SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Çekirdeğinden Üretildi, Fabrikası Kurulacak

0
Güncellendi - 2019-02-15 19:39:02
Kayısı Çekirdeğinden Üretildi, Fabrikası Kurulacak
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yunus Önal'ın kayısı çekirdeği kabuğundan ürettiği aktif karbon, Malatya'da kurulacak fabrikayla ekonomiye katkı sağlayacak.

Cep telefonundan klima filtrelerine, sağlıktan otomotiv sektörüne kadar geniş yelpazede kullanılan ve tamamı yurt dışından ithal edilen aktif karbonun üretimi için Dr. Öğr. Üyesi Yunus Önal ve iş adamı Nizamettin Kaplan'ın girişimiyle Malatya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika kuruluyor.

İnşaatı süren fabrikayla Türkiye'nin aktif karbondaki dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Önal, AA muhabirine, 1995'ten bu yana üniversitede kendisine devlet tarafından tahsis edilen laboratuvarda aktif karbon üretimine ilişkin çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Önal, yörede yoğun üretilen kayısının çekirdek kabuğundan aktif karbon üretmek için yaptığı çalışmalar neticesinde 2014'te "Kayısı Çekirdeği Kabuğundan Ardışık Yöntemle Yüksek Yüzey Alanlı Tıbbi Süper Aktif Karbon" araştırmasının olumlu sonuç verdiğini hatırlattı.

Araştırma kapsamında 3 bin 120 metrekare/gram yüzey alanına sahip aktif karbon ürettiğini aktaran Önal, bu karbonun tıpta kullanıma uygun (hastahanelerin acil servislerinde aktif karbon solüsyonu) olarak patentlendiğini ifade etti.

Kayısı çekirdeği kabuğunun aktif karbon üretimi için son derece elverişli olduğunu dile getiren Önal, şöyle devam etti:

"Kentte üretilen kayısı çekirdeği kabuğundan yaklaşık 6 bin ton aktif karbon üretilebiliyor. Biz ülke olarak aktif karbon üretmiyoruz. Bir de aktif karbon olarak yansımayan ürünler var. Örneğin Türkiye'de acil servislerde zehirlenen kişilere aktif karbon solüsyonları veriliyor. Bunlar, karbon olarak ithal edilmiyor ve bunların katma değeri çok daha yüksek. Kayısı çekirdeği kabuğundan elde edilen aktif karbon doğrudan hastanelerde zehirlenmelere karşı kullanılacak ender aktif karbonlardan biridir. Aktif karbon için bu ülkenin ekonomisinden yurt dışına yıllık ortalama 70 milyon dolar ödüyoruz."

Önal, aktif karbonun dünyada önemli bir pazar payının bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tüm otomobillerde aktif karbon filtreleri var. Aktif karbon dünyada kullanım alanı yüksek olan ender maddelerden biri. Dünyada yaklaşık 3 milyon ton aktif karbon kullanılıyor. Bu miktarın 900 bin tonunu ise Çin kullanıyor. Çin'in endüstriyel hamlesinin önemli konularından biri aktif karbon. 2017'de dünyadaki aktif karbon pazarı yaklaşık 3 milyar dolardı. Gelecek 2 yılda aktif karbonun pazarının 7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tabii aktif karbon sanayide ve diğer sektörlerde kullanıldığında bu katma değer daha da artıyor."

Sanayide aktif karbonun geniş kullanım alanı bulunduğuna dikkati çeken Önal, üretimin başlamasıyla yaklaşık 25 kalemde yan sanayinin de gelişeceğini kaydetti.

Önal, 12 dönüm alan üzerine fabrikanın temelini attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Fabrika tamamlandığında yıllık ortalama 3 bin ton aktif karbon üreteceğiz. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, aktif karbonu barajlardan gelen suyu temizleyerek, konutlara vermede kullanıyor. Güneydoğu Anadolu'da Şanlıurfa başta olmak üzere içme suyunda aktif karbonlu membran kullanmak zorunda. Sırf o bölgede, bu malzemenin pazarı 20 milyon lira civarında. Bunların hepsi yurt dışından geliyor. Biz aktif karbon fabrikasının temelini atarak, kaba inşaatını bitirdik. Fabrikaya 1 milyon lira harcadık, 5 milyon lira da hibe desteği alacağız."

- "Tüm aktif karbon çeşitlerini üreteceğiz"

Aktif karbonun kilogramının 50 dolara kadar satıldığını bildiren Önal, "Fabrikada tüm aktif karbon çeşitlerini üreteceğiz. Almanya'dan bir firma ile görüşme yaptık. Firma yetkilileri Çin'den aldığı 600 ton aktif karbonu bizden alacaklarını söylediler hatta aktif karbondan üretecekleri ürünü Malatya'da üretmeyi teklif ettiler. Tıbbi aktif karbon üreterek, Türkiye'nin tek üreticisi olacağız. Kayısı çekirdeği kabuğunu aktif karbona dönüştürdüğümüzde değeri 20 milyon dolarları bulacak." şeklinde konuştu.

