federasyon kulüplerimize bir yayın geliri var. Objektif hareket etmeli, objektif yardım etmeli. Önce bu kulüpleri federasyon yaşatmalı ki, federasyon yaşasın. Yapılan yardımlar veya belli ölçüde verilen yardımlar mutlaka kulüplere objektif bir şekilde ve eşit oranda verilmelidir. Şimdi, bir taraftan kulüpleri yaşatacaksın. Kulüpler darboğazda. Federasyon, belli gelirin var senin. Lisans bedeli, kulüplerden almayacaksın arkadaş. Hem kulüpler benim diyorsun, onu yeşerteceksin hem de kulüplerden lisans bedeli alacaksın. Veya antrenörle sözleşme yapacaksın, bunun bedelini alacaksın. Hayır, Federasyon… Özellikle kulüplerin bir şekilde mali özerkliği için, mutlaka bir görev olmalı. Sadece kulüplerden gelen değil kulüplerin sorununa çözüm arayan bir federasyon olmalı.

Sayın Bakanım, Türkiye'deki sporun babası sizsiziniz. Sporu koruyun ve spora sahip çıkmak zorundasınız. Bundan sonra sizin çok anahtarınız olacak. Dün, valiye, kaymakama giden anahtarlar size gelecek. Bu kulüplerin vergi borçlarına ve sigorta borçlarına bir çözüm getirmek için ilgili bakanlarla görüşecek misiniz? Yoksa efendim, yakında çok anahtarınız olacak."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız