SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kinoada Hasat Zamanı

0
Güncellendi - 2017-09-07 05:07:51
Kinoada Hasat Zamanı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından deneme ekimi yapılan kinoa bitkisinin hasat zamanı yaklaştı.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarımsal Projeler Müdürlüğü tarafından Akçadağ ilçesinde TİGEM’den kiralanan arazinin yaklaşık 200 dönümlük bir kısmına Nisan ayı sonunda deneme amaçlı 230 kg kinoa tohumu ekildi.

Malatya tarımına alternatif ürünler geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen kinoa ürününün önümüzdeki haftalarda hasat çalışmalarının yapılacağı belirtilerek, istenilen verimin alınması halinde, Malatya genelindeki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı çiftçilere talepleri halinde destek verileceği bildirildi.

Kinoa bitkisinin deriminin ardından, Arguvan’da geçtiğimiz haftalarda hizmete giren Sellektör Tesislerinde işlenerek, tohumluk ve un olarak iki ayrı ürün elde edileceği bildirildi.

Elde edilecek olan tohumluk kinoanın ÇKS’ye kayıtlı üreticilere, aranılan şartları taşımaları halinde destek amaçlı verileceği, unluk kinoanın ise un yapılacağı kaydedildi.

Yağ oranı düşük olan kinoa bitkisi, besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmama ve kolay hazmedilme özelliğine sahip olup, ayrıca Çölyak hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından elde edilen kinoa ununun Malatya’da kayıtlı bulunan 855 çölyak hastasına, belirlenen şartlar çerçevesinde dağıtımının yapılmasının da hedeflendiği bildirildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Kernekli (6 yıl önce)
    855 hasta olan: vede tedavisi olmayan cölyak hastalarına bu hizmet anlayısı ile destek olan tüm yetkililerden allah razı olsun güzel bir calisma kutlarım ateş düstügü yeri yakar siz yorum yapa kardeşler eleştiri yaparken çölyak hastalıgın nasıl bir vahim hastalık oldugunu araştırın ondan sonra bu hizmeti eleştirin ağzı olan konusuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖZALP KAYA (6 yıl önce)
    Günümüzde ekimi yapılan buğday % 12 gluten içeriyor.Bu gluten başa beladır.Kronik hastalıklar ve psikiyatrik hastalıklara yol açıyor.Gluten içermeyen kinoa ,karabuğday insanlık için çok iyi.Belediyemizi tebrik ediyorum.Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak Belediyemizden gerçek anadolu buğday türü olan Siyez ve Kavılca için çiftçilerimize destek vermesini Başkanımızdan rica ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (6 yıl önce)
    KUTLARIM Belediyelerin asli görevi tarım yapmak değildir. Hükümet olarak tarımı yok eden bir yapının belediyesi daha yaşanabilir kent için çalışması gerekir iken kalkmış kinoa bitkisi ekimi yapıyor. Sizce bu işte bir gariplik yok mu? Tarım İl Müdürülüğü ne yapıyor? Bence Belediye oto tamiri, elektrikçilik ve su tesisatı işine filan girsin. O işlerde iyi para olduğu söyleniyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (6 yıl önce)
    Keşke bu bitkinin bir de resmini verseydiniz, yukarıdaki otların yerine...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖZALP KAYA (6 yıl önce)MURAT isimli kullanıcı yorumuna
    Kinoa bitkisinin resmine ve özelliklerine web sitem ozalpkaya.com dan bakabilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • sabri maden (6 yıl önce)
    Malatya belediyesinin en iyi çalışan birimi. Tebrik ediyorum. Kayısıya alternatif bir bitki ve Malatya iklimine uygun. Hilmi bey ve ekibini kutluyorum. Battalgazi/ Sabri Maden
    0
    0
    Yanıtla