SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıyı Yatırım Aracına Dönüştürmeyi Planlıyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın kayısı başkenti Malatya’da 1980'li yıllardan itibaren kayıt altına alınan kayısı ihracatında bir rekor kırılarak 2022 yılında 76 bin 355 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 402 milyon dolar gelir elde edildi.

Malatya’da 2022 yılı Aralık ayında toplamda 10 bin 47 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildi ve buna karşılık 50 milyon 908 bin dolar gelir elde edildi.

2022 yılı kuru kayısı ihracatını değerlendiren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2022 yılının ihracat değerlerinin geçen yıllara oranla yüksek miktarda olduğuna değinerek, “Malatya’da 1980li yıllarda kayıt altına alınan kayısı ihracatında ilk defa bir rekor kırıyoruz. 2022 yılı kuru kayısı ihracatı bir rekor yılı olarak tarihe geçecek. İlk defa bu ay hem Aralık ayına baktığımız zaman geçen yıllara göre yüksek miktarda bir ihracat hem de 2022 yılının tamamında yüksek miktarda ihracat yapmış olacağız” dedi.

Başkan Özcan, göreve geldikleri günden itibaren 100 bin ton kuru kayısı ihracatına karşılık 500 milyon dolar gelir hedefine ulaşmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

İç piyasadaki tüketim ile birlikte yaklaşık 500 milyon dolar gelir elde edildiğini vurgulayan Özcan, “Aralık ayında toplamda 10 bin 47 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bununla birlikte toplamda 50 milyon 908 bin dolar da gelir elde ettik. Aralık ayının ihracat rakamları bizi bir taraftan sevindirirken toplamda 2022 yılında da 76 bin 355 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik ve cumhuriyet tarihinde ilk defa da 1960 yılında başlayan ihracat hikayesi ilk defa 402 milyon dolar da gelir elde etmişiz. Kuru kayısı ihracatı ile beraber çekirdek ihracatımız ve bununla birlikte iç piyasa diye adlandırdığımız Türkiye sınırları içerisindeki tüketimle beraber yaklaşık 500 milyon dolar gelir elde etmişiz” şeklinde konuştu.

“Kayısıyı bir yatırım aracına dönüştürmeyi planlıyoruz”
2023 yılının 2022 yılında olduğu gibi kuru kayısı için bir atılım yılı olacağının belirten Özcan, “ 2020 yılında hayata geçirmiş olduğumuz Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu ile beraber Türkiye Ürün İhtisas Borsacılığı ve elektronik satış sistemini de entegre ederek artık kayısıyı bir yatırım aracına dönüştürmeyi planlıyoruz. 2023 yılı 2022 yılında olduğu gibi kuru kayısı tarımda Malatya için bir atılım yılı olacak” diye konuştu.

“Tarım ürünleri içerisinde kuru kayısı, kuru meyve grubunun da ihracat şampiyonu”
2023 yılında da 500 milyon doların üzerinde bir ihracat hedefleyerek yollarına devam edeceklerini ifade eden Özcan, “Geçen yılla kayısı ihracatının arasındaki farka baktığımız zaman toplamda 54 milyon dolarlık bir artış söz konusu. 2021 yılı ile 2022 yılı arasındaki ihracat gelirlerindeki artış miktarı yüzde 15’in üzerinde miktar olarak da bu gelir yaklaşık 54 milyon doların üzerinde bir gelir elde etmişiz. 2023 yılında 100 bin ton ihracat hedefimizi ve 500 milyon doların üzerinde bir ihracat hedefleyerek yolumuza devam edeceğiz. Türkiye’nin ihracat rakamlarına baktığımız zaman tarım ürünleri içerisinde kuru kayısı kendi grubunda kuru meyve grubunun da ihracat şampiyonudur” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • hasan yildirim (1 yıl önce)
    Sayin baskanim emeginize saglik üreten çiftcimize verdiginiz destekden dolayi 500 milyon dolarlik badem ve ceviz italatinin önune gecmek icin 15 yildir MiAD tarim kopmisyonu olarak calismamiz devam eder badem ve ceviz itlat vergisi 2018 yilinda 3100 usd iken bu gun 900 usd ye dustu orman bitkisi olan badem ve ceviz orman bitkisi atil daglarimizda yetismekde ciftcimiz kara kara dusunuz milyonlarca badem fidanlarini sokup terkmi edecek bu daglari bu ses e kulak verilmesini obemle bilgilerinize rica ederiz badem ve ceviz ureticileri adina
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Mrb lr elbistandan yazıyoruz buralar kayısı dolu heryer çoğu satmadı 120 kim kayısı tertemiz fiyatları nelerdir acaba teşekkürler
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ekrem (1 yıl önce)
    Ramazan Başkan göreve geldiği günden bu yana Malatyamızın kıymetli ürünü kayısı için takdire şayan bir çalışma gösteriyor. Belirlemiş oldukları hedefe doğru azimle çalışmalarını sürdürüyor.Ramazan Özcan Malatya için önemli bir insan çalışkan bir insan. Malatya evladına sahip çıkmalıdır Ramazan Özcanı Milletvekili olarak görmek istiyoruz.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Mehmet sevim (1 yıl önce)
    Ramazan özcan göreve geldiğinden beri gerçekten kayısının, memleketin,bir yerlere gelmesi için çok çaba gösteriyor.Çok güzel icraatlar yapıyor.Milletvekili olarak görmek istiyoruz.Allah emeklerini boşa vermesin.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • ne yapmis onuda yazsana
    %72
    %28
    Yanıtla