Önal, aktif karbonun teknolojinin her alanında da kullanıldığına anlatarak, "Aktif karbonun katma değeri en yüksek olarak kullanıldığı ürünlerden bazıları cep telefonları ile bilgisayarlar. Elektronik ürünlerde müthiş bir kullanım alanı var. Hatta geleceğin pilleri aktif karbonlu piller olacak. Çünkü aktif temelli piller 40 bin defa şarj edilir. Güneş enerji üretiminde, enerji depolanabilmesi için aktif karbon üzerinde bilimsel çalışmalar yapılıyor." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Erhan SOĞUKPINAR (5 yıl önce)
    Yunus hocamızı tebrik ediyorum, Kayısı çekirdeği kabuğundan Aktif Karbon üretimi konusunda özellikle TEKNOKENT te yapılan değerlendirme toplantısında Hakem heyetinde görev almıştım ve şimdiye kadar fırınlarda atık gibi yakılan kayısı çekirdek kabuğunun ülkemizin yıllardır itahl ettiği kıymetli bir kimyevi ürün olan "Aktif karbon"a dönüştürülmesi son derece heyecan vericiydi. Sayın hocamı ve yatırımcımızı tebrik ediyorum. Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrucu (5 yıl önce)
    Hocam mesaisine dikkat eden, erkenden işine başlayan gece geç saatlere kadar çalışan biri, ben bölümde , üniversitede çalışan adam görmedim, sonuna kadar en iyisini hak ediyor, inşallah bir an önce profesör olduğunu görürüz...Tebrik ederiz hocam, lisans boyunca bize verdiğiniz emekleriniz, özeniniz için çok teşekkür ederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (5 yıl önce)
    3-4 yıldır aynı haber. Birileri gidip de OSB’deki fabrika ne durumda bir kontrol ediversin, alınan hibeler noldu devlet yetkililerine sorsunlar da haberi teyit etmiş olalım. Her seferinde boşa heyacanlanıp durmayalım sonra.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Maşaallah tebrik ediyorum. Helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (5 yıl önce)
    Hocamız kadar bu işe inanmış parasını yatırmış yatırımcı Nizamettin bey de başarının mimarlarından. Tebrik ediyorum. Eksik kalınan noktalarda iş adamlarımız bilim adamlarına müracaat ederlerse çok güzel sonuçlar çıkacaktır. Teknokentte de çok güzel projeler yapılıyor. Arge her zaman kazandırir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali hoca (5 yıl önce)
    Önce sayın hocamızı sonra da ona destek olanları kutluyorum. Şunu da merak ediyorum. Bu haber sitesinde üniversite ile ilgili olumsuz habere bir onlarca yorum yapılmış ama bu güzelim haberi hemşerilerimiz ne yazık ki görmezden gelmişler. İşte bu bile yeter insanımızın ne kadar hasüt olduğunu göstermeye yeter. O yüzden boşverin bütün saygısız ve boş yorumları. YAŞASIN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ve o üniversiteye huzur ve adalet getiren SAYIN REKTÖR AHMET KIZILAY. Allah ondan razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen, Emeği geçenlerin eline sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Öneri (5 yıl önce)
    Bugünlerde Üniversitemiz hakkında çıkan /yorumlanan bunca kirli bilgiyi tamamen kapatan, umarım yepyeni temiz bir sayfa açılmasına sebep olacak Sn. Yunus hoca'ya alkış... Tebrikler hocam ...
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (5 yıl önce)
    ya hani bilim yoktu siz bakan körsünüz karalayarak aşağılayarak küçümsyerek asla bir yere varamayacaksınız ilahi adalet hep tecelli edecek işte bilim işte inavatif üniversite işte sayın rektörün başarısı şimdi diyen olabilir ki ne alakası var rektör mü yaptı evet yapmadı ama yapmasına da engel olmadı örnek mi devrim arabaları; yıl 2020 biz hala bir babayiğit arıyoruz ki yerli, milli araba yaptıralım. lütfen akıllarını ve ruhlarını kiraya vermiş aristonun hedonist olarak betimlediği, hasbel kader yada bilerek bir amaca hizmet için bir yere getirilmiş ve tutulan hasta zihniyetler lütfen kendi ihtiras ve emelleri için çalışan insanların şevkini kırmasın. El cevap ; Rektör'ü bilen bilir bilmeyen kendi gibi bilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Bilen (5 yıl önce)
    Malatya'da hak ettiği ilgi ve değeri göremeyen bir bilim adamımız. Başka bir şehirde olsa idi şimdi çalıştığı üniversiteye Rektör olmuştu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Z.A. (5 yıl önce)
    Helal size be..!! Buna şapka çıkartılır....
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Hocam Allah'ına kurban senin , helal olsun, Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